Merken jullie verschil in het gedrag of de stemming van je hond, als ze stevig hebben kunnen kauwen op bv een bot? (Of ander kauwmateriaal, in ieder geval iets dat langer mee gaat dan een half uur)
Ben benieuwd in hoeverre de mogelijkheid tot kauwen een ontspannende werking heeft bij verschillende honden.
Aanleiding: mijn hond heeft net 3 uur liggen kauwen op een bot. Ik wilde ontdekken of ze hierin een grens had en uit zichzelf zou stoppen. Heeft ze niet. Weer wat geleerd. Don’t shoot me.
Maar: tijdens het uitlaten net liep ze voldaan met mij mee te sjokken. In tegenstelling tot hoe ze normaal is (alles moeten snuffelen en zien, sensorisch onverzadigbaar).
En dat riep bij mij de vraag op of mensen bewust kauwmateriaal aan hun hond geven om een gedragsprobleem (buiten) te tackelen. Of zoiets überhaupt zou werken. In theorie werkt kauwen ontspannend. Maar werkt het ook zó ontspannend dat je er een niet gerelateerd probleem mee kan “oplossen”, zoals bijvoorbeeld uitvallen aan de lijn?
(oplossen, als in: een opening bieden).
Ik denk dat het alle kanten op kan, en dus afhankelijk is van de hond zelf.
Ik had ooit een hondje dat doodmoe werd van kauwen. Niet bepaald ontspannen, maar echt uitgeput. Stikkapot was ie dan. Hahaha.
Ook eentje die heel erg nijdig en opgefokt werd van kauwen. Die maakte zich kwaad als iets niet makkelijk op te eten was.
En m'n huidige hond stopt gewoon na een tijdje, die verliest haar interesse en zin.
Dus als de jouwe helemaal 'zen' wordt... je kan er je voordeel maar uit halen.
Kijk over deze verschillen had ik nog niet nagedacht. Hier tot nu toe ontspannen kauwers
Verder is het niet zozeer een persoonlijke vraag, maar ben vooral benieuwd in hoeverre dit toepasbaar is bij gedragskwesties. Gewoon nieuwsgierig of er bv honden zijn die normaal licht reactief zijn, en na een uur kauwen opeens normaal langs een hond kunnen lopen. Of het misschien op dezelfde manier een interventie kan zijn als gedragsmedicatie.
Gedachtespinsels van Iglo…
Dat zou best kunnen werken. Tenslotte komen die honden door het kauwen dan in een andere gemoedstoestand (relaxed) en daardoor kunnen ze externe prikkels beter verdragen, of duurt het langer voor ze zich weer gaan opfokken.
Door te kauwen maakt de hond endorfines aan, een gelukshormoon. Het gaat stress tegen en verlaagd het cortisol. En inderdaad zoals Alaska's Finest aangeeft, daardoor kunnen ze prikkels beter verdragen. Er is bij bijvoorbeeld reactiviteit vaak sprake van trigger stacking. Ik had het net nog. Ik liep langs een uitvallende teckel, dat ging goed. Ik kom langs een fixerende cavalier, dat wordt moeilijker, en bij de 'ik wil spelen'- labrador valt Tex uit.
Het brengt bij de mijne in huis wel rust 's avonds, in de zin dat ze me dan niet constant de 'hoeraaa, wat gaan we doen' blik geven als ik een teen beweeg. (al geeft het ook wel onrust want zolang er nog 1 bezig is (het oudje uiteraard altijd) liggen de andere op de loer om het af te pakken).
Voor buiten op straat zou het geen verschil maken, daarvoor staan ze altijd te hoog in energie bij iets doen.
Wanneer het op de dag zo heet is kan er hier niet gewandeld worden op de dag, dan geef ik kauwmateriaal...ik merk dan dat ze geen behoefte heeft erna om er op uit te gaan, nadat het op is, gaat ze heel relaxt ergens liggen....
Ik geef vaak kauwmateriaal, maar met de hittedagen bewaar ik het speciaal voor die dagen....na afloop een hele tevreden hond....mijn beleving is dat het een hond goed doet, lekker om op iets te kauwen.
Casper krijgt dagelijks kauwwerk; runderoren, runderkophuid, konijnenoren (die heeft hij in een mum van tijd op) etc. Als hij obsessief aan een bot kauwt, neem ik het na 30-45 minuten af in ruil voor een kleine snack.
Casper is een energiek hondje ondanks dat hij bijna 10 jaar is. Het kauwwerk geeft hem rust. Bijkomend voordeel: goed voor zijn gebit!
Ik wel. Willow is nogal een hittepetit en van stevig kauwen kan ze echt tot rust komen (kamelen, paarden of runderlophuid (platen) ik merk bij haar dat dit echt verlaagd in prikkels.
Echter, kauwen maakt slijm aan, van kauwen gaat het verteringsstelsel sneller werken, waardoor te lang kauwen (3 uur vind ik lang) voor diarree kan zorgen door het overmatig aanmaken van speeksel. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, maar ik vind voor mijn honden 30 / 45 min kauwen toch wel de max. Willow kan na een tijdje het kauwen zelf op geven en lekker gaan slapen. Kahlúa niet. Die eet echt om het eten en als ik haar bij wijze van spreken 10 uur zou kunnen laten kauwen, zou ze dat met alle liefde doen.
Wat geven jullie je hond voor kauwmateriaal? Ik heb een Engelse cocker van bijna 1 jaar en ik ben nog zoekend... Bedankt!
Hier geef ik altijd iets van kauwmateriaal als afsluiting van de dag.
Ooit zo begonnen met het vorige hondje en is altijd zo gebleven.
Meestal is dat ergens tussen 20.00 - 21.00 in de avond, laatste keer eruit geweest.
Dan iets te kauwen, meestal een half uurtje of zo, en dan is de dag klaar.
Zodra het kauwmateriaal op is, ging het vorige hondje, en beide honden nu ook, direct ergens liggen slapen en is voor hun de dag ook echt klaar.
Ik vind dat zelf dan ook prettig, dat ze dan weten dat de dag klaar is en ze rustig gaan liggen.
Er liggen trouwens altijd wel in huis van die nylabones oid, dus als ze overdag graag willen kauwen kunnen ze altijd iets pakken.
De rest nog niet gelezen maar heb dat idd in het begin gedaan met Botty en denk dat het 20% verschil maakte in zijn gedrag op straat. Nu is het niet meer nodig dus krijgt hij na het wandelen. Vreet hem ook helemaal op en daarna dondert ie in slaap. Ben er dus vrijwel zeker van dat het voor hem ontspannend werkt.
Dankjulliewel voor je reactie. Sylvia, wat geef jij je hondje 's avonds om te kauwen? Naar nylabones ga ik ook kijken, dat lijkt me ook fijn voor hem.
Ik geef altijd de 100% natuurlijke producten van Belloboxnl.
Grote snack boxen met 100% natuurlijke producten, die voor elke hond geschikt zijn (extreme kauwers, oude senioren, kleine hondjes, allergische honden etc)
Je kan me altijd een privébericht sturen voor de kortingcode op een Bellobox.
S avonds meestal een bullepees, of een stukje kophuid.
Dat eten ze in één keer op, het witte hondje krijgt wel een klein stukje omdat ie zelf ook maar klein is.
Maar nylabones liggen er altijd, de grote hond kijkt daar niet naar om, maar het kleintje juist weer wel
Is toch een beetje zoeken soms.
Hier zijn de kauwproducten beperkt ivm allergie voor dierlijk eiwit. Maar als ze iets groots krijgt voor het kauwen dan stopt ze na een tijdje zelf en laat het dan liggen ergens waar ik over val het liefst om de volgende dag wat verder te knabbelen etc. Het werkt voor haar wel ontspannend in dat ze niet opspringt de hele tijd als ik beweeg.
Mijn jonge, grote poedel kan echt niet zonder kauwmateriaal binnen, of ze blijft de hele tijd onrustig. Soms zit ze idd ook heel lang te kluiven en te kauwen, bijna obsessief. Maar ze blijft wel heel actief en speels buiten, ze is gewoon onvermoeibaar. Ik geef het eerder om haar binnen gewoon rustig te houden.
Vergelijkbaar met wat Dagmar schreef dus.
Nou. De link die jij stuurt, dat kluifpakket, zijn botten die ik nóóit aan mijn honden zou durven geven. Deze botten zijn bewerkt (gerookt / gekookt) en dit kan echt ontzettend gaan splinteren in de maag. Dit zijn de zogenaamde Dino botten en het is vast gesteld dat deze zeer gevaarlijk kunnen zijn voor je hond. Niet meer geven dus! Ik wil je echt aanraden om voor 100% natuurlijke kluifmaterialen te gaan.
Aiai, hier schrik ik toch van. Ik heb al zoveel gekocht in die hondenshop.nl, omdat ik ook die online puppycursussen volgde van Edwin Frakking en hij mij een zeer degelijke, verantwoorde hondentrainer lijkt. Hij zegt ook enkel producten te verkopen waar hij zelf 100% achter staat, dus ik vertrouwde dat eigenlijk redelijk blindelings.
Goh, de hondenwereld, ik wist vroeger niet dat die zo ingewikkeld was. Iedere keer opnieuw is het schrikken. In een ander topic lees ik nu ineens dat een tuigje heel slecht kan zijn (Frakking verkoopt die idd ook bewust niet omdat hij daar niet achter staat), in andere boeken zweren ze dan weer bij tuigjes.
Hoe meer ik lees en hoor over alles wat met honden te maken heeft, hoe meer ik twijfel, hoe meer ik ook besef dat ik écht van alles fout kan doen en op den duur kookt mijn hersenpan er bijna van over.
Voor de goede orde, het gaat daarbij zeker niet alleen om die kluifkwestie, maar op den duur is er echt niks meer waar ik niet over twijfel.
Tuigjes gebruik ik altijd. Ik sta daar zelf volledig achter. Als mijn hond plots een kat ziet en een ruk aan de lijn geeft, heb ik 1000 maal liever dat haar borst en schouders die klap opvangen dan haar nek.
Maar bewerkte botten geef ik niet. Ik zal je hier 1 link doorsturen van de bewerkte botten die jij geeft, maar met 1 Google search zal je snel doorhebben dat je weg moet blijven van dit soort botten.
Marie, kijk gewoon alleen naar je eigen hond.
Dat doe je bij kinderen toch ook, daar zijn ook allerlei manier om met een kind om te gaan.
Maar dan kijk je toch ook eerst naar je eigen kind en wat daar bij past.
Zo moet je dat met je hond ook doen.
Van die kluiven, daar heeft Pascal helaas wel gelijk in.
Er staat duidelijk dat die botten, ook de dino gedroogd zijn.
Dat kan toch geen kwaad?
Jawel. Want het gaat hier om dragende delen. Deze mogen niet bewerkt worden.
Ah oké, ik dacht altijd zodra er gedroogd bij stond, dat je het dan prima kon geven
Gelukkig nooit gedaan dus, bullenpezen en kophuid volstaan prima hier.
@ terugkomend op vraag.
Teun kan bij tijden heel erg obsessief kauwen alsof zijn leven er vanaf hangt. Dan haal ik het na een 20 minuten weg.
Het werkt hier een beetje verschillend, de ene of andere keer. In zijn gedrag merk ik weinig verschil of hij meer of minder voldaan is door het kauwen. Na zo'n obsessieve bui kan hij heel hyper zijn, maar kan ook een uurtje gaan slapen.
Merk buitenshuis ook weinig verschil. In ieder geval niet zo dat het mij duidelijk is opgevallen.
Hier gaat alles door 1 hond snel op. Zij heeft geen rem ook als het om eten gaat (heeft te maken met haar aandoening EPI)
Ze worden moe van kluiven in ieder geval, en vanwege de ene dame moet ik dus wel op een bepaald moment het wegnemen, want als de anderen genoeg hebben verzamelt zij die kluiven ook om er verder mee door te gaan totdat het op is.
In haar geval gewoon obsessief is het. Ze ruilen overigens ook onderling, en zolang dat met wederzijdse goedkeuring gaat bemoei ik me er niet mee. Maar op bepaald moment is genoeg dus wel genoeg.
Kopplaten geven we maar in stukjes gezaagd. Verder knaagmateriaal wat eigenlijk binnen 10 minuten op is (groenlipmossel staafjes, pensstaafjes, kippenpoten etc.. en witte chewies die gaan dan weer wat langer mee dan 10 minuten.
Mijn Spanjaard kauwd wanneer hij daar behoefte aan heeft, meestal is dit savonds na de wandeling of tijdens on avond eten. Hij eet in princiepe door tot 't op is. Mocht het echt een groot stuk zijn dan stopt ie zelf tussen 't knagen door. Echt stoppen doet ie pas als ik 't weg haald (bang dat de ander 't op eet). Hij lijkt daarna ook wel voldaan en is rustig.
Onze grote poedel heeft naar mijn idee erg veel behoefte om te kauwen, groot of klein 't maakt hem niet uit. Als hij een dag niet goed kan kluiven kan ie wel een beetje zenuwmoot zijn. Dus duidelijk dat dit bij hem ontspannend werkt.
Hier moet ik altijd voorraad aan buffalo oren met pit hebben.
Gedroogde lamspens vindt Oscar ook heel lekker maar die heeft hij in mum van tijd op.
Aan de oren begint hij enkele keren per dag te knabbelen; dikwijls als hij net wakker is. Toch heb ik hem nooit langer dan 15 minuten zien kauwen. Daarna verliest hij zijn interesse en moet zich met iets anders bezig houden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?