Een erkende fokker hoeft voor mij geen fokker van rashonden met stambomen te zijn.Maar wel een fokker waar (kort gezegd) gecontroleerd wordt of de ouderdieren goed worden verzorgd en gezond zijn.Hoe het er aan toe gaat in de wereld van de rashonden fokkers is mij niet bekend.Heb ik zelf geen ervaring mee.Maar ik ken wel een flink aantal voorbeelden van hoe het niet moet..Zo ken ik mensen die een mooi reutje en teefje aanschaffen, zogenaamd een oepsnestje hebben en dan het grote geld ruiken..om vervolgens nog maar eens een nestje te plannen, eventueel nog een teefje erbij om vervolgens alle pups als warme broodjes op marktplaats te verkopen, zonder enige kennis van de voorouders of eventuele erfelijke aandoeningen..Puur en alleen voor het geld..Zij verdienden per pup rond de 1000 euro tijdens de eerste lockdown omdat de vraag enorm was.."U vraagt? Wij leveren"Nou ,sorry hoor, dat soort praktijken moet gewoon een verbod op komen.
In grote lijnen ben ik het volledig met je eens ,
Stamboomfokken via de raad van beheer is echt niet zaligmakend ,de raad kletst mee als een groep fokkers het niet eens zijn over gezondheids uitslagen ,geeft daar toch grif stambomen voor af ,want dat is hun verdienste ,
Controle op gezondheid is er bij de raad niet ,wel steeds andere bepalingen ,maar ook rasverenigingen zijn niet zaligmakend ,bv bij de jack mag bij de ene rasvereniging met patella luxatie graad 1 gefokt worden ,bij de andere met distichiasis en de raad staat het toe ,en zo breng je de ziektes in een ras ,net als op jonge leeftijd dekken en dan ook nog tot en met 10 jaar doorgaan bij vele rassen .
Daarom is het zaak als fokker zelf na te denken ,in het belang van je honden ,er zijn er vele die naar de reuen rennen die hoog scoren op de show ,vaak inderdaad door vriendjespolitiek ,want als je naar de standaard kijkt lijkt het er niet meer op ,maar keurmeesters zetten ze hoog en daar wordt weer naar gefokt door vele .Pas na enkele jaren komen de ziektes omhoog die reu en teef voortbrengen ,Van mij mogen er op reuen ook beperking op dekken komen ,bv niet meer als twee of drie nesten op een jaar ,nu kunnen ze nog hun gang gaan ,veel afwijkingen komen pas na jaren boven .
Ook ik ben een erkende fokker ,lid van de raad en van verenigingen maar ik fok naar eigen inzicht zodat mijn lijnen ook na jaren goed gezond blijven ,het is goed uitzoeken bij wat voor lijnen je weg moet blijven .Een hondenhoudersbewijs zou mooi zijn ,maar eer dat er hier in Nederland door is ben je vele jaren verder .Maar als de raad eens zou beginnen om geen stambomen af te geven bij de pups waarvan de ouderdieren niet gezond zijn ben je al een heel eind .Het is echt jammer dat zij zo'n machtspositie hebben .
Het ubn nummer wat sinds 1 november verplicht is ?Dat hebben handelaren al jaren ,het lost niets op ,is alleen meer werk voor dierenartsen die pups zonder ubn niet mogen enten maar het gewoon doen .
Precies ,en dan zeggen vele erkende fokkers nog dat ze er niet aan verdienen ,of hun pups kosten meer omdat ze er zoveel voor doen ,(niets meer als een ander)Prijzen van rashonden met stamboom omlaag zal menig mens ook stimuleren minder naar de broodfok te gaan .
Ik ben even verbaasd bij het lezen van uw comment. Bedoel je nu echt dat als een fokker “maar” één nest tegelijk heeft liggen minder kennis heeft dan iemand die 2 nesten heeft liggen ?
De Raad van Beheer is een dure papierwinkel met plastificeerapparaat.
De organisatie is één grote belangenverstrengeling. Wie heeft dit ooit verzonnen?
De Raad van Beheer is nl. een vereniging van rasverenigingen (= fokkers). De RvB heeft een dubbele pet op.
Het wordt tijd dat deze constructie op de schop gaat en er een organisatie komt, die rechtstreeks aan de rijksoverheid rapporteert en gecontroleerd wordt door deze rijksoverheid.
Dat plastificeerapparaat hebben ze inmiddels ook verkocht ,want om het voordelig te houden worden de nieuwe stambomen niet meer geplastificeerd ,Ze hebben nu eenmaal een machtspositie helaas .
Ik denk dat ze bedoelt dat fokkers met grotere kennels en meerdere nestjes vaak beter weten wat ze doen dan mensen die thuis eenmalig een nestje doen. Is mijn ervaring ook wel. Hoewel ik ook mensen ken die zich bij 1 nestjes super goed inlezen en alles heel goed uitzoeken. Zelf zit ik er het liefst een beetje tussenin. Een fokker die weet wat hij doet, maar niet aan de lopende band nestjes heeft liggen.
Ik weet niet of je onlangs de prijslijsten van broodfokkers hebt bekeken. Google maar eens voor de grap. 2250 euro voor een Franse Bull, 1500 voor een Beagle, 2500 euro voor een pomsky (als je geen blauwe ogen wilt maar 1000 trouwens). Mijn stamboomhond was helemaal los van de kleur 1000 euro. Toen al betaalde je voor eentje zonder stamboom 1500 euro. Het zijn de broodfokkers zelf die roepen dat stamboomhonden duur zijn en mensen die dat klakkeloos aannemen. Maar in de praktijk betaal je vaak meer.
Pré corona kon je anders prima een broodfokpup op marktplaats kopen voor 300 euro. Stamboomhonden waren altijd wel boven de 800 euro en dan is dat nog relatief laag. Dus goed gefokte honden waren wel degelijk flink duurder.
Als ik nu naar de prijzen kijk denk ik wel WTF. Mijn (goede) fokker heeft de prijs verdubbeld, van 1000 naar 2000. Alleen door corona. Ik durf niet te zeggen dat dat een hele altruïstische daad is geweest (al zullen ze vast zeggen dat het komt omdat ze de goede baasjes willen vinden die er wat voor over hebben). Zij liften ook maar mee op de trend van prijzen omhoog. Het is een gekkenhuis. Straks dondert het hele kaartenspel weer in elkaar.
Nou fff gekeken
mopsjes 599,rottweiler 950,0ld english bull 140050 met arfe stamboom 2500,engelse bull uit onderzochte ouders en met stamboom 2500 , zonder 1200 ,shelti 750, corgi 1750 ,mechelse herders 350 tot 400 ,hard hollen anders gooien ze er nog een na ,Hollandse herder 450 ,mh x hollanders 350 border collie 495 , Bouviers met stamboom en uit onderzochte ouders 1250 (nette prijs ) Dus de broodfok is bij sommige beduidend goedkoper ,en ja hollanders gaan vaak voor goedkoop ,dus die handel blijft nog wel doorgaan helaas .
Precies De meeste fokkers zijn in prijs verdubbelt en praten zichzelf schoon over de reden .
Maar het aanbod wordt alweer groter ,er staan alweer 7 nesten jacks bij de vereniging ,Nu de prijs nog van 1500 of 1700 naar 1000 of zo ,en ook dan verdien je eraan .
Ja en dat vind ik dus net verbazend te lezen. De hoeveelheid nesten die je hebt liggen zegt niets over hoe verantwoord je fokt of over uw kennis. Ik zie deze stelling in de praktijk echt niet….
kan je je dat topic nog herinneren van die pup die was overleden omdat het op de verkeerde wijze de fles heeft gehad gewoon een voorbeeld
verder wordt er bij dergelijke nestjes naar mijn zin veel te veel met de pups gesold
Ik vind de prijzen heel dubbel. aan de ene kant mag je best als fokker je geld eruit halen en ja dat reken ik het vrij nemen van je werk er niet bij en alle tijd die je erin stopt.
Maar je wilt ook niet dat je pups naar mensen gaan die alleen vanwegen de lage prijs je pups willen en na een half jaar de pup komen terug brengen.
Ik heb nu een nestje x herders liggen die gaan weg voor 450,- ouders zijn DNA getest en gerontgent op HD, ED en Rug.
Achtergrond en karakters van generaties terug bekend waardoor het karakter aardig voorspelbaar is
Heb heel wat mensen die het bedrag veel te laag vonden gehad hoor.
Maar daar tegenover staat wel dat ik nu nog een paar pups over heb omdat ik best wat mensen heb afgewezen.
Ze gaan namelijk alleen naar mensen toe die er iets mee gaan ondernemen. En snappen dat het pittige pups zijn.
Ze kunnen best als huishond weg wat nu over is uit het nest, maar wel alleen als er daarnaast genoeg met ze word ondernomen en rekening word gehouden met hun karakter.
Michelle, 450 euro , dat vind ik een hele mooie prijs voor een pup van geteste ouders hoor! En wat een prachtige honden heb jij op je foto's staan!!! Ben stiekem beetje jaloers...Mijn opa en oma hadden vroeger een mechelaar en dat was mijn allerbeste vriend toen ik een jaar of 5 was..Schijnt dat ik erbij in zn hok kroop om samen te slapen ;) toen ik iets ouder was mocht ik met m wandelen.Zoo slim, hij deed alles,maar dan ook echt alles op commando.Ik leerde hem van alles..Heb altijd een zwak gehad voor de herders..Maar ik wijk af van het topic nu..
Over het aantal nesten dat een fokker heeft, daar heb ik toch wel mijn bedenkingen bij. Als een fokker 3 nesten heeft liggen, stel gemiddeld 6 pups dan is dat 18 pups hoe ga je die fatsoenlijk socialiseren ? Daar heb je toch meer dan een dagtaak aan?
De term broodfok heeft ook verschillende invullingen hier. pups uit het buitenland, veel pups van verschillenden soorten, doorlopend pups
En australian labradoodle fokker met 70 honden is wat mij betreft er ook een hoor. aan de lopende band pups... bizar toch??
Hoeveel geld komt daar binnen?? is niet eens uit te rekenen.
Kijkende naar mijn eigen ras, wordt er nu niet bepaald veel gesocialiseerd in de zin van eropuit met de pups.
Je krijgt ze doorgaans al op de leeftijd van 7 weken en dan zijn ze meestal niet verder geweest dan de achtertuin.
Mijn teefje die wij op 12 weken kregen, is ook niet verder geweest als de achtertuin en het veldje voor de deur.
De enigste socialisatie is eigenlijk de visite. Gelukkig is het over het algemeen een ondernemend, vrolijk, niet terughoudend ras, dus dat scheelt. Dus in die zin maakt het weinig uit of ze 2 of 3 nestjes hebben liggen, er wordt überhaupt niet veel mee ondernomen, maar zoveel nestjes tegelijk zie je nagenoeg zelden.
Ik zie 2 nestjes tegelijk toch best vaak. Meestal is het zo, omdat ze graag een nestje willen van een bepaalde hond en die is dan opeens niet-volgens-planning loops en dan moet het allemaal maar gebeuren.
Socialisatie kan thuis prima. Wij mensen denken dat een huis een saaie omgeving is, maar voor een pasgeboren pup is alles nieuw. Die heeft nog heel wat te ontdekken. Ik vind op die leeftijd dat motoriek veel belangrijker is dan wat ze verder allemaal meemaken. Ik heb liever dat ze op een speelgoedglijbaan kunnen klimmen dan dat ze Tuinland hebben gezien oid. Motoriek is het begin van zelfvertrouwen. Dan leren ze wat ze allemaal kunnen. Ik denk niet dat een pup op zo’n jonge leeftijd echt veel kan met buitenhuis ervaringen. Hij registreert het misschien, maar kan er verder niks van maken. Dat is nog te veel allemaal.
Daar heb je misschien ook wel gelijk in. Ik heb er in ieder geval geen problemen van ondervonden dat zij niet verder gekomen zijn dan de achtertuin.
Wij hadden eens een nest Oost europese herders van 12 en een nest jack russells van zes ,
Als je ze gewoon aan de huiselijke geluiden laat wennen ,ze buiten en binnen hebt ,ze ook nog schotvast maakt in het nest zodat ze niet angstig zijn voor knallen met oud en nieuw of angstig met onweer ,dan heb je al goede sociale pups ,Je hebt het nodige bezoek ,ze zien binnen en buiten genoeg , vanaf zes a zeven weken rondjes in de auto en verder slapen ze nog erg veel en moet je ze gewoon met rust laten ,Wij slepen ze echt niet mee naar tuincentrums of drukke winkelstraten ,en je bent er ook niet de hele dag mee bezig ,rust is minstens zo belangrijk .
Nette prijs hoor voor pups waarvan de ouders onderzocht zijn ,
Als ze hier vragen waarom ze zo goedkoop zijn zeg ik altijd dat ze gerust meer mogen geven ,maar dat dat mijn prijs is ,Heb nog niemand gehad die meer gaf ,
Nee zoveel zit ik niet meer op dit forum. maar ik kan u in privé bericht genoeg andere voorbeelden geven maar dat ga ik openbaar even niet doen.
Nou ik weet niet in welke koopjeshoek jij gezocht hebt. Maar de brooddokker hier in de buurt vraagt gewoon de prijzen die ik noemde. En heb even op de website van twee grote Vlaamse broodfokkers gekeken en zag daar ook prijzen van 2500 euro voorbij komen. En had toevallig laatst een gesprekje op de hondenschool waarin iedereen vrij open vertelde wat ze voor hun hond betaalt hadden. De hippe kruising zonder stamboom was veruit de duurste van het klasje. Prijs was ook geen afweging bij de Hollandse dame. Ze wilde vooral deze kruising. Ik ben overigens helemaal niet tegen kruisingen en honden zonder stamboom hoor. Maar in onze regio tiert de oostblok puppy handel nogal welig en daar ben ik wel tegen. Wij zien heel veel zieke hondjes met ernstige gedragsproblemen door hun valste start. En mensen die daar gewoon blijven kopen ondanks dat er nog net niet met neonletters foute fokker op het dak staat. Verder is het het namelijk overduidelijk.
Voor mensen die het eerst een hondje in huis halen is het enorm moeilijk om een verantwoorde pup te zoeken vind ik. Als 'leek' weet je niet meteen de 'goeie' lijnen binnenin een ras. Dat duurt ook vaak enkele jaren vooraleer je wat degelijke info hebt.
Ondertussen komen ze vaak terecht bij de br**dfokker, de fokker met stamboom die wel 3 nesten per maand liggen heeft, niet meer nadenkt over de combi's en het enkel voor het geld en de kleurtjes doet. Of bij een 2de hands nest waar het vaak zonder stamboom is, in het beste geval wel getest op het mogelijke.
Ik spreek nu zelf over de situatie binnen mijn ras. In het begin maakte me dat echt zo triest, maar je kan er gewoon niet meer omheen, zeker niet na de coronasituatie. Zoiets moet je loslaten en je volledig focussen op je eigen doelen.
Ik denk dat het verschilt per ras & brood fokker
ik ben dus zelf ook van België en had het hier pas nog over indd met een iemand omdat 1 van hun honden bij een brood fokker vandaan komt
maar de prijzen die ik indd zie verschillen tussen 750 - 3000 en sommige vermelden geen prijzen. Hangt dus echt af van de zaak en het ras.
wat het zeker niet beter maakt natuurlijk, zie in België zoveel brood fokkers en ook broodfok pups onder kennissen etc helaas omdat ze direct een hond wouden etc
Dat klopt zeker wat je zegt , toen ik dolcinea kocht mijn eerste eigen hond wist ik wel van broodfok door mijn studie toen en omdat m’n ouders zo’n scenario hadden gehad helaas maar voor veel mensen is het indd makkelijker om een broodfok hondje te kopen vooral voor beginnende honden eigenaren.
en ik kan me er zeker ook zo over frustreren ook als ik hoor dat kennissen of vrienden een broodfok hond hebben maar mijn vriend zegt ook je gaat er zelf niks aan kunnen veranderen wat me ook weer gefrustreerd maakt
Marktplaats ,puppyplaats ,daarna had ik er wel weer genoeg van .maar daar staan echt de prijzen die ik noemde ,
Ik denk dat we hier allemaal tegen de oostblokhandel zijn ,maar zoals ik al vaker tikte ,niet uit te bannen zolang mensen er blijven kopen .
Als de hondjes wat ouder zijn bieden ze ze ook aan voor 350 a 450 euro ,(marktplaats)
De handel in pups uit Oost Europa is sinds corona schrikbarend hoog. Pups worden bij bosjes in busjes met benches gestampt op weg naar bijv. BE en NL
Dat klopt inderdaad.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?