Onze lieve nu 4 jarige rescue is gedumpt, gevonden en deels met de fles grootgebracht.
Anderhalf jaar geleden scheurde haar kruisbanden van haar rechterpoot. We besloten haar te laten opereren met een TTA rapid. Vanaf het moment na de operatie is het alles behalve goed gegaan. Ze bleef mank lopen en daardoor werd haar revalidatie termijn verlengd, extra röntgen, extra controles, speciale therapie, maar het werd niet veel beter. Uiteindelijk is er een maand geleden besloten om haar glucosamine en ontstekingsremmers te gaan geven. Het stond niet vast dat ze ook artrose had, maar het was het meest voor de hand liggend. (Hoewel dit niet echt zichtbaar was op de röntgenfoto)
Onze hond stond na de eerste week makkelijker op en het verschil in combinatie met de glucosamine was duidelijk. Ook artrose speelde een rol. Nog geen 4 weken later loopt onze hond weer mank, maar nu is het haar linkerpoot.
Vandaag foto's laten maken en wederom foute boel, nu heeft ze links haar kruisbanden gescheurd, naast dat ze artrose heeft.
Nu staan we voor een hele moeilijke beslissing.
Onze hond heeft een valse start gehad en is "niet in verhouding" Volgens het formaat van haar poten zou ze formaat herdershond qua schofthoogte moeten hebben, dat is ze niet. Iets wat de dierenarts ook al aangaf. Dit is vermoedelijk te wijten aan een tekort aan voedingsstoffen in de aanleg en doordat ze gedumpt is.
Daarnaast heeft de eerste operatie niet echt geholpen en hebben we een lange revalidatie ook te kampen met artrose. Ze mag dus niet meer los, terwijl ze een hele energieke hond is.
We willen kiezen voor het welzijn van onze hond!
Wanneer stop je met zware ingrepen en ga je proberen je hond comfortabel te houden? Het gaat ons absoluut niet om de kosten die het met zich mee brengt, maar alles met wat het uiteindelijk oplevert voor de hond. Wij zijn er niet van overtuigd dat een operatie in dit geval de juiste keuze is gezien de voorgeschiedenis van onze hond, dat ze er daadwerkelijk baat bij gaat hebben sterker nog, er is een reële kans dat ze nadien nog meer klachten gaat krijgen.
Ik hoop dat jullie inzichten mij verder kunnen helpen.
Hier ervaring met kruisbanden.....altijd naar een specialist er mee gaan...maarten Kappen in eersel goede ervaring mee....de hopmanskliniek ook heel goed...en drenthe arts en dier ook goede ervaring mee... methodes...tplo en ttarapied... als de kosten geen probleem zijn, opereren de gescheurde kruisband en naar een goede specialist gaan...utrecht faculteit van gezelschapsdieren.. dr,Mey een orthopeed ook hele goede ervaring mee, na de operaties goede revalidatie en goed uitmuntend herstel....met beiden methodes goed herstel.
Een tta is een andere methode dan de ttarapied....
Hallo Willemijn,
Voor onze hond zijn we naar een gespecialiseerde orthopedische dierenarts geweest. Mijn hond heeft rechts ook de TTA rapid operatie gehad (even gecontroleerd, wist het niet meer zeker) met een revalidatie periode van normaal gesproken 12 weken. Onze hond was na een jaar nog steeds aan het revalideren. Er was sprake van weinig herstel na de TTA rapid.
Weinig herstel na de operatie ? ...heb ik zelf nimmer meegemaakt, altijd een heel snel herstel..de laatste hier was Ogin, februari dit jaar een tplo in Drenthe..uitmuntend herstel, waar loop je tegen aan en wat is er mis, zijn er controle fotoos gemaakt ? Zijn de inplantaten ingekapsld ? Met zes weken controle fotoos moet dat goed te zien zijn...is de meniscus intact of was er een beschadiging van de meniscus ? Hier ook ervaring met de ttarapied...dat was een heel snel herstel...geen beschadiging van meniscus, als er een beschadiging is van de meniscus ontstaat er arthrose op den duur.
Daisy, wat zegt de orthopeed ervan, nog een advies gegeven voor een supplement ? Zoniet kijk dan eens naar primeval gelatinaat, coogle er even op waar het voor is, ga daar mee starten en geef dat iedere dag door de voeding....is een heel goed supplement.
Hallo Willemijn,
De orthopeed heeft mij een supplement aangeraden met Glucosamine. Er zijn inderdaad foto's gemaakt met 6 weken-16 weken en 9 maanden. Implantaat is goed ingekapseld. Tijdens de operatie is de meniscus beoordeeld en deze was goed, dus ook dat kan het niet zijn.
Mijn hond bleef aldoor manken, en bleef haar poot naar buitendraaien als ze ging zitten en wilde er niet op liggen en in haar pas strekte ze en boog ze haar poot niet. Toen is er revalidatietraject opgestart met zwemmen en lopen, maar dat had geen effect. Door het supplement ging het wel wat beter, minder last van stijfheid bij opstaan bijvoorbeeld, maar het "manken" en niet belasten bleef. Tot ze last kreeg van haar linkeroor en nu dus noodgedwongen rechts moet gebruiken.
De orthopeed gaat er nu vanuit dat het een combinatie is van artrose en niet waarneembare schade aan botten en spieren en pezen.
Hij heeft dus eigenlijk geen duidelijke oorzaak kunnen vinden. (We zijn inmiddels ook al anderhalf jaar verder)
Een second opinion...Utrecht, faculteit voor gezelschapsdieren...orthopeed dr,Meij..als de meniscus netjes intact is kan het daar niet aan liggen, zou ik graag een ander er naar laten kijken of er wat anders aan de hand is....waar woon je , in welke provincie, zodat ik nog anderen aan kan raden die deze operatie heel vaak uitvoeren. Zeker als de andere poot nu ook een kruisbandscheuring heeft en er eventueel een operatie staat te verwachten.
Kijk naar de primeval gelatinaat......niets moet maar zet het even voor je neer..
PrimeVal Gelatinaat® bestaat voor 66,57% uit collageenhydrolysaat, dat een bijzonder aminozurenspectrum bevat. Aminozuren verbinden zich met elkaar in ketens waarvan duizenden combinaties mogelijk zijn. Veel van deze combinaties komen overeen met een soort eiwit dat zich in het hondenlichaam bevindt.
De bijzondere aminozurenketen van PrimeVal Gelatinaat® correspondeert met die van het kraakbeen in de gewrichten van de hond en is een hoofdbestanddeel van het bindweefsel, de nagels, botten, pezen, banden en de huid. Zonder afbreuk te doen aan de betekenis van glucosamine voor het kraakbeen, dient vermeld te worden dat Gelatinaat®een bredere werking heeft in het lichaam dan glucosamine alleen. Glucosamine is naast chondroïtine, msm zwavel, omega vetzuren, calcium, koper, magnesium en ijzer, één van de belangrijkste voedingsstoffen voor het kraakbeen. Gelatinaat® is echter tevens actief in het bot (botdichtheid en breuken), banden en pezen (verrekking), de nagels (scheuren) en de haren; dus in feite in de gehele hond, met uitzondering van zijn spieren.
Collageenhydrolysaat, organische mineralen, aroma, collageen type II.
Analyse: ruw eiwit 64%, ruwe celstof 0%, ruw vet 0%, ruwe as 10%
Mijn 12 jarig Roemeen heeft in januari een TPLO gehad in HUGO Zwaneburg. Ik besloot dit te doen omdat hij nog zo volop in het leven stond. Een paar weken later zag ik een knik in zijn knie. Teruggegaan, vlgs orthopeed was dat een spierspasme. Die knik is nooit weggegaan, alleen minder te zien ivm het bos haar erop. Ik accepteerde wat de orthopeed zei. Vorige week teruggegaan naar HUGO omdat mijn da teveel ruimte voelden in zijn knie. Orthopeed die hem opereerde werkt er niet meer, dus ik kwam bij een ander. Het klopt dus dat zijn knie niet goed is, de maniscus flappert. Er kan een zgm maniscul release plaatsvinden, maar daar ontstaat nog meer artrose door en hij liet minimaal pijn zien. Eigenlijk is het nog niet erg genoeg. En aangezien hij nu aan de librela, gabapentine en (afbouwend) rimadyl zit, laat ik het zo. Is ook advies orthopeed. Mits het erger wordt. Gisteren weer aquatherapie bij fysio, en die voelden nu patella in zijn andere knie. De Simba die ik had voor de operatie is na de operatie veranderd. Uiteraard, als ik het over had mogen doen had ik hem alsnog laten opereren. Maar nu gaat er niks meer gedaan worden. We gaan aan zijn bespiering werken.
Mijn andere Roemeen zit ook aan de Librela, gabapentine en (afbouwend) rimaldyl. Beiden hebben fikse problemen in het bewegingsapparaat. Ik denk dat dat zeker te maken heeft met de gemist voedingsstoffen als pup zijnde. Van Simba weet ik weinig, die kwam bij me in de opvang op zijn 9e. Maar Dave leefde op rotte eieren, broodpap en wat er maar was. Die heeft dan ook veel aan de hand, maar ook hij is inmiddels 11 jr. Ik denk niet dat we mogen klagen. Het is allemaal te managen.
Je kan eens naar een hondenfysio gaan en eens in overleg gaan. Of met een goede orthopeed over de alternatieven. We willen ze zo graag een goed en lang leven geven, dus ik ken zeker dat gevoel. En kijk eens naar librela, nieuwe pijnstilling tegen artrose. Is een topic over aangemaakt hier. Succes.
Ik kom uit Brabant en heb in Utrecht een second opinion gehad. De orthopeed zei daar hetzelfde. Ze kunnen niet duidelijk aantoonbaar maken waarom onze hond zo slecht blijft lopen.
Daisy..als het niet aantoonbaar is, kijk dan eens naar de primeval gelatinaat...en is er ook sprake van de andere kant dat de kruisband gescheurd is ? Zou toch laten opereren.
Bedankt voor je reactie!
Hondenfysio zijn we geweest, daar werd uiteindelijk een loop en zwemschema opgesteld. Dit heeft dus niet het gewenste effect gehad want na 3 maanden was de rechterpoot in spiervolume wel toegenomen en zou je ook een goede buig en strek beweging verwachten in de poot. Wat dus niet het geval was.
Ze kunnen helaas niet aantonen of de voedingsdeficiëntie in het begin van haar leven aanleiding is geweest voor de problemen nu. Bloed is onderzocht en daar kwam niets naar voren. Dit lijkt voor nu het meest voor de hand liggend. Vooral omdat ze in verhouding tot haar poten echt "te klein" is gebleven en dat baart ze zorgen.
De meniscus, haar heupen en rug vertonen geen afwijkingen die haar klachten zouden kunnen veroorzaken.
Ik zal kijken naar de het topic over de medicijnen. Bedankt voor de tip.
Momenteel krijgt mijn hond een poeder die in de dierenartspraktijk wordt verkocht en (deels) is samengesteld door de orthopeed. Er zit Glucosamine, Chrondroïtine, Hyaluronzuur, Groenlipmossel en MSM bouwstenen.
Maar ik zal eens kijken, naar het supplement wat jij aanraadt.
Voor wat betreft de operatie, dit is en blijft een hele moeilijke keuze. Juist omdat we van mening zijn dat onze hond nog niet eens volledig gerevalideerd was van de vorige en we ons zorgen maken wat voor een 2e operatie voor een impact gaat hebben op het gestel van onze hond.
Feitelijk is het zo dat we moeten kiezen tussen niet opereren of opereren met het risico dat ze straks nog minder goed loopt en ze daar vervolgens weer andere klachten gaat ontwikkelen. Het is natuurlijk wel bijzonder dat een hond die aangelijnd uitgelaten wordt, kans ziet om haar kruisbanden te scheuren zonder dat er rare aantoonbare dingen zijn gebeurd.
Mijn honden zitten ook aan de supplementen: - pharmox: glucosamine msm chondroitine. - zalmolie voor de omega 3 en ik ben pas begonnen met vit D geven.
Wanneer er een kuisband scheurt zonder gevolgen van een trauma dan is de kans groot dat de andere kant ook scheurt....en wanneer je daar niets aan doet, scheurt de kruisband steeds verder met gevolg zware arthrose, en menuscus die niet meer in goede staat is...kijk wat de orthopeed je aanraad......
Daisy,” lees het even op je gemak door. Bron...dierenziekenhuizen.nl
Bij mijn honden is de tplo en de ttarapied gedaan...en bij Ogin de ttarapied gedaan door een ongeluk, trauma ongeval, afgelopen februari de andere kant en een tplo....door speel moment.
Haar kruisbanden rechts zijn gescheurd tijdens het spelen met een andere hond. Acute draaibeweging en het was gebeurd. Sinds die dag loopt ze dus ook aan de lijn en is het ons dus totaal niet duidelijk wanneer ze haar linkerkruisbanden gescheurd heeft.
De orthopeed heeft ons eerlijkheidshalve aangegeven dat hij dit een bijzonder moeilijke situatie vindt, hij is niet tegen een tweede TTA rapid, maar heeft dezelfde vrees die wij ook hebben. Wat als het bij links net zo gaat als bij rechts. Dan zal ze in zijn ogen op korte termijn meer klachten ontwikkelen, die niet verenigbaar zijn met "kwaliteit van leven" omdat dan niet alleen de achterpoten maar ook de rest van het lijf hier nadelige gevolgen van ondervinden. Onze hond loopt nu dat ze links ook last heeft met af en toe op alleen haar voorpoten. Geef mijn inziens toch aan dat ze rechts ook nog veel last heeft.
Ik weet gewoon echt niet meer waar ik goed aan doe
Ach , wat een zorgen . Ik kan me voorstellen dat jullie het er moeilijk mee hebben
En ja ook ik weet wat het is om honden met gescheurde kruisbanden te hebben . De ene hond maakte,een noodlanding in de sloot . Dat is bij 1 knie gebleven
De andere,hond is 2 x aan de ene knie en 1 keer aan de andere,knie geopereerd. Dat was een pittige periode . Maar operabel . En daar zit nu net het verschil , als de orthopeed het al moeilijk vind ?
Ik zou denk ik toch in gesprek gaan met de orthopeed . En alle zorgen en vragen die je hebt voorleggen . Maar ook op directe wijze vragen hoe de kwaliteit van leven eruit gaat zien . Sommige artsen laten de beslissing aan de eigenaar over , waar niets,mis mee is . Uiteindelijk is het jouw hond . Maar soms helpt een eerlijk antwoord om als eigenaar een beslissing te nemen
En de ene arts is hierin directer dan een andere arts
Ik had ook ooit een heel moeilijke situatie met een hond , waarvan ik enorm veel hield . Het was een hond met een enorme rugzak , en als je zo'n hond los moet laten ....Maar ik had gelukkig een hele doortastende directe arts,. Het was niet wat ik wilde horen , maar wel de waarheid. Er moest binnen twee weken progressie zijn . Dat gebeurde niet meer . Ik had zijn o6 nummer en mocht ook tijdens de nacht bellen . Dit alles gaf mij zoveel vertrouwen en steun , ik wist ik zal mijn lieverd moeten laten gaan . Maar de directheid en de steun van die arts hebben mij toen enorm geholpen bij de bijna,onmogelijke keuze . Deze hond zat zeer diep , maar hem laten lijden dat kon ook niet . Dat had ie voordat ie bij mij kwam al genoeg gedaan . Ik zou verder ook vragen aan de orthopeed of er misschien nog andere,mogelijkheden zijn . Al lijkt me dat lastig in deze situatie . Maar als je voor jezelf weet er alles aan gedaan te hebben dan geeft dat ook een rustig gevoel
Ik wens je veel wijsheid en sterkte
Hier rechts een ttarapied, twee en een half jaar later links en een tplo gedaan, geen problemen , beiden operaties uitmuntend, wat ik zou doen als ik jou was, ga naar MAARTEN KAPPEN. In eersel die weet raad, maak een afspraak en laat hem bekijken wat er aan de hand is...een hele goeie arts....goede en kundige ervaring mee. Met een kruisbandscheuring kan je je hond ook niet laten lopen.
Daisy, je woont vlakbij Eersel...maak een afspraak met Maarten Kappen, staat heel goed bekend.
Oepsie...
moeilijk
ik wil je de complimenten geven voor jet toch wel heldere kijk op de zaak..
Zelf denk ik dat de vreselijk slechte start een heel erg grote oorzaak is.
Artrose is m.i. niet te stoppen.. het slechte revalideren en genezen zal ongetwijfeld voortkomen uit de slechte staat van het lijf gezien er vast veel voedingstoffen gemist zijn als pup..
Dat weet ik nog van onze hond, die was met net geen jaar al goed ziek (ziekte van Addison) met een vrij late diagnose.
Toen we onze hond qua medicatie op de rit hadden toen hij al bijna 2 was ging hij verder met puberen en groeien... hij kwam met zijn rug ineens boven de armleuning uit.
Deze ervaring en wat ook de de orthopeed zegt...ik quote;
De orthopeed heeft ons eerlijkheidshalve aangegeven dat hij dit een bijzonder moeilijke situatie vindt, hij is niet tegen een tweede TTA rapid, maar heeft dezelfde vrees die wij ook hebben. Wat als het bij links net zo gaat als bij rechts. Dan zal ze in zijn ogen op korte termijn meer klachten ontwikkelen, die niet verenigbaar zijn met "kwaliteit van leven" omdat dan niet alleen de achterpoten maar ook de rest van het lijf hier nadelige gevolgen van ondervinden.
en jouw conclusie..
Onze hond loopt nu dat ze links ook last heeft met af en toe op alleen haar voorpoten. Geef mijn inziens toch aan dat ze rechts ook nog veel last heeft.
zou ik er toch voor kiezen om de hond op pijnstillers te zetten, en het te rekken totdat jij en de hond aangeven nu is het genoeg... hoewel honden bikkelhard zijn voor zichzelf.
Ik snap dat ik makkelijk praten heb vanaf de zijlijn, maar heb met bovengenoemde hond zelf op dat punt gestaan en de stekker er uit getrokken, met het idee het moet wel een leuk honden leven blijven... in de positieve zin van het woord!
ik wens je enorm veel wijsheid toe...
Oei.. moeilijk...
Mijn hond heeft ook een kruisbandoperatie gehad. Loopt hij pijnvrij ja, is het perfect, nee. Maar voor een normale huishond is het helemaal goed zo
Ik denk dat je moet afwegen, als ze na de operatie klachten houd, of erbij krijgt, kan ze dan nog steeds gewoon leuke rondjes wandelen? Misschien kan ze dan iets minder ver en zal ze eerder oud worden qua lopen, maar als je inschat dat zij daar tevreden mee is...
Je zegt dat het een energieke hond is, hoe gedraagt ze zich nu qua minder kunnen wandelen en aangelijnd?
Als je niks doet zul je moeten accepteren dat het op een gegeven moment ook niet meer gaat want de klachten zullen wel erger worden
Bovendien heeft ze nu ook pijn (tenminste daar kun je vanuit gaan, ik weet niet meer hoe het exact in je verhaal staat )
Dat ze nu ook last heeft van de andere kant zal de klachten aan de eerste kant ook niet helpen...
Even iets wat me te binnen schiet, kan het niet zo zijn dat de tweede kant al langer gescheurd is dan jullie weten? Dat daarom het herstel aan de eerste kant zo moeizaam gaat
Wat lastig.
Je zou ook nog kunnen overwegen of goudacupunctuur iets is voor je hond als een operatie nu erg twijfelachtig is om te doen. Je zou de foto's kunnen opsturen om te kijken of het mogelijk is om op die manier te ondersteunen zodat hij in elk geval geen pijn meer heeft.
https://www.hondenpage.com/hondenforum/114229/goudaccupunctuur.php
https://www.holistischdierenarts.nl/goudkorrels-implanteren/
hier ook nog alternatieven om te bespreken:
https://www.wikihow.com/Heal-a-Torn-Dog-ACL-Without-Surgery
Verder uiteraard een optimale voeding, een dierenarts die ook voedingsdeskundige is inschakelen om de botten en spieren zo optimaal mogelijk te voorzien van alle voedingsstoffen.
Verder kun je nog denken aan osteopatie en chiropractie en informeren of je hond daarvoor in aanmerking zou komen.
https://www.ingridvanalten-osteopathie.nl/index.php/hond-en-kat/hond-artrosehttps://www.ingridvanalten-osteopathie.nl/index.php/hond-en-kat/hond-artrose
Een gescheurde kruisband is op de rontgenfoto niet te zien, alleen als het vocht in de knie is en overvuld is ...wanneer de knie niet hersteld wordt is er grote kans dat het alleen maar erger wordt en arthrose de overhand krijgt en dan ook de meniscus beschadigd gaat worden.....zou toch, je woont vlakbij eersel er door Maarten Kappen er naar laten kijken, het is een zeer kundig arts, hij heeft ook een telefonisch spreekuur.....
Vandaag voor hebben we bij een 3e, goed aangeschreven orthopeed, foto's laten maken.
De diagnose is door deze foto's aangepast en alles behalve in het voordeel van onze hond.
Er blijkt (zoals bekend) sprake te zijn van artrose, dit is, voor zover ze dit kunnen bepalen ervoor gezorgd dat ze haar kruisbanden links heeft gescheurd.
Alle röntgenfoto's zijn vergeleken, op de foto's van vandaag bleek dat er sprake was van gewrichtsmuizen.
De diagnose luidt nu (erfelijke/genetische) Osteochondritis Dissecans, (OCD) in combinatie met ernstige, snel ontwikkelde artrose, aangezien dit 9 maanden geleden nog niet zichtbaar was op de röntgen en gescheurde kruisbanden.
Dit betekent dat onze hond nu verschillende operaties moet ondergaan. Een operatie om de kraakbeendeeltjes te verwijderen, ten gevolge van de OCD. Deze operatie zou al uitvoerd moeten zijn voordat onze hond artrose kreeg.
Daarnaast moet ze een TTA ondergaan voor haar kruisbanden en krijgt ze pijnstilling voor de artrose.
Een bijzondere casus van en daarom wil de men dit nog bespreken met collega's om te bekijken of er een aanpak mogelijk is en zo ja, welke...
Hi Willemijn,
Bij onze hond was dit wel zichtbaar op de röntgenfoto. Doordat deze was gescheurd en "naast" het kniegewricht hing. Inmiddels heb ik een update geplaats over de onderzoeken en diagnose van vandaag...
Stamcelbehandeling tegen arthrose...is hier gedaan, na de operatie.....misschien nog een optie voor je. Bij mijn hond zijn eigen stamcellen gebruikt...met uitstekend resultaat...wilniet vooruit lopen op jouw hond maar kan misschien besproken worden.
Dan zeker een operatie om de knie te stabiliseren, heel verdrietig allemaal.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?