Lieve allemaal,
We hebben sinds een week een superlieve hond van nu 11 weken. Daarnaast ook twee kids (jongste is ruim 3). Om de veiligheid te garanderen en mijn aandacht zo goed mogelijk te kunnen verdelen is de bench wat mij betreft essentieel! Maar nu komt het probleem:
Zonder mij wil ze niet in de bench! Gekeken of de gang een betere optie is, maar ook dan wordt ze erg onrustig en gaat ze veel piepen / blaffen.
Overigens gaat het in de nacht wel goed gelukkig! Dan ligt ze in de bench op de kamer en slaapt prima!
Hebben jullie tips? Het gaat mij dus echt om veiligheid en aandacht zoveel mogelijk verdelen. Oh ja en uit haarzelf neemt ze ook niet echt rust waardoor ze compleet overprikkeld raakt (nog een goede reden voor de bench). Van collega puppy bazen begreep ik dat ze hun pup (ondanks piepen in het begin) twee uur in de bench doen en daarna één uur uit de bench en dat steeds zo door. Dit gaat bij hen goed en zou bij mij ook de meest ideale situatie zijn, maar piepen vind ik ook zielig. Hoe krijg ik haar zover?
Veel dank voor het meedenken!
Groetjes,
Baasje van Vera :)
Hond 2 uur in de bench, 1 uur uit de bench. Ik snap dat dit voor jou de ideale situatie is, ik hoop ook dat je begrijpt dat dit voor een pup verruit de ideale situatie is.. dat zou betekenen snachts 8 uur in de bench opgesloten en overdag ook nog zn 10 uur. 18 uur van de 24 uur op een dag een pup opsluiten, waarom begin je dan aan een pup? Dit is nou eenmaal in het begin niet ideaal en het kost veel tijd om je pup dingen goed aan leren, maar dat is wel nodig. Onze honden lagen overdag nooit opgesloten in een bench. Ik leerde ze namelijk hun rust zelf te pakken door er voor te zorgen dat ze voldaan waren (voldoende wandelingen (4x 10 min per levensmaand) en ze kregen voldoende kauwmateriaal, kongen, lickimatten enz om ook tot rust te komen), wilde dit niet dan lagen ze aan een riem naast mij. Na 3 weken kon ik doen wat ik wilde in huis en ze gingen liggen, slapen. Ik kon ze altijd mee nemen en ze gingen overal gewoon lekker liggen.
In het begin is het heel belangrijk om goed te investeren om de bench aan te leren op de juiste manier en dit voor de pup ook "leuk" te houden zodat het een fijne plek wordt. Dus niet laten janken. In het begin alleen het deurtje open, dan steeds meer oefenen met dicht doen.
Tijd en geduld... Je kunt niets forceren.
Je kunt ook wel willen dat je kind van 3 nu al naar de universiteit zou gaan, maar daar zal je toch ook nog wel wat geduld voor moeten hebben. Idem met een pup. Dat zijn ook nog maar onbeschreven bladen.
Zorgen dat de bench leuk is en het niet een plaats van 'moeten' is.
Dus enkel als de pup goed moe is, hel. erin doen met iets om te kauwen.
En overdag er af en toe iets ingooien (met deur open) zodat pup zelf al ontdekt dat het een leuke plaats is en hij er niet telkens in opgesloten wordt.
Lola bedoel je 10 minuten per levensmaand? Dat zou dus zo'n 20 minuten zijn (en bijna 30 minuten). Ik dacht juist dat ze maar 5 minuten mogen lopen per levensmaand ivm ontwikkelen heupdysplasie. Ze is een jachthond dus extra lang wandelen vind ik alleen maar fijn :)!
Onze orthopeed en fysio zei inderdaad 10 min per levensmaand per wandeling. Dit betekend niet een half uur ballen gooien en stokken maat wel gecontroleerd wandelen/los lopen zodat ze hun energie kwijt kunnen. Als je het opzoekt hoeveel een hond mag lopen, vindt je dit ook wel terug.
Kijk niet te veel naar tijd om te wandelen, zoek eens een buiten op waar je hond los kan lopen, lekker snuffelen, en dan naar huis...aan de lijn rechtlijn lopen mag je gerust wat langer buiten blijven hoor...geen gegooi met ballen of stokken niets , lekker laten snuffelen en achter je aan laten lopen...de lijn er aan en dan weer naar huis..
Ik begrijp je vraag niet helemaal goed denk ik.. Je hebt het hondje nu een week. Om de veiligheid te garanderen is de bench essentieel. Bedoel je dat het om een groot ras gaat en vind je niet veilig bij je kinderen? Of gaat het misschien om een klein ras en bang dat een van de kinderen er per ongeluk te hardhandig mee omgaat? Of moet je even de deur uit/kamer uit en moet ze even opgesloten worden in de bench? Welke bench heb je? Is het een ruime bench met alleen tralies of gedeeltelijk dicht? Misschien is het een idee om een gedeelte/hoek van je kamer in te richten voor je pup met een hekje er omheen. Een puppyren, mandje erin zetten,speeltjes,kauwmateriaal . Heeft ze iets meer ruimte en misschien een minder opgesloten gevoel en kan ze alles overzien in de kamer.
1. Als je elke keer je hond in een bench zet voor 'rust', en slechts enkele malen per dag haar eruit laat (1u 'vrij' na 2u bench), dan ga je er zelf voor zorgen dat de hond nooit rust vindt buiten een bench. Want uit de bench = eindelijk mag ze es vrij bewegen! Dus die overprikkeling komt dan net door het overmatig benchgebruik.
Het is een pup, die moet dus leren meedraaien in een gezin. Dat is een proces dat je doorloopt. Net zoals een kleutertje moet leren van spullen blijven, niet vechten met zijn broertjes of zusjes, zichzelf even moet leren bezighouden als mama wat anders doet, zo moet ook een pup leren wat er gewenst wordt in huis en qua omgang met de andere bewoners. Daar hoort dus geduld bij, veel geduld, en begeleiding.
Een bench leert een hond niks, het voedt hem niet op, het enige wat het doet is begrenzen. Opvoeden is dus iets wat je als mens zelf doet, aanleren welk gedrag je wenst te zien, welke huisregels en omgangsregels er zijn. Ook de kinderen moet je leren hoe ze zich moeten gedragen bij de hond. Het is een wisselswerking.
Dat je af en toe eens een bench inzet als begrenzer, omdat je niet alles tegelijk kan managen in je huishouden, okee. Maar gebruik het niet om je hond dagdagelijks makkelijk te parkeren.
2. Kort gezegd: een goeie bespiering zorgt net voor ondersteuning van het skelet, het is een pluspunt.
Waar je mee moet opletten, zijn onnatuurlijke of heftige bewegingen zoals: te fel afremmen, draaien, springen, uitschuiven. Bijvoorbeeld bij wild spelen. Daar kan je beter in doseren.
Maar wandelen, op verkenning gaan in de natuur, snuffelloopjes, e.d. zijn juist erg goed voor een gezonde groei. Als je daarbij ook nog zorgt voor afwisselende terreinen en ondergronden (zand, hellingen, hoog gras, rotspartijen, struikjes, moerassig, door geulen, over boomstammetje, enz.) en de hond regelmatig in verschillend tempo laat lopen, dan komt dit ook ten goede aan zijn motoriek, zijn inschattingsvermogen, zijn balans,... Zo kan je hond op een gezonde manier sterk worden en zijn eigen lichaam en eigen kunnen beter inschatten.
Extreem benchgebruik kan leiden tot ernstige problemen met de gewrichten en spieren, omdat het lichaam te veel beperkt wordt. Je pup is in volle groei. Let er dus mee op!
Het gaat om een middelmaat hond (nu nog een kleine pup). Ben zowel angstig voor de kinderen als voor de hond. Het is allemaal ook nog een beetje wennen. Aan een ren heb ik ook gedacht. Dank voor de tip! Ik wil de bench nog even een kans geven, maar anders inderdaad wellicht een ren :).
Dank voor de uitgebreide reactie! Bench dus alleen voor even handen vrij? En verder andere rustplekjes bieden? Hoe doe je dit dan als je de pup op een gegeven moment ook even alleen thuis gaat laten?
Bekijk het een beetje organisch, vanuit jullie eigen leefomgeving.
Je kan rustplekjes creëren, maar ook de pup zelf laten kiezen waar ie zich het meest ontspannen en gerust voelt. Dat kunnen verrassende plekjes zijn, soms ergens weggestopt (onder tafel of stoel) maar soms net ergens met veel overzicht (zoals boven op de bank). Leer dan de kindjes dat ze van een slapende hond best afblijven en haar haar rust gunnen.
Je kan gerust af en toe een bench inzetten, zolang het maar niet overdreven wordt en de hond er vele uren per dag standaard in moet leven. Dat je het dus af en toe naast je opvoeding gebruikt, niet als vervanging.
Gun jezelf en de pup tijd. Ze is er nog maar 1 weekje. Het is normaal dat ze soms te druk of baldadig is, ze moet immers nog aan haar nieuwe wereld wennen, nog alles leren. Dat gaat niet op 1-2-3. Dus neem je tijd, het is een proces met vallen en opstaan. Het loopt niet allemaal meteen perfect, soms is het zoeken.
Begin pas met het alleen-laten als je pup zich helemaal thuis en lekker in haar vel voelt bij jullie. Dat eerst die vertrouwensband er tussen jullie is. Dat het huis haar thuis is geworden. En dan kan je met mondjesmaat gaan oefenen, op het ritme van de pup.
De allerbelangrijkste kerngedachte bij het leren alleen-zijn is dat de hond de connectie legt tussen de gebeurtenis en haar emotie: 'alleen-zijn in huis' = 'ik voel me lekker ontspannen'.
Dus oefen alleen op een moment dat de puppy zich voldaan en prettig voelt. Nooit bij onrust, verveling, angst, boosheid, onzekerheid, enz.
Zo leg je die stevige connectie en krijg je een ontspannen en rustige hond in huis.
Ik zou de bench helemaal niet gebruiken voor even de handen vrij. Ik zou nu investeren in het opvoeden. Leren wat je van de hond verwacht. Als jij je hond goed uit laat en daarna goed kauwmateriaal geeft, zodat de hond even kan ontspannen dan heb jij al even je handen vrij. Als het goed is (kan even duren voor je hond dit leert), gaat je hond dan uit zichzelf wel ergens liggen en zn rust pakken als hij dit nodig heeft. Ook heb jij dan even je handen vrij, daar is een bench helemaal niet voor nodig.
Als je de pup alleen laat, doe je de pup ook alleen in de bench als deze dus volledig voldaan in. Dan kun je langzaam oefenen met weg gaan, per minuut dus. In de hoop dat je hond met een korte tijd zonder bench kan. Onze ging met 5 maanden niet meer in de bench. Kon prima de rust pakken, bleef overal vanaf. Dat is uit eindelijk ook het doel van de bench lijkt mij.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?