Hallo allemaal!
Ik was me bewust ervan dat een pup het nodige werk zou zijn. Maar ik vraag me het volgende af..
Onze Mango (een poedel van 13 weken) heeft buien waar hij de kinderen iets te enthousiast als speelmaatje ziet en z’n tandjes inzet. Daarnaast heeft hij buien waar hij in kabels bijt en graaft in de tuin of het gras eruit trekt. Soms weet ik niet meer waar ik allemaal scherp op moet zijn. Wel is hij al zindelijk en slaapt hij de nacht al lekker door.
Nu vraag ik me het volgende af,, hoe zie je het verschil tussen overprikkeld en onderprikkeld? We wandelen 3x per dag n half uurtje en ik laat hem hier en daar een verplicht dutje doen in de bench aangezien meneer zelf niet gaat slapen overdag. De bench vindt hij prima en hij zeurt daar ook verder niet over.
offf is het allemaal een fase , en moet ik wachten tot ….
hahah, wil niet zeuren maar soms…
Liefs Raquel en Mango
Wat bedoel je met 3 x per dag een half uur wandelen?
Wat doe je die 3 x in dat half uur?
Hallo Sylvia,
We zijn dan ongeveer n half uur van huis. Lopen door het park. Soms alleen n wandeling en soms spelen met andere hondjes als t veilig is.
als we dan thuiskomen is het etenstijd en daarna wil meneer vaak nog even spelen. Maar daarna beginnen de (stoute) buien.
is hij dan niet moe genoeg? Of te moe?
Dat weet ik niet precies.
Je pup is wel pas 3 maand oud, nog heel jong.
Doe je af en toe nog andere dingen?
Een keer naar het bos, of het water, naar een stad, een winkel?
En dan die dagen natuurlijk niet 3 x een half uur naar het park.
Maar verder wat je schrijft, klinkt wel als een normale pup.
Ohjaa , in het weekend vaak een boswandeling, en ook wel eens naar de stad. Dat probeer ik wel nog te beperken tot n uur actief..
hmm,, het bijten en stoute dingetjes dus gewoon even uitzitten..
Op zich gaat het deze eerste maanden niet om hoeveel je wandelt.
Maar meer om de socialisatie, het leren leven in het nieuwe gezin etc
Het opbouwen van bewegen, de buurt leren kennen.
Langzamerhand de wereld leren kennen.
Maar dat puppy bijten en wat overprikkeld zijn.
Dat gebeurt toch vrij snel bij puppy's.
Je schrijft dat je pup verder goed slaapt en zijn rust wil nemen.
Dat is toch een goed teken.
Klinkt als een normale pup. Op een leeftijd dat ze ook nog es tandjes wisselen. Dat kan pijn doen, zeuren, of ongemak geven, en dan worden ze al wat sneller baldadig of feller.
Om het in goeie banen te leiden: kijk wat eraan vooraf gaat (bv. activiteit, of lange rustperiode, honger,...), hoe de algemene stemming in huis is (druk, lawaaierig, saai,...), hoe de kids zich gedragen (energiek, verveeld, hangerig...), enz.
Door ruimer te kijken, krijg je een beter zicht op wat er speelt en waarop de pup reageert. Zo kan je gaan anticiperen.
Maar pups zijn nu eenmaal jong, hebben nog niet veel zelfbeheersing, zijn ontstuimig en zitten snel hoog in hun emoties. Op weg naar hun volwassenheid leren ze daar, met jullie begeleiding, allemaal mee omgaan. Maar da's nog een hele weg te gaan. Komt dus goed!
Naah kabels doorbijten? Dat is naar mijn idee gebrek aan uitdaging, spel en stimulatie. Betreft tandjes overal in zetten? Normaal hoor, ze ontdekken alles met dat bekkie en aan ons de ondankbare taak uit te leggen dat dat niet de bedoeling is.
Zal de eerste toelichten. Ik had een mops pup, zou je denken jawel rasbeschrijving "Couch potato" Nou vergeet het maar! Niet onze Peanut. Ik bleek veel te weinig met hem te doen, 5m spelen, 15m wandelen rond het de buurt was gewoon niet voldoende. Hij trok gewoon de plinten van het laminaat uit verveling. Op het moment dat hij het eindelijk duidelijk kon maken? 3x per week bossen en de wandelingen wat langer gemaakt. Op gegeven moment gaf hij zelf ook aan door mij naar de auto te trekken, dat hij naar het bos wilde. Pas op latere leeftijd werd het een "couch potato"
Met andere woorden? Je moet dus nog ffkes aan de bak maar niets negatiefs hoor. Het is even uitvogelen hoe je voldoende activiteiten doet en wanneer er rust moet zijn. Je hebt zoveel op de markt aan vermaak tegenwoordig, kong wobblelaar, puzzels, je kunt zelf zoek spelletjes doen of kauw materiaal worden ze ook rustig van als je minder tijd hebt om hem/haar eens lekker te laten snuffen in het bos.
Hey Raquel!
Eerst proficiat met je pup! Hij ziet er heel schattig en ondeugend uit
Ik ben het met alle bovenstaande reacties eens.
Het klinkt als een normaal puppy gedrag. Ze ontdekken de wereld met hun (vlijmscherpe)tandjes, vandaar het happen en bijten. Wel moet een pup langzaam zijn bijtrem leren kennen. Normaal gezien begint dit proces reeds in zijn nest, met zijn zusjes en broertjes. Hier is een artikel dat mssn interessant voor je kan zijn:
https://www.doggo.nl/artikelen/opvoeding-van-een-hond/puppy-bijten-afleren/
Draden en kabels zou ik zeker in het begin zo veel mogelijk verstoppen (er bestaan speciale kabelhoezen en slangen voor).
Wat graven in de tuin betreft.. Ja, sommige honden graven heel graag, ook als ze al volwassen zijn. Het is uiteindelijk hun natuurlijke behoefte, soms primaire instinct om hun bot oid te begraven. Wat je kan doen, is een hoekje van je tuin aan je hond "opofferen" en hem leren dat het zijn terrein is waar hij wel mag graven, maar nergens anders.
En het is ook toch heerlijk dat je ukje reeds zindelijk is en een goede slaper !
Probeer je hond ook zelf rust te laten zoeken ipv altijd in de bench, hier heb je later alleen maar profijt van. Bijv met een gevulde kong ik de bench (deurtje open) zodat de hond even lekker rust na een goedr wandeling. Een pup hoeft niet altijd te slapen, rusten is ook prima. Kauwen werkt ontspannend. Vaker pakken ze hierna makkelijker hun rust.
Dit kan ook naast de kong ook een lickimat zijn of ander goed kauwmateriaal (bullepees, lamsoren, runderkophuid etc)
Ik herken het, het is puppie gedrag, maar je kan er wel wat aan doen. Bijten hoef je niet te accepteren, oppakken en er van weghalen, kluif er voor in de plaats, maar je kan nooit continue op je pup letten.
Wat ik deed is als mijn hondje zo een bui had, even in de tuin laten plassen, riempje er aan binnen. Binnen een paar dagen was riempje aan, onder de bank en slapen. Ideaal. Ze beet wel een paar leren riemen kapot, maar bleef daarna ook rustig liggen onder de bank. Misschien had ik meer met een kluif moeten werken,
Mijn hondje wilde niet in de bench overigens, die brak ze af, zo klein,2kg, als ze was. Ik heb fibromyalgie, dus altijd pijn en hondsmoe. Ook als ik mijn rust moest hebben, riempje aan de hond en samen even slapen. Ik zorgde wel voor voldoende uitdaging als denkspelletjes. En daar worden pupjes heel moe van. Wordt een pup wakker, meteen buiten zetten want dan moeten ze zeker plassen, en daarna een spelletje of wat dan ook.
Succes
Hallo, ik heb ook een poedel die altijd aanstaat en die ik zeker de eerste maanden verplicht in de bench moest stoppen omdat ze anders zelf haar slaap nooit nam en uiteindelijk compleet in overdrive geraakte.
Nu is ze zes maanden en nog steeds is het zoeken naar een balans tussen genoeg actie, maar zeker ook genoeg rust. Wanneer je haar dat laatste niet verplicht laat nemen, lijkt ze op een peuter die steeds wilder wordt door vermoeidheid.
Ik heb hier op dit forum een heel lang topic over mijn koningspoedel Billie (officieel Zelda, maar zo noemen we haar nooit). De titel is veelzeggend: pup bijt in alles en is constant in overdrive...
Daar staan tal van tips in, de ene al bruikbaarder voor mij dan de andere. In het begin merkte ik dat de meeste mensen een neiging hebben te besluiten dat ik de pup niet genoeg prikkels gaf, er niet genoeg mee deed, terwijl ik zelf eigenlijk ondervond dat het omgekeerd was. Het is echt nodig dat je rust in dat hoofdje krijgt en voldoende slaap is daarbij cruciaal, en nee, niet elke pup slaapt uit zichzelf, soms moet je ze daar een beetje toe forceren.
Zou het eigen zijn aan het ras?
Ik las gelijkaardige verhalen op een Engelstalig poedelforum
https://www.poodleforum.com/threads/when-if-ever-did-your-spoo-puppy-calm-down.182122/
Ik kreeg hier de tip een ren te kopen en dat helpt mij tot vandaag echt enorm, die begrenzing is er soms echt nodig voor haar en onze rust. Ook vandaag nog.
Mijn 3 kinderen zijn al volwassen (tussen 18 en 22 jaar) en toch richtte de pup zich vooral op één van hen. Mijn zoon kon op den duur niet meer in dezelfde ruimte zijn, constant werd hij gebeten met die vlijmscherpe tandjes (om te spelen). We hebben dan ook de pup in huis een harnasje en huislijntje aangedaan. Da's een kort lijntje (ong 1 meter) zonder lus waar ze constant mee rondliep, zodat we haar veel gemakkelijker konden wegtrekken toen ze weer eens in hap-modus ging.
Kleine ingrepen, die toch wel soms een verschil maakten.
Er wordt gewaarschuwd voor de puberteit die eraan komt, maar ze is nu toch wel aan het kalmeren. We gaan er wel 4 keer per dag mee wandelen en die wandelingen zijn al van in het begin veel langer dan wat ons aangeraden wordt door de DA (5 minuten per maand), we spelen er nu ook meer mee (was in het begin onmogelijk zonder een hap-aanval uit te lokken), haar voer geven we bijna altijd met een puzzel, snuffelmat, zoektocht in het gras, in een beloningsbal enz. Dat helpt ook haar rustig te houden.
Het zou nog beter zijn mochten we haar eens los kunnen laten rennen op het strand hier vlakbij, maar ik durf haar niet te lossen omdat ze nogal vlug in jachtmodus gaat bij het zien van vogels, andere (kleinere) hondjes... Dan staat ze nog onvoldoende onder appel. Soms rent ze nog een kwartier als een compleet krankzinnige hond rond in de tuin, na een lange wandeling (zelfs aan de lange lijn, want ze moet zeker niet de hele tijd 'dicht' lopen, integendeel).
Ik heb lange tijd het gevoel gehad (en nog soms hoor), haar constant te moeten entertainen. Heel vermoeiend vaak, ik had het eerlijk gezegd onderschat, werd soms tot wanhoop gedreven, maar tegelijk werkt haar enthousiasme ook wel aanstekelijk en ze kan heel lief zijn, voor echt ieder lid van het gezin.
Verder is kauwmateriaal inderdaad ook een must. Daar kan ze binnenshuis echt niet zonder. Dat werkt ook kalmerend.
Hey Raquel,
Wát een leuke naam voor een poedel, mango!
Qua overprikkeld of onderprikkeld kan ik het beste aanraden om zo veel mogelijk je hondje te observeren. Dus heb je net allerlei dingen gedaan, ik noem maar wat: puppycursus, wandeling, da etc en kom je thuis en gaat je pup dan ineens bv allemaal van die rondjes rennen (zoomies noemen ze dat in het engels) dan heb je een grote kans dat hij overprikkeld is, wij deden dan bij uitzondering* pup in de bench, deurtje dicht en ernaast gaan zitten, valt je pupje meteen in slaap? Dan denk ik dat je zeker mag stellen dat hij moe is én weet je dus op welk gedrag je kan gaan letten. Maar hoe hij reageert als hij overprikkeld is, zal denk ik, per hond verschillen, dus het is echt even goed kijken naar zijn gedrag.
*wij wouden hem vanaf moment 1 aanleren dat hij ook zelf zijn rust kan pakken, dus dit bijna nooit gedaan
Bij onze pup is overprikkeling van die rondjes rennen en heel veel blaffen/bij het kleinste geluidje aanslaan. Dat laatste doet hij nog steeds als ie moe is.
Qua onderprikkeling zijn er denk ik al genoeg tips gegeven wat je kan doen. Bij flux is het heel duidelijk als hij onderprikkelt is, dan gaat ie namelijk eteren hihihi. Wij kiezen ervoor om hier niet altijd op te anticeperen omdat ik ook wil dat mijn hond zichzelf leert vermaken. Maar dat zijn denk ik allemaal persoonlijke keuze's in welke opvoedstijl bij je past.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?