Bedankt voor je tip. Heb er al eens naar gekeken, maar het type vacht is het (vooralsnog) niet helemaal voor me. Maar ik hou hem in de kaartenbak :-)
Dit geeft weer wat inzicht. Als we puur kijken naar onze wensenlijst, past de boston terrier of franse bulldog hier goed bij volgens de informatie die ik krijg en zoek. Geschikt voor minder ervaren hondenbezitters, knuffelig, kortharige gladde vacht die niet al teveel verzorging nodig heeft, in voor een spelletje maar thuis vooral rustig, geen grote blaffer. Maar ben nog aan het onderzoeken in hoeverre dit ras met de nieuwe regels last heeft van de snuit en rug. Ik wacht nog op antwoord van mensen met kennis hierover om een beter beeld te vormen. Ik wil niet alleen af gaan op wat ik hier lees, hoewel ik de kritiek begrijp.
Dat zou kunnen, maar persoonlijk ken ik eigenlijk bijna geen jagers die deelnemen aan wedstrijden en een FCI stamboom voor hun honden hebben. Ik ken genoeg mensen die jachthonden hebben met stamboom om aan wedstrijden deel te kunnen nemen, maar daar zijn de wedstrijden het doel en niet de jacht. Hetzelfde bij herdershonden. Daar heb je ook genoeg mensen die een FCI herdershond hebben om aan wedstrijden mee te doen. En genoeg mensen die een FCI husky hebben en daarmee aan sledehondensporten meedoen. Maar ga je kijken naar mensen die de hond echt puur voor de jacht hebben, of die een kudde schapen hebben en echt de hond nodig hebben om die te drijven, dan vind je ineens bijna gaan FCI stambomen meer. En zo is het bij veel rassen. FCI organiseert wel wedstrijden voor veel sporten, maar wil je op een hoger niveau mee gaan doen dan trek je het vaak niet meer met een hond met een FCI stamboom en moet je het ergens anders gaan zoeken.
FCI is in de eerste plaats gericht op het showen van honden. Wil je een showhond dan is FCI de logische keuze. Wil je niet showen of wil je een sport, activiteit doen met je hond, dan zijn er tal van andere opties. Sommigen slechter, sommigen beter. FCI geeft enkel een afstammingsbewijs, maar dat kan elke goede fokker geven. Er staat dan enkel niet het stempeltje van het FCI op.
Wat is voor jullie de reden dat je het liefst een kortharige gladde vacht wilt? Wees je er wel van bewust dat deze vachten flink kunnen verharen en je dan dus overal de kleine haartjes hebt zitten.
Wat ik wel snap hoor, ik zie ook liever een korte vacht,maar die stekelhaartjes zijn wel echt horror. Dan zie ik toch liever kort haar met n ondervacht. Mocht het regelmatig kammen en dat hoeft echt niet zo vaak, zou ik ook de gezelschapshonden met een langere vacht nog eens goed bestuderen.
Mag ik vragen waar je hebt geïnformeerd omtrent de franse bulldog en boston terrier? Zelf vind ik de franse bulldog heel leuk, maar de gezondheid is wel echt n groot probleem. In Duitsland lijken ze hier wel verder in te zijn dan Nederland en meer fokkers gericht te zijn op een gezonde bull. Maar ook daar zijn fokkers die nu gaan kruisen omdat ze inzien dat de gezondheid anders echt niet voldoende verbetert. Mocht je instagram hebben of iemand in je omgeving, zou je eens bij veggiebulls en tami and the bunchies kunnne kijken, zij gaan regelmatig live om vragen te beantwoorden en uit te leggen waarom ze doen wat ze doen. Wel handig als je dan een beetje Duits kunt haha
Jammer. De mensen met kennis zijn waarschijnlijk net de mensen die door willen gaan met fokken van platsnuiten. En hiervoor hun eigen argumenten op tafel leggen waarom het zelfs met nieuwe regels allemaal heel goed kan.
Dat heeft echt te maken met het aanraken/aaien/knuffelen van de hond. Langere haren vind ik niet zo prettig om aan te raken, en in de snor/baard zit aan de uiteinden vaak viezigheid. Ik heb dat niet alleen met een hond, het zou ook niet in me opkomen een langharig, groot konijn te kopen.
Bedankt voor de tip voor het vragenuurtje, ik ken iemand die goed duits spreekt dus daar ga ik me eens in verdiepen!
Dat ben ik niet met je eens. Ik vraag informatie op waarvan ik verwacht dat men antwoord geeft uit oogpunt van dierenwelzijn, ook mensen die er geen enkel belang bij hebben of ik een hond koop of niet.
Ik begrijp dat mensen kritisch zijn, maar ik vind het (niet alleen omtrent dit onderwerp) altijd goed om meerdere invalshoeken te bekijken en met zowel voor als tegenstanders te spreken.
Voordat ik begon met informeren wist ik niet beter dan dat er alleen maar franse bulldogs zijn met slechte gezondheid en het slechte fok is. Nu begrijp ik dat de regels zijn aangescherpt (heel goed!) om het ras te verbeteren (en volgens mij zijn enkele fokkers daar al een paar jaar mee bezig, of dit goede fokkers zijn kan ik nog niet beoordelen). En daarmee rijst bij mij de vraag, als je naar een goede fokker gaat, die alle testen heeft gedaan, en de hond heeft een langere snuit, is het dan per definitie nog een ongezonde hond? En zal deze dan ongezonder zijn dan andere gangbare rassen zoals bv de poedel, golden retriever, labradoodle en herdershond?
Dat 'alle ellende' er niet meteen uit is begrijp ik, maar als ik naar hondenrassen kijk en welke gezondheidsproblemen ze hebben, zijn er maar weinig gezonde rassen. De rassen die niet bekend staan om allerlei gezondheidsrisico's is nog weinig onderzoek naar gedaan, dus dat geeft mijn inziens ook geen goede vergelijking. Hoewel ik me kan voorstellen dat hier nog een kleine populatie van is en er daarom wellicht minder problemen zijn. Maar goed, met een kleine populatie krijg je weer sneller te maken met inteelt lijkt me.
Er is niet een kant en klaar antwoord wat mij betreft.
Het gaat niet enkel om de neus hè. Er zijn in Nederland wel een aantal fokkers met de gezondheid bezig. Van de loveboat, perfectionum tendre & frenchie flowers. Waar dan de loveboat nu kiest om te kruisen met een retromops, wat ik niet begrijp. Zoek écht goed op internet naar de waslijst aandoeningen. Een langere neus betekent niet dat het ademhalinsstelsel van binnen ook in orde is.
Snap wel dat je op de mops en boston uitkomt. Dat hadden wij dus ook "beginner en korthaar" hihi Ik kan je vertellen dat er weinig van waar is. Beginners hond bestaat in mijn ogen niet. Het aai gevoel is echt hoe je met de vacht omgaat. Als je met regelmaat borstelt en ze in bad doet? Wordt de vacht ook zacht en glanzend. Je hond wassen is allang niet meer kwalijk, ze leven hier hoofdzakelijk binnen. Als je hond buiten woont? Dan heeft die wel die vetten nodig ter bescherming van de elementen.
Ik ben erg geinteresseerd in het outcross programma, omdat ik de mops een fijn ras vind, onze vorige was een volle mops. Botty is een herplaatser, mopsmix waar de tweede helft onbekend van is. Hij heeft veel meer snuit dan mijn vorige Peanut. Ik kan stellig beamen dat Botty lichamelijk veel meer uithoudingsvermogen heeft, kauwt beter en het gebit is beter. Het zijn twee verschillende karakters aan hond maar Botty heeft ook heel veel trekjes die Peanut ook had. Dat heeft denk ik meer te maken heeft hoe wij omgaan met onze honden.
Peanut vond aligity erg leuk, klom, sprong, sprinte overal bovenop. Maar op latere leeftijd en dan praat ik over een jaartje of 3 a 4? Merkte ik op dat hij wel wilde maar heel snel uitgeteld was. Dit heb ik ook gezien bij meerdere mopsen, ze kunnen heel snel rennen maar je ziet dat ze na zo een sprint heel snel plat op de grond gaan liggen en zwaar ademen terwijl de andere hond nog vrolijk aan het rennen is. Het is dus naar mijn mening niet eerlijk tegenover de hond dat deze door uiterlijke kenmerken beperkt wordt in zijn doen en laten. Nu vind ik dat ook bij bepaalde andere rashonden die niet snuit gerelateerd zijn. De modellering ervan? Is bij sommige echt veel te ver doorgeschoten waardoor bepaalde rassen beperkt worden in doen en laten.
Ik persoonlijk, zal dus eerder meewerken aan een outcross programma. Als je nagaat dat de schapendoes, smoushond, markiesje allemaal rassen zijn die terug gefokt zijn? Dan is zo een outcross programma niet zo slecht.
Ik weet niet wat er hoger is dan de vele WK's waar ik met mijn fci hondje aan heb deelgenomen (en waar een fci stamboom verplicht is).
Ik ken genoeg werkzame fci herders binnen de politie ook. Genoeg niet fci herders ook hoor, daar niet van.
Maar zoals met alles, is het een keuze en kwestie van te zoeken wat bij je past.
Ja, in die tak misschien wel, in dat wereldje ben ik niet echt thuis. Maar hoeveel FCI border collies zijn er die op hoog niveau meedraaien in trails? Hoeveel FCI huskies zie je sledehondenwedstrijden winnen? Hoeveel FCI whippets zie je als eerst over de finish komen bij windhondenrennen?
Ik wil maar zeggen dat een FCI stamboom niet persé wil zeggen dat je een gezonde hond koopt of dat je de beste hond koopt voor een bepaalde taak.
Dat gezegd, zelf fokken we ook met FCI stamboom hoor, dus ik heb er helemaal niets op tegen. Maar het belang van deze stamboom wordt door de meeste mensen ruimschoots overschat. Het is niet meer en niet minder dan een afstammingsbewijs en zegt helemaal niets over de gezondheid, werk eigenschappen... van de hond die je koopt.
Geen idee, ik zit niet in die takken maar verkondig er dan ook niets over op internet
Er is hier al meerdere keren gezegd dat er geen focus op een stamboom moet liggen, maar op de gezondheidstesten van de (voor)ouders.
Mijn volgende hond wordt hoogstwaarschijnlijk een kruising, sowieso is dat de toekomst wil je honden gezond houden. Wat hoe je het ook draait of keert, vele ziektes zijn er door enkel maar in dezelfde genenpoel aan te modderen. Dat dat ellende geeft, is een feit. Binnen ieder ras zit er ellende en geen enkel is inteeltvrij.
Mja, ik als ik "Herdershond" zeg, dan denk ik eigenlijk ook helemaal niet aan de Mechelaars enzo. Dan denk ik aan Borders, Kelpies, Mudi's... En ik had het dan ook over die laatste wanneer ik het over herdershonden had. Maar ik begrijp helemaal waarom je je aangesproken voelde. :)
Ach ja, die zijn inderdaad meer jouw ding ja!
De enige borders die ik ken, zijn ook bedoeld om met schapen te werken (zowel werken als hoog niveau sport) en die hebben geen fci stamboom inderdaad.
Die met fci boom die ik zie passeren bij schapen, zien er idd uit alsof ze het enkel maar voor de show doen haha.
Sorry dubbel
Omdat ik zulke leuke reacties heb gekregen, en veel meer kennis heb verkregen over honden dankzij de reageerders hier, leek het me wel zo sympathiek om hier nog een bericht achter te laten.
Na veel praten, onderzoeken, nadenken en overleg hebben we besloten geen hond aan te schaffen. Met pijn in mijn hart, maar wel beseffende dat het (voor nu) de juiste beslissing is.
Er komen enkele belangrijke veranderingen aan in ons leven, ik vind het te kwetsbaar om een periode van 10 a 15 jaar te kunnen overzien. Met alle stijgende kosten vind ik het ook spannend te kunnen garanderen dat we een dure operatie oid kunnen betalen indien nodig.
Er is gewoon teveel twijfel nu.
Om de kinderen tegemoet te komen krijgen ze beide een hamster, maar eerst eens zien hoe goed ze daarvoor zorgen :-)
Wie weet is er op een dag ruimte om de situatie opnieuw te overzien, en kom ik hier dan nog eens terug met vragen ;-) Bedankt allemaal voor de reacties!!
Fijn dat je een weloverwogen beslissing neemt!
Hopelijk komt er het juiste moment nog
Bedankt voor jouw update en veel succes!
Bloem Mijn eerste van mijn zelf huisdier was een konijntje. Uiteraard stampertje genoemd lol en heb ik niet eens bambie gezien. Was een kereltje dus die stampte nog weleens. Mijn beste vrind had een rat, was ie helemaal blind op. Als je aan knaagdieren denkt maar ook in je achterhoofd een hond hebt? Zijn twee fretten wel wat voor jou. Heb ze zelf nooit gehad maar wel twee gekend die ze wel hadden. Zijn net honden maar zonder de ongemakken 4x per dag eruit.
Bedankt voor de terugkoppeling (stille meelezer).
Let wel (hamstereigenaar hier! ) dat hamsters ruimte nodig hebben voor natuurlijk gedrag.
dus goudhamsters minimaal 100x50 (vrouwtjes minimaal 120x50). 30 cm bodembedekking en loopwiel van 30cm diameter.
dwerghamsters minimaal 80x50, 20 cm bodembedekking en 20 cm diameter loopwiel.
goedkope opties zijn kijken naar 2e hands aquariums.
geen tralie-minigevangenisjes. :)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?