Hallo,
Ben al 2 jaar op en af aan het onderzoeken of wij een hond toe kunnen voegen aan ons gezin.
Situatieschets: wonen in prachtig groene omgeving, maar onze eigen tuin is niet groot (35 m4). Huis is wel erg ruim. Renveld 50 mtr verderop. Twee kinderen van 7 en 9. Wij zijn beide niet opgegroeid met honden, wel eens op een labrador gepast in het weekend.
Wensen: een hond die niet veel uiterlijke verzorging nodig heeft, bv niet dagelijks borstelen, liefst gladharig. Hond zal in de toekomst 3 dagen max 4 uur alleen zijn, en voor één dag moeten we een oplossing zoeken (uitlaatdienst?). Hond mag best actief zijn, we zullen hem 3 a 4 keer per dag uit moeten laten schatten we in, en zullen daarvan één keer per dag een lange wandeling maken (van half uur tot uur?). De voorkeur gaat uit naar een kleinere hond, dit omdat hij dan regelmatig mee kan tijdens mijn werk, en geen 4 uur alleen hoeft te zijn. We willen graag dat de hond onderdeel wordt van ons gezin en hem daarom zoveel mogelijk bij ons hebben waar mogelijk. Graag nemen we hem eenmaal in de zomer mee naar de camping.
Na veel googlen en lezen kwamen we uit op een jack russel. Maar internet geeft veel verschillende info over karakter, betrouwbare fokkers en soorten. Wie wil me helpen met mijn vragen zodat we een weloverwogen keuze kunnen maken of wij een goed thuis kunnen bieden?
Wat zoek je qua eigenschappen in de hond? Een jack russell is een terrier met een jachtinstinct, dit moet je maar net liggen. Ben je bijvoorbeeld bereid om andere activiteiten te ondernemen met de hond? War wil je wel en niet? Een half uur wandelen is voor de meeste kleinere honden ook niet zo lang. Goed dat jullie zoveel onderzoek doen!
Een half uur is niet echt een lange wandeling voor een hond. Voor honden van alle rassen wordt aangeraden om tenminste 2 uur per dag (totaal) te bewegen. Dat kan ook actief spelen en/of trainen voor bepaalde activiteiten zijn. En 3/4 keer per dag uitlaten: hoe vaak ga je zelf naar de wc? Inclusief korte plas/poeprondjes zou ik uitgaan van minstens 5x eigenlijk, tenzij de hond in jullie tuin zijn behoefte mag doen.
Wat zijn jullie wensen qua karakter? Wil je een hond die gemakkelijk is met andere honden? Een hond die vreemden heel snel accepteert en vriendelijk is tegen iedereen, of juist eerder een waakse of eenkennige hond? Een eigenwijze hond (dus minder goed te sturen) of eentje die heel goed luistert? Eentje die houdt van luieren en knuffelen of eentje die altijd aan staat en klaar is voor actie? (NB gebaseerd op wat je hier nu zegt over uitlaten zou ik dát dus niet doen...). Een meer zenuwachtig karakter of juist heel relaxt? Goede kans dat hij los kan lopen, of jachtinstinct etc waardoor hij altijd aan de lijn zal moeten? Etc etc etc.
In principe willen alle honden het liefst bij jou zijn, zijn onderdeel van het gezin en willen overal met je mee. Het ligt alleen aan het karakter van de hond hoe gemakkelijk dat is in alle situaties :)
Een grote tuin of ruim huis is niet zo relevant voor een hond. Het is belangrijk dat de hond tijdens wandelingen lekker de energie kwijt kan raken, dan zijn de meeste honden thuis heerlijk rustig.
Het renveldje dat je noemt is dat een officieel losloopgebied voor honden? Anders is het niet verstandig om een hond daar los te laten en kan je beter nog wat andere opties zoeken.
Qua rassen is jullie omschrijving heel algemeen, dus dat zou aan kunnen sluiten bij heel veel rassen. Een terriër moet wel echt bij je passen, dit kunnen best felle hondjes zijn. Als jullie dat aanspreekt kan het een goede keuze zijn. Persoonlijk vind ik de parson russel terriër net wat mooier gebouwd. Als je weinig haarverlies wilt, zou ik bij beide de ruwharige versie kiezen. De Hollandse smoushond is misschien ook wat voor jullie? Of een whippet, silken windsprite, markiesje of sheltie, wat ik al zei het helpt als jullie iets specifieker zijn qua wat jullie verwachten van een hond.
Bedankt voor je reactie!
Ik heb inderdaad begrepen dat een JR zeer actief is. Heb ook onderzoek gedaan naar een franse bulldog, die schijnen meer te 'chillen' maar dan kom ik op het volgende: we vinden het leuk als de kinderen (en wij) met de hond kunnen 'spelen' buiten (bal gooien, hindernisje maken, rennen) en is een Franse Bulldog daarvoor geschikt? Tweede drempel, de platte snuit zorgt voor pijn begreep ik. Ik wil niet meewerken aan het in stand houden daarvan. Maar als ik me in lees over rassen zijn er heel veel honden voor mijn gevoel die zijn doorgefokt.
Daarnaast kun je veel over ras lezen, maar is er volgens mij ook veel afhankelijk van opvoeding en karakter. JR heeft consequente opvoeding nodig en test je, maar wat betekent dat in de praktijk?
We willen inderdaad goed onderzoek doen, heb ook gesprekken met hondeigenaren, van labrador tot chihuahua's, maar de verhalen verschillen erg van elkaar. Wil absoluut een goed thuis bieden.
De reacties haalden me in ;-)
We willen een hondje die makkelijk in de auto mee kan. Hoeft niet waaks te zijn, mag wat actiever zijn zodat je tijdens het wandelen niet alleen poep hoeft te ruimen maar ook actief kan zijn.
Hondenveld is inderdaad een plek waar ze los mogen lopen.
Vijf keer uitlaten per dag heb ik nog niet eerder gehoord, mijn kennissen zitten op 3 a 4 keer per dag. Maar heb begrepen dat dat ook te maken heeft met karakter en opvoeding.
Het is fijn als de hond ook beetje bij je wil liggen s avonds, dat mag ook naast je voor de bank. Maar onderdeel zijn van het gezin.
Waar ik wel onzeker over ben; het blaffen. Onze voormalige buren hadden 2 chihuahua's en waren de hele dag alleen. Je kan wel invullen wat er gebeurde.
Ik zou het fijn vinden om een kortharige hond te hebben, wil niemand op zijn tenen stappen maar ik krijg de kriebelde van witte slierterige haren die zwart zijn van viezigheid. En wassen mag niet te vaak heb ik begrepen.
Hier geef je zelf het antwoord, niet doen dus.
Als je bang bent voor een blafferige hond zou ik niet voor een jack russel gaan. Ook de sheltie die ik eerder noemde zou ik dan niet doen. Een silken windsprite of whippet zouden wellicht passend zijn. Windhonden zijn binnenshuis over het algemeen rustig en buitenshuis trekken ze graag een paar sprintjes, ze hoeven over het algemeen niet persé uren te lopen. Wel hebben ze jachtinstinct maar ze zijn meestal goed genoeg te trainen dat ze wel los kunnen. Wat vinden jullie van het uiterlijk? Vooral whippets zijn heel kortharig maar ook windsprites hebben niet zoveel vacht, wel een iets langere vacht.
Toch zou ik een ruwharige hond niet meteen afschrijven, deze vachten zijn namelijk super makkelijk in onderhoud en ze verliezen in huis geen haar (ze moeten wel af en toe naar een trimmen voor een plukbeurt). Ruwharig is trouwens anders dan langharig. Kortharige honden verliezen heel veel kleine haartjes die overal in blijven steken. Verder zit er ook veel verschil in honden met of zonder ondervacht. Het is natuurlijk niet het belangrijkste om naar te kijken maar je zou het mee kunnen nemen in je afweging.
Hallo Bloem ,
Ik ben bevooroordeeld hoor ,heb al 35 jaar jack russells
Wel de ruwharige ,gladhaar is qua karakter wat feller en die gladde haren zitten bij verharing overal in en tussen, het exterieur is ook vaak wat anders ,gladharen hebben vaak wat smallere koppen en lange voorsnoeten ,dat trekt mij dan weer niet .Ruwharen verharen slechts 2 x per jaar en worden dan getrimd ,Wil je de vacht wat korter houden dan kan je tussendoor strippen .
Ze zijn waaks ,maar dat is net als bij elke andere keffer van jongs af aan in te dammen ,
Mee met de uitlaatdienst kan je het eerste half jaar vergeten ,daar zijn ze nog te jong en te klein voor ,Qua beweging moet je wel aan wat langere wandelingen denken als ze eenmaal volwassen zijn ,Voor die tijd kan je ze makkelijk meenemen in een fietsmandje ,eenmaal volwassen lopen ze hier ook naast de fiets .
Die van ons zijn echte zwemmers ,doen aan jachttraining ,behendigheid en races ,maar niet allemaal ,want je kan nooit van te voren zeggen wie wat leuk vindt ,Uit goede race ouders kan je honden krijgen die echt denken ,race zelf ,ik ga dat nooit doen .Stuk voor stuk zijn ze hier wel gek op mee in de auto ,en ook niet iedereen vindt het fijn om bij je op de bank te liggen ,maar wel in je buurt ,als ik ga zitten word ik omringd door jacks die bij mijn voeten liggen ,
Als je je kinderen goed op kan voeden ,lukt dat zeker met een jack russell,
Succes met je zoektocht !
Dus als ik het goed heb wil je de hond 3-4 keer per dag uitlaten en krijgt de hond 1 'lange' wandeling van een half uur tot een uur. Hoe lang zijn die andere wandelingen dan? Ben je van plan de hond meer activiteiten te bieden dan alleen de wandelingen met wat rennen en een balletje gooien tussendoor? Ik zou in ieder geval ver weg blijven van de actieve hondenrassen zoals een jack russel.
Ik kan je in ieder geval op één vlak gerust stellen. Tenzij je een hele oude senior met artrose hebt zal iedere hond actiever zijn dan rustig naast je wandelen en alleen zijn behoeften doen Er is ook nooit een garantie dat een hond van knuffelen of balletjes apporteren houdt. Om daar zeker van te zijn moet je voor een herplaatser gaan.
Niet alle chihuahua's zijn trouwens keffende, vervelende mormels. Ik ken er twee die genoeg uitdaging en opvoeding hebben gekregen en dat zijn hele leuke hondjes. Maargoed, daar moet je dus wel wat werk in stoppen (zoals met elke hond).
Kijk, met deze reacties kan ik wat! Er zit blijkbaar meer verschil in de vacht dan ik dacht, ga ik onderzoeken!
Moet eerlijk zeggen dat het uiterlijk van de windhond me minder aanspreekt, ze lijken me ook wat groter? Had eigenlijk gehoopt dat een kleiner hondje als we weggaan tussen de kinderen in kan zitten, maar misschien is dat met geen enkele hond een realistische verwachting?
Mbt hondjes en ras zoals de franse bulldog, ik schrik er echt van hoeveel dieren door het mixen gezondheidsproblemen hebben. Moet je bij alle mixen weg blijven?
En misschien een gekke vraag, maar als je zegt dat je een jack russel ook mee kan nemen in een fietsmand, 'telt' dit dan ook mee mbt energie kwijt kunnen? Of moet die echt rennen? Kan ik dan een ritje met fietsmand en plasje doen zien als een uitlaatmoment?
Ik was uitgegaan van 3 keer uitlaten per dag van een kwartier, en de lange wandeling na het avond eten uit te gaan van 3 kwartier. Maar stelde me erbij voor dat je bv als je die dag al twee momenten van een half uur hebt gehad, je dan die bij het avond eten wat korter kan voor die dag? Dus bv half uur?
S morgens voordat je de deur uit gaat 15 minuten, s middags 15 minuten, avond drie kwartier, en later op de avond 15 minuten.. Is dat realistisch?
En als ik het hondje dan mee kan nemen naar mijn werk, zijn dat extraatjes. Vandaar ook de wens voor een kleinere hond, die kan ik makkelijker mee nemen (ik werk ambulant).
Bij de jack russell en de parson terrier komen drie verschillende vacht types voor
Ruwharig glad harig en broken ,(zit tussen ruw en glad in ) Maar broken verhaart vaak ook wat meer als de echte ruwhaar ,
Ja een jack kan makkelijk tussen de kinderen op de achterbank zitten ,plaats zat toch?
Als pupje telt dat fietsmandje mee mits ze hun behoefte kunnen doen ,maar eenmaal volwassen worden ze niet moe van het zitten in een mandje ,Maar dan kan je ze tussendoor lekker laten rennen toch?
Waar je ook gaat en voor wat voor hondje jullie kiezen ,vraag naar de gezondheids uitslagen van beide ouders ,
Bij de jack russell moet dat zijn de ecvo ogentest ,die niet ouder als 1 jaar mag zijn en de patella uitslagen ,
Ook bij blauwe ,grijze en black and tan russells ver weg blijven ,dat zijn geen erkende kleuren en daarbij komen ook de meeste patella luxaties voor .
Aha mijn man viel idd nogal voor de black and tan, maar kon er geen erkende fokker voor vinden (dat zegt denk ik ook wat?).
Mijn man is een lieverd, maar kijkt niet veel verder dan de grootte en uiterlijk. Vandaar mijn vragen om niet me te laten verleiden tot een leuk snoetje.
En inderdaad, er zijn hele leuke chihuahua's. Ken iemand die monteur is en die neemt zijn hondje de hele dag mee, die blijft tussendoor in de auto. Maar dat maakt het eigenlijk ook erg lastig, iedereeen heeft andere ervaringen met hetzelfde soort hond. Ligt dit dan aan de opvoeding of moet je mazzel hebben met karakter? Want krijg soms bijna het gevoel dat het ras niet erg veel zegt (tot op zekere hoogte natuurlijk) maar opvoeding en karakter des te meer.
Honden in asiel heb ik ook naar gekeken, maar er komen er veel uit andere landen. Daar hoor ik erg slechte verhalen over (gedragsproblematiek).
Overigens heb ik over een paar maanden tijdelijk geen werk en zou ik veel tijd hebben voor een pup.
Heel herkenbaar, toe wij een asielhond uitzochten was de voornaamste eis van mijn vriend dat het een hond zonder rechtopstaande oren moest zijn, verder hoorde ik af en toe op de achtergrond: "nee, die is lelijk". Gelukkig was ik iets kritischer...
Lees je vooral goed in over broodfok en koop alleen een pup met aantoonbaar geteste ouders. Altijd vragen of je deze testen in mag zien. Wanneer je voor een hond met stamboom gaat zijn er in ieder geval een paar verplichte testen gedaan (is verschillend per ras). Helaas is de hondenwereld heel schimmig en wordt er veel gelogen en bedrogen. Vaak worden er inderdaad speciale kleurtjes aangeboden bij slechte handelaren. Een goede fokker zou moeten fokken op gezondheid en karakter, niet op kleur.
Ook de kruisingen waar je het over hebt komen meestal bij broodfokkers vandaan daar zou ik niet voor gaan.
Houd er wel rekening mee dat veel wachtlijsten bij goede fokkers lang zijn en ze niet al teveel nestjes hebben. Het kan best zo zijn dat er tegen die tijd dat je geen werk hebt er (nog) geen pup beschikbaar is. Het verschilt per ras en fokker hoe lang de wachtlijsten zijn.
Ik kan je niet verder helpen met tips voor specifieke rassen, want ik ben zelf meer van de grote honden. Maar ik heb ook sinds ruim drie maanden mijn eerste hond. Net als jullie hebben we veel voorwerk gedaan en ons goed voorbereid ... en toch waren er nog best wel verrassingen.
Ik denk dat je je sowieso goed moet realiseren dat wat je ziet van hondeneigenaren in je omgeving, niet is wat je het eerste jaar met een puppy krijgt. Ja, een volwassen hond kan misschien toe met drie wandelingetjes per dag, maar met een pup moet je veel vaker naar buiten. Een volwassen hond zal misschien op kantoor lief aan je voeten liggen slapen, maar het eerste jaar kun je daar niet vanuit gaan. En inderdaad zijn veruit de meeste honden er wel voor in om tijdens de wandeling ook achter een bal aan te rennen. Soms zou ik willen dat die van mij alleen maar naast me loopt zodat ik alleen maar de poep hoef op te ruimen ;)
Ik krijg uit je reacties de indruk dat je vooral aan het zoeken bent naar de minimale hoeveelheid beweging waar je toekomstige hond tevreden mee kan zijn, en ik denk dat je daarom misschien juist beter kunt kijken naar rassen die misschien niet superactief zijn. Ik heb een Ierse Wolfshond, daar hebben we onder andere voor gekozen omdat die juist niet extreem veel beweging nodig hebben. Maar nog steeds staat ze meerdere keren per dag te popelen om lekker lang te gaan wandelen, waarbij ze het liefst ook een tijdje lekker mag sprinten. En tussendoor graaft ze gaten in de tuin, worstelt ze luid grommend met haar knuffels, en brengt ze me regelmatig een touw om samen mee te spelen. Als ik hier op het forum de ervaringen lees van mensen met een puppy van een leuk, energiek, actief ras, ben ik blij dat ik gegaan ben voor een tandje minder (die van mij heeft ten minste ook wel een uitknop).
Als je zelf geen ervaring hebt als hondenbezitter wordt je beeld vooral bepaald door mensen met volwassen honden in je omgeving, of honden die je op straat rustig naast hun baas ziet scharrelen. Dat zijn allemaal momentopnames. Ik heb intussen geleerd dat de gemiddelde hond veel actiever is dan ik dacht, en veel meer wandelingen/activiteit nodig heeft dan ik dacht.
Heel herkenbaar, toe wij een asielhond uitzochten was de voornaamste eis van mijn vriend dat het een hond zonder rechtopstaande oren moest zijn, verder hoorde ik af en toe op de achtergrond: "nee, die is lelijk". Gelukkig was ik iets kritischer...
Haha herkenbaar, het helpt dan ook niet dat mijn man alleen maar afbeeldingen ziet van puppy's, dan is elk ras leuk!
Realiseer me inderdaad dat je op een nestje van een erkende fokker even moet wachten. Gelukkig kan ik als het mee zit mijn eigen agenda bepalen als ik weer werk, ben bezig zzper te worden. In hoeverre zijn fokkers betrouwbaar? Heb gezocht naar reviews, maar ook daar weer, zeer verschillende berichten. Lastige wereldje als je er niks van weet.
Zoals ik het lees is het huis, tuin, buurt en max aantal uren alleen helemaal prima.
wanneer je langste blok een half uur /uur is zal ik persoonlijk niet gaan voor een jonge terrier.
Er zijn zat leuke honden te krijgen in Nederland gelukkig. wel eens op verhuisdieren.nl gekeken? daar krijg je een match bij wat past in je situatie en minder op uiterlijk etc.
ook zijn er veel leuke asielhonden en stichtingen waarbij je de hond meerdere keren kunt bezoeken om te zien of er een klik is.
Veel plezier alvast
Mama van Nessa:
Oef, dat is wel even inzichtelijk. Ik denk dat je gelijk hebt, misschien zijn wij wel geen mensen die elke dag uren gaan wandelen. Dat is wel erg belangrijk bij je keuze natuurlijk.
Ik heb altijd een zwak voor labradors, die zou geloof ik qua karakter goed passen, ook voor de kinderen, maar zijn zo groot. En dat maakt het dat ik hem minder goed mee kan nemen, terwijl ik dat wel zou willen! En de mensen met een labrador die ik ken, ruikt het altijd heftig in huis. En zo'n sterke geur heb ik echt moeite mee. Ken ook iemand met een labradoodle, die ruikt dan weer niet doordat het een kruising is met een poedel begreep ik?
Bedankt voor je reactie. Ik heb inderdaad ook gekeken bij verhuisdieren.nl, maar veel honden komen op die site uit Spanje, Roemenië etc. Ben daar een beetje huiverig voor ivm gedrag en oplichting. Maar misschien is dat achterhaalt? Iemand ervaringen?
Er zijn veel honden die een wat moeilijkere start gehad hebben en hier last van hebben. Het is niet zo dat elke hond uit het buitenland problemen heeft. June komt uit Griekenland (via Mirtos animale project) en was heel angstig voor mensen (dat is bijna helemaal goedgekomen), hier was de stichting ook heel eerlijk over. Sinds kort hebben we een ex kettinghond (zelf van straat gehaald, woon in Bulgarije) en die is behalve onopgevoed niet heel anders dan een gewone hond. Die loopt gewoon wat achter qua bijt en sloopgedrag (maar dat doet een jonge pup ook). Het ligt er maar net aan wat de hond allemaal meegemaakt heeft en hoe de aard van de hond is.
Wel moet je bij buitenlandse honden rekening houden met een aantal ziektes die ze kunnen hebben, die kunnen later tot uiting komen. Daar moet je je wel even over inlezen en bewust van zijn.
Ik zou eens gaan kijken naar de whippet, heerlijke honden, handig formaat en relatief gezond.
Helemaal mee eens, het is dat ik liever herplaatsers heb maar anders zou ik ook wel een whippet willen.
Ja ik heb er 2 uit roemenie. Ik vind het heel erg belangrijk dat ik de hond meermaals kan bezoeken alvorens ik een beslissing maak. Ik heb mijn hond dus ook niet zomaar besteld als het ware.
ik heb mijn honden bij dutchanimalcare vandaan. heeft een ANBI status dus erkende stichting en transparant.
en de honden komen in Roemenie bij Sadies dog rescue vandaan. Engelse dame die samen met een paar andere mensen het heel goed voor elkaar hebben. Met name ook actief in sterilisaties
Toen ik je wensen las, dacht ik onmiddellijk aan Boston Terrier. Een fijne gezinshond, kan perfect opschieten met kinderen, korte vacht die misschien een keer per week geborsteld moet worden, helemaal geen blaffer (!), en geen energiebom zoals een JR . Maar het is natuurlijk ook een platte neus hond, dus enorm belangrijk om een gecertificeerde fokker te vinden die een gezondheidsgarantie biedt (ouderdieren zijn getest). Ik zou persoonlijk een fokker kiezen die aangesloten bij FCI is (in Belgie moet hij dan aangesloten zijn bij de KMSH en in Nederland bij de Raad van Beheer).
Ik zou vooral kijken in de sector gezelschapshonden. Deze moeten uiteraard ook wandelen, en ook iets meer dan 1 lange wandeling van 30 minuten per dag, maar nemen over het algemeen genoegen met minder. En dan doel ik op, minder dan een Jack russel terriër nodig heeft bijvoorbeeld.
Ik zou om je een hoop leed en kosten te besparen wegblijven van de Brachycephale rassen zoals de Franse Bulldog, Mopshond, Boston Terriër etc. Er is maar een kleine kans dat deze op den duur geen problemen gaat krijgen met ademen, of hij nu bij een goede fokker vandaan komt of niet.
Een hondje uit het buitenland zou mijn keus ook niet zijn. Maar meer met de reden dat er in Nederland ook heel wat honden een baasje zoeken. Kijk eens op ikzoekbaas.nl, het voordeel, er is al redelijk wat bekend over het karakter, en de hond hoeft zeker geen rugzakje te hebben.
Als je besluit voor een pup te gaan, Maar dan eens kennis met fokkers van verschillende rassen en kijk gewoon welke het beste matcht. De toypoedel bijvoorbeeld zijn ontzettend leuke hondjes, en je hoeft ze uiteraard niet zo 'tuttig' te knippen (al hou ik ontzettend van dat typische poedel kapsel haha) ze zijn energiek, super leergierig, kunnen echt leuke behendigheid parcoursjes af lopen, en willen werken, maat wel met iets minder drive dan een Jack Russel.
Of een Vlinderhondje of Chihuahua? Wanneer deze bij een goede fokker vandaan komen die fokken op karakter zijn het echt geweldig leuke en slimme hondjes!
Als dat te klein is, zou je kunnen kijken naar de Lhasa Apso of Havanezer. Deze hebben wel een lange vacht die vachtverzorging nodig heeft, al zou je hem geregeld naar de trimmer kunnen brengen voor een kort kapsel.
Genoeg rassen dus om je goed in te verdiepen. Neem vooral je tijd, maak kennis met fokkers, zet jezelf op een wachtlijst zodra je weet welk ras geschikt is, en dan is dat het wachten meer dan waard.
Succes!
Ik weet niet hoeveel keer ik de uitspraken over shar-peis heb gehoord dat ze allemaal, vast en zeker, vroeger of later, een ernstig eczeem en alle soorten huidproblemen gaan krijgen. Zelf hadden die mensen uiteraard nooit een shar-pei gehad. Ik wel. En nooit, nimmer heeft mijn hond een of ander dermatologisch probleem gehad. Idem met de brachycephale rassen. Uiteraard kunnen ze van de ademhalingsproblemen krijgen (zeker de honden die van broodfokkers komen), maar ik vind het niet correct te verklaren dat je met deze rassen onvermijdelijk een hoop miseries gaat krijgen. Ik ken bvb wel iemand met een kerngezonde mopshond van 11 jaar oud. En om eerlijk te zijn, denk ik dat bijna elke straathond een pak gezonder is dan vele rashonden met de beste stambomen, of het nu een buldog of een herder is..
Zitten er momenteel zoveel plaatsbare honden in Nederland in het asiel dan? Wij hebben June acht jaar geleden geadopteerd uit het buitenland. In eerste instantie wilde ik een Nederlandse asielhond omdat ik dat ook de logische keuze vond. Waarom honden naar Nederland halen als er in Nederland ook asielhonden zijn. Vrij snel kwam ik erachter dat de meeste kruisigen met stafford achtige of herders waren met een moeilijk verleden, al dan niet met bijt incidenten. De andere geschiktere honden voor ons (en de meeste mensen) waren heel snel weg. We hebben een aantal keer gebeld voor verschillende honden en hebben door heel Nederland gekeken, maar ze waren elke keer al weg. Uiteindelijk hebben we er serieus over nagedacht om een moeilijk plaatsbare hond te adopteren maar dat zagen we toch niet zitten, het zou onze eerste hond worden. Zo vol zaten de asielen toen dus niet met plaatsbare honden, misschien is dat nu anders?
Verder woon ik nu in Bulgarije tussen de straathonden en er zitten echt hele leuke plaatsbare honden tussen die hier nooit een plekje gaan vinden. Zelf hebben we recent een hond erbij moeten nemen omdat hij het niet goed deed op straat, we hebben verschillende stichtingen in het land aangeschreven maar alle stichtingen zaten vol en de wachtlijsten ook. Nu hebben we maar besloten om hem te houden (en gelukkig is het ook een hele lieve hond).
Zo onlogisch vind ik dus het adopteren van een buitenlandse hond niet meer, in veel landen is een enorm overschot aan (leuke) honden en in Nederland is heel veel vraag. Wel zijn er dus dingen om rekening mee te houden zoals de Middellandse zee ziektes en eventuele gedragsproblemen. Een goede stichtingen informeert daarover en veel stichtingen werken met gastgezinnen, die hebben de hond een tijdje in huis en observeren hoe die het doet en de adoptant kan de hond dan ontmoeten.
Dit is denk ik niet een discussie die hier thuishoort. Maar ik begrijp echt niet dat je als dierenliefhebber bewust kiest om mee te werken aan het fokken van waarschijnlijk ongezondere honden, als je ook voor een hond zonder die waarschijnlijke problemen kan kiezen. Dus mijn advies aan bloem is om of voor een gezond ras te kiezen of een asielhond en weg te blijven bij alle probleemrassen zoals de Franse bulldog.
Zo ken ik ook nog wel iemand van 90 die rookt en kerngezond is, dat maakt roken nog niet gezond, toch?
Mijn ouders hebben labradors, en ben expres voor een minder verharend en druk ras gegaan XD Mijn hond is een gezelschapsras (Chinese naakthond powderpuff), en als ik haar zou laten kiezen zou ze wandelingen van 3 uur kunnen maken. MAAR, ik trek dit zelf niet, doe de wandelingen die jij opnoemt (of minder ) en hier neemt ze genoegen mee; is geen etter in huis. De honden van mijn ouders die hebben een soort van genoeg aan die wandelingen, maar pakken minder hun rust, en zouden denk ik rustiger/blijer zijn met meer en langere wandelingen. Vooral hun hond van 7 jaar wordt een soort wervelwindje in huis als er een keer minder gewandeld wordt. Gaat de andere hond (met HD, artrose en spondylose) lastigvallen en na gemopper van baasje en gegrom van de andere hond gaat hij uiteindelijk wel ergens liggen. Maar als er rondgelopen wordt, wordt hij meteen je schaduw, om zich toch maar op die manier te vermaken denk ik. Mijn hond begint pas de tweede dag met minder wandelingen wat drukker. En als ik rustiger blijf wandelen (meestal in de zomer, vanwege de hitte), past ze zich uiteindelijk aan, en wordt ook gewoon wat luier.
Vanwege hun drukheid (en dan zijn het dan nog labrador kruisingen), zou ik denk ik zelf voor 100% poedel eerder gaan? Ze zijn meestal wel erg slim.
Ik zag daarnet een kleine poedel, ik vind ze zo leuk
Mijn hond, ook achterop de fiets
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?