Niet alleen de platte snuit is het probleem bij de mopjes.
Ook aandoeningen aan de rug door het krulstaartje, de wervels zijn daardoor niet op een normale manier in de rug.
Dit geldt ook voor de franse buldog.
Ik was benieuwd of je inmiddels al reacties hebt gehad van fokkers? Heel nieuwsgierig wat daaruit komt!
Ik heb van twee fokkers een reactie, dat ging over de retromop en de keeshond. Moet zeggen dat die retromop me qua uiterlijk wel aanspreekt, vooral met de echt wat langere snuit. Ik wacht de andere reacties af en wil dan een paar fokkers bezoeken. Vanaf daar maar weer verder kijken.
Wees je er wel bewust van dat er bij de mops meer speelt dan enkel de neuslengte en hou dan ook rekening met het ras waarmee ze gekruist zijn.
Wat zei de fokker van de keeshond? Zou dit een ras zijn wat binnen jullie plaatje past?
Ik wil er niet teveel over doorzeuren maar ik zou er niet echt vanuit gaan dat een kruising met een mops nou echt een gezonde hond oplevert. Mopshonden behoren toch wel echt tot één van de rassen met de ergste gezondheidsproblemen. Dit los je niet op door ze te kruisen met een andere hond. Dat de neus dan wat langer is (maar vaak nog steeds niet echt lang te noemen) is dan fijn maar dat lost echt niet alle erfelijke afwijkingen op. Ze hebben snel last van huidproblemen, misvormde ruggenwervels (en hier door dus pijn!), alle problemen van kortsnuiten (pijn, kortademig etc.) maar bijvoorbeeld ook erfelijke aanleg voor hd. Ik heb het idee dat je vooral het uiterlijk leuk vindt, ik denk dat er echt wel andere opties zijn die ook passen en minder gezondheidsproblemen hebben. Dus ik zou zeggen, denk hier echt nog even goed over na!
Het is eigenlijk best een lastige zoektocht... Ik heb op een site de hondengroepen doorgenomen, maar ik blijf qua uiterlijk toch uitkomen op de terriers, platte neuzen die door mixen minder plat zijn (bull, mops) en beagles. Mixjes met teckel of jack russels zien er ook leuk uit.
Qua karakter vond ik de platte neuzen ook leuk, zitten wat luiere exemplaren tussen, wat ik ook leuk kan vinden.
Wat betreft de gezondheid vind ik het best een moeilijke keuze, elk ras lijkt wel ergens last van te hebben. En daarmee speelt verantwoord fokken en beetje geluk denk ik ook een factor.
Al met al nog heel wat te onderzoeken dus!
Ik zou de mixjes en de retromops in ieder geval naast je meer proberen te leggen.. Heb je al een beagle fokker gemaild? Een hond die door jachtinstinct niet los kan kun je natuurlijk ook aan een lange lijn doen, of in een omheind terrein zonder wild loslaten. Echt niet iedere hond loopt los, en niet elke terrier blaft, maar terriers hebben natuurlijk wel wat meer temperament. Heb je ook al terrier fokkers gemaild? Of had je deze voor nu helemaal afgeschreven? Ik denk als je rekening houdt met een hond die kan blaffen, maar waarbij dit hopelijk in goede banen te leiden is, een hond die misschien niet overal maar los kan, bereidt bent meerdere cursussen te volgen én wat extra tijd hebt voor beweging en/of mentale uitdaging, het misschien best mogelijk kan zijn. Maar mail dan gewoon verschillende fokkers.
De een zal een eerlijker beeld schetsen dan de ander
Volgens een fokker van de japanse spits kan deze geschikt zijn, maar deze honden reageren wel erg op geluid van buitenaf. Dus dat is wel een puntje.
Heb ook wel andere honden gezien die me aanspreken, maar uiteindelijk zijn dit toch veelal terriers.
Mbt mixen weet ik niet zo goed hoe ik daar tegenaan moet kijken. Er zullen ook gezonde mixen zijn neem ik aan. Je kan een ongezonde rashond treffen, of een gezonde mix. Andersom natuurlijk ook.
Dat klopt, maar het is allemaal al lastig zat wanneer je enige achtergrond kennis hebt. Als je net nieuw in het hondenwereldje bent kan het allemaal nogal overweldigend zijn. Dan is het handig de erfelijke aandoeningen per ras op te kunnen zoeken en vervolgens aan fokkers kunnen vragen of hierop getest wordt. Fokkers die aangesloten zijn bij de rasvereniging, zijn verplicht de testen te laten doen die de vereniging in het belang stelt. Dit wilt niet zeggen dat een fokker die buiten de vereniging om, maar met stamboom én testen slecht is. Zo ken ik fokkers die meer testen dan volgens de vereniging verplicht is, maar geen lid zijn van de rasvereniging.
Neem je een stamboom pup, is er dna afgenomen om te controleren of de ouderdieren ook wel daadwerkelijk de ouders zijn. Mocht dit niet zo zijn is het op goed vertrouwen. En dat stukje vertrouwen is mooi, maar ook best tricky.
Zo had onze vorige hond geen stamboom, dit was voor mij geen must, wel wilde ik dat de ouders getest waren op hd & ed en dat het een huiselijk nestje was ipv schuur. Dit was het geval zei de eigenaar, eenmaal daar alleen maar oog voor de pups, klonk allemaal leuk en aardig. Poos later contact met de eigenaar van het broertje van onze hond, de ouders waren dus niet getest. Zo bleek onze hond later ook hd & ed te hebben, is ze aan ed geopereerd, 2 gescheurde kruisbanden + operaties. Die kruisbanden is ook n stuk pech. Maar hd & ed had niet gehoeven.
En ja, hd & ed is niet enkel erfelijk, groot deel wordt ook bepaald door de omgeving waarin de pup opgroeit. Laat je hem/haar traplopen, slechte voeding etc etc. Dit was bij ons iig niet het geval. Vanaf 3 jaar heeft ze elke dag de maximale dosis pijnstillers/ontstekingsremmer nodig gehad.
Het is nu bijna 2,5 jaar geleden dat ze plots op 5 jarige leeftijd is overleden. Het stukje wat jij zegt dat je het echt goed wilt doen en er zeker van wilt zijn, herken ik heel goed.
En inderdaad, elk ras heeft zn erfelijke aandoeningen, overal speelt wat. Maar er zijn ook genoeg aandoeningen die testbaar zijn en hierdoor voor een groot deel, of volledig uit te sluiten zijn. Je moet alleen wel goed selecteren en je huiswerk doen. Met een stamboom pup ben je er niet, kijk écht naar de testen.
En ja je kunt geluk hebben met n mixje, wij hebben jaren geleden ook onze vingers gebrand aan broodfok pups, en ja die zijn 12, 14 en bijna 16 geworden. Betekent dit dat je dan maar een pup moet aanschaffen uit ongeteste ouders omdat het soms dus wel goed gaat?
Ik vind van niet.
Hé, wat jammer nou toch dat je ondanks je goede research toch voor een kruising bent gegaan die ongezond is, en op deze manier wel degelijk mee werkt aan dit soort praktijken. Hoe goed heb jij je research gedaan over de Retromops? Deze kruising lijkt beter, en is het in heel sommige gevallen ook, maar over het algemeen kampen deze met net zo veel problemen als de echte mopshond of Franse bulldog. Ik heb redelijk wat röntgenfoto's en scans gezien van dit soort honden, en hoewel het er aan de buitenkant wel degelijk beter uit ziet (langere neus) is dit maar schijn en wijzen scans uit dat het er van binnen even slecht aan toe gaat en zouden er echt tientallen generaties overheen moeten gaan wil er van binnen ook daadwerkelijk vooruitgang komen. En dan heb ik het alleen over de ademhaling, en nog niet eens over de diverse huid, rug en bot problemen.
Zonde, want er zijn in principe zoveel leuke en gezonde rassen die aan jouw eisen zouden kunnen voldoen.
Heb je trouwens de Lanceshire heeler al eens bekeken? Geinige hondjes, kun je wat mee en in een kleine verpakking.
Retromops heb ik ook nog na gekeken en over gelezen. Maar toen kwam deze mislukte retromops voorbij
Je moet er idd wel rekening mee houden dat het nog lang lopend project is. Niet alle pups komen eruit met een langere snuit. Momenteel doen ze veel met de whippet, ben er eentje van tegenkomen. Super leuk ding maar bulk van een energie. Wat mopsen ook eigenlijk hebben maar minder uithoudingsvermogen omdat die snuit het niet toestaat. Als je toch interesse er in hebt? Ga dan na een ex stamboom fokker toen het ras nog erkend was. Zo weet je zeker dat die er serieus mee bezig zijn.
Je eerste keuze was een terriër soort toch? Misschien toch eens wat eisen overboord smijten en wat onderzoek in die hoek gaan doen. Je hebt trouwens nooit een garantie op karakter, erger nog? Bij onze eerste hondjes maak je nog een boel fouten ook hihi. Je hebt de eerste stappen al gezet en rond gebeld dus
Zien er ook niet verkeerd uit! Is dit dan geen terrier soort of aanverwant? Ze lijken er zoveel op ;-)
Nee, het zijn van oorsprong koeiendrijvers.
Dubbel geplaatst.
Ik wil inderdaad verschillende fokkers van verschillende honden bezoeken. De mopshond mix staat nog op mijn lijstje, maar merk ook wel twijfels. De fokker geeft eigenlijk positieve antwoorden, maar ik kan niet goed verklaren hoe de gezondheidsproblemen zo snel 'eruit' zijn.
Mijn blik is nog steeds open, hoewel mijn beeld meer vorm krijgt. Ook leuk om hier suggesties te lezen, ik heb al zoveel sites bekeken maar toch mis je veel rassen.
Ook de jack russel en beagle zou ik meer info over willen van een fokker, nog geen reactie op mijn mail.
Ik had nog wel wat praktische vragen over het wonen met een hond, aangezien we alles hebben vernieuwd of aan het vernieuwen zijn: hoeveel invloed hebben de nagels van een hond op de pvc vloer, en blijven de plinten aan de muur? Zijn er andere dingen waar je rekening mee moet houden?
Bedankt voor je uitgebreide uitleg. De factor geluk speelt natuurlijk ook beetje mee, maar je wil een goede start maken. Voor mij, maar misschien vergis ik me, is het belangrijker dat er testen worden gedaan, dan dat het een rashond is. Lijkt me ook een verschil zitten tussen je pups van MP halen ofeen goede fokker.
Maar ook dat zal vorm moeten krijgen, eerst maar eens het ras bepalen.
Ik ben nog helemaal nergens voor gegaan. Sterker nog, wij hebben nog niet eens besloten of er überhaupt een hond bij ons gezin past.
Ik vraag me overigens wel af waarom een betrokken dierenarts de problematiek van de kruising zou ontkennen, evenals de fokker. Je hoort me niet zeggen dat dat niet aan de orde is, maar vraag me wel af waarom een dierenarts zich zou lenen voor die praktijken.
Dat sommige dierenartsen hierin meegaan verbaast me niet. Er zijn helaas ook nog steeds dierenartsen die heel bewust meewerken aan het vervalsen van documenten voor de import broodfokkers. Waarom is een andere vraag en ik denk omdat ook dierenartsen gewoon maar mensen zijn met zwaktes, soms voor geld (papieren vervalsen) soms misschien simpelweg omdat ze zelf de mopshond zo 'leuk' vinden. Je weet niet altijd waar het vandaan komt, er zijn natuurlijk ook altijd gewoon verschillende visies. Ik vind het geen upgrade om een mopshond met een beagle te kruisen, die beagle was daarvoor immers gezonder. Daarnaast duurt het, als het al helemaal gaat lukken, enkele generaties voordat problemen echt afnemen. Ik vind dat ethisch niet verantwoord voor de eerste generaties, die moeten daar dan maar mee leven?
Een liefhebber van de mopshond ziet dit welicht als de oplossing voor het ras zodat ze toch voort kunnen bestaan.
Ik begrijp tot op zekere hoogte best dat mensen verliefd zijn op hun ras maar ik vind dat er een grens getrokken moet worden bij dit soort leed. Gaat het dan nog om de hond of gaat het om het plaatje en wat de mens wil, ongeacht de gevoelens van de hond?
Ik zou de kortsnuiten (en kruisiging) persoonlijk dus links laten liggen.
Testen zijn ook zeker belangrijker, maar vaak kom je dan toch wel bij de honden met stamboom, tenzij je het in een goed outcross nestje gaat zoeken,maar die combinaties lijken me qua karakter toch vrij onzeker wat je nou in huis haalt.
Wat de dierenarts en fokkers betreft, ze zullen allemaal benoemen dat de mops zoals die was niet gezond is en ze het ras gezonder willen maken. Maar dat hoop je eigenlijk van elke fokker. Er zijn alleen meer verantwoorde keuzes dan een retromops naar mijn mening. Het is al n paar keer gezegd, maar het draait niet alleen maar om de neus.
En weet je dan waar ze op getest zouden moeten zijn? Zelf vind ik franse buldogs ook heel leuk, maar het feit blijft dat ze helemaal zijn doorgefokt. Ik dacht via google wel te weten welke testen er gedaan zouden moeten worden, tot ik een belgische fokker sprak, haar lijstje met testen was toch wel een stuk langer. Een Duitse fokker kruist nu ook bewust, niet omdat haar honden niet voldoende neuslengte zouden hebben, maar omdat ze inzien dat er wat moet veranderen. Voor mensen die al jaren een mops of franse bulldog hebben kan ik er nog inkomen dat je de keus er weer voor maakt. Maar als er meer rassen op je lijstje staan zou ik toch echt eerder daar naar neigen
Dat vind ik vanuit een dierenarts wel schokkend om eerlijk te zijn. Je zou als leek er op moeten kunnen vertrouwen dat zij iig verantwoord advies geven.
Wat mij betreft ligt er zeker een grens bij leed. Maar als ik lees bij de info over een ras hoeveel gezondheidsproblemen er zijn, lijken er overal problemen mee te zijn. De één wel meer dan de ander.
Het gaat zeker niet alleen om wat de mens wil, en durf te zeggen dat ik die insteek niet heb. Echter wil ik ook een hond die me qua uiterlijk aanspreekt, dat heeft te maken met het feit dat ik de hond zoveel mogelijk mee wil nemen (grootte), maar ook dat ik wel een klik wil hebben anders worden het 15 lange jaren. Een klik heeft gedeeltelijk ook met uiterlijk te maken (soort vacht, verhoudingen lijf etc), is niet het belangrijkste, maar zoals gezegd moet de puzzel wel kloppen. En dat puzzelen ben ik nog helemaal niet klaar mee.
Ik denk wel dat als je aan een dierenarts vraagt wat de betere keus is tussen een terrier en een retro mops qua gezondheid, dat ze je toch écht een terrier aan zullen raden. Heb je dan zekerheid? Nee dat heb je inderdaad nooit, maar met de juiste testen toch wel meer.
Dat je zegt dat het uiterlijk je echt aan moet spreken kan ik me ook wel in vinden, gezondheid icm karakter en uiterlijk is iets waar wij tegenaan lopen. Eigenlijk alles wat ik leuk vind mankeert wat aan, maar dat is tegenwoordig bij ieder ras eigenlijk wel. De mate waarin verschilt natuurlijk wel.
Dan is de keus eigenlijk wil je een ras waar je een klik mee hebt, of dat misschien minder oud wordt? En dan zeg ik niet dat een hond moet lijden, maar de levensverwachting verschilt per ras natuurlijk ook wel. Ik heb zelf dan liever een betere klik.
Maar er zijn genoeg honden die mooi zijn, maar niet binnen een geschetst plaatje qua karakter passen, dan moet je ook zo eerlijk zijn daar vanaf te zien en aan kunnen geven op welke punten je evt wel water bij de wijn wilt doen.
Ik weet zo niet wat er bij de terriers speelt hoor, maar vaak zijn het ook wel lijstjes dat je denkt is er echt zoveel mis mee??
Neem bijv HD, ED en patella, vooral die laatste komt veel voor bij kleine rassen. Dit is wel alle 3 te onderzoeken middels röntgen. Hebben de ouders en grootouders en liefst nog verder dit geen van allen? Heb je op dat gebied toch wel een flink stukje zekerheid wanneer je je zelf ook aan de juiste beweging en goede voeding houdt.
Staar/cataract is ook te testen, oogonderzoek moet elk jaar herhaald worden, entropion is naar binnen krullende oogleden, zou met een simpele ingreep.ook verholpen kunnen worden.
Zo zijn er dus genoeg aandoeningen die je middels testen zo goed als uit kunt sluiten. En voor alle soorten kanker speelt inteelt weer een grote rol. Epilepsie is over het algemeen geen test voor, dan hoop je dus dat fokkers eerlijk zijn wanneer je vraagt of dit binnen bepaalde lijnen voorkomt
Ik begrijp je helemaal hoor, het is ook lastig. Ik heb een aantal jaar geleden dezelfde zoektocht gehad en na anderhalf jaar ben ik uitgekomen op een leuke asielhond.
Wel wil ik nog even meegeven dat er een wereld van verschil zit tussen een niet helemaal perfecte optie (elke rashond heeft inderdaad wel wat) en een ronduit slechte optie, zoals een mopshond. Dus je hebt zeker wel invloed hierop, zeker op welke fok je steunt. Dat het uiteindelijk om een levend wezen gaat dat altijd ziek kan worden of net pech kan hebben is natuurlijk zo.
Het is inderdaad heel triest dat er dierenartsen zijn die zich hierin mee laten slepen want inderdaad hoor je op het onafhankelijke advies van een dierenarts te kunnen vertrouwen (er zijn natuurlijk ook genoeg goede dierenartsen). Het vervelende is dus wel dat mensen net zolang door kunnen zoeken tot ze de rotte appel vinden om hun standpunten/handel te ondersteunen.
Er zijn trouwens ook veel dierenartsen waar je een oriëntatie gesprek kan hebben voorafgaand aan de aanschaf van een hond. Zij kunnen je wellicht ook helpen in de keuze.
Wat was uiteindelijk de reden om toch een asielhond te kiezen?
*Ik ben zeker met je eens dat er een verschil zit tussen een meest goede optie en ronduit de slechtste. Uiteraard zou ik niet voor de slechtste gaan.
We hadden vanaf het begin al niet echt een sterke voorkeur voor een bepaald ras. We wilden gewoon een leuke hond. Bij veel rassen was ik het niet eens met het fokbeleid, er wordt toch vaak gekozen voor het uiterlijk dat altijd rastypisch moet zijn. Ik heb een beetje moeite met de denkwijze dat rassen er allemaal als een kopie uit moeten zien. Het probleem daarbij is dat hoe rastypischer een dier eruit ziet hoe groter de inteelt coëfficiënt over het algemeen is. Die hele denkwijze klopt naar mijn idee niet. De focus zou moeten liggen op het fokken van een hond met een goede gezondheid en een fijn karakter, naar mij mening zou uiterlijk hier altijd ondergeschikt aan moeten zijn. Per ras zitten hier overigens verschillen in, de show rassen/lijnen zijn vaak het meeste op uiterlijk gefokt. Ik word er ook altijd heel ongelukkig van als ik lees wat de rasstandaard is, hoe exact het allemaal beschreven is, op de centimeter precies. Ik denk dat deze hele denkwijze verkeerd is, waarom moeten de oren persé staan of juist hangen, de neus stomp of juist spits, de poten kort etc. Hoe langer ik me er in aan het verdiepen was hoe meer het me tegen ging staan.
Nou weet je bij een buitenlandse asielhond niks van de voorouders dus in die zin een groter risico qua gezondheid. Maar ik vond het fijner om een al bestaande hond een huis te bieden dan mee te werken aan de fok van nieuwe honden.
Inmiddels wonen we in Bulgarije tussen de straathonden en kan ik me hier nog steeds in vinden. Er lopen hier zoveel leuke honden op straat rond die waarschijnlijk nooit een huis vinden. Sinds kort hebben we een tweede hond erbij die aan is komen lopen. Dat zet dit soort zoektochten ook weer een beetje in perspectief, van de één op andere dag hadden we er een hond bij.
Ik geloof dat pvc best kras bestendig is toch? Plinten blijven wel aan de muur, tenzij je een hond met verlatingsangst hebt wie misschien een gat door je muur probeert te graven, maar dit is een doemscenario natuurlijk, gewoon het alleen zijn opbouwen. Wij zouden er enkel qua bankstel rekening mee houden, omdat we een hond op de bank wel gezellig vinden, maar dus geen stof willen waar de nagels makkelijk in blijven hangen. Op www.houdenvanhonden.nl zie je alle hondenshows onder activiteiten, had eerder al aangegeven dat 7 augustus in Apeldoorn een show is met gezelschapshonden, maar misschien staat er voor jullie nog meer interessants tussen. Indien iemand facebook heeft zou je ook lid kunnen worden van groepen op facebook, meeste rassen hebben wel zo'n groep met eigenaren die ook wel eens een ras wandeling organiseren
Ik moet je zeggen dat ik de rassen die doorgefokt zijn aantrekkelijker vond voordat ze dat uiterlijk kregen.
Mbt het uiterlijk gaat het mij niet alleen om wat ik mooi vind, maar bv ook om de hoogte van de hond. Een grote hond is minder makkelijk mee te nemen voor mij, terwijl ik dat eigenijk wel zou willen.
Leuk dat je honden uit Bulgarije een fijne plek hebt kunnen geven, als je er zelf woont zou mij dat meer vertrouwen geven. Vooralsnog gaat mijn voorkeur er niet naar uit, ook vanwege mijn kinderen.
Er werd ons gevraagd tijdens het uitzoeken van de vloer of we een hond wilden aanschaffen, kreeg de indruk dat we dan beter een andere vloer konden kiezen. Zal het eens navragen.
Ik heb 7 augustus geen kans om daar naartoe te gaan helaas, heb al wel gezien dat er meerdere opties zijn op andere data.
Wat ik me ook af vraag: ik ging er vanuit dat MP alleen honden aanbiedt zonder stamboom. Maar na wat onderzoek worden er ook pups met stamboom aangeboden. Hoe moet ik dat zien tov een fokker die zich aan heeft gesloten bij een vereniging? Is dat even betrouwbaar? Of zit er verschil in?
Je moet het per fokker goed onderzoeken. Als t om Russische stambomen gaat is t meestal niet ok, gaat t om Nederlandse dan zitten er soms ook gewoon nette fokkers tussen. Maar ik zou liever via de rasvereniging zoeken.
Het kan zijn dat wanneer fokkers hun pups via de vereniging en/of hun eigen website niet kwijtraken, zij hun pups op marktplaats aanbieden. Hou er wel rekening mee dat wanneer er stamboom wordt geroepen dit niet altijd een FCI stamboom betreft, uitgegeven door de raad van beheer. Arfe etc is meer een afkomst papiertje, stelt dus niks voor. Dan moet je je afvragen waarom er niet volgens de regels gefokt wordt en er geen FCI stamboom bij zit
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?