Tot onze grote schrik heeft onze 4 jarige Sheltie ernstige artrose in beide heupen. De dierenarts stelt een behandeling voor die zal bestaan uit een combinatie van fysiotherapie en medicatie.
Nu hoorde ik van iemand dat een combinatie van Drynaria en Rejoint ondersteunend zou kunnen werken. Heeft iemand hier ervaring mee?
Kijk eens naar een stamcelbehandeling, hier ervaring mee met Bams die vijf jaar was waar het bij toegepast is.
Medisch centrum voor dieren...BRON.
Bij de hond zetten we stamceltherapie onder andere in voor de behandeling van artrose. De resultaten van deze therapie zijn veelbelovend. Uit onderzoek blijkt dat stamcellen effectief vele functies vertonen die zorgen dat een dier met artrose minder klachten gaat vertonen. Zo wordt de neerwaartse spiraal van slijtage geremd. Het is nog onduidelijk of er daadwerkelijk nieuw kraakbeen wordt gevormd in de gewrichten.
Om te kunnen begrijpen wat stamceltherapie is moeten we terug naar het begin van elk bestaan. Alle zoogdieren ontstaan uit het versmelten van een zaadcel en een eicel. Na die versmelting gaat de bevruchte eicel zich delen en ontstaat er een nieuw individu. In het begin bestaat zo’n individu uit een paar klompjes cellen maar in de loop van de tijd ontwikkelt zich een heel nieuw wezen met alles erop en eraan. De cellen die aan de basis van dit kleine wezentje staan zijn stamcellen.
Deze cellen kunnen, mits ze op de juiste wijze worden gestimuleerd, zich ontwikkelen tot allerlei organen. Als wij helemaal zijn uitgegroeid en ontwikkeld zitten er nog steeds ongebruikte stamcellen in ons lichaam. Deze cellen kunnen, mits goed gestimuleerd, opnieuw worden geactiveerd. Daarna kunnen ze uitgroeien tot ontwikkelde cellen zoals zenuwcellen, spier- en kraakbeencellen.
Stamceltherapie maakt gebruik van zulke stamcellen. Die cellen vind je onder andere in vetweefsel en beenmerg. Met de huidige laboratorium kennis kunnen we die stamcellen selecteren en isoleren van de andere aanwezige cellen.
Onderzoek toont aan dat wanneer stamcellen samen ingespoten worden met ACP’s dat de effectiviteit toeneemt. Daarom adviseren we vaak eigenaren deze twee therapieën te combineren.
We kunnen bij de hond of kat op twee manieren met stamcellen werken.
1. In het eerste geval halen we stamcellen van een dier uit zijn eigen liesvet of uit buikvet. Dit gebeurt door middel van een kleine operatie. De cellen worden in het laboratorium opgekweekt of bewerkt en komen na een paar dagen terug naar onze kliniek. Dan spuiten we de stamcellen samen met een deel van het afgenomen bloed in het gewricht.
2. In het andere geval gebruiken we stamcellen van een ander dier van dezelfde diersoort (allogene stamcellen) . Dan krijgen wij van het laboratorium een buisje opgekweekte stamcellen. Inmiddels weten we dat deze methode net zo veilig is als stamcellen gebruiken van de patiënt. Omdat de hond (of kat) hiermee maar één keer onder narcose hoeft en geen extra operatie hoeft te ondergaan, is dit een groot voordeel voor de patiënt. Ook liggen hiermee de kosten voor een allogene behandeling lager dan met eigen cellen.
afbeelding – Het inspuiten van stamcellen in een gewricht
Het blijkt ook zinvol om overgebleven stamcellen via een infuus in de bloedbaan in te brengen. De gedachte is dat deze stamcellen uiteindelijk in het lichaam belanden op plaatsen waar ze nodig zijn. Weefsel dat behoefte heeft aan stamcellen zendt hiervoor signalen af die stamcellen aantrekken.
De artrosebehandeling kan een of meer van de volgende 10 behandelmethoden bevatten, waarvan stamcel therapie er één is. Vaak bestaat het behandelplan uit een combinatie van meerdere methoden.
Hier ervaring mee gehad bij Bams, ze was de eerste hond in noord nederland waar dit bij gedaan is...met echt uitzonderlijk resultaat. Bij Bams zijn de stamcellen uit haar buik gehaald.
Dank je wel Willemijn,
Ik ga me er eens in verdiepen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?