Heeft er iemand ervaring met mede-eigenaar worden van een pup?
Iedereen kent wel het principe: de pup woont bij het "gastgezin" en als het hondje later geschikt is voor de fok, gaat het terug naar de fokker voor de dekking en het werpen.
Valkuilen? Dingen waar je als "gastgezin" toch rekening moet mee houden? Je moet je teefje een aantal weken missen, hoe gaat dat als ze terug in de roedel komt? Heeft ze als fokteefje dan nog dezelfde plaats binnen de roedel?
Kortom alle tips en ervaringen zijn welkom.
Wat ik heel belangrijk zou vinden is dat de teef dan wel een goede band gaat ontwikkelen met de fokker. Het is namelijk niet niks om een nest te gaan werpen in een niet bekende omgeving voor een teef. Het is voor de teef makkelijker als ze de fokker goed kent en dus op haar gemakt bij diegene is. Daarnaast moet je, je goed bedenken of jij je hond straks zo lang kunt missen. Ze zal voor de bevalling terug gaan naar de fokker en daar de gehele pup periode verblijven. Het kan zelfs zo zijn dat bezoekjes van jullie te stressvol zijn voor haar en je haar dan dus niet kunt bezoeken tijdens de periode daar.
Ik zelf heb een hond in co-own gehad en ik heb haar uiteindelijk toch overgekocht. Hier waren meerdere redenen voor en dit is in heel goed overleg met haar fokker gegaan. Mijn teefje hangt vrij erg aan mij en tijdens de loopsheidcyclus nog erger dan normaal. 3 maanden na de loopsheid is dat pas volledig weg. Daarnaast gaat het nu ontzettend goed in huis en je weet nooit hoe het gaat zijn als ze terug komen. Mijn ras staat niet bekend om hun sociale gedrag naar andere honden dus ook dat wilde ik eigenlijk niet riskeren. Al met al was het voor ons dus een beter optie om haar over te kopen zodat ik er zelf evt mee kan fokken.
Ik denk dus dat het belangrijk is om voor jezelf alle voor en tegen argumenten op papier te zetten. Je heel goed afvragen kan ik mijn hond met wie ik straks een band heb voor zo'n lange tijd missen. Daarnaast zitten er ook risico's aan een dracht en bevalling dus daar moet je, je ook zeker bewust van zijn.
Ja ervaring, maar van te voren afgesproken dat één nestje daar en één nestje bij mij (en dan ook op mijn naam) zou worden gedaan. Mijn hond kwam daar vaak en was gelukkig erg gewend daar, daarnaast een makkelijk karakter dus dat ging gelukkig allemaal goed.
ik had mij er ook helemaal op ingesteld maar miste haar wel.
zie ook wel eens dat een teef gerust 3 a 4 keer terug naar de fokker gaat voor een nest, dat lijkt mij persoonlijk wel pittig. Het scheelt iig echt als je een goede band met de fokker hebt en het niet ‘ te zakelijk ‘ is. Je moet toch een paar keer je hond een hele tijd missen.
Hoe is het voor het teefje zelf?
Ze moet er zich goed op haar gemak kunnen voelen als ze tijdelijk naar de fokker.
Er wordt best wel veel van deze fokteven gevraagd denk ik.
En als je zelf aan je hond bent gehecht, lijkt het me best moeilijk om haar weer terug te brengen.
Ook al weet je dat het tijdelijk is, het is toch niet je eigen hond zo.
Ik zou wel mede-eigenaar van een fokreu willen zijn.
Ik zou niet mede-eigenaar willen zijn van een teef, die dan bij de fokker moet verblijven om een nest te werpen. Juist in die zware tijd zou ik mijn teef niet alleen laten, in vertrouwde omgeving laten blijven en haar ondersteunen in het hele proces van zwanger zijn, werpen en verzorgen van de pups tot deze ca. 8 weken zijn.
Nee maar ken het wel. Je moet je gaan afvragen of je een nestje wilt afgeven. Je bent er iig al uit dat een teef langer gemist moet worden dan een reu. Wat dat binnen je eigen roedel doet? Dat durf ik niet te zeggen, misschien out of de blue vragen bij andere fokkers? Zonder informatie af te geven dat het je is aangeboden?
Ik heb er veel ellende van bezien. Twee keer een hondje op die manier geplaatst zien worden, een keer een reu een keer een teef. Beide keren liep het fout met ruzie tot gevolg.
Zelf zou ik het ook nooit doen. Ik wil een hond voor mezelf, niet de verantwoording voor de hond van een ander. Want zo voelt dat voor mij. De hond blijft waarschijnlijk op naam van de fokker zodat het nest ook op die naam komt te staan. Meestal mag de mede eigenaar voor alle kosten opdraaien, en de opbrengst van het nest gaat naar de fokker. Ook de kosten van het nest overigens, spreek dat wel af. Vaak krijg je de pup of voor niets of tegen gereduceerde prijs.wat als de hond overlijdt bij, tijdens of na de bevalling.......
Maar maak afspraken.
De fokker zal shows willen lopen? Ringtraining willen doen, doe jij dat, betaal jij dat, of doet de fokker dat en betaalt de fokker het. Echt hierdoor heb ik het zien stranden. Wie betaalt de dierenartskosten? Wi betaalt entingen en ontworming vóór het nestje?
De gevallen die ik ken.
Het teefje kreeg ongewild een nestje, dat teefje zat dus bij de mede eigenaar, en zou terug naar de fokker. Echter voor het hondje twee jaar was had het bij de medeeigenaar al twee nestjes gehad, hij had niet opgelet, oeps, en had ook een reu. Zeg nooit het gebeurt mij niet. Een loopse teef kan zo ontsnappen. Ook bij jou. Jouw verantwoordelijk heid voor de hond van een ander.
Bij de reu, (afspraken gemaakt tussen de beste vrienden, nee dat gaat bij ons echt niet fout, contract opgemaakt naar voorbeeld van rvb,), werd het een meningsverschil, de hond was uiteindelijk alleen nog van maandag tot vrijdag bij de mede eigenaar, in de weekenden, werd er getraind, door de weeks ook nog een keer, shows gelopen , wedstrijden gelopen door de fokker. Deze hond kwam dus terecht tussen twee bazen, steeds heen en weer, heen en weer. Alles vooraf afgesproken, maar in werkelijkheid liep het zo anders. En net contract? Bleek dus niets maar dan ook niets waard toen het een strijd werd wie de hond mocht hebben.
ja, 2 x een teef uitgeplaatst. Alleen maar ellende mee gehad. 1 teef heeft een nest gehad, maar dat is gewoon bij de persoon waar ze verbleef geboren.
Ik kreeg geen pup maar een teef van 2,5 op fokkersvoorwaarden.
Om fokgeschikt te worden bevonden moesten we voldoen aan verschillende zaken. Dus verstandig om te horen wat je moet doen voor jouw ras om daar te komen en of je daar zin in hebt en wie de kosten daarvoor op zich neemt.
Mijn fokker betaalde bijvoorbeeld alle shows, examens, had al de gezondheidschecks e.d. gedaan en betaalde ook nog eens het voer en de kosten voor de dierenarts indien dat noodzakelijk was.
Ik kreeg zelfs percentage van de verkoop van de pups, fokker stond er op, zelf had ik dat niet nodig gevonden.
Door omstandigheden verbleef mijn teefje direct na de dekking al bij de Fokker en ging ik er in de weekenden heen. Was roteind rijden dus ik verbleef daar, ook voor de bevalling was ik er.
Telkens moeilijk om weg te gaan en ook mijn teefje vond het lastig om mij met de andere hond weer weg te zien gaan, al was ze bij de fokker weer opgenomen in die roedel.
Ondanks alle afspraken ging het wel mis tussen de fokker en mij, onbesproken was namelijk de verwachting dat ik ieder weekend daar zou komen toen de pups er waren, maar dat lukte mij domweg niet. Daarbij vond ik zelf dat bij weggaan mijn teefje daar zichtbaar moeite mee had. Ik ben haar pas weer gaan halen toen de pups klaar waren om naar baasjes te gaan. Nog steeds erg jammer dat dat toen zo gelopen is. Daarna was ze van mij en kreeg ik de papieren mee.
Ik heb er geen ervaring mee maar zou er zelf nooit aan beginnen. Het delen van dieren leidt volgens mij zelden tot succes. Mensen hebben verschillende visies en ook financieel kan er strijd ontstaan. Mocht je het doen, zorg dan echt dat alles zwart op wit staat en ga ook na of dit rechtsgeldig is. Ook als het nu lijkt alsof jullie prima door één deur kunnen, dat kan helaas altijd veranderen. Er zijn vast ook wel succes verhalen maar het risico dat het toch niet soepel loopt zou ik niet willen nemen. Het gaat om een hond, daar ga je je ontzettend aan hechten.
Het is nu nog een pup begrijp ik? Het kan ook zo zijn dat ze uiteindelijk niet geschikt is voor de fok (en wie bepaalt dat dan?). Misschien is de hond angstig en vindt jij een nestje geen goed idee maar de fokker wel en het staat in het contract dat die daar recht op heeft, wat dan?
Het lijkt me al met al erg ingewikkeld, vooral omdat het niet slechts een zakelijke overeenkomst is maar er ook emotie bij komt kijken...
Het zal ook per persoon verschillen, ik laat mijn hond überhaupt liever niet bij andere achter (heeft er ook mee te maken dat de hond eenkennig/angstig is), terwijl andere mensen daar veel makkelijker in zijn. Dat is ook iets om bij jezelf na te gaan, hoe makkelijk geef je een dier tijdelijk uit handen? Er zijn tegenwoordig ook mensen die kinderen 'delen' dus als je het heel graag wilt, moet het kunnen, maar houd er rekening mee dat het ook lastig kan worden.
Mijn teefje was na de maanden bij de fokster wel weer erg blij om met mij en de andere hond mee te komen. Daar heb ik geen verschil in gemerkt, ze sprong zo de auto in en liet nog enkele pups achter, ze was een goede moeder geweest, maar was dus erg blij dat ze weer met ons mee kon.
Later kwam ik tot de conclusie dat op een of andere manier ze echt pas "eigen" voelde toen ze ook daadwerkelijk van mij was. Tot die tijd moest ik toch telkens verslag uitbrengen en "presteren". Dat is onbewust geweest, toen ze echt van mij was leek onze band ook anders te worden, hechter.
Bij mij werkte het gelukkig wel goed, maar ik ben ook goede vriendinnen met de fokker. Goede afspraken, maar voor 1 nest en we vertrouwden elkaar.
denk dat het anders is als het iemand is die je verder niet kent, en het meer een zakelijk contract is.
Dat bedoel ik dus!
Een nestje in goed overleg met de fokker zou ik om een ras in stand te houden nog wel in overweging willen nemen. Maar de pups zouden bij mij geboren moeten worden, mijn teefje voor een paar weken terug naar de fokker zou niet bespreekbaar zijn.
Bij een reu zou ik er geen problemen mee hebben.. die doet even zijn ding en klaar...
Maar met een teefje heb ik moeite.. vooral als ze terug zou moeten naar de fokker om te bevallen.
financieel moet alles echt goed op papier staan..
Alle zwangerschaps- test kosten zijn voor de fokker. De extra voeding ect ook.
Om welk ras gaat het eigenlijk??
Bedankt iedereen voor de reacties.
Ik heb het contract intussen helemaal doorgenomen en dat lijkt mij wel ok. De fokker heeft ook nog één en ander toegelicht qua "eisen" en dat valt allemaal heel goed mee.
Het blijft natuurlijk de vraag of het teefje geschikt zal blijken voor de fok. Een eventueel eerste nestje zou bij de fokker zijn, een volgend bij mij thuis. Het zou voor mij dan een eerste stap in het fokgebeuren zijn waarbij ik wel zeker ben van steun en hulp.
Wat mij toch wel tegenhoudt is wat hier ook al veel vermeld werd: het teefje waar je na twee jaar aan gehecht bent, dan 8 weken moeten missen. Zoals hier ook gezegd, als "gastgezin" wil je er toch bij zijn om je hondje te steunen. Het zou zeker de bedoeling zijn dat ze nog regelmatig bij de fokker komt en daar vertrouwd blijft. We wonen op een kwartiertje rijden dus dat is alvast haalbaar.
Het beschikbare teefje is precies wat ik in gedachten had en het moment dat ze mag verhuizen, komt ook nog eens mooi uit met mijn vakantie (5 weken). Maar ik heb nog tijd, de fokker dringt er ook op aan om er goed over na te denken dus dat zal ik zeker doen.
Heb je ook gelezen? Heb je al wat op papier staan?
Hoi Renate, klinkt wel als een fijne transparante fokker! En fijn dat het maar 1 keer daar hoeft. Heb dus wel eens gezien dat mensen er niet zo goed bij stil stonden en toen 3 a 4 keer hun hond kwijt waren. Dat is wel heftig.
En scheelt dat je zo dichtbij woont. Wij wonen 1,5 uur weg van de fokker dus ook maar een enkele keer langs onze hond geweest toen ze weg was, gelukkig was het wel goed te doen omdat we dus zo’n goede band hadden en elkaar vertrouwden.
Staat in het contract ook beschreven wat er gebeurt als er met de hond, door bijvoorbeeld een aanrijding tijdens een moment van onoplettendheid, niet meer gefokt kan worden?
Ik ken dus zo'n geval (labradoodle). Op 1 jarige leeftijd aangereden door een auto bij het uitzetadres en een breuk in het bekken opgelopen. Kan er met deze hond nog gefokt worden? Zo nee, dan loopt de fokker inkomsten mis. Zal de fokker een schadeclaim gaan indienen? De hond is nu nog te jong voor een nestje, dus afwachten hoe dit afloopt.
Zelf zou ik nooit een uitzethond willen. Vanwege bovenstaande reden en eerder genoemde redenen.
Ik denk dat het heel erg afhangt ook van hoe je relatie met de fokker is en hoe op één lijn je zit.
de fokker van mijn hond is een soort vriendin van me geworden, we gaan zelfs met gezin bij elkaar op bezoek in vakanties etc. Met haar zou ik best een hond in co-ownershap kunnen hebben. (Wel een reu, ik ben zelf te soft om m’n teef zo lang te moeten missen maar dat is natuurlijk persoonlijk)
ik heb een vriendin die een hond heeft gehad waar ze mede eigenaar van was, dit was een reu. De fokker wilde van haar dat ze shows ging lopen etc, natuurlijk is dit logisch en hier ging ze ook mee akkoord. Maar behalve dit bemoeide de fokker zich werkelijk met álles van deze hond, ze voelde continu druk om het ‘goed te moeten doen’ voor deze persoon en hoe meer de tijd hoe meer er wrijvingen kwamen omdat ze bijvoorbeeld niet op 1 lijn zaten met opvoeding of voeding.. uiteindelijk is de hond daarom teruggegaan tot groot verdriet.
het is lastig om in een paar gesprekken met een fokker die je net kent te weten of je écht op 1 lijn zit met deze persoon, ik zou persoonlijk heel bang zijn voor zoiets en ik denk dat je echt heeel duidelijk alle mogelijke scenario’s op papier moet hebben voor je zoiets aangaat.
Wel in geval van fokongeschiktheid maar idd niks over een eventueel ongeval. Zeker nog te bespreken, dankjewel!
Ik heb geen ervaring als mede-eigenaar. Wel met een drachtige teef. Het werd een keizersnede met veel complicaties. Ik moet er niet aan denken dat dat dan bij een ander zou zijn, ik zou geen seconde rust hebben. Er sterven ook teven tijdens of na de bevalling. Nog los van de stress die de teef ervaart op een ander adres.
Erg genoeg wel, maar als we daar allemaal bang voor zijn, zijn er straks geen goedgefokte puppen meer. Dat het niet altijd goed verloopt, is zeker iets om rekening mee te houden. Een br¨¨df¨kker zal daar niet van wakker liggen.
Ik zeg niet dat er niet gefokt moet worden!
Maar voor mij heeft deze eigen ervaring er wel voor gezorgd dat ik mijn teef niet uit zou plaatsen. Laat de fokker maar bij de verblijfplaats van de teef komen, ik zet wel een logeerbed klaar.
Ik snap wel wat je zegt Renate. Liever een goede fokker, die ook inziet dat teveel teven houden niet ideaal is ( want die hebben ook gewoon recht op hun aandacht) en dan liever een paar teven uitplaatst zodat de fokker wel iets meer kan fokken.
Gebeurd iig verantwoord en zo kan er ook iets beter voldaan worden aan de vraag van verantwoorde fok. Maar bij elke uitgeplaatste teef gaan logeren is ook niet echt te doen.
Ik snap de tegengeluiden, maar ik zie ook zeker wel de voordelen er van in om het zo te doen. Je moet gewoon echt hele goede afspraken maken ( en ik denk, als fokker zijnde, je verlies moet nemen als het niet werkt).
Maar waarom moet de teef perse terug naar de fokker voor de dracht? Dat is toch niet in het belang van het welzijn van de teef? Niet om jou persoonlijk aan te vallen hoor, meer in t algemeen.
Oh nee voor de dracht vind ik ook niet nodig, maar voor de bevalling en de pups snap ik het wel. Dan kun je toch alles laten verlopen en regelen zoals jij wil.
Sorry ik bedoel natuurlijk de bevalling en de weken daarna.
Je kunt toch alles ook regelen vanuit de verblijfplaats van de teef, die zou in mijn ogen de prioriteit moeten hebben. Nu draait het om wat handig is voor de fokker.
Edit, en als een fokker zoveel teven heeft dat hij/zij niet op de locatie van de teef kan komen voor de bevalling kun je je ook afvragen of t dan nog wel een goede fokker is.
Nouja ik snap het wel dat een fokker dat zo liever heeft, en als een teef een goede band heeft met de fokker hoeft dat ook niet uit te maken. Ik ondervond in ieder geval geen problemen dat mijn hond bij de fokker verbleef. Maar dat is dus voor iedereen anders en het is net wat je als fokker en gastgezin afspreekt.
er komt heel wat bij de zorg van pups kijken en snap echt wel dat een fokker dat liever zelf doet, helemaal als diegene een hoop geld geïnvesteerd heeft in een mooie combi.
Dus dan draait t uiteindelijk ook om geld. Dat is nu precies waar ik tegenaan hik.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?