Verrassend, maar wel fijn voor je! Woon je in Nederland of België? Dat is me nog niet duidelijk.
nederland
Nou dat zet e.e.a. wel in ander daglicht als het gaat om regel en wetgeving.
Bedankt voor je antwoorden. :)
Wij werden een jaar of 3 geleden 'uitgekozen' door een hele lieve, jonge zwerfkater. Nochtans lang geen eten aan gegeven, maar hij bleef in onze tuin rondhangen. Uiteindelijk toch voor beginnen zorgen, gechipt, gecastreerd, alles zoals het hoort. We konden/kunnen die kat onmogelijk binnen houden, die is zo'n vrij leven gewoon, dat went niet meer.
In januari kwam hij urenlang niet thuis, terwijl hij anders regelmatig weg en weer liep, zeker met koud weer. Het werd donker en ik begon mij ongerust te maken. Ik ben gaan zoeken, overal zijn naam gaan roepen tot ik opeens helemaal op het einde van mijn tuin een zwak miauwtje hoorde. Ik heb een ladder gehaald om over de schutting te kijken en toen ik met een lichtje scheen zag ik de reflectie van 2 kattenogen, maar hij kwam niet, bleef muisstil zitten in de tuin van de achterbuurman.
We zijn dan via de straat de niet afgesloten tuin van de buurman ingelopen en onze kat zat daar vast met z'n achterpoot in een wildklem of vossenklem. Een geroest ijzeren ding met scherpe tanden. Ernaast lag er nog een lege. Ik kreeg het mechanisme niet open en we zijn die (bejaarde) buren dan gaan wakker bellen. De man heeft uiteindelijk de klem geopend, het diende naar eigen zeggen om ratten te vangen die onder z'n composthoop zaten.
Naar de dierenkliniek gegaan, een week tweedagelijks verbandwissels om poot te redden, niet gelukt, het eindigde met veel pijn en achterpootamputatie. Uiteindelijk heeft het hele incident ons maar liefst 2000 euro gekost, en veel dierenleed.
In de kliniek wezen ze me er wel op dat die klemmen al sinds de jaren '70 niet meer in iemands bezit mogen zijn, maar ik ben toch niet durven gaan klagen bij de buurman, gewoon gevraagd of hij die klemmen asap wou verwijderen. Ze liggen er nu nog maar met een soort kooi erover, zodat katten er niet meer kunnen ingeraken.
Nooit over het geld durven beginnen, omdat ik er ook vanuit ging dat je verantwoordelijk bent voor je eigen kat en die in principe niet thuishoort in andermans tuin...
Beetje off topic, maar ik wou dit hier ook wel kwijt.
Wat onze jonge poedel betreft: die jaagt achter alles dat beweegt, zonder onderscheid of het de eigen kat is of vreemde katten. Ik denk om te spelen. Ook nog niet territoriaal, of komt dat maar met ouder worden?
Vreemde katten die stilzitten op wandeling negeert ze eerder.
Hier hetzelfde verhaal bij de vorige 2,de kat was hier de baas maar buiten moesten alle katten dood.
Rox was relaxed,tot ze in onze eigen tuin gekrabd werd door een kat.
Anouk ,Rox ziet hier iedere dag katten,we blijven soms rustig staan maar ze ziet ze nog steeds als de vijand,mijn ervaring een hond die eenmaal een hekel aan katten buiten heeft dat gaat nooit meer over.
Hond aanlijnen is de enige optie. Kattenkrabben zijn gevaarlijk.
why?
Kat klom over het hek, een kat van de overbuurman, at mee als het etenstijd was, at uit Bams dr bak, nooit erg gevonden, vriendje voor Bams, ogin kwam erbij en het was afgelopen.....hier in het topic las ik ...ras gebonden...echt niet, twee zelfde ras, dr een tolerant, ook buiten de tuin en de ander er achter aan...en niets tolerant....buurkat nooit meer in de tuin geweest...swinters zette ik zelfs een warme mand onder de overkapping, mocht bij zijn eigen baasjes niet in huis....
Omdat door anderen hier en volgens bepaalde sites je domweg zelf verantwoordelijk bent en blijft als je hond schade aanricht aan derden.
Het verbaasd me dus dat in dit geval jij aangeeft dat verzekering van kateigenaar jouw onkosten vergoed. IPV dat het vanuit jouw verzekering uitgekeerd/vergoed gaat worden.
Ken ook gevallen van honden die door loslopende honden aangevallen werden, en lichte bijtwonden hadden. Maar de kleinere hond die aanstichter was, en waarmee naar dierenarts werd gegaan vanwege tegenreactie grotere honden, in weekend (en gelukkig hoor) niets had, daar kon eigenaar van de grotere honden wel voor de kosten opdraaien.
Die heeft er geen verzekeringswerk van gemaakt, omdat al werd ingefluisterd dat het ook nog rottig kon worden vanwege verplicht melden van bijtincidenten. Zo krom is het dus vaak ook in Nederland.
Blondie, dat is juist, maar de kat is aangevallen op eigen afgesloten terrein....buiten je eigen tuin gelden dan toch andere regels.
Niet volgens de link die ik meegaf. https://www.hondenjurist.nl/kat-aangevallen-door-hond/#:~:text=U%20bent%20verantwoordelijk%20voor%20het,bent%20u%20als%20eigenaar%20verantwoordelijk.
Ik vraag me af in hoeverre ze dan ook naar situaties kijken. Vrienden van me wonen op een boerderij en hebben 2 Mechelse herders rondlopen op het erg, boerderij is volledig omheind met hekken aan de voorkant, en aan de achterkant staan alle stallen met koeien en weilanden. Ze kunnen dus onmogelijk het erf af. Ook daar kwam een kat op het erf, bleef natuurlijk niks meer van over. 1 van de honden was ook gewond en ook deze kosten moesten de eigenaren van de kat betalen. Zij zijn nergens aansprakelijk voor gesteld.
Dan de hond voortaan binnen houden, niet meer in eigen tuin los laten lopen, zelfs niet als je er bij bent, een kat heeft dan de vrijheid om in de tuin te gaan wanneer het de kat uitkomt....de hond is dan altijd fout, dan heeft het politie bureau een foute conclusie gegeven, ten alle tijden ben je dus verantwoordelijk als de kat in je tuin komt en de hond heeft letsel veroorzaakt aan de kat....wel heel erg krom.
Uit de linkvan Blondie zouden ze dus wel aansprakelijk zijn voor het dood bijten van de kat...ook al is het op eigen terrein, kattten zijn dus overal vrij zich te bewegen waar dan ook...
Als eigenaar van een dier, die een ander (mens dier of ding) schade toe brengt zal altijd kosten van de ander moeten betalen.
Dat zijn bv: dierenartskosten.
Bij het dood bijten van een kat zijn de kosten niet in te schatten. De meeste katten kosten nauwelijks iets bij aanschaf.
Dierenarts kosten kan in de duizenden oplopen, is de kat op slag dood komt er geen dierenarts aan te pas.
Een hond kan ook aangevallen worden door een kat en ook schade oplopen.
Dat wordt ook weer vergoed door een wa verzekering.
We hebben het hier nog geen 2 maanden geleden mee gemaakt, niet mijn hond maar van een paar deuren verder.
Eigenlijk heel triest, maar goed opgelost door de verzekeringen onder elkaar.
Of je wel of niet van katten houd, er zit vaak iemand achter die het wel doet.
De een houd van honden, de ander van katten of welk huisdier dan ook.
Of het nu in je eigen tuin is of op straat, het verdriet wordt er niet minder om.
Zowel de eigenaar van de kat als van de hond doet dit niet expres en daar is de verzekering ook voor.
Zo komt een drama aan een goed eind, zonder een schuldige, maar met schadeloosstelling.
Op je eigen terrein ben je vrijwel nooit aansprakelijk voor schade die je hond aanricht aan katten. Zeker niet als ze in je omheinde tuin, of in je huis komen. Zou ook de omgedraaide wereld zijn.
Tenzij in uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld als je katten in je tuin lokt om ze daarna iets aan te doen. Dat is uiteraard gewoon dierenmishandeling en wordt ook zo gezien door de wet.
Ook als eigenaar van een aangelijnde hond ben je niet zomaar aansprakelijk als er een loslopende hond op je afkomt en jouw hond bijt die. De rechter kijkt dan echt wel naar de omstandigheden, meestal is de loslopende partij aansprakelijk als de andere hond is aangelijnd, al helemaal als de hond losloopt waar het niet mag.
En als je van je kat houdt, houd hem dan gewoon binnen
Wat Joop zegt. Ik las een tijd geleden een verhaal over een stafford die een hondje had gebeten. Eigenaar liep met haar aangelijnde stafford in een aanlijngebied, en een losse hond kwam op haar af gerend. Zij is hier uiteindelijk niet aansprakelijk voor gesteld, de eigenaar van de loslopende hond was fout.
Ik was ook niet verantwoordelijk toen Piiri het hondje van de buren gebeten heeft. Ik heb wel de helft betaald, gewoon omdat het wel ok voelde zo en die mensen ook helemaal niet moeilijk deden. Het was ook gewoon een stom ongeluk.
Onlangs was hetzelfde hondje er weer, toen ben ik wel even kwaad geworden (van de schrik ook vooral). Gelukkig is er toen niets gebeurd.
Dat lijkt mij ook hoor....op een ochtend zaten er opeens twee katten binnen op de mat in de keuken, Bams kwam me halen, katten waren niet bang...nu zou het toch wel even anders zijn met Ogin, en dan zou ik aansprakelijk zijn, dat kan toch niet.
als men goed heeft gelezen kun je lezen dat het niet eens in de tuin is gebeurd maar bij mij binnen in huis waar de kat via de tuindeur die op een kier stond naar binnen is gekomen, het is voor de verzekering ook een verschil als het in de tuin was gebeurd had ik waarschijnlijk niks vergoed gekregen....
Dan kan je dus nooit een hond alleen in de tuin laten, zelfs niet als je er bij zit...als je een boek leest en opeens springt er een kat in de tuin en je hond is snel, ben je dus aansprakelijk....voortaan krijgt mijn hond huisarrest.
Wij hadden vroeger echt nooit katten in de tuin, ze wisten gewoon dat daar honden leefden ofzo
hier komt binnenkort een nieuwe schutting, ik laat het ook gelijk afzetten met prikkeldraad / schrikdraad of iets dergelijks....
Waslijn boven aan de schutting met plastic zakjes, heb ik gedaan nadat Ogin er bij is gekomen, die heeft een hekel aan katten, en ja het is gebeurd dat er een nieuwkomer de tuin is ingekomen, via een schuurtje van de buur...eigenaars met katten kan het eigenlijk niets schelen dat hun katten overlast veroorzaken, katten moeten vrij buiten kunnen bewegen....hoeveel katten worden er niet doodgereden, en nee ik heb geen hekel aan een kat, zou Ogin vriendjes zijn geworden dan had ook deze kat mooi in de tuin mogen komen.....vind het alleen heel triest dat een poes letsel oploopt of erger door vrij rond te lopen...en nodig is dat niet, als eigenaars er ook voor zorgen dat ze in hun eigen tuin verblijven dan is het toch opgelost.
ik wil nooit never geen vreemde kat meer in de tuin, dus ik zet alles af met prikkeldraad/schrikdraad,
ooit wil ik zelf ook een kat die in de tuin kan zonder dat hij er uit kan vluchten en zonder dat er andere katten in kunnen komen....
Mijn ouders hebben dat heel handig gedaan die hebben gewoon een net over de tuin heen laten spannen. katten te duur om vrij rond te lopen en zo heeft niemand last van haar katten en ongewenste dekkingen ook voorkomen.
kan ook idd,
wij kiezen voor prikkeldraad/schrikdraad....
Super.....dat kan je inderdaad spannen...een paar palen in de tuin en dan een net eroverheen....mijn ouders hadden perzen, een grote ruime ren in de tuin, snachts zaten ze binnen en op de dag in een ren...
Ik vind het nadeel van prikkeldraad, schrikdraad en schuttingen dan weer dat ik mijn tuin hermetisch afsluit.
Ik heb mijn tuin liever open, met struiken en bomen en bloemen. Dat is goed voor de biodiversiteit, een ecologische oase. Ik kan genieten van alle kleine wilde zoogdieren, insecten en vogels die mijn tuin binnen komen. Zelfs in de stad werkt dat prima.
Ik geniet niet van andermans katten in mijn tuin die alles verstoren en 'm als kattenbak gebruiken.
Ik heb rondom schuttingen, zodat mijn hond toch vrij in de tuin kan zijn, zou het open zijn dan moet ik de hond of binnen houden of aangelijnd..en ik heb genoeg biosiversiteit in de tuin....insecten vogels zitten en leven in mijn tuin. Yoop, heb je dan geen hond ? Ik heb altijd twee honden gehad, Bams en Ogin, zou ik de tuin niet afzetten dan komt er van alles aanlopen....ik heb zelfs een sluis een veiligheid zodat er geen hond uitkan....of erin.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?