Ik heb voor kerst een voedseldroger gekregen. Die wilde ik eigenlijk al een tijdje, maar ik wist niet hoe vaak ik hem zou gebruiken dus wilde ik er zelf nooit in investeren. Dus nu dan als kerstcadeautje gekregen! Ik ben er superblij mee, en al druk aan het experimenteren natuurlijk. Ik weet dat er een paar grote topics zijn op de hondenpage over zelf snacks drogen, maar waar ik eigenlijk naar op zoek ben is een indicatie van tijden en temperaturen (bot moet onder de 50 graden, dat weet ik, en kouder = langer maar ook meer voedingsstoffen). Online zijn wel hier en daar lijstjes te vinden, maar dit is me net iets makkelijker Lekker alle informatie op een overzichtelijke plek!
Dus, voor de mensen die zelf snacks drogen, hebben jullie toevallig eigen lijstjes van wat jullie drogen, welke maat (heel, strips, trainers etc.), voor hoelang en op welke temperatuur? En natuurlijk of het dan echt kauwsnack-hard is of wat zachter (Scotty is niet altijd fan van het super harde spul)
Ik droog alles op 75°
En alles tot het echt goed hard en droog is, want anders is er risico op schimmel. Vooraleer het in een afgesloten doos te doen, laat ik het ook nog steeds een dag aan de lucht drogen.
Geen lijstjes. Ik droog alles wat geen bot is gewoon op 75° en bot 50°.
Je kan lid worden van de fb groep: vlees drogen voor je hond. Daar staan heel bestanden in.
Ik droog voornamelijk: runderlong, pens (geit en lam), hart en paardesnijsels.
Ik zet de droger eerst een aantal uren op 40°, daarna op 55°. Long en pens droogt snel, al hangt het natuurlijk af van hoe dik je de plakken snijdt. Hart en snijsels duren wat langer. Vis kan erg lang duren vanwege het vet.
Gemiddeld gezien staat de droger hier zo'n 24-28u op, schat ik. Maar ik kijk eigenlijk gewoon naar de snacks zelf, hoe goed ze zijn uitgedroogd, niet zozeer naar het uurwerk.
Dat is handig, dat ga ik meteen even doen!
Ik zet alles op de laagste temperatuur en haal er op een gegeven moment uit wat droog is. Dat is na minimaal 12 uur tot 24 uur.
Hoe minder vochtig de omgeving is hoe sneller t gaat dus goed ventileren.
Hij staat in de schuur, daar heb ik helaas geen ventilatie. Hoe vochtig het daar is weet ik ook niet eigenlijk. Binnen is in ieder geval geen optie. Hij heeft wel een timer, maar ik weet niet wat de max daarop is. Ik had in mijn oorspronkelijke zoektocht vaak 8 uur gelezen dus daar heb ik hem eerst op gezet. Dat is genoeg voor de meeste kleine spiervlees-trainers, maar de rundvleesrepen en hele kippenharten waren na 36 uur nog niet hard (op 50 graden). Maar het kan ook dat ik die gewoon dunner moet snijden. Ik ga sowieso eens kijken hoe het op 70 graden gaat.
Ik heb m wel binnen staan, ik denk dat dat heel veel tijd scheelt.
Het zal inderdaad schelen als je het vlees dunnner snijdt. De droogtijd kan ook langer zijn omdat het vlees vetter is (kippenhartjes zijn vrij vet, dat merk je bijvoorbeeld ook als je ze kookt).
Hoe dikker je de repen vlees snijdt, hoe moeilijker het wordt (of hoe langer het duurt) om ze tot diep binnenin helemaal uitgedroogd te krijgen. Dus dan is 36u niet zo vreemd.
Heb je een toren-model, of zit de motor horizontaal t.o.v. de droogschalen?
Ik heb het geprobeerd, want ik vond de schuur de eerste keer niet overdreven stinken, maar toen ik na een uur lopen terugkwam stonk het absoluut wél. Dat boeit mij in principe niet zoveel, maar ik heb ook nog een huisgenoot.
Een toren-model, ik heb tussendoor wel de rekken verwisseld, alleen de bovenste moet bovenop blijven. Het zal ook niet de hoogste kwaliteit zijn. De kippenhartjes had ik het buitenste vetlaagje wel afgesneden, en van de riblappen ook het zichtbare vet. Ik heb niet veel verstand van vlees dus hoe vet dat van zichzelf allemaal is weet ik niet
Mijn eerste drogertje was ook een toren-model, daarna ben ik overgeschakeld op de horizontale.
Bij die toren was het probleem dat het vet uit het vlees/vis in de motor onderaan terecht kon komen, er was wel een soort opvangschaal, maar die hield niet alles tegen. Op een dag schoot er een vlam uit de motor.
Dus misschien proberen rekening te houden met de keuze van je vlees, dat je niet té vet kiest?
Verder is het wat uitproberen, hoor. Je spaart er in ieder geval best veel geld mee uit, met zelf te drogen ipv de gedroogde snacks te kopen.
Ik had het al eens ergens gelezen ja, maar deze lijkt wel veilig te zijn. De lucht lijkt alleen vanuit het midden te komen, en daar kan ik geen vlees op leggen, dat is ook een soort van afgeschermd met plastic dus ik betwijfel of er vet in komen kan. Het is die van silvercrest, mocht je het willen weten. Van de Lidl dus
Kijk ff op internet daar staan de dichts bij tijden op gewicht en vleessoorten. Heb zelf nu de tweede instant pot om te koken (schijn er ook beef jerky mee te kunnen maken maar nog niet geprobeerd) Het is altijd even uitzoeken aan gewicht en soort hoelang het moet. De tijden die online staan? Zijn tot nu toe iig voldoende, moet er meestal wat vanaf doen. Succes, ben benieuwd naar het resultaat. Ene zegt ook wel weer genoeg over jouw als honden liefhebber, dat je dat krijgt
Het enige wat ik dus kon vinden was "gemiddeld tussen de 8 en 14 uur" en dat was voorlopig niet de ervaring, daarom kwam ik het dus hier vragen. Nou had ik 'm om te beginnen ook best wel weer koud staan.
Ik heb al een beetje resultaat, en Scotty vindt alles (het vlees dan, groenten en fruit blieft 'ie niet) natuurlijk ontzettend lekker. Maar het meeste is nog best zacht in het midden. Dat vindt Scotty ook lekker hoor, misschien zelfs lekkerder zeker als beloning, maar voor de kauwsnacks en bewaar-technisch wil ik sommige dingen toch graag wat harder.
Als het zacht is in het midden? Dan heb je dus niet wat je wilt hebben en het ligt ook echt aan het soort vlees. Je kunt drie dingen doen. Dat is het vocht eruit trekken door middel van zoutcoating overnacht (wil je niet want dan teveel zout voor die kleine organen) OF iets dunner snijden of de droogtijd verlengen. Botten zou ik persoonlijk zo ie zo niet drogen in huis tuin en keuken apparatuur maar dat is puur omdat het splintert wanneer verhit.
Ik heb het meeste minimaal 24u zitten. Zelfs long, luchtpijp, konijnenoren,... Maar ik droog dan ook wel een massa hoeveelheden in 1 keer om dan weer een paar maanden voort te kunnen.
Hier zijn de snacks ook lang nog niet droog na 8 - 14u, hoor. Dat lijkt me een heel erg korte tijd. En zeker op lage temperatuur, dan ga je veel langer moeten laten drogen om het te kunnen bewaren. Als je op natuurlijke manier voedsel droogt (door zon en wind) en vraagt dat ook heel veel tijd.
Wat ik zelf ervaar bij bepaalde organen (zoals long en hart) is dat ze bij hoge temperaturen een soort 'korst' aanmaken, waarna het moeilijker wordt om binnenin door te dringen. Vandaar dat ik de droger eerst een hele tijd op lagere temperatuur zet, en pas daarna hoger draai. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met bakken: als de pan erg heet is dan schroeit het vlees aan de buitenkant dicht en blijft het binnenin sappiger. En omgekeerd: als de temperatuur laag is, loopt het vocht uit het vlees. Zoiets vergelijkbaars ervaar ik ook wel bij de droger.
De droger ligt weer aan... Een 10tal kg konijnenoren mee en dan nog een bak kippenmagen, zal ook zo'n 10kg zijn.
De komende week heb ik weer geen last van mijn jongste
Goed bezig!
Lekker hoor! Ik heb tot nu toe alleen kippenhartjes, zalmhuiden en verder alleen spiervlees (van rund en hert) gedroogd. Ik merk dat ik het echt (nog) leuk vind om te doen ook, vooral het 'experimenteren' dan, kijken wat wel gaat en wat niet en hoe Scotty het na afloop vindt. Zo heb ik met een deel van de zalmhuiden superleuke vlechtjes gemaakt
Binnenkort ga ik mijn eerste lading organen bestellen!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?