Hallo,
ik heb een cavalier king charles van 5 jaar… ik ben verzot van dit ras en graag zou ik er een 2 de bij willen.
Wij zijn een gezin met 3 kinderen ( tweeling van 11 jaar)
en dochter van 18 die grote dierenliefhebber is.
Weer zou het een teefje zijn.
ik ben/ werk thuis dus ik ben er altijd voor hen. Ik ben er mij ook van bewust van al het werk die erbij komt ( in de eerste maanden toch)
nu het 2 de geboren is komt alles plots dichtbij en word ik bang….
zal het wel klikken met hun ?
zal mijn hond niet boos zijn ?
zou het fijn vinden moest ik hier ervaringen horen en meningen ????
of het klikt ligt aan hoe je de hond en pup aan elkaar laat wennen. En nee je hond zal niet boos zijn, maar je moet wel even opletten dat de oudere hond ook zijn rust kan nemen.
Dat moet de pup ook, kwestie van goed begeleiden.
Oh en de opvoeding is eigenlijk wel makkelijker want dat doet de oudere hond voor een groot gedeelte, nadeel is alleen wel dat de pup ook de minder leuke dingen dingen leert van de oudere hond. Hier is dat een hekel hebben aan kinderen op skates en stepjes.
Geboren....vraag je fokker als je mag komen en de pups al een leeftijd hebben of je de hond mee mag nemen...hier gedaan, ik wist al welke pup het zou worden, mijn fokker heeft mijn pup buiten kennis laten maken met mijn oudere hond en dat ging fantastisch, dat heb ik een paar keer gedaan, bij het ophalen onderweg samen uit de auto gedaan, zodat ze ook op ander terrein met elkaar kennis konden maken en thuis geen probleem...zorgen maken, niet doen, het is altijd wennen....zorg dat je thuis een ruimte kan creeren dat je de honden apart kan zetten als het voor allebei te druk wordt..
Ik heb mijn oudere hond nooit de opvoeding aan mijn pup gelaten, vaak nam ik de honden apart mee, zodat de jongste opgevoed wordt naar mijn hand...altijd apart eten gegeven, en aan allebeide apart aandacht gegeven, en tuurlijk mogen ze samen mee wandelen maar toch ook heel veel apart, en ook het alleen zijn en blijven komt ten goede als de oudste weg valt...
Met de fokker goede contact, ik mag gerust gaan kijken, we hebben al een datum… ik krijg geregeld foto’s wat ik heel erg apprecieer ???? alles wat ik tot nu toe lees ben ik ook van plan/of zat toch zo in gedachten.
wat als mijn oudere hond er niet meer is ? Ook al aan gedacht ????
Hoi Christelle, op dit forum komen regelmatig verhalen voorbij van problemen bij de plaatsing van een pup bij een volwassen hond. Die oudste vindt dat meestal niet leuk en het kán lang duren voordat ze echt vriendjes worden.
Ook reageer ik graag even op het feit dat je een 2e Cavalier wilt. Ik ben het met je eens, het zijn hele lieve honden. Maar ben je ook bekend met hun ernstige gezondheidsproblemen? Met name de klachten van hoofdpijn veroorzaakt door syringomyelie én de hartklachten t.g.v. een lekkende hartklep.
Je doet er goed aan in ieder geval een hond aan te schaffen, waarvan beide ouders op deze kwalen getest zijn. (En dat is meer dan 'even hart en longen luisteren'). Maar zelfs dat geeft geen garantie voor een lang en gelukkig hondenleven.
Mijn vorige hond was een Cavalier, hij is maar 9 jaar oud geworden en dat verdriet wil ik niet meer meemaken.
Dit ras is zo kapot gefokt.... zoveel van deze hondjes zijn ontzettend ziek en worden niet oud. Waarom niet kijken naar een gezond ras?
Wij waren ook bang om een 2e pup in huis te halen, zeker als het dichtbij kwam. Zelfs een keer uitgesteld. Achteraf ging het super goed en de honden waren snel aan elkaar gewend. We hadden een ren gekocht om de kamer af te zetten als het even niet goed ging bijv. Of als ik even geen tijd had om op te letten noem maar op.
Een tweede hond kan ontzettend leuk zijn, maar het is zeker niet alleen maar leuk. Het is vooral veel werk. Dubbel werk. Als je hier plezier uithaalt is het zeker een optie.
1. Hoe vind je huidige hond het? Als deze hier niet op zit te wachten, gewoon niet doen.
2. Heb je de mogelijkheid om dubbele wandelingen te maken? Niet alleen voor een paar weken, maar mogelijk veel langer. Dit hangt af van vele factoren. Mijn puber is 9 maanden, en ik heb maar heel kort af en toe samen gelopen. Ik loop nu alles individueel, tenzij mijn man meeloopt. Ik hoop en gok op samen lopen vanaf 1,5 jaar, met meerdere keren per week individuele wandelingen.
3. Tijd voor training, naast de training van je huidige hond.
4. Management met betrekking tot gevechten voorkomen. Apart eten, apart kauwsnacks en sommige duo's ook apart speelgoed. Kennis van hondentaal is essentieel.
Leuk dat je het nog es duidelijk maakt… mijn hond heb ik jammer genoeg overhaast gekocht en heeft syringomyelie.
Daarom heb ik ook schrik. Bij de fokker die in nu ben stond ik op de wachtlijst en zowel reu als teef zijn getest wat mij toch een beetje gerust stelt.
Ergens geloof ik dat er wel gezonde pups zijn…
Ik heb 2 x een pup bij een oudere hond gehad.
De eerste keer moest de oudere hond erg wennen aan de pup, duurde wel een jaar totdat de band tussen hen goed was.
De tweede keer ging het vanaf dag 1 goed, de oudere hond ontmoette de pup, likte hem helemaal af en vanaf dat moment was het goed.
Dus het blijft altijd spannend, omdat je zelf hoopt dat het heel goed zal klikken.
Je hébt dus ervaring. Je hond gaat een naar lijden tegemoet waarin jij uiteindelijk een onherroepelijke beslissing moet nemen.
Pups zijn ongetwijfeld gezond, maar naarmate ze ouder worden steken de kwalen de kop op. Bespaar je dat verdriet en de zorgen!
Ik sluit mij aan bij Jantien.
Bespaar je een hoop verdriet en kosten door geen Cavalier te nemen.
Ik schrijf uit ervaring; ik heb een Cavalier van nog net geen 4 jaar moeten laten inslapen. Zij leed ernstig door Syringomyelie. Bovendien had zij PSOM en patella luxatie graad 3.
Het ras is willens en wetens door de fokkers kapot gefokt. Er bestaan derhalve geen goede Cavalier fokkers. Met Cavaliers met CM mag n.b. 100% gefokt worden en zelfs met sommige gradaties met SM. Zie mijn profiel voor de vele ernstige erfelijke aandoeningen in het ras Cavalier.. Elke Cavalier heeft Chiari Malformatie graad 2 (= ernstig). Cavaliers met CM graad 1 mild zijn als een speld in de hooiberg te vinden. Op elk moment kan de CM Syringomyelie veroorzaken,. Dat zijn holtes met vocht in het ruggenmerg doordat de doorstroming van het hersenvocht niet vrijuit naar het ruggenmerg kan stromen. Dit laatste wordt veroorzaakt door CM waardoor de kleine hersenen uitpuilen in het achterhoofsgat. Hierdoor kan de Cavalier vreselijk lijden en allerlei ernstige neurologische symptomen krijgen.
Indien een Cavalier niet ernstig lijdt door CM/SM dan heeft deze wel een lekkende hartklep (op 5 jarige leeftijd 50%). Voor de overige ernstige erfelijke aandoeningen; zie mijn profiel.
Kies voor een hondje uit FCI rasgroep 9 en kies vooral niet voor een kortsnuitige ras.
Mee eens, geen ckc of kc spaniel
Maar een tweede hond.
Ik heb twee keer twee honden tegelijk gehad.
De eerste keer was het niet meer dan gewapende vrede tussen de heidewachtel teef en de picardische herder reu. De heidewachtel accepteerde de picard niet, hij mocht niet in haar buurt komen, jammer. Was een tijd van continue opletten en schipperen tussen die twee, buiten ging het perfect, in huis niet.
De tweede keer had ik een toller teef en een vastgotaspets reu . Dit ging vanaf het eerste uur goed. Samen spelen, nee? Maar honden hoeven ook niet te spelen, maar ze waren vriendje en vriendinnetje. En ze waren heel goed in samen eenden vangen. De toller stuurde ze richting water de spets beet ze in de rug.......aan de waterkant, ze waren binnen een uur op elkaar ingespeeld. Dus bij eenden zat er altijd 1 aan de riem. De spets, want de toller beet niet in eenden.
Toch zal ik nooit meer 2 honden nemen.
Bedenk bv.
Op visite, veel mensen vinden een hond meenemen nog wel goede, bij twee wordt dat moeilijker.
Het fabeltje de oude hond voedt de jonge hond op? Ik heb nog nooit meegemaakt dat een oudere hond een pup leert zitten of liggen of plaats zien gaan. Ook leert een oudere hond een pup echt niet zindelijk worden. Wat wel kan is dat de pup dingen overneemt van de oudere hond. Maar dat kan zowel goed als slecht zijn.
Bv een hond die niet alleen kan zijn, steekt eerder de andere hond aan met het gevolg van twee jammerende honden bij alleen zijn.
Kies je dus voor een 2e hond, leer deze 2e hond alleen zijn zonder dat de 1e hond in de buurt is.
Bedenk, je neemt nu bv je hond mee de stad in, twee honden is dat een stuk lastiger.
Een hond wordt geaccepteerd in een restaurant, twee honden vaak niet.
Openbaar vervoer met 1 hond is makkelijk, met twee, lastiger.
Twee keer kosten van dierenarts, voeding. Twee keer wandelen i p v een keer. Als het tegen zit, een hond is bv kreupel of ziek, vier vijf x per dag.
Maar het kan ook leuk zijn. Maar er wordt niet voor niets gezegd, de overgang van 1 naar 2 honden is veel groter dan van 2 naar 3 honden.
J
Eens met Jantien en Loesje.
De fokker mag dan aan de eisen voldoen en testen, maar er mag met zieke honden gefokt worden omdat er nauwelijks nog een gezonde cavalier bestaat. Dus in mijn ogen betekend dit, dat het dan niet om de dieren en hun gezondheid gaat, maar ten koste van zieke dieren geld verdienen.
Zo zonde, maar het is m.i. niet te verantwoorden naar de honden toe om ze ziek in aanleg op de wereld te zetten, en ze vaak een leven vol pijn en ongemak hebben wat alleen maar erger wordt naar mate ze ouder worden.
Als je al voor een cavalier of ander onverantwoord gefokt hondje wil gaan, kijk dan eens in een asiel of andere herplaatssites.
Spijtige zaak als je per toeval een Cavalier hebt,ben je bang hier een vraag te stellen,je bent bijna te beschaamd,het geeft je geen fijn gevoel hier.Ik durf dat zelf hier bijna niet meer te vertellen dat ik ook een Cavalier heb.Ik lees zoveel ellende van andere rassen ook.Ik hoop dat daar ook op gereageerd wordt om bij goede fokkers te gaan en dat er gekeken word naar de gezondheid van de gekozen rassen.Ik ben ondertussen ook meer gaan lezen over de Cavalier en heb ondertussen veel bijgeleerd,ook in het opvoeden.De Cavalier is een heel sociaal hondje.Maar heb toch niet gekozen voor een tweede.Wat als er eentje sterft?Ook ben ik er niet voor gegaan omdat mijn hondje niet zoveel meer moet hebben van puppy’s.Dat vindt hij een beetje te druk nu.Dus ja,het is helemaal aan jou de keuze te maken.Maar zal wel een gezellige boel worden,samen allemaal op de zetel.Leuk.
Per toeval is natuurlijk wat anders dan weten wat er speelt en toch bewust kiezen voor....
Het is gewoon zonde van een ras dat er zo lichtzinnig mee omgesprongen is door fokkers. Ik had zelf een duitse herder, wij hadden thuis ook duitse herders, ook dat ras heeft heel veel moeten verduren door onverantwoorde fokkers. Zoals zovele rassen helaas.
Ik vind wel dat we hierop moeten blijven hameren, niet om mensen een slecht gevoel te geven, maar gewoon om dierenleed te minderen. En uiteindelijk toch ook de baasjes, want het is erg moeilijk om je dier pijn en ongemak te moeten zien lijden.
Daarom schrijf ik ook dat ikzelf ondertussen veel gelezen en geleerd heb over het ras in kwestie en over andere rassen.Ben blij dat je schrijft Dobry,zoals zovele rassen helaas,ik ben blij dat er op gehamerd word om bij goede fokkers te gaan.Maar ben wel een beetje bedroefd als er hier een vraag gesteld word over de Cavalier.Ik weet waar het over gaat.Ik ben het zeker met je eens,dat er voor elk dier ook,dierenleed moet verminderen of beter nog helemaal geen dierenleed meer is.Heb eens in een topic een vraag gesteld over outcross,wat dat was,en de uitleg gekregen ook.Stelde de vraag natuurlijk of dat geen oplossing zou zijn voor vele rassen.Hopelijk ontketen ik hier geen hetze ofzo,dat is niet mijn bedoeling.Ik was gewoon even wat bedroefd.
Ja zo leren we van elkaar door de discussie open te houden.
Ik weet niet veel van outcross, maar denk dan wel dat het om rassen zou moeten gaan waar nog gezonde honden in voorkomen. Of dat verantwoord, zonder dierenleed nog mogelijk is bij sommige rassen weet ik niet, maar is natuurlijk een goed discussiepunt. Dan kom je natuurlijk wel bij mensen uit die hier verstand van hebben en echt voor de gezondheid en welzijn van de dieren gaan, niet dat mensen gewoon maar wat op elkaar zetten zonder enige kennis.
Even laten weten dat wij besloten hebben om geen 2 de hond erbij te nemen… hoe schattig en lief ik de cavalier king charles ook vind, het verdriet zullen we ons besparen. Hoe hard sommige mensen ook reageren op dit ras, het kwam goed binnen ????
Knoop doorgehakt, maar je kan altijd een andere hond nemen bv uit de groep kleine gezelschapshonden! Ook ik ben afgestapt van de c k c spaniel, nu heb ik Diki, een Lhasa. Via de havanezer, het leeuwhondje, de naakthonden kwam ik uit bij de Lhasa. Puur op karakter uitgezocht. En nooit een seconde spijt gehad. Helaas valt ook de Lhasa onder kortsnuit, al is ger (nog?) Geen fokverbod voor de Lhasa. Maar voor mij geldt nu wel eens een lhasa altijd een lhasa. .
Maar er zijn zoveel leuke kleine gezelschapshonden. Denk ook aan de witjes, als de coton du tulaer , de bolognezer, de maltheser.
Fijn dat je nog even een update geeft en toelichting op je beslissing. Bedenk dat het de fokkers waren die hard waren voor het ras, zo zonde.
Maar zoals Ientje al schrijft, er zijn nog andere leuke gezelschapshondjes.
Verstandige beslissing. Je kunt ook eens bij andere rassen gaan kijken.
Christelle
Het komt inderdaad hard aan: er is helaas geen goed nieuws over de Cavaliers. Dat is te wijten aan de fokkers en de Raad van Beheer, die willens en wetens dit ras kapot hebben gefokt. Treurig dat zulke hondjes met een gouden karakter daar de dupe van zijn.
Mocht je toch een 2e hond nemen; zoals reeds vermeld: kijk eens bij FCI rasgroep 9 gezelschapshonden. Kies niet voor een kortsnuitig ras
https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-9/
Een zeer goed besluit. Maar let goed op als je ooit er toch een pup bij zal nemen, cm/sm komt ook bij heel veel andere kleine rassen voor o.a. bij de chihuahua en de pomeriaan (dwerg kees).
Wij zullen alle zorg en liefde geven aan onze cavalier die we sinds bijna 6 jaar hebben. En blijven bij 1 ????
hopelijk hebben we nog jaren tijd om uit te zoeken welke hondenras het best bij ons past ?? Zonder al teveel problemen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?