Hoi!
wij zijn fokker van De japanse akita. Wij vinden gezondheidsonderzoek zeer belangrijk. Maar… ik vraag mij soms wel af of toekomstige hondenbaasjes dit ook vinden.
Er zijn zoveel rastypische kwaaltjes, (bij alle rassen) maar weinig mensen die hier van op de hoogte zijn…
wij testen onze honden alvast op heup-,elleboog- en schouderdysplasie, patella luxatie, Amylogenesisch imperfecta, erfelijke oogaandoeningen, en een belangrijke:genetische diversiteit, zodat we op zoek kunnen naar reuen die een zo goed mogelijke match zijn voor de teef in kwestie.
hebben jullie op bewijzen van onderzoeken gevraagd toen jullie gingen informeren voor een pup? of denk je… wat… ?testen…?wat valt er te testen… ?of kies je er bewust voor om een pup te nemen van niet-onderzochte ouders omwille van de prijs?
of dacht je achteraf: hadden we maar zorgvuldiger gekeken…
hoe gingen jullie op zoek naar een pup? Marktplaats/winkel/rasvereniging/ iemand in de buurt had een nestje…
ik ga niemand beoordelen, maar wil wel graag gezondheidsonderzoek en verantwoord fokken even in de kijker zetten.
dus … shoot…
Hier altijd een hond van verantwoorde fokkers die hun ouderdieren testen.....ik neem geen hond die niet van geteste ouderhonden komt....dan nog kan er altijd wat aan de hond mankeren natuurlijk maar je sluit een boel uit....wanneer ik naar een fokker ga , wil ik de stamboom inkijken waar mee gefokt is.. en ook de testbewijzen...en dat kan altijd, nimmer heb ik meegemaakt dat het geweigerd werd.
Ik heb Bikkel ook uit geteste ouders, zij zijn getest op heupen en ellebogen bij de OFA, pennhip, patella luxatie, DNA (DM, EIC, PRA, Vwb). Ook ieder jaar een ECVO oogonderzoek. De australian labradoodle is niet een officeel ras, daarom krijg je er geen stamboom bij, maar een afstammingsbewijs. Er zijn drie organisaties binnen de Australian labradoodle die deze afstammingsbewijzen mogen afgeven. Bij Bikkel kreeg ik er eentje van de WALA bij. Ook moesten wij zowat een jaar wachten voordat wij Bikkel konden ophalen, de ouder combi was al wel eerder bekend, maar dan kan er altijd nog gewisseld worden van reu, of de teef wordt overgeslagen.
Hier onze allereerste hond aangekocht bij een erkende fokker van het ras. Mama, papa en tot zeker 7 generaties terug allemaal getest op alle dingen die nog maar enigszins relevant zijn. Allemaal zeer positieve resultaten, nergens een twijfelgevalletje. We vonden het ook geweldig dat de fokker ons alle informatie aanreikte maar ons ook de tools gaf om alles zelfstandig op te zoeken in het geval we de documentatie in vraag stelden.
Ondanks die mooie stamboom en alle goede testresultaten toch een hond die een vast abonnement heeft bij de dierenarts. Het is hartverscheurend. Bij een familielid hetzelfde verhaal, heel de papierwinkel in orde en toch een hond met ernstige beperkingen. Ik hecht persoonlijk niet langer veel waarde aan die papiertjes, absoluut geen garantie dat je een 'gezonde' hond voor je hebt.
Voor mij is heel de papierwinkel nu gewoon een suggestie dat de fokker begaan is met de lijnen en zijn best doet om 'defecten' te voorkomen. Ik moedig het nog steeds aan maar waarschuw mensen ook dat het allesbehalve een garantie is. Voor mij blijven omwille van broodfok de enige opties ofwel een asielhond met onbekende achtergrond of een pup bij een erkende fokker die de nodige testen tot generaties terug gedaan heeft.
Er zijn dus wel degelijk mensen die er nog interesse in tonen. Als ik een pup aankoop is dit ofwel van geteste voorouders en lijnen met geen of zo weinig mogelijk inteelt ofwel niet.
Uiteraard zijn deze testen geen garantie dat er niets misgaat… maar het verkleint wel de risico’s en sluit bepaalde genetisch opspoorbare ziektes wel uit.
heel jammer dat jullie hondje niet helemaal gezond is!
ik volg je ook in: of een zo goed mogelijk verantwoord gefokte pup òf een asielhond (al dat dat in een gezinssituatie met kinderen ook steeds zeer moeilijk is)
Testen zijn in mijn ogen zeker belangrijk, maar tot nu toe heb ik er nooit naar gevraagd om ze in te zien. Met de simpele reden dat tot nu toe het gevoel bij de fokker altijd goed zat en ze over het algemeen zelf al kwamen met testresultaten en de vraag of ik die nog in wilde zien of niet.
Voor mij dus toch een vertrouwenskwestie, maar ik kijk wel degelijk of er testen gedaan zijn, welke dat zijn en hoe de fokker reageerde als ik er naar vroeg. Welke testen dat zijn, hangt af van het ras. Bij mijn kelpie keek ik naar andere testen dan ik zou doen bij een korthaar collie.
Ben ik helemaal mee eens. Ik zal dan ook nooit mensen ontmoedigen die bij verantwoorde fokkers op zoek gaan naar een geschikte pup. Het is net als bij mensen een portie geluk hebben ook en inderdaad best om dan alle risico's zo klein mogelijk te houden omdat er ook altijd een onberekenbare factor is.
Wat ik ook fijn vond is het hebben van een vrije inkijk in de onkosten die de fokker gemaakt heeft of nog zal maken voor het nestje voor ze bij de eigenaars belanden. De vraagprijs voor de pups lijkt dan soms al een héél stuk logischer.
Bij mijn oudste viel ik gewoon op een buitenlands pupje, ik wist dat ik bij haar weinig garantie zou krijgen op die kwaaltjes waar hier vaak wel op wordt getest. Zij zit ook vrij krakkemikkig in elkaar en zal daar misschien op een gegeven moment last van krijgen (en misschien ook niet, wie zal het zeggen). Bij mijn huidige pup wilde ik dat niet, zij is gekocht met een speciaal doel voor ogen en ik heb ook bewust voor een pup gekozen uit geteste ouders, omdat ik qua karakter en qua gezondheid gewoon op safe wilde spelen. De fokster heeft goed nagedacht over deze kruising en het was ook precies wat ik zocht. Zij is wel heel open geweest over alle gezondheidstesten, de uitslagen stonden ook gewoon op de Facebookpagina van het nestje, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er verder niet echt naar gekeken heb. Ik had er sowieso al vertrouwen in.
Ondanks dat ik er ook 2 heb, ze de allerliefste zijnen ook nog gezond....
Zeggen de papieren me echt niks...
In 1e instantie was er immers alleen de ALAeu.. met heel veel fokkers. Daarna zijn er veel fokkers overgestapt naar de MDBA en daar na weer overgestapt maar de WALA.
Als je dan bedenkt dat er best veel ziektes in zit.. dan kan je je dus best afvragen of met al die verhuizen ook alle belangrijke papieren (waaruit blijkt dat er b.v. epilepsie in de lijn zit) mee verhuist zijn....
Er zullen vast fokkers zijn die het goed doen maar of ze dat allemaal doen echt geen idee..
Helaas eerste gekochte pup was bij mij gelijk foute boel. Niet bewust gedaan want mijn interesse heeft altijd in herplaats/rescue honden gelegen. Mijn vrouw wilde persé een rashond, een mops. We zij toen gaan kijken op 1 van de eerste links die op google tevoorschijn kwam. Zag er super betrouwbaar uit, schoon + kraamkamer, vrouw had zelfs een varken door de huiskamer heen lopen. Je krijgt een pup in je handen geduwd en bent gelijk verkocht. Had hem voor geen goud willen missen maar de ene na de andere ziekte kwam op de proppen. Nu weet ik inmiddels wel beter. Dus in zoiets trappen? Zal me niet meer gebeuren.
Inmiddels hebben we een herplaats hondje, bewust gekozen want onze vorige hond koste handen vol geld en in het begin veel gedragsproblemen gehad. We waren er dus op berekend dat er van alles mis kon zijn. In begin moeite gehad met zijn gedrag en wat dierenarts werk verricht om hem weer optimaal gezond te krijgen. Inmiddels is het een super topper geworden.
Hierdoor zal ik ook niet snel meer kiezen voor pup tenzij het een herplaats/rescue is. Vind de uitdaging ervan juist wel leuk om zo een beessie weer op de rit te krijgen en een mooi leven te geven. Dus in principe doen we de gezondheidscheck achteraf, hihi beestje weer oplappen
We hebben nu 2 honden en hiervoor ook een hondje gehad.
Alle honden van fokkers die serieus en liefdevol bezig waren.
Via rasvereniging gezocht.
Van alle honden stambomen van ouders gezien, gezondheidstesten gezien.
Bij alle 3 de honden eerst kennisgemaakt met de fokkers, honden gezien die ze hadden.
Welke reu gingen ze gebruiken en waarom, wat zou het verbeteren.
Bij alle 3 de honden moest het nestje nog geboren worden en kwamen we ervoor op de wachtlijst.
Alle 3 onze honden zijn in huis bij de fokker geboren en zodra het nestje 3 weken oud was mocht je zo vaak als je wou ze komen opzoeken.
En al onze 3 honden zijn hele fijne gezonde honden, bij een eventuele volgende hond zou ik het ook weer zo willen.
De ouders van mijn honden zijn op het minimum getest. Zelf laat ik mijn honden veel uitgebreider testen.
Ik weet niet of je op dit forum een representatieve dwarsdoorsnede vindt van alle puppykopers, ik denk dat men hier wat meer bewust bezig is met dit soort dingen.
Zelf heb ik sinds een paar maanden mijn eerste hond. We zijn ruim een jaar op zoek geweest en hebben veel onderzoek gedaan. We wilden per se een hond kopen uit een goed nest, en zo ver mogelijk weg blijven bij broodfok. Dat zo'n pup meer geld kost vonden we logisch en geen probleem.
We hebben er bewust voor gekozen om een pup te kopen bij een fokker die bij de Raad van Beheer is aangesloten, en die alle door de rasvereniging aanbevolen tests doet. Dat was dus voor ons één van de selectiecriteria voor de fokker.
Onze fokker heeft alle testresultaten van de ouders met ons gedeeld, daar hoefden we zelf niet om te vragen. Ze hield ons ook heel goed op de hoogte van wanneer welke tests zouden gaan plaatsvinden bij de pups zelf, en wat er zou gaan gebeuren als een test niet de gewenste uitslag zou hebben. Dat heb ik als heel prettig ervaren, ik had daardoor echt het gevoel dat de fokker er alles aan deed om te zorgen dat wij uiteindelijk met een kerngezonde pup naar huis zouden gaan.
Ik weet dat je nooit zekerheid kunt kopen op het gebied van gezondheid, maar ik voel het wel als morele verantwoordelijkheid om mee te werken aan het fokken van zo gezond mogelijke honden. Onze pup is 'gemaakt' omdat mensen zoals wij een hond willen kopen, het is ergens mijn verantwoordelijkheid dat ze op de wereld is gezet. Dan vind ik dat ik er alles aan moet doen om te zorgen dat ze een zo gezond en gelukkig mogelijk leven heeft, zonder leed wat voorkomen had kunnen worden. Ik voel echt dat die verantwoordelijkheid al begint voordat de pup er is.
Mijn eerste twee stamboom honden beide van marktplaats gehaald en ondanks testen van de ouder dieren die ik van beide mogt inzien, was mijn mechelse herder met 7 maanden al kapot van HD D en spondylose.
Jaren later kwam ik er achter dat deze fokker vaker bij controle ouder dieren omwisselen zodat ze op papier goed zijn maar dus niet zijn in het echt.
Mijn huidige honden zijn allemaal stamboomloos en volledig getest op HD, ED, Rug en DNA op erfelijke afwijkingen en om de inteelt percentage te berekenen.
Op twee honden na stammen alle honden hier af van mijn reu van nu 12 jaar. Ik heb iedere keer nestkeus gehouden van elk nest ipv dekgeld te vragen om te kijken hoe de combinatie zou vererfen. Sommige zijn naar collega hobdengeleiders gegaan, de politie of naar het leger in Nederland of een ander land. En andere zijn gebleven omdat ik daar een klik mee had en zelf mee kan gaan werken.
Van de reu (vader en opa) weet ik tot 11 generaties terug wie, waar en hoe. verder terug ook nog wel maar niet de gezondheidtesten.
Van de teven verwacht ik de zelfde testen, als mijn reuen dekken.
Ik heb ook een kruising tussen van alles en nog wat vader en een stroom kelpie moeder. Ook van marktplaats, beide ouders volledig getest dmv röntgenfoto's, DNA onderzoek, oogonderzoek.
Ik vraag altijd naar de test uitslagen als ik een pup ga ophalen. Net als dat ik voor mijn pupkopers alles klaarleg om in te zien.
Vanwegen de werkgeschiktheid van mijn honden moeten ze zowel metaal als fysiek het werk aankunnen en ook nog de juiste driften hebben dus ik heb heel kieskeurig als ik een pup fok of ergens koop.
Veel van de bloedlijnen zo niet alle van mijn (ras/kruising) ken ik uit mijn hoofd en weet ik wat ik kan verwachten qua karakter en werkdrift dus dat is ook iets waar ik naar kijk.
Ondanks dat mijn honden volgend DNA allemaal 100% ras honden zijn, hebben ze dus geen stamboom.
Ik denk dat op dit forum veel mensen zorgvuldig te werk gaan bij het zoeken naar een pup. Daar horen gezondheidsuitslagen bij. In mijn omgeving zie ik echter dat mensen vaker voor een pup gaan die niet getest is. Dat vind ik erg jammer. Bij mensen die dichterbij staan probeer ik ze te helpen en de juiste richting op te sturen, maar vaak komen ze alsnog thuis met een broodfokpup. Ze willen het niet horen. Ik denk dat de voornaamste reden is dat ze geen zin hebben in een wachtlijst en gewoon gelijk de pup willen halen wanneer het ze uitkomt.
Zelf koop ik pups bij fokkers die gezondheidstesten doen voor de belangrijkste kwaaltjes bij het specifieke ras. Ik heb ook broodfok honden gehad (herplaats). Eén daarvan is zeer vroeg overleden aan iets wat ik zeker wijt aan de broodfok. De ander is eigenlijk het leven door gehuppeld zonder klachten.
Ik vind het altijd een slecht argument dat zowel broodfokhonden als honden van stamboom / outcross fokkers ziek worden, en dat het daarom niet uitmaakt waar je je pup koopt. Een verantwoorde fokker doet tenminste zijn best om ziekten te voorkomen.
Hihi tot nu toe ben ik de enige die de ellende van een ander zal oppakken. We stonden ook op de lijst voor een pup van een fokker die wel geteste honden heeft maar die zei toen al... dat ik mee ging met iemand anders om haar pup voor het eerst te zien? "Jij bent super geschikt voor herplaatsers" Kan me eigenlijk ook niet herinneren dat ik ooit een dier heb gehad, kat of hond dat niet meer gewild was, op eentje na dan. Ik vind het een leuke uitdaging en mijn leef situatie staat het toe om er heel veel tijd in te kunnen steken.
Peanut was totaal een misstap, nogmaals! Voor geen goud willen missen was een pracht hond maar had hem zoveel minder ellende gegund. Ik vind het eigenlijk absurd dat zoekmachines zoals google of marktplaats hiermee weg kunnen komen. Eigenlijk moet het gewoon zijn dat je algo ingericht is dat je als eerste de waarschuwing bovenaan hebt staan. Vooralsnog wordt er zoveel geld verdiend aan advertenties, dat dat totaal van de baan is. Zie het ook vaak op HP gebeuren als ik de filter eraf haal. Reageer ik veel op blafbanden, slip of gentle leaders? Krijg ik me een gekke reclames te zien. Dat zou niet de bedoeling moeten zijn.
Gedrag kun je daar ook in meenemen Iglo. Dat valt me soms weleens vies tegen van gedegen fokkers dat sommige rassen ergens geplaatst worden dat je denkt "HOEEEEEE DAN!!" Hier achter een rijken lui buurtje dus stamboom genoeg. Ik kom bijna dagelijks in het bos en de driekwart van die honden? Zie ik niet verder komen dan de hoek van de straat of een wandeling van 10m, gevolg? Gefrustreerde honden allemaal van die "Oeps, dat doet ie anders nooit"
Ik denk dus ook dat buiten de gezondheidstesten? Best wel vervolg bezoek mag komen van de gedegen fokker. Helaas hebben mensen dingen te verbergen en speel je op die manier ook weer broodfok in de kaart. Wat de oplossing is? Geen idee, ik hou het bij de afdankertje en zien of ik die nog enig leuk leven kan geven. Die valse Akita? Komt ook nog wel, moet alleen mijn vrouw nog aanleren dat of het nu groot is of klein? Allemaal hondje en je hecht je eraan. Zelfs met rot gedrag
Ook rijkelui hebben vaak geen hond van een goede fokker. Een stamboom klinkt inderdaad alsof het elite is, maar (vrijwel) de enige mensen die ik ken met stamboomhonden zijn kenners die echt in de hondenwereld zitten, ongeacht inkomen. Ook de rijkelui halen de pups liever van broodfok omdat het snel is. En als mensen een hond als statussymbool willen moet dat vaak een designerhond zijn met een speciale oog- of vachtkleur. Ik vrees dat de honden die jij tegenkomt bij de rijkelui ook gewoon broodfok zijn.
Ik denk ook dat ‘status’ weinig belang heeft… eerder onwetendheid.
ik ken mensen die het absoluut niet breed hebben en die dan echt wel gaan ‘sparen’ voor een goede hond.
en gedrag… dat is volgens mij iets waar je als baasje gewoon voor 50% verantwoordelijk voor bent… die andere 50% is aangeboren. Maar ook gedrag is iets waar als fokker naar gekeken wordt. Met een ‘agressieve’ hond hoor je niet te fokken.
idem met kruisingen van verschillende rassen… sommige karakters/gedragingen gaan echt niet samen. Ook daar kan het al eens fout lopen.
elk ras is ooit gefokt met een bepaald doel…
Ok Iglo Maar je kunt toch niet ontkennen? Dat er echt een probleem is als je van honden houd? Geen gezondheidstest die daar wat mee kan. De meeste broodfokkers hebben een DA die de papieren vervalst en God mag het weten maar voor de juiste prijs? Kan ik mijn doctorandus halen op papier.
Dat kun je niet definiëren, de ene hond is de andere niet. Ongeacht hoe je ook je best doet in creatie, het is nooit zeker weten. Wij zijn ook dier en tot nu toe? Ook geen perfecte creatie van. Ik vind wel dat de gedegen fokker? Een stapje extra kan doen als het allemaal niet meezit. EN echt voor dat tweede bezoek andersom. Vind camera's al fijn vanaf de geboorte, dan kun je ook echt zien 24/7 hoe het gaat vanaf dag 1.
Er zijn talloze problemen in de hondenwereld. Helaas. Een gezondheidstest is één van de puzzelstukjes waarmee veel leed kan worden voorkomen. Maar inderdaad zijn ook andere dingen belangrijk, zoals waar de hond terecht komt.
Er zijn een paar slechte dierenartsen die zich laten omkopen. Maar de gezondheidstesten waar wij het over hebben worden door verschillende mensen bekeken. Een br0odfokker zul je dus ook niet zo snel horen over een röntgenfoto.
Niet mee eens. Ik ben voorstander van outcross. Het heeft gezondheidsvoordelen. En als er weloverwogen te werk wordt gegaan dan heeft outcross niet meer risico’s dan het fokken van stamboomhonden.
Bovendien kun je toch gewoon een beetje kijken wat je met elkaar kruist? Je hoeft niet per se twee rassen te kruisen waarvan een combinatie van de karaktereigenschappen zou kunnen uitlopen op een ramp natuurlijk.
Ik vind weloverwogen, geteste kruisingen hartstikke leuk, ik ‘ken’ er behoorlijk wat en dat zijn allemaal geweldige hondjes. Maar goed, dat ik dat vind is logisch, anders had ik er zelf ook geen gehad.
Dat is wel iets wat ik erg jammer vind. Waarom zit er zo onwijs veel verschil tussen de prijs van het ene en het andere ras en zelfs het zelfde ras onderling.
Nu heb ik express geen stamboom honden maar rij voor dekkingen de wereld rond als het moet en doe naast röntgenfoto's van heupen, rug en ellebogen die vervolgens door specialisten worden beoordeeld ook DNA testen.
Enigste verschil is dat ik geen stamboom hoef aan te vragen en zonder rasvereniging fok.
En mijn pups gaan voor "maar" 500,- weg terwijl stamboomhonden voor het veel voudige weg gaan.
Daarbij heb ik vele malen liever een goed gefokte kruising dan een zware inteelt hond met stamboom.
En wat is je definitie van een agressieve hond?
Wat voor jou uitsluiting zou zijn voor fok zou dat voor mij bv niet hoeven zijn. Dat ligt natuurlijk totaal aan de rede van het fokken.
Liz komt van een oeps nestje uit de buurt van ongeteste ouders. Ze was een "overblijvertje" van een ouder echtpaar (75+).Sterker nog; ik wist smorgens nog niet dat ik eind middag een pup zou hebben. Het was even kijken, liefde op eerste gezicht, en meenemen. Nou had ik nog het een en ander bewaard van mijn vorige hondje en de rest van de benodigdheden zo snel mogelijk aangeschaft. Ik was niet op zoek naar een pup, eigenlijk nog bezig met het overlijden van mijn vorige hondje. Heel ondoordacht, maar het voelde meteen goed. Ze bleek na 2 dagen een flinke wormbesmetting te hebben, dus een slecht begin. Vlak voor haar eerste loopsheid kreeg ze kale oogleden..demodex..Ondanks haar slechte start, nooit geen spijt gehad dat ik haar mee heb genomen. Ze is nu 2,5 jaar,is energiek,slim,lief,sociaal en lijkt vooralsnog gezond. Glanzende vacht, nooit geen problemen met ontlasting, geen allergien gelukkig. Had zomaar anders kunnen zijn natuurlijk, maar ook dan had ik me erbij neergelegd en met liefde de volle verantwoordelijkheid incl bijkomende kosten voor mijn rekening genomen. Geen verantwoord gefokte pup hier dus...
Het gekke is dat een broodfok pup van sommige rassen tegenwoordig zelfs meer kan kosten (!) dan een pup met stamboom. Hier in mijn omgeving zijn shiba's een redelijk populair ras. Erg genoeg komen ze allemaal van broodfok waar de prijs van een shiba pup rond 2000 ligt. Dus zeker niet goedkoper dan bij een eerlijke fokker.
Een van onze hondenosteopaat heb ik onlangs nog eens gehoord dat er nog steeds enorm veel honden van broodfok komen (Belgie).. welgestelde mensen, politieagenten ... ze trappen maar erin..
Heb een familielid die dierenarts is en die heeft doodleuk haar huidig hondje bij een broodfokker vandaan. Als dierenartsen dit al zelf doen in hoever kan je dan vertrouwen op het gezond verstand van de mensen die met je dieren bezig zijn. Het is soms triest hier.
Ik zou zeker waarde hechten aan deze onderzoeken en zou dan ook graag de uitslagen in willen zien. De inteelt coëfficiënt vindt ik ook belangrijk.
Voor onze eerste hond heb ik me veel ingelezen en ik werd niet blij van de gezondheid van de meeste rashonden, de verplichte testen vond ik vaak minimaal en inteelt wordt ik ook niet blij van. Ik kreeg de indruk dat veel rasverenigingen erg conservatief zijn en liever de 'raseigenschappen' behouden boven het fokken van gezonde honden. Uiteindelijk zijn we voor een buitenlandse herplaatser gegaan. Ik wilde niet bijdragen aan het creëren van er meer (vaak zelfs ongezonde) honden terwijl er op veel plaatsen een ontzettend overschot aan honden is.
Als mensen persé en pup of een bepaald ras willen raadt ik wel altijd een rashonden met stamboom aan omdat er dan een paar minimale tests gedaan zijn en ze minder makkelijk bij een broodfokker uitkomen.
Mocht ik toch ooit een pup willen dan zou ik denk ik gaan voor een goed doordachte kruising/outcross waarvan de afstamming bijgehouden is en de uitslagen van testen in te zien zijn.
Maar ik denk inderdaad dat je op dit forum niet een heel reëel beeld krijgt van de gemiddelde mens. Er zijn in ieder geval wel mensen die hier waarde aan hechten...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?