Even een informatief vraagje wat betreft het titeren van pups voor diegenen die hier ervaring mee hebben.
Heeft het nut om een pupje van 9 weken te laten titeren als deze reeds de 6 weken enting heeft ontvangen?
Reeds contact gehad met een dierenarts met jaren ervaring wat betreft Vaccicheck die ons het volgende wist te melden:
"Wij kunnen perfect pups titeren, het is alleen een beetje spijtig dat de pup zijn puppy spuit heeft gekregen en niet direct getiterd is geweest aangezien we nu niet met zekerheid kunnen melden of de pup beschermd is door vaccinatie of door antistoffen van de mama. Dit vraagt vaak een extra titering.
We kunnen alles perfect uitleggen als je langskomt. Ik zou dit zeker wel op 45 minuten zetten zodat we heel de uitleg kunnen doen. De bloedname kan dan onmiddelijk gebeuren, de titering zelf met vaccicheck gebeurt wel op een ander moment aangezien de test 30 minuten timing vraagt."
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het zelf ook nogal vaag vind. Niet het titeren zelf maar de uitleg van deze dierenarts. Mijn vriend vind het concept van titeren hier in België eigenlijk maar geldklopperij en wordt hier nog eens in gesterkt na deze mail. In Nederland blijkt men al veel verder te staan op dat vlak.
Is het een optie om bij een pup toch de 9, 12 en 16 weken entingen te laten zetten en dan op 1 jaar te laten titeren alvorens te enten?
Je hebt altijd een vrije keus.
Ik heb geen idee of er veel verschil zit op dat vlak tussen Belgie en Nederland.
Maar degene waar je nu mail van hent is gehad is vast niet de enige waar je kan laten titeren.
Je kan nog eens bij een paar anderen info vragen.
Je kan ook kiezen wel de puppy entings te doen en pas te titeren na een jaar.
Ik zou in dat besluit in overweging meenemen. Hoe heftig je pup op de eerste enting reageerde en hoe lang het last heeft laten zien. (of helemaal niet)
En bepaalde rassen waarbij iets met een gen afwijking kan voorkomen (dat moet dan eerst uitgezocht worden), waardoor beter niet geent kan worden.
Maar niet vergeten hoeveel ik of anderen ook zeggen. Uiteindelijk is het jullie keuze. Het is in elk geval positief dat je er over nadenkt
Mijn ervaring....mijn ogin heeft de 9 weken enting gehad en zou met 12 weken getiterd worden , ze is terug gegaan naar de fokker die niet wilde titeren maar vaccineren en dat is dus gebeurd met 12 en 15 weken, met vijf en een halve maand kwam ze terug en met ruim een jaar heb ik haar wel laten titeren, wat bleek ze liep onbeschermd rond voor de parvo die stond op 0. De arts vertelde me te vaak gvaccineerd en dan is de kans dat het helemaal niet aanslaat...ik zou titeren als ik ooit weer een pup krijg om te kijken of er antistoffen zijn...en zo niet dan pas vaccineren....na het vaccineren van ogin voor drie jaar afgetekend, wordt ze nu ieder jaar getiterd en heeft nog steeds antistoffen bij zich, zelf neem ik geen risico om na het titeren jaren er mee te wachten wat vele wel doen..hier ieder jaar even titeren.
Mijn pup die geënt was, heb ik laten titeren. Alles was ok, na een jaar opnieuw laten titeren en alles was nog steeds ok. Hij is dus enkel bij de fokker geënt geweest.
Het heeft zeker zin, je kunt zien of de enting aangeslagen is.
Het heeft absoluut zin. Er worden zo vaak pups geënt waaruit later blijkt dat de enting niet is aangeslagen. Ik vind dat elke hond getiterd zou moeten worden na de enting.
Mijn pup is bij de fokker met 6 weken getiteerd. Hieruit bleek dat ze niet genoeg antistoffen had meegekregen vanuit moeder en is geënt.
Toen ik haar op haalde heb ik haar laten titeren. Hieruit bleek dat de Parvo nooit is aangeslagen. Dus met 9 weken opnieuw geënt. 3 weken later weer titeren en weer bleek de parvo niet te zijn aangeslagen. Daarna een ander merk geënt en alléén een losse parvo enting. Na 3 weken gaf de titer uitslag aan dat die wél aan is geslagen.
Als ik dus niet had getiteerd, had mijn hond jaren onbeschermd rondgelopen tegen Parvo.
je schrijft...
"Wij kunnen perfect pups titeren, het is alleen een beetje spijtig dat de pup zijn puppy spuit heeft gekregen en niet direct getiterd is geweest aangezien we nu niet met zekerheid kunnen melden of de pup beschermd is door vaccinatie of door antistoffen van de mama. Dit vraagt vaak een extra titering.
We kunnen alles perfect uitleggen als je langskomt. Ik zou dit zeker wel op 45 minuten zetten zodat we heel de uitleg kunnen doen. De bloedname kan dan onmiddelijk gebeuren, de titering zelf met vaccicheck gebeurt wel op een ander moment aangezien de test 30 minuten timing vraagt."
dat is dus niet perse zo (die extra titering) je doet een bloedonderzoek en daar blijkt uit dat de waardes goed zijn.. dan is het klaar
het 2e deel van het gekopieerde valt voor mij wel onder geldklopperij.. uitleggen duurt geen 45 minuten, en het wachten op de uitslag van de test hoort in de prijs te zitten. Daar hoeft een baasje niet perse bij te blijven. De uitslag moet wel in het paspoort bijgehouden worden.
Het heeft zeker zin om een week of vier na de enting te titeren. Dan kom je ook te weten of de enting is aangeslagen. Als die aangeslagen is wordt er afgetekend tot je hond 1 jaar is. Daarna opnieuw laten titeren, als het nog goed is wordt er dan afgetekend voor 3 jaar.
Denk als je hond geen moeite heeft met bloed prikken? Het geen overbodige luxe is. Persoonlijk heb ik er meer vertrouwen in als dit op een iets latere leeftijd gebeurd. Dat is meer omdat ik omheen zie dat het antivaccineren voor meer terugkomende ziektes heeft gezorgd bij mensen en kinderen. Heb daar geen wetenschappelijk bewijs voor maar het valt wel erg op. Zoals het vaccineren tegen covid, dit is op grote schaal gebeurd. Heb zelf namelijk een aantal keer in die rij gestaan Nu zie je dat de het virus afzwakt en minder heftig is als voorheen.
Ik heb meer moeite met het toedienen van pestcides, antivlooien en teken middelen. Het is ook niet iets wat bestaat voor mens. Ook de duur van werking? Duurt na mijn ervaring veel langer dan het advies.
Als het titeren zonder vaccinatie op latere leeftijd gebeurt, loopt je hond dus onbeschermd rond. En ze krijgen wel een vaccinatie, als de antistoffen via de moeder op 0 staan, daarna titer je weer of die is aangeslagen.
Bedoelde ook eerst het volledige schema te volgen. Pas op vier komt de volgende cocktail, dan zou je op drie bv kunnen laten titeren voor het zekere. Botty gaat gewoon via het schema al betaald de verzekering het, die vind het echt verschrikkelijk dat bloedprikken.
Hier voorlopig geen enkele dierenverzekering gevonden die een goede dekking geeft voor het bedrag dat ze maandelijks/jaarlijks vragen. Geen enkele verzekering hier dekt entingen of titeren trouwens.
Vriendlief zou graag alle puppy entingen laten zetten en eventueel de 1 jaar enting ook. Ik neem dus ook zeker zijn wensen mee. Hij wil graag met de pup naar de hondenschool en daar vragen ze bewijs van volledige enting. Ik ben niet voor de hondenschool of onnodig enten maar we moeten de kerk wel in het midden houden.
Kan je de hondenschool niet vragen of ze ook een titerbewijs accepteren? Hier in Nederland is dat wel gebruikelijk. Beetje vreemd als ze wel een enting zouden accepteren en niet een bewijs dat de hond volledig beschermd is (iets waar alleen een enting dus geen garantie op geeft).
Zeker hoor, er is hier navraag gedaan bij 3 hondenscholen die haalbaar zijn qua afstand en 2 ervan accepteren geen titerbewijzen. De enige die dit wel doet weigert wel het gebruik van een harnas tijdens de lessen en moedigt het gebruik van een slipketting aan. Het is dus even wikken en wegen en zoeken.
Titeren lijkt me zeker wel de optimale oplossing dus ik blijf het hier aanmoedigen in huis.
Zo, dat is wel balen. Heb je nog gevraagd waarom ze het niet accepteren? Misschien zijn ze gewoon niet goed bekend met het concept en kun je het aan ze uitleggen? Ik ben toch benieuwd hoe ze die logica verdedigen.
Maargoed, in ieder geval super dat je er zo je best voor doet
En anders dus toch vaccineren. Ik weet niet hoe het normaal gesproken gaat, maar bij ons werd alleen de eerste les naar het paspoort gevraagd en we zijn ondertussen 3 cursussen verder bij dezelfde hondenschool. Dan kan je als het niet anders kan vanaf dan mogelijk alsnog gewoon titeren.
Bij HS'en die zo achterkomen in mentale ontwikkelingen, zou ik niet gaan. Als een simpel wetenschappelijk bewezen iets al niet als waar wordt aangenomen, vrees ik voor het up te date zijn van hondenkennis.
Jawel ohra wel....met de module erbij...tegenwoordig wordt ook het titeren geaccepteerd. Bij de hondenscholen en pensions..
We gaan ons zeker nog verder informeren wat betreft hondenscholen en titeren. De mentaliteit hier in België op de hondenscholen blijft bedroevend hoor.
"Harnassen leren je hond trekken", "Je moet wel overkomen als de leider hoor, corrigeer maar als hij niet doet wat je wil", "Nee, hij mag niet verder dan 1 meter bij je vandaan", "Niet te veel belonen want dan doet hij niks voor je als je geen beloning geeft", ...
Ik scheer ze natuurlijk niet allemaal over dezelfde kam hoor. Er zijn instructeurs die zeker en vast wel voor rede vatbaar zijn maar uiteindelijk moet je van 'klas' wisselen en beland je alsnog terug in de jaren stilletjes.
@Willemijn: Bedankt voor je feedback. Ik denk niet dat Ohra in België werkzaam is of vergis ik me? Ik had online enkele goede verzekeringen gevonden maar jammer genoeg enkel in NL.
Klopt ik heb ook Ohra, valt onder de extra module "Vaccinaties en Gebit" € 5.53 p/m extra
Dat kan, maar kijk naar wat Pascal typte, bij sommige honden slaat een gedeelte of helemaal niks aan ondanks de vaccinatie. Dan gebruiken ze vaak een ander merk, als je niet zou titeren dan loopt jou hond dus alle jaren onbeschermd rond. Eerlijk gezegd ben ik ook pas gaan titeren omdat Wienske heel erg ziek werd van de vaccinaties.
Och belgie, denk dat je de vier aanbieders moet gaan bellen dan, onder de basis zal het zeker niet vallen.
Ik woon ook in Belgie, heb mijn pup nu alle puppy entingen (behalve tegen de kennelhoest) laten zetten. Verder ga ik hem eerst laten titeren. Mijn DA heeft dit trouwens zelf voorgesteld.
Ohra lijkt me een heel goeie verzekering, jammer genoeg is het alleen in NL. Hier heb ik alle verzekeringen nagekeken en uiteindelijk tot beslissing gekomen dat het voor ons niet interessant is. De maximale dekking per jaar is belachelijk laag in vergelijking met NL terwijl mijn maandelijkse afbetaling even hoog zou zijn.
Belgische hondenscholen heb ik ook al lang opgegeven, het is hier echt triestig ingesteld.. Zelf opvoeden.. ik zie niet veel andere opties.
Hier ook alle verzekeringen uitgeplozen maar zelfs de duurste opties dekken niet degelijk. Het is echt lachwekkend dat ze dit verzekeringen durven noemen. Stilzwijgende verlengingen, een vast bedrag dat je steeds zelf ophoest + een percentage dat sowieso niet terugbetaald wordt, lage plafonds voor jaarlijkse kosten, niet alle ziektes of ingrepen gedekt, honden vanaf een bepaalde leeftijd worden niet meer gedekt, tijdslimieten na het afsluiten van de verzekering, kunnen jaarlijks zelf beslissen of je te duur wordt en je er af gooien, tijdslimiet voor het vergoeden van een bepaalde ziekte (bv. maar 3 maanden terugbetaling insuline op hele leven hond), vaccinaties/castraties/gebitsverzorging/preventieve consults/jaarlijkse consults/medicatie allemaal niet terugbetaald, ...
Een dierenverzekering is voorlopig enkel nuttig in België als je hond een ongeval krijgt en moet geopereerd worden en zelfs dan niet optimaal. Uiteindelijk is het veiliger om zelf een potje opzij te zetten want dat dekt ALLES. Ik zou zo graag de mooie verzekeringen in Nederland hier laten implementeren. Die zijn wél nuttig!
Back on topic: Gisteren met vriend langs een hondenschool gereden die oogluikend een titerbewijs toestaan maar het niet wil promoten. Ook harnas tijdens de les is toegestaan maar een vaste halsband is wel wenselijk op lange termijn voor sommige oefeningen. Ze verplichten niets maar wensen wel open communicatie. Ik werd er gek maar ik denk dat mijn vriend het wel een kans wil geven. Ook titeren wil hij een kans geven maar hij ziet dit nog steeds niet zitten bij een jonge pup behalve als blijkt dat het pupje (veel) last heeft na enting. Als het aan mij lag werd de pup meteen getiterd maar ik vrees dat ik hem niet zal kunnen overhalen.
Heb niet alles gelezen.
Alvaro had de DP gekregen. Wel iets later. Op 7,5 weken denk ik zo uit mijn hoofd.
Wij hebben toch laten titeren. Ook wat later dan 9 weken dan, het schuift dan allemaal wat op.
Ik vond het heel ingewikkeld. Ik wist ook niet wat gedaan hoor. Heb hulp gehad van een lief iemand die er veel van kent om mij er een beetje wegwijs in te maken.
Wij hebben 3 x laten titeren. Die H(epatitis) die had hij dus nog niet gekregen, maar de 2e keer stond die ineens toch hoog genoeg om niet te enten. Daarom moest er daarna nog een keer getiterd worden en bleek die H terug verdwenen. (Waarschijnlijk een fout in de meting).
Uiteindelijk is dus de hele DHP er in gemoeten tot mijn grote ergernis want Hepatitis kan je niet apart laten zetten.
We gaan hem nu pas op een jaar opnieuw laten titeren en ik hoop dat alles dan goed staat.
DP was van in het begin aangeslagen. Had hij nu van in het begin DHP gekregen, had hij misschien gewoon genoeg gehad aan die 1ste enting.
Bedankt Kath, dat is ook nuttige informatie. Ik neem het hier mee. Vind het wel iets nuttig om te kunnen checken op antistoffen.
Precies! je hebt een heel goeie samenvatting gemaakt
Mijn pup had gelukkig geen last van zijn inentingen. Hij heeft die ook niet exact op de weken 9 en 12 gehad maar elke keer uitgestreken met een week of 3..
Wij wonen op het platteland, de velden zitten hier vol met ratten, vossen.. ik wil daarom ook geen onnodige risico nemen..
Maar voor alle volgende entingen laat ik hem eerst titeren.
Ik vind eerlijk gezegd dat ik mezelf nog gelukkig mag prijzen dat ik met mijn dierenarts op dezelfde golflengte zit en dat ze ook het titeren aanmoedigt. De meerderheid van de DA hier is volgens me zelfs helemaal niet bezig met dit concept. Ze vinden het overbodig..
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?