Hallo allemaal. Wij zijn Roy en Omie en hebben sindskort een Siberische Husky pup Yana.
We hebben al ervaring met oudere honden uit het asiel, maar nu hebben wij een pup. En het is hartstikke leuk en we genieten van elkaar. Toch hebben we wat vragen, waar we op dit forum niet zo snel een antwoord op kunnen vinden. Dus (husky) baasjes we willen graag van jullie leren.
Allereerst, de bench. We hebben haar geprobeerd te laten wennen aan een gesloten bench. Dat is leuk maken, koekjes deurtje dicht, paar stappen weg en deurtje weer open. Het was geen feestje voor Yana. Na hier op het forum verschillende verhalen/meningen te hebben gelezen hebben we besloten om verder te gaan met een open bench en deze niet meer dicht te doen.
ze heeft ondertussen al een redelijk goed ritme slapen, plassen, poepen, activiteit (komen we zo op terug), slapen. Gaat erg goed en de meeste plasjes en poepjes worden al buiten gedaan. Trots op Yana!
Qua activiteiten wandelen, denk spelletjes, touwtrekken, speuren trainingen. Erg leuk om te doen en het voelt super als ze succes heeft.
Echter soms heeft ze gigantische hyperactieve buien, rennen springen, overal in willen bijten. Normaal puppy gedrag lijkt ons. De vraag is echter hoe kan je dit voorkomen en dan bedoelen we voor haar welzijn. Het harde rennen na het eten kan volgens ons niet goed zijn. Dus voor eten is ze rustig en na het eten heel druk. Hoe voorkomen we dit?
Als laatste vraag aansluitend op dit verhaal, zijn er bepaalde zaken specifiek voor husky puppies? Mogen die wat langer lopen, slapen die wat korter of hebben die juist meer mentale uitdaging nodig in plaats van touwtrekken?
We hebben al veel geleerd van jullie en hopen nog veel gebruik te kunnen maken van dit forum! Dank!
Proficiat met je pup!
Zelf ben ik geen husky eigenaar, sorry. Maar wat je vraag betreft over het bewegen/lopen na het eten.. ik zou me daar toch niet te veel zorgen over maken. Hier identiek hetzelfde geval met al mijn honden. Ben je soms bang van maagtorsie? Husky's hebben daar niet de genetische aanleg voor en het is echt niet zo erg als de hond na het eten wilt spelen. Maakt het je toch wat ongerust? Hier is een artikel over maagtorsie, mssn interessant voor je:
https://www.voerwijzer.com/maagtorsie-bij-de-hond-hoe-kun-je-het-voorkomen/
Ik koop af en toe WOEF magazine, toevallig ging het laatste nummer over Siberische husky's. Ik lees dat er absolute meerderheid van huskyeigenaren de opvoeding van hun pup ervaren als een moeilijke uitdaging. 'Blijven volhouden' is dan de boodschap.
Wel wat mensen doen met hun husky's aan agility, canicross, steppen, bike-joring.. Maar dit zijn mssn de ideeën voor later, als je hond al volgroeid is..
Succes !
Dank je wel!
Interessant artikel. Onze zorgen gingen gingen wel uit naar maagtorsie. Dit stelt wel gerust!
Bedankt voor de tips. En dat volhouden komt goed ;-)
Wat leuk, een kleine Husky!
Het klinkt alsof Yana het al erg goed doet, hoor. Hoe oud is ze nu?
Heel wat poolhonden hebben een hekel aan een bench, het druist behoorlijk tegen hun natuur in. Ook te strakke schema's of een leven met weinig zelfbeschikkingsrecht doet hen geen goed. Het zijn nu eenmaal vrije geesten die graag op ontdekking gaan, ondernemend en inventief zijn en houden van afwisseling. En dit alles het liefst samen met hun mensen.
Het gebeurt wel vaker dat pupjes heel enthousiast worden van hun maaltijd en dan effe gek gaan doen. Als je het enigzins wil voorkomen, kan je na de maaltijd de hond meteen aanlijnen en een kort snuffelwandelingetje maken, een zoekspelletje tussen de struiken houden, of een rustiger spelletje spelen zoals bijvoorbeeld verstoppertje. Dan is de pup wel actief, maar op een kalmere manier.
Schrokt ze haar maaltijd snel naar binnen, of is ze tijdens het eten nog wel rustig?
Wat de activiteiten betreft: kijk naar wat je hond nodig heeft. Het ene ras is het andere niet, en ook individueel zijn er verschillen. Je kan tijdens een activiteit ontspanning en rust inbouwen. Bijvoorbeeld: tijdens een wandeling doe je een zoekspelletje, ga je ook es samen aan de waterkant of op een bank zitten kijken naar de wereld, dan weer een sprintje trekken, tussen de dode bladeren scharrelen, over een boomstam lopen, en vervolgens weer een pauze en een lekker snackje delen. Zo kan je er samen lekker op uit en hoeft de boog niet altijd gespannen te staan. Voordeel is dan dat de pup leert rust te nemen op een ongedwongen manier, gewoon omdat het dan hoort bij het samenzijn.
Toch ken ik best wel wat mensen met poolhonden die ze wel een bench hebben aangeleerd. Omdat even los in de auto wachten bijvoorbeeld niet mogelijk is vanwege het slopen. Daarbij hebben de meeste poolhondeneigenaren die ik ken er meer dan 1 en dan is voor veilig vervoer een autobench ook wel handig.
Qua typische huskytips denk ik wel aan het voorkomen van verlatingsangst. Ze kunnen vaak heel lastig alleen zijn en dat moet je zorgvuldig opbouwen. En ik ken ze dus ook als enorme slopers, maar misschien is dat toeval. Een vriendin van mij heeft een huskyproof kamer gemaakt en daar staat dus bijna niets in ;). Verder vind ik het overigens fantastisch leuke honden mocht het niet zo klinken.
Het is niet dat je het niet zou mogen aanleren, of hen in de auto zou mogen vervoeren, he, het is dat het voor de meeste poolhonden een waar onding is, hahaha. Dus bij dagdagelijks huisgebruik kan je je altijd de vraag stellen: Waar is dit eigenlijk voor nodig? Komt dit ten goede van m'n hond?
Niks mis met benchgebruik in vraag te stellen en er bewust mee om te gaan.
Yana is nu bijna 9 weken. Onze verwachtingen liggen daarom ook niet hoog hoor. Het zijn meer vragen uit bezorgdheid voor de pups welzijn.
Het strakke tijdschema (wat je overal op internet ziet) hebben we dan ook al redelijk losgelaten en laten haar meer haar eigen dingetjes doen tussen het trainen en wandelen door (dus zelf spelen, slapen waar ze wilt, ze gaat vaak zelf ook terug in de bench om te slapen).
We merken wel met meer activiteiten en training dat ze wat rustiger is.
Wat het eten betreft, ze eet snel, maar schrokken is het niet.
Bedankt voor de tips! Hier gaan we zeker wat mee doen!
Oooh, nog zo'n kleine ukkepuk!
Jullie doen het prima, hoor! Verwacht niet te veel ineens, het hondje is er nog maar pas en is piepjong. Dus beter alles wat langzamer aanleren, vanuit het ritme van de pup, dan te snel te willen gaan.
Dat ze zelf haar rust gaat nemen, dat is super. Zo hoef je niks te forceren en nergens druk op te leggen.
M'n jongste was tijdens het eten een echte stofzuiger, haha. Haar hebben we geleerd rustig te eten door haar maaltijd in kleine porties in haar bakje te leggen, zodat ze niet meteen alles kon opslokken.
Veel plezier samen!
Ja daarom zijn we ook gestopt met het deurtje te sluiten en leren we haar vooral hoe leuk de bench is en gaan we er later mee aan de slag voor in de auto bijvoorbeeld.
Wat ik je als tip nog wou meegeven:
Als je graag wenst dat je Husky af en toe kan loslopen (daar waar het kan en mag, uiteraard), begin er dan nu meteen mee en wacht niet tot de hond ouder is.
Als jonge pup hebben ze namelijk nog de neiging uit zichzelf graag bij je te blijven. Dus koester en voed dit gedrag zodat het tot een gewoonte uitgroeit, zonder dat je wat hoeft te vragen of te eisen.
Dat doe je door op rustige plekjes in de natuur je pup wisselend los te laten en aan te lijnen en ondertussen volop in te zetten op interactie. Dus laat het hondje los terwijl je samen rent, of tussen de bomen speurt, of iets anders leuks doet. Zo gaat Yana uit zichzelf op jou letten en graag bij je zijn. Want samenzijn = leuk. Of dit nu aan de lijn of los is.
Dit legt een veel sterkere basis dan enkel inzetten op gehoorzaamheid (commando 'hier' bijvoorbeeld).
Het geeft je geen 100% garantie dat de Husky als volwassene nog steeds bij je blijft, maar in ieder geval wel de meeste slaagkans dat ze niet meteen de benen zal nemen van zo gauw je haar los laat.
Eens! Maar hier op het forum wordt benchgebruik eigenlijk altijd standaard afgeraden of als niet nodig benoemd en dat is weer het andere uiterste.
Dat lijkt ons leuk. We zullen dit langzaam gaan opbouwen waar en wanneer het kan.
Toch nog één vraag. Kan het vele rennen/lopen geen kwaad voor het groeiproces en op latere leeftijd problemen geven?
Dat hangt er vanaf. Wat is veel? Hoe loopt of rent hij?
Het basisidee is: Bewegingen in de rechte lijn zijn niet erg belastend (wandelen). Maar met bruuske bewegingen is het oppassen: scherp zwenken, uitschuiven, hard afremmen, springen,... Deze bewegingen zie je vaak terug in spel. Dus daarmee kan je opletten.
Niet dat de pup niet mag spelen, maar wees opmerkzaam en probeer deze bewegingen in goeie banen te leiden (niet te vaak na elkaar bijvoorbeeld, tijdig laten kalmeren).
Verder komt het de lichamelijke ontwikkeling ten goede als je de pup tijdens zijn groei laat kennismaken met verschillende terreinen en ondergronden (zand, rotsen, moeras, hoog gras, hellingen, kuilen en grachten,...). Ook hier weer: met mondjesmaat inbouwen in je wandelingen. Op deze manier leert de pup zijn eigen lichaam beter kennen, ontwikkelt hij zijn motoriek, balans, inschattingsvermogen. Zo kan je eventuele latere blessures voorkomen, omdat de hond dan erg vaardig is geworden in zijn bewegingen.
Laat de pup tijdens het wandelen ook regelmatig zijn eigen tempo aangeven. Dan krijg je een mengeling van: stappen, stil staan (tijdens snuffelen bijvoorbeeld), drafje, even rennen, weer stilstaan, stappen, enz. Ook die afwisseling is goed.
Ben het met Alaska helemaal eens.
Het is ook hoe dat ik met mijn hond doe. Hij is nu 7 maanden oud en soms wandelen wij 1 uur, 1,5 uur.. afwisselende tempo, een keer met rustpauzes tussen, andere keer zonder..
Maar 20 keer achter de bal lopen.. Neen, dat doen wij nooit (interesseert hem gelukkig ook niet).
Wel bezoek ik met hem ook regelmatig een osteo/physio waar hij ook verschillende oefeningen voor zijn spieren kan doen en ze zegt dat zijn ellebogen, knieën en spieren in perfecte conditie zijn..
Eigenlijk volgen wij deze richtlijnen (maar eerst kijk ik natuurlijk naar de behoeftes van mijn eigen hond):
Een autobench is wat anders dan een bench in huis waar je uren in wordt opgesloten voor een verplicht rustmoment, terwijl er genoeg andere plekken zijn waar de hond liever ligt. Onze honden hebben een bloedhekel aan de bench, hoeven er ook absoluut niet in. Echter in de auto gebruiken we deze wel, voor hun veiligheid. Ze springen er met plezier in, nooit geen probleem geweest.
Idd, ook rasafhankelijk. Ik ken werkelijk geen 1 poolhond die in een bench moet. Dan wonen wij ook wel achteraf en worden ze ook veel buiten op het erf gehouden maar toch.
Ik ben een paar keer naar lapland geweest en deze mensen gaven ook echt aan dat dat onnatuurlijk is voor deze beesten. Daar moesten ze wel eens in een hele grote kennel maar dan wel met 4 andere honden, helemaal ingericht. Kregen ze ontzettend veel uitdaging etc
Rest niet gelezen maar ik geef eten na de wandeling misschien helpt dat? En zo ie zo zelf rustig zijn. Als je een hele drukke boel hebt? Wordt je pup vanzelf ook hyper.
Wij geven sowieso eten na de wandeling. En wij hebben een rustig huishouden in een rustige straat.
Misschien helpt het eerst wat te kauwen geven en daarna eten geven? Van kauwen worden ze meestal wel rustiger.
Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat maagtorsie juist ontstaat als de maag leeg is en niet vlak na het eten.
Daarbij is het ook afhankelijk van wat je je hond voert. Bij vlees en KVV komt maagtorsie vele malen minder voor dan bij brokken door de manier van en de snelheid van het verteren.
Mbt beweging, kijk naar je pup.
Heeft deze nog energie over na een wandeling om door het huis te racen, koprollen te maken en overal op en af te springen in een snelvaart, dan heeft je hond of pup meer beweging nodig buiten op een gecontroleerde manier.
Let dus ook op met spelen met andere honden, liever alleen volwassen rustige honden die niet op je pup gaan staan springen met hun volle gewicht en ga geen speeltjes weggooien ivm rare bewegingen.
Mijn pups lopen gerust iedere dag minimaal een uur per dag in het bos naast alle andere activiteiten vanaf dat ze 7 weken oud zijn, ongeacht het ras.
Ook hier is een paar jaar geleden onderzoek naar gedaan met een groep beagles die in verschillende groepen werden verdeelt en gevolgd. Uitkomst was dat rechtlijnige beweging zelfs voor langere tijd iedere dag van 6 weken tot de eerste levensjaren, veel sterke honden gaf zonder afwijkingen.
Helaas word nog steeds het tegendeel aangeraden voor zelfs dierenartsen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?