Ik heb nu voor mijn hond een half jaar Greta vega hondenbrokjes. Ze vindt ze heerlijk, maar ondanks dat ik ver beneden het aangegeven gewicht van het voedingsadvies zit, is ze 2 kilo te zwaar geworden. Van 17 naar 19 kilo.
ik zoek dus een alternatief met goede voedingswaarden en wat lekker voor haar is.
Hoe oud is je hond ? Je kan minderen met de hoeveelheid brokjes. Waarom vega brokjes ? Als je al zoveel minder moet geven , is het voor je hond geen goede brok....heeft je hond een allergie ?
waarom eigenlijk vega brokken?
Je zou eens naar Yarrah kunnen kijken, die hebben ook een goede vega brok.
Een hond kan gewoon vega eten hoor, het gaat om genoeg van alle voedingsmiddelen die het lichaam nodig heeft binnen krijgen. En het er goed op doen natuurlijk.
Een van de belangrijkste gevolgen van de domesticatie van de hond een 15.000 jaar geleden, is net het spijsverteringsstelsel. Het gen AMY2B dat zorgt voor de pancreatische amylase, voor de vertering van zetmeel, komt namelijk veel vaker voor bij honden. De meest primitieve honden hebben er zo tot tien tot twintig, dit in schril contrast met de twee AMY2B genen 2 bij een wolf of coyote.
Eens met Dobry, een hond kan perfect Vegetarisch en veganistisch eten. En er zijn behoorlijk wat merken. Ik denk dat uit proberen is, wat lust je hond en waar doet hij het goed op.
Volgens mij heeft Marco ook een vegetarische brok.
Dit zegt en schrijft Yarrah zelf....op hun website....Yarrah.com
Nee, er zijn honden die het niet goed doen op vega-voer. Zij nemen te weinig voedingsstoffen op en hebben gewoon vlees nodig. Ook is het af te raden om puppy’s (tot één jaar) vegetarisch te voeren. Puppy’s zijn nog volop in de groei en hebben eiwitten nodig om te groeien. Na een jaar kan langzaam overgeschakeld worden op vega-voer.
Je kunt het gewoon checken door een tijdje te proberen en te zien of ze aankomen of afvallen, maar voor wie twijfelt aan de veiligheid... onze Kim is nu dus 17 jaar en 9 maanden, en ze heeft een flink deel van haar leven veganistische brokken gehad :) Zij deed het er altijd heel goed op, hetgeen gezien kan worden ;)
Mbt afvallen voor Ad: In mijn ervaring eten ze meer vegabrokken dan vleesbrokken, die zijn wat compacter qua samenstelling. In principe kun je dan dus gewoon minderen als ze er op aankomen en hebben dan nog steeds een lekkere bak vol. Maar als je merkt dat je hond echt het gevoel heeft dat er niet genoeg maagvulling is, zou je verder kunnen kijken.
Wij hebben oa Yarrah en Veggiedog gehad. Ik merkte bij Kim eigenlijk geen verschil qua aankomen, maar ze is nooit een grote eter geweest en heeft nooit een risico gelopen om te dik te worden.
Ik denk dat veel van dit soort uitspraken ermee te maken hebben dat er nog niet voldoende onderzoek naar is gedaan. In die zin is het terecht om enigszins terughoudend te zijn hiermee, totdat er meer onderzoek gedaan is. Het houdt echter niet in dat het per definitie slecht is.
Verder heb ik weleens een onderzoek gezien waaruit bleek dat het gen waar Dobry het over heeft bij de saluki het meest voorkomt en bij husky's het minste waaruit je zou kunnen opmaken dat de gedomesticeerde hond (saluki's zijn al erg lang gedomesticeerd) met steeds minder vlees gevoerd kan worden. Dit is op zich ook wel aannemelijk aangezien er, voor de 'hoe meer vlees, hoe beter' hype honden echt geen duur vlees kregen maar gewoon leefde op oud brood.
Zelf eten we veganistisch en June krijgt een brok met 30% vlees. In de toekomst zou ik graag vleesvrij voeren maar omdat June het erg goed doet op de brokken die ze nu krijgt wil ik het voor haar op dit voer houden. Ze heeft leishmania en reageerde de laatste keer niet goed op ander voer (niet vega(n) trouwens).
Als je hond te dik wordt, kan je dan niet wat minder voeren/meer bewegen, waarom denk je dat het aan de brok ligt? Het advies op de zak is een richtlijn en als je hond alsnog aankomt kan je gerust wat minder voeren. Als je echt een andere brok wilt kan je natuurlijk altijd een ander vega merk proberen.
Merkte jij bergen ontlasting bij Vega brok. Ik heb het geprobeerd, weken, maar steeds meer ontlasting, meer eruit, meer erin. daarom over gestapt op gehydrolyseerd voer. Weinig ontlasting, hele vrolijke en gezonde hond.
Ik wil er nog even zeggen. Vega brok is MET eiwitten alleen geen dierlijke eiwitten. Ook in planten zitten eiwitten, zonder eiwitten , geen leven.
Jenna heeft jarenlang vegan gegeten, uiteraard met eiwitten uit plantaardige bron, een tijdje geleden lieten we haar bloed checken, en de dierenarts die bijna boos werd dat ze vegan eet, vertelde ons dat ze wat laag in haar eiwit zit en we volgens haar dus op vlees moesten overgaan, ze zei ook dat we anders niet meer welkom waren in haar praktijk. Ik heb me toen over laten halen om haar af en toe wat insekten kvv erbij te geven. Al denk ik zelf dat een oude hond juist niet zo hoog in het eiwit moet zitten en ik haar evt. ook wat meer plantaardig eiwit had kunnen geven, maar goed. Haar bloed was verder prima en ook de orgaanfuncties prima in orde. En wat ook belangrijk is van haar hevige allergieen is nog nauwelijks wat te merken.
Niet alle alergieen hebben een invloed met vegavoeding.....zou geweldig zijn als dat zou zijn....voor jouw Jenna haar allergie heeft het goede resultaten maar dat geld natuurlijk niet voor iedere allergie. Kinderachtig van de dierenarts die boos op je werd omdat je Jenna vegavoeding geeft...voor volwassen honden is het okee.. oudere honden hebben juist hoogwaardige eiwitten nodig. Eiwitten zijn voor alle honden essentieel. Het zijn de bouwstenen voor spieren, cellen, weefsel, huid en haar. Ook een oudere hond heeft elke dag voldoende eiwitten nodig, omdat ze dan haar spiermassa behoudt. Dit is alleen anders als je oudere hond een ziekte heeft, waardoor ze minder proteïne mag krijgen.
Rijst (uit biologische landbouw, 24%), aardappelen (23%), erwteneiwit (9,5%) en 22% eiwitten hebben. Dit kan zo ie zo niet Maar dat maken ze goed met L-carnitine Marketing truukje dus.
Dobry....mijn hond is onder behandeling bij een allergeoloog, ik mag altijd mee denken, ben het wel eens niet eens met haar bevindingen voor mijn hond, en dan praten we er over, we komen dan goed met elkaar overeen, een allergeoloog heeft er voor gestudeerd voor omgevingsfactoren , ik niet,, en toch kunnen we er samen uitkomen, en als jouw dierenarts boos wordt is dat toch een gebrek...waarom er niet samen over praten...nee als je zijn zin niet doet kan je gaan...
Ik ben niet tegen vega of vleesloos...ik eet ook veel minder vlees dan vroeger maar, ik heb een jaar geleden zes weken geen vlees gegeten, voelde me goed en heb niets gemerkt dat er wat aan de hand was, ikmoest voor iets naar het ziekenhuis en er is bloed afgenomen en bleek ik een ernstig ijzergebrek te hebben, merkte er niets van, sportte iedere dag op een hoog niveau, het advies was drie x in de week vlees eten, gedaan en na zes weken terug en het ijzer gehalte was bijna weer normaal, je kan dus te korte krijgen op den duur als je je niet goed verdiept in de vervangers geen vlees...
Ik geef Sm af en toe blikvoer van Herrmans vega, en af en toe de brokken van lukules, bij zooplus te koop, hij vind het lekker hoor, ik blijf wel vlees geven maar er is geen enkel bewijs dat een hond niet op vega goed zou gaan, sterker nog, de oudste hond van de wereld was 25 jaar een BC, en at vega.
Ik zou er wel een pot multivitamine bij kopen en af en toe wat vitaminen en mineralen bij geven.
Voor de extra eiwitten kan je wat gerapste noten, banaan, ei erbij geven ff googlen.., en bij de multivitamine kijken of daar ook taurine is zit, ik heb die zelf, dat is poeder en af en toe gooi ik wat door zijn eten, brokken of vers of blik, brokken maak ik wat vochtig.
Dan heb je ook niet gecompenseerd. Je moet uiteraard wel opletten wat je dan eet als alternatief.
Ik eet al 10 jaar vegetarisch en zo'n 3 jaar bijna vegan, ben nu zwanger, en mijn ijzerwaarden zijn nog steeds prima. Kan best dus ;) maar je moet je inderdaad wel goed inlezen!
Ze at meer en poepte meer met vega brokken; er zit wat meer 'vulling' in naar mijn mening. Dat was vroeger niet zo'n probleem, alleen nu ze niet meer 100% zindelijk is, wel ;) dus nu krijgt ze toch weer (ook) vleesbrok.
Maar qua samenstelling etc niks gemerkt, nu was ze ook nooit moeilijk daarmee, alle soorten voer had ze prima ontlasting op. Van goedkope persbrok tot dure graanvrije vleesbrok tot vegabrok, allemaal zelfde keutels, alleen soms iets andere kleur ;) en dus iets meer.
Inderdaad in plantaardige voeding zitten voldoende eiwitten en ijzer, dit argument wordt vaak gebruikt maar klopt simpelweg niet. Ook met vlees in de voeding kunnen er tekorten ontstaan, dat heeft gewoon te maken met een eenzijdig voedingspatroon en dat geeft inderdaad wel problemen. Vaak lezen mensen zich niet voldoende in, dan ontstaat er een tekort en wordt er gezegd dat het aan het ontbreken van dierlijke producten ligt. Er is zelfs meer wetenschappelijk bewijs dat het eten van dierlijke producten niet zo gezond is en juist een plantaardige voeding beter is qua preventie van hart- en vaatziekten en sommige kanker soorten.
Uiteindelijk moet iedereen zelf weten wat die wel of niet eet, maar ik heb er altijd een beetje moeite mee dat er veel onwaarheden verspreid worden over plantaardige voeding.
Ik ben inmiddels wel benieuwd naar een reactie van Ad want we dwalen geloof ik een beetje af...
Zeker, noten, peulvruchten, spinazie, groenen groente, misschien een supplement, en dan kan het prima.
Maar wilde je eigenlijk gewoon feliciteren!!!
Dank je! :D
Ze kreeg en krijgt ook hoogwaardige eiwitten hoor, nog steeds voor het grootste deel plantaardig, ik kook zelf voor haar dus weet precies wat er in haar voeding zit, alles biologisch ook, want ik vermoed dat bij allergieen gewoon alles mee kan spelen. Aangezien allergieen en darmflora veel met elkaar te maken hebben denk ik dat voeding, dan voor sommige allergieen wel niet direkt maar wel indirekt een grote rol speelt. Wat voor welke hond dan het beste is, is wel een hele uitzoekerij ja.
Wb dierenartsen hebben we hier helaas geen geluk, er was vlakbij een goede arts maar zij is helaas overleden, nu is er nog een oude jager, een joviaal type, maar die nooit met zijn tijd is meegegaan en ook eerlijk toegeeft dat hij geen moderne apparatuur in zijn praktijk heeft.l En iets verder dus deze kliniek, die dus ook niet echt op de hoogte is wb voeding. Ze was wel heel erg lief voor Jenna.
We dwalen af haha, maar is wel een heel interessant onderwerp.
Edit: een goed voorbeeld van een gezonde vegan dog was Bramble, ze was 25 toen ze overleed en toendertijd de oudst bekende hond ter wereld.
Bramble the Vegan Dog Lives To Age 25: This Border Collie's Story (thrivecuisine.com)
Er is ook een merk hondenvoeding naar de hond genoemd, sinds vorig jaar op de markt. Op de site kan je contact opnemen met welk voer voor jouw hond geschikt zou zijn.
ja vit.B12 bijv. moet je supplementeren, ivm dat er geen kobalt meer in de grond zit, de consumptiedieren of hoe je ze ook noemt, krijgen dit ook gesupplementeerd om die reden.
Ik heb in het begin veel gekeken op cronometer.com, om te kijken of ik van alles wel genoeg binnen kreeg, heel handig want idd met alle manieren van eten kan je makkelijk tekorten oplopen.
Ik zou geen een hond vega voeren als het niet noodzakelijk zou zijn. Maar dat is mijn mening.
Hier krijgen ze allemaal vers vlees van kivo en sommige jonge honden die naast 4/5x per week mee gaan werken, ook 3x per week mee getraind word op de club krijgen er sportbrok bij van kivo.
Helaas de enigste niet herder hier die een allergie heeft voor dierlijke eiwitten en dus ook geen kipmeel of vis kan eten.
Die doet het dus wel goed op vega brokken van yarrah
Ik vind het belachelijk dat je eigen principes gaat opdringen aan dieren. Wat als ik nu mijn paarden vlees ging geven? Omdat ik vind dat dat moet kunnen. Compleet belachelijk toch.
Bij een hond met mankementen is het anders. Maar goed, die heeft dan ook mankementen.
Maar een gezonde hond? Nope. Niet mijn ding. Ik vind het trouwens uitstekend dat je als dierenarts ook principes hebt.
Prima, jij mag ook je mening hebben. Als er nou meer onderzoek naar gedaan zou zijn en er aangetoond is dat er geen nadelen gevonden worden, hoe sta je hier dan in?
Er is momenteel namelijk geen enkel bewijs dat dit niet goed zou zijn en andersom.
Principes voor een dierenarts vind ik prima maar dan vind ik het ook fijn als een dierenarts dat kan onderbouwen en overleggen.
O ja, paarden vlees voeren, dat is aantoonbaar ongezond dus een niet accurate vergelijking
Ik vind het woord belachelijk niet passend en erg oordelend naar een ander.
Maar de opmerking wat als ik mijn paarden vlees ga geven slaat echt nergens op. Dat is dierenmishandeling,
Een paard, kan nl. Geen , of amper vlees verteren.
Een hond kan wel plantaardig eiwit verteren en er zelfs heel oud op worden, op een gezonde manier.
Iedereen mag principes hebben, als het ook maar goed onderbouwd wordt, en de dierenarts die ik sprak begon over wolven, tanden, spijsvertering e.d. allemaal dingen die inmiddels toch anders gebleken zijn dan vroeger gedacht. Het gaat niet om ingredienten maar om voedingsstoffen. En inmiddels is de hond allang geen wolf meer en kan prima granen en ander plantaardig voedsel verteren.
What Does Science Say about Grains for Dogs? – V-dog
Als je ook de verhalen hoort van heel oude mensen die gaven hun hond restjes menseneten, en vlees kwam toen niet vaak op tafel, en de honden zouden stokoud geworden zijn.
Een hond kan vlees eten, maar moet het niet perse. We nemen constant beslissingen voor onze hond en dringen ze onze principes op, dat is met vlees geven niet anders.
Wat ook meespeelt, zijn miljarden honden op deze aarde, wat een grote impact heeft op het milieu.
Waarom een plantaardig dieet ook goed is voor je hond - NPO3.nl
What they said. Honden zijn helemaal niet 'van nature echte vleeseters'. Ze zijn als diersoort ontstaan op resten voedsel van mensen. Als je weet hoe waardevol vlees is geweest als voedselbron voor mensen in alle tijden en op alle plekken behálve nu in onze smerige kiloknallercultuur, dan zou je wel beseffen dat er maar weinig vlees naar honden zou worden gegeven. Tot ingewanden en botten werd gewoon gegeten door mensen zelf. Alleen de absolute resten gingen naar de honden.
(Sowieso eten wolven óók plantaardig voedsel. En maakt het koken van voedsel veel voedingsstoffen bruikbaar voor dieren die ze rauw niet/nauwelijks zouden kunnen verwerken. Dat geldt niet alleen voor honden maar ook voor ons mensen. Anders zaten wij net als gorilla's letterlijk het grootste deel van de dag te eten en verteren.)
Schijnbaar eten koeien en paarden trouwens bést wel eens vlees! Als ze bijv. een kuiken of een muis te pakken kunnen krijgen in het gras. En dat is niet eens per ongeluk. Best smerig als je er bij stilstaat
Aurelia, dat wist ik niet, dat paarden en koeien wel eens muis naar binnen werken.
Maar dat koken is zeker. Als ik mijn hond een stukje rauwe wortel geef, poept ze de volgende dag kleine oranje stukjes, totaal niet verteerd. Gaf ik mijn hond vroeger nature diet kuipjes kip wortel en rijst, gestoomd, zag ik nooit een oranje stukje.
Ooit gelezen mensen staan genetisch net zo ver van de aap af als de hond van de wolf. We zitten ook niet met een stokje in de mierenhoop om vervolgens de levende mieren naar binnen te werken. We eten wel insecten, gebakken.... Ik niet.
Mijn honden die al 3 generaties op rauw vlees staan met af en toe een rauw visje en 2x per week een lepel rauwe gepureerde groetes hebben volgens de bloeduitslagen en de hoge leeftijden die ze hebben behaald voor het ras, geen tekortkomingen hoor.
Overgens zijn er ook honden die op alleen rauw vlees het ook heel goed doen maar ik merk dat ze net een wat betere vacht hebben als ik ze wel af en toe iets groeten voer, mits dus gepureerd.
En ja een wolf of deze nou wel of niet qua darmstelsel op de hond lijkt, eet ook bloemen, bessen en soms planten.
Andersom juist wel, omdat honden vleeseters zijn van oorsprong kunnen ze de cellen van groeten en graan niet zelf verteren en moeten deze kapot gemaakt worden dus of gekookt of gepureerd.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?