Hoe oud is jouw hond en wat doe je om hem / haar fit te houden?!
Mijn vubara Pepijn wordt in augustus 12 jaar. Ik hou hem slank en wandel dagelijks viermaal met hem. Dat vindt hij zelf ook erg fijn. Verder geef ik hem (naar mijn mening) goede brokken en ook fruit.
Wij zijn recent op vakantie geweest en hebben daar fijne lange wandelingen gemaakt. Wij hebben alledrie het zelfde tempo.
De dag na een lange wandeling hebben we minder lang gewandeld. En was er tijd voor rust...
Mijn oudste wordt er 12, ik fitness er veel mee maar ik accepteer ook gewoon het ouder worden, hij heeft jarenlang op wereldniveau gesport dus dat hij wat topsportkwaaltjes heeft, neem ik er voor lief bij.
Hij mag leven op zijn tempo, ik laat hem 2 x per jaar controleren door de DA en bloed controle. Dat moéten nog 10tallen km's wandelen en pronken met hoe veel ze nog kunnen doen, is niet aan mij besteed.
De kwaliteit telt, niet de quantiteit. De razend actieve jaren hebben we al gehad.
Nu wandelen we ff minder lang ivm het warme weer.
We proberen drie rondes te wandelen van 20-30 minuten en 1 langere ronde en dat is meestal voor het slapen gaan.
Boris is in mei 11 jaar geworden en heeft helaas chronische bronchitis.
Ik let zoveel mogelijk op hem tijdens de wandeling om niet over zijn grens te gaan, want soms best lastig is. Een hond laat het niet zo makkelijk zien.
Onze Harm is bijna 7 maanden oud. We wandelen 4x per dag: minimaal 1 wandeling is ongeveer een uur (soms 2) en de andere wandelingen 20 a 30 minuten. 2x per week gaan we voor anderhalf tot 2 uur naar het bos en 1x per week probeer ik met een hondenmaatje af te spreken om samen te wandelen en/of spelen. Dat laatste is natuurlijk ook sociaal gezien voor hem heel leuk maar hij wordt er ook lekker fit van. Nu met het warme weer loop ik wat minder (lang), wandelen we sochtends vroeg wel een langere wandeling en doen we overdag wat meer denkspelletjes.
En om hem verder mentaal fit te houden doen we 2x per dag een trainingsessie van zo'n 10 minuten. Soms oefenen we dan commando's oefenen, soms zijn het balans oefeningen o.i.d., we proberen een beetje af te wisselen. En tot slot mag hij ook altijd zeker wel 1x per dag lekker zijn hersenen laten kraken doordat wij zijn brokjes te verstoppen in een oude spijkerbroek, of ergens in de tuin of in oude kartonnen dozen.
Black is bijna 9.
We doen al jaren agility. Sinds het laatste half jaar voor Black op senioren niveau om hem te sparen, maar dat maakt hem niet minder fanatiek haha.
Verder doet hij nog alles hetzelfde als altijd.
En dagelijks 1 uur a 2.5 wandelen, als het kan naar bos/hei/water waar hij los kan. (ene dag 1 uur, ander dag 2 uur of langer)
Als we naar het water gaan zwemt hij ook en apporteert uit het water.
Op vrije dagen ook wel dagjes weg met de honden.
Timmy is 3
Hij doet dezelfde wandelingen als Black, maar verder geen hondensport o.i.d.
Hier 2 honden en beide durf ik behoorlijk fit te noemen.
De oudste hond is 9 jaar. Met haar fiets of hardloop ik 2 a 3 keer in de week 5 a 10 kilometer, en wandelen we dagelijks 2 tot 3 uur op een dag. Af en toe wat gooien met een bal of speeltje vindt ze ook erg leuk. Ze is dan wel een 'senior', zo zie, en behandel ik haar niet, daar is ze nog veel te fit voor.
De jongste is bijna 3. Met haar train ik 3 a 4 keer in de week IGP, waar we werken aan appél en bijt en protectie werk. Zij rent 2 a 3 keer in de week mee naast de fiets (tussen de 10 en 15 km) en gaat ook mee hardlopen. Met het warme weer uiteraard minder. Ook zij loopt 2 a 3 uur op een dag, en daarbuiten laat ik haar rennen achter ballen en frisbee's aan. Vooral frisbee vindt ze erg leuk, springt hoog om ze te vangen.
Daarbuiten doen we nog leuke dingen zoals suppen en Balans en Coördinatie oefeningen. Beide honden gaan ook 1 a 2 keer per week mee speuren.
Wanneer we aan het reizen zijn (vorig jaar 2 maanden door Noorwegen en Zweden gereisd bijvoorbeeld) lopen ze met gemak 8 tot 10 uur door de bergen.
Buiten de beweging die ze krijgen, speelt voeding een grote rol in het slank / fit houden. Ze eten 100% vers, en krijgen barf maaltijden inclusief hele prooidieren, die ik zelf prep voor ze.
Spelletjes en voeding zijn uiteraard ook erg belangrijk!
Hier wordt er elke dag ff gespeeld, denk, zoek spelletjes, maar ook lekker ff ravotten.
Mijn hond heeft een stronthekel aan wandelen meestal. Helemaal als het in de woonwijk is of in de polder, en laat ik nu net midden in de polder wonen. Het is maar net hoe zijn pet staat. Als hij geen zin heeft dan wandelen we dus niet, hij beleeft er ab-so-luut geen lol aan en ik ook niet op die manier. Hij gaat zitten en je krijgt hem niet meer mee en trekt dan de halsband helemaal over zijn hoofd. Ga ik niet aan beginnen, na 6,5 jaar heb ik dat vaak genoeg geprobeerd Als ik tijd heb, gaan we met de auto naar het bos, een uur verderop. Soms besluit hij dan ook dat hij NIET lopen wil, dan gaan we dus ook weer naar huis. Maar als hij eenmaal loopt, dan loopt hij ook makkelijk uren door. Dus ehhmm het varieert nogal. Ik pas zijn voer wel aan aan de hoeveelheid activiteit, anders groeit hij binnen een maand dicht ben ik bang.
Speuren maakt hem dan wel weer bloedfanatiek, maar daar hebben we ook geen vast schema voor.
Zwemmen is zijn grootste passie.
Branco en Cindy zijn bijna 11 en 11 jaar oud. Branco heeft chronisch nierfalen, maar functioneert vooralsnog goed op nierdieet.
Op 'normale' dagen wandelen we ongeveer 1,5 uur. Een lange en twee kortere wandelingen, aan de lange lijn.
Wekelijks gaan we naar de hondenschool (privé-training) en doen daar balans & coördinatie gecombineerd met cavaletti. Eens in de 2 weken gaan we naar de snuffeltuin. Omdat beide activiteiten zowel fysiek als mentaal zijn kort ik op die dagen de lange wandeling wat in.
Thuis hebben ze ook regelmatig snuffelactiviteiten. Soms organiseer ik in huis of in de tuin een snuffelfestijn voor ze. Dan spreid ik meerdere snuffelmatten en -kleden en andere objecten uit en mogen ze brokjes zoeken. Regelmatig verstop ik snoepjes in de garage of ik strooi brokjes in de tuin. Zoeken maar.
Minimaal eens per jaar ga ik met ze naar een dierenfysiotherapeut/-chiropractor/-osteopaat. Zij zet, indien nodig, wervels recht en masseert alles weer soepel. Wonderbaarlijk wat zo'n behandeling kan doen.
Wat goed dat je dit doet eens per jaar naar een osteopaat. Heb idd met Pip gezien wat deze behandelingen kunnen doen. Daardoor heeft ze er nog twee jaar bij gekregen.
Laika is nu bijna 4. We wandelen veel met haar, toch wel minstens 10 kilometer per dag. Vooral mijn man loopt veel, hij traint o.a. voor de Nijmeegse Vierdaagse en nog langere eendaagse tochten. De maximale afstand die Laika heeft gewandeld is 42 km.
Ze geniet ervan om mee op stap te gaan. Een rustige snuffelwandeling, lopen in een pittig tempo, onderweg even stilstaan voor een kletspraatje, ze doet gezellig mee. We laten haar niet los, dan wordt ze paniekerig en gaat op een onzekere manier rondrennen. Aan de lijn en dan grote afstanden, daar doet ze het goed op. Laika is echt een maatje die graag overal mee naar toe gaat.
Ze heeft een topconditie, kan het goed volhouden. Al heeft ze net een flinke wandeling gemaakt, als een van ons de schoenen pakt staat ze kwispelend klaar om mee te gaan.
Jack is 11 jaar en regelmatig, lopen we in het bos, of omgeving hei.
Daar genieten we samen van.
Met warme dagen doen we dit niet.
Zijn conditie is nog prima.
Verder doe ik geen ander activiteiten met Jack.
Eefke is 14 jaar en 4 maanden. Ze heeft wel wat artrose in de achterhand en staat daarom op Metacam. Wat supplementen betreft krijgt ze bij de kvv Stride, magnesium, gistvlokken, visolie en 's avonds een eetlepel lijnzaadolie. Uiteraard ook groente en een ei. Wat lopen betreft zijn het nu wel korte wandelingen, ook omdat het nu warm is. Dat geeft ze zelf wel aan. Hard lopen doet ze niet meer, behalve als we speuren. Dan gaat er een knop om en rent ze er nog over. Ze is dan wel 5 jaar jonger. Speuren doen we elke zaterdagochtend. Je merkt wel dat de coördinatie minder wordt. Daarom lopen we door de week elke dag hier het mountainbike pad wat dan niet gebruikt wordt. Daar zitten bulten, bochten en oneffenheden in en dat is om de coördinatie nog enigszins op peil te houden.
Floris wordt bijna 7 jaar en Njálla is 8,5 maand oud. We lopen 's ochtends over het algemeen zo een 1-1,5 uur, waarbij Njálla het grootste deel los mag lopen en Floris voor het grootste deel blijft aangelijnd, maar meestal wel de kans krijgt om nog even te sprinten. 's Middags maken we met het warmere weer van de laatste tijd (tenzij het echt te warm is) een wandeling van ca. 40 minuten en 's avonds idem. Tijdens de wandelingen las ik meestal ook een aantal trainingsmomenten in en kunnen ze vaak het water in. Met Njálla ga ik afwisselend nog een keer naar buiten om detectie of andere oefeningen te doen, maar dat is afhankelijk van hoe hoog ze in haar energie of focus zit. Ik probeer verder veel verschillende wandelingen te maken voor nieuwe geurtjes en variatie.
Floris slaapt de rest van de dag. Met Njálla speel ik daarnaast nog veel en train ik extra als ze laat merken dat ze graag wat samen wil doen. Dan blijft ze meestal speeltjes brengen en kan daar best vasthoudend in zijn. Daarnaast train ik met Njálla nog 1 keer per week op de cursus. Nu doet ze elementaire gehoorzaamheid en ik ben met iemand in contact voor detectielessen. Uiteindelijk wil ik de cursussen standaard uitbreiden naar 2 keer per week, maar zolang ze toch nog geen zwaardere sporten mag beoefenen hou ik het even bij 1.
Daarnaast krijgt Njálla KVV en barf. Voor bijvoorbeeld hele kwartels en duiven etc. zit ze heel hoog in haar enthousiasme en dat is ook altijd mooi om te zien Voor Floris moet ik binnenkort met flexadin o.i.d. beginnen. Die begint al wat stroever te worden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?