Wel of niet (chemisch) castreren?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Mariël HallieMariël Hallie



Hoi allemaal,

Ik zit een beetje met een dilemma.. afgelopen maart hebben we een (ongecastreerde) reu, kruising labradoodle/tibetaanse terrier geadopteerd van iemand die hem in corona tijd had aangeschaft en het opvoeden zwaar had onderschat, hij werd soms ook maar 2x per dag uitgelaten. Super zielig.. In oktober wordt hij 2 jaar oud. 1 op 1 met andere hondjes van vrienden gaat prima, echter wil hij bij andere honden regelmatig rijden. Hij heeft op sociaal vlak nog veel te leren het ventje maar dat is logisch.
Nu hebben we hem vanochtend naar de dagopvang op proef gebracht ter socialisatie maar daar deed hij niks anders dan rijden op andere (kleine) hondjes. Normaal houdt hij erg van spelen maar hij heeft niet eens gespeeld. Bij binnenkomst bij de opvang probeerde hij gelijk op een pup te rijden van 3 maanden. Het advies van de gedragsdeskundige is castreren.
Hij markeert buitenshuis wel veel maar verder doet hij het eigenlijk prima..
Ik durf ook niet te zeggen of het rijden hormonaal is of enkel de opwinding/stress van de andere honden waar hij niet goed mee om weet te gaan.
Chemisch castreren is tijdelijk en zou het mijn inziens moeten uitsluiten of het hormonaal is of echt aangeleerd gedrag maar sta een beetje sceptisch tegenover chemische castratie omdat ze toch rotzooi inspuiten.. en dan nog de kans op vachtverandering..
Wat is jullie ervaring met (Chemische) castratie en wat is jullie advies?

Bedankt alvast!
Groetjes Mariël

honden page profiel Kimeta Kimeta

honden foto van Kimeta

Mijn ervaring is wanneer ze eenmaal het "rij-gedrag" ontdekt hebben, dit niet over gaat d.m.v. een castratie. 

Ik heb dat zelf ervaren met een kater maar nu ook met een hond. 

Zou me heel goed laten informeren of het deze stap, castratie, echt waard is.

Wat fijn en goed dat je deze hond een kans geeft op een mooi goed leven.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Normaal zou ik zeggen, lekker castreren, maar als hij zo weinig geleerd heeft kan er veel angst/stress bij zitten en dan verergert castreren het probleem.

 

Ik zou hem meer tijd geven en hem alleen met stabiele honden in contact brengen. 

 

Hier nog een duidelijk artikel van Monique Bladder.

 

https://www.moniquebladder.nl/blog/vraagstuk-castratie#:~:text=Castratie%20is%20het%20weghalen%20van,verwijderd%2C%20soms%20blijft%20die%20achter.

honden page profiel Mariël HallieMariël Hallie

Bedankt voor jullie adviezen!

Inderdaad Kees daar ben ik dus ook bang voor.. goede tip om hem eerst met stabiele honden in contact te brengen, met honden van vrienden doet hij het eigenlijk best goed en speelt hij super leuk. Castreren kan hem natuurlijk nog onzekerder maken.

Wat jij zegt Kimeta herken ik ook hoor, heb in het verleden mn reu laten castreren maar het rijden bleef ie eigenlijk doen..En lief van je!

 

honden page profiel Kimeta Kimeta

honden foto van Kimeta

Denk dat je dan al je antwoord hebt.. hihi.. lastig is dat toch he.. je wil zo graag het allerbeste voor je maatje. Gaat vast goed komen! Succes! 

honden page profiel Mariël HallieMariël Hallie

Jaa precies ! Ik merk dat je zo snel beïnvloed wordt doordat er gezegd wordt gewoon laten castreren maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken als je dieper inzoomt.. wordt ook mooi beschreven in het artikel wat Kees stuurde.

En wat je zegt, je wilt natuurlijk alleen het allerbeste voor je hond, hij heeft natuurlijk al niet zo'n goede start gehad, thnx !

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Odin & Tex

Rijden kan ook totaal niets met hormonen te maken hebben. Honden kunnen ook gaan rijden uit stress of opwinding. Castratie zou in deze gevallen dus ook zeker niet helpen. 

 

Ik zou eerder gaan afvragen of je hond wel op zijn plaats is op zo'n (drukke) dagopvang en of hij interactie met andere honden wel echt zo leuk vindt, of misschien toch ook een beetje spannend...? 

honden page profiel StaffordStafford

Zou het kunnen dat hij de opvang spannend of toch niet zo leuk vindt. Castreren gaat niet helpen om rijden bij opwinding op te lossen. Ik zou eerder uitkijken voor een andere kleinschaligere opvang misschien bij mensen thuis?

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Er wordt geen rotzooi ingespoten. Lauter wordt de hormoon huishouding uit balans en weer in balans gebracht door het toevoegen van of het verminderen van hormonen. Net zoiets als schilklierproblemen bij mens zeg maar. Het kan een tijdelijke oplossing zijn om te zien of de problematiek ook daardoor komt. https://www.anicura.nl/behandelingen-diensten/hond/chemische-castratie-hond/ 

 

Begrijp ik goed dat het rijgedrag alleen plaatsvind met meerdere honden of dat nu opvang is of in het park is en 1 op 1 wel goed gaat? Zo ja,  misschien beginnen met 2 honden van je kennissen samen te brengen met hem en langzaam opbouwen naar een grotere groep?

 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

. Net zoiets als schilklierproblemen bij mens zeg maar. Het kan een tijdelijke oplossing zijn om te zien of de problematiek ook daardoor komt. https://www.anicura.nl/behandelingen-diensten/hond/chemische-castratie-hond/ 
 

  "

Hoe bedoel je, met net zoals mensen met schildklierproblemen?

honden page profiel Dutchshepherdteam Dutchshepherdteam

honden foto van Dutchshepherdteam

Heeft de gedragsdeskundige ook daadwerkelijk naar de hond gekeken? Een goede GT zal namelijk castratie als laatste oplossingen opperen. 

 

Rijden op andere honden is zelden iets seksueels / hormonaals en heeft in 95% van de gevallen te maken met (teveel) stress. Juist als hij onzeker is zal hij zijn testosteron goed kunnen gebruiken. Mocht je aan castratie denken, zou ik dit sowieso pas overwegen na een leeftijd van 3 jaar. Dan zijn ze zowel mentaal en fysiek uitgegroeid. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Hoe bedoel je, met net zoals mensen met schildklierproblemen? "

Dat het ongevaarlijk is.... Bv hormoon shots krijgen omdat het uit balans is daar. Overwicht ondanks extreem afval dieet tot bijna niets eten of juist andersom. Helpt bij de opties om kinderen te kunnen krijgen en bepaalde stemmingswisselingen.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Heeft de gedragsdeskundige ook daadwerkelijk naar de hond gekeken? Een goede GT zal namelijk castratie als laatste oplossingen opperen. 
 
Rijden op andere honden is zelden iets seksueels / hormonaals en heeft in 95% van de gevallen te maken met (teveel) stress. Juist als hij onzeker is zal hij zijn testosteron goed kunnen gebruiken. Mocht je aan castratie denken, zou ik dit sowieso pas overwegen na een leeftijd van 3 jaar. Dan zijn ze zowel mentaal en fysiek uitgegroeid.  "

Klopt, die ik nu heb aan hond zat bij die 5%. Rijgedrag was weg maar dat veranderde niets aan zijn gedragsproblemen. Daarvoor moesten we echt hard aan de bak om nu een relaxte hond te hebben. Hij had ook een medische reden dat ze er niet meer zitten, dat is omdat er eentje niet ingedaald was en totaal niet te voelen ook en die andere stond op springen, die was veels te groot en hing er niet relaxt bij.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Dat het ongevaarlijk is.... Bv hormoon shots krijgen omdat het uit balans is daar. Overwicht ondanks extreem afval dieet tot bijna niets eten of juist andersom. Helpt bij de opties om kinderen te kunnen krijgen en bepaalde stemmingswisselingen. "

Oooh oke, ik snap hem hp-thumbsup

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Er wordt geen rotzooi ingespoten. Lauter wordt de hormoon huishouding uit balans en weer in balans gebracht door het toevoegen van of het verminderen van hormonen. Net zoiets als schilklierproblemen bij mens zeg maar. Het kan een tijdelijke oplossing zijn om te zien of de problematiek ook daardoor komt. https://www.anicura.nl/behandelingen-diensten/hond/chemische-castratie-hond/ 
 
Begrijp ik goed dat het rijgedrag alleen plaatsvind met meerdere honden of dat nu opvang is of in het park is en 1 op 1 wel goed gaat? Zo ja,  misschien beginnen met 2 honden van je kennissen samen te brengen met hem en langzaam opbouwen naar een grotere groep?
  "

Wat ik mis in dit stuk is dit,

De testikels worden kleiner ,na zes maanden raakt die troep uitgewerkt en krijgen de testikels de normale omvang weer ,

 

Verschillende mensen in mijn omgeving hebben die zooi inlaten spuiten bij hun hond en wat blijkt ,Als de testikels weer hun normale grootte krijgen doet dat ontzettend veel pijn ,niet zo gek ook als je goed nadenkt ,

Ze zijn wel weer vruchtbaar ,maar echt gezond en diervriendelijk lijkt me dit niet .

Ik heb dit al gehoord bij verschillende honden ,nl Hollandse herder ,Engelse bull,Oost europese herder en een poedelmixje.

Volgende forumvraag: Vraag
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^