dominantieregels wie kent ze niet
als eerste door de deur gaan
- als eerste eten
- nooit lager dan de hond gaan zitten
- de hond moet altijd opzij gaan
- de hogergeplaatste gaat nooit naar de lagergeplaatste toe
- en ga zo maar door
Of moet je het respect van je hond winnen door in je gedrag een goede roedelleider te zijn, kortom wie past deze regels toe, en wie vind het onzin
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "dominantieregels" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik denk dat je in zekere zin wel bezig moet zijn met de regels! als je merkt dat het al een tijd goed gaat en je merkt dat jou hond nie te neiging heeft om extreem dominant te worden kun je de regels natuurlijk iets minder nauw nemen, maar je zult er altijd mee bezig moeten zijn denk ik ! ik moet eerlijk zeggen als wax en ik aan het spelen zijn of op de bank liggen te luieren dan ligt/staat hij ook welles hoger als mij maar ik heb het idee dat hij daar verder niks mee doet.
Deze regels geven duidelijkheid in de relatie met je hond. Ik denk dat dat wel een basis is.
Ik pas ze niet toe. Althans, als Daan het een beetje op haar heupen krijgt dan gaan we weer 'netjes' de deur uit. Dus ze mag pas de drempel over als ik dat zeg, los van het feit of ik eerst ga, of dat ik haar als eerste laat gaan.
Eten krijgt ze op wisselende tijdstippen, daar heb ik geen regeltjes bij. Behalve dat ze rustig wacht, mij even aankijkt en als ik het zeg, begint met eten.
Met de puppie, die zal ik vaak gaan roepen in huis en dan belonen met iets lekkers. Maar haar ook leren dat ze niet altijd zelf aandacht hoeft te vragen.
Bij de nieuwe hond, zal ik de regeltjes wel strak houden, althans deze mag nog niet op de bank. Puur ook omdat het makklijker is dat ze het niet leert en na de puberteit.. wellicht eens bij ons op de bank mag.
De hond hoeft absoluut niet opzij te gaan. Laat maar lekker liggen Zo kunnen ze beter hun rust nemen en hoeven ze niet gefocust te blijven waar ik ben en of ze misschien plaats moeten maken. Doelbewust voor de deur gaan liggen is natuurlijk een ander verhaal..
Maar dan zou ik het begeleiden, naar een ander plekje waar ze wel mag liggen.
Hoi Jaime,
Ik zie het niet direkt als dominantieregels, maar ook hier..
Ga IK als 1e door de deur
Lucky MOET opzij gaan, ik stap NOOIT over hem of om hem heen.
Deze bovenstaande regels hou ik heel strikt aan, zie dit echter niet zozeer als dominantie maar meer als respect voor mij, zijn Alpha.
Wat betreft het eten, Lucky krijgt op verschillende tijden eten.
Ook ga ik wel naar Lucky toe, hij vindt niets heerlijker dat als ie ligt dat ik hem dan over z'n buik kriebel en als ik hem dan zo lekker zie liggen ga ik echt wel naar hem toe hoor
Dus zoals je ziet pas ik het een wel toe en het ander weer niet.
Ik ga dus ook meer voor respect, ik heb respect voor mijn hond en ik verwacht ook respect terug. Zo denk ik dat je een goede band op kunt bouwen en een goede eerlijke roedelleider kunt zijn.
Gr. Esther
Ik ga wel als eerste de deur uit. Voordat hij iets krijgt moet hij zitten en een poot geven of iets anders doen. Hij mag niet op de bank, en ik ga dan ook niet opzij voor hem. Dat hoort hij te doen voor mij. Verder moet het wel een beetje leuk blijven.
over dominantie regels gesproken hoe werkt dit bij een kind.? in hoe verre kan die ze toepassen?
Een hond die op een kind van 12 gaat rijden. wat kan daar de gevolgen van zijn?
dat was natuurlijk niet de vraag femke he
Het is niet zo zwart-wit.
Kijk maar eens wat een oudere hond doet:
Damián wordt bijvoorbeeld gedeeltelijk opgevoed door een 5 jaar oudere reu, Canou. Deze is heel schappelijk.
Af en toe wordt Demi uitgetest doordat de reu een koekje vlak bij hem legt om te kijken of Damián er aan gaat zitten. Zolang hij de reu er bij laat en luistert naar zijn "commando's", zoals wegstaren en grommen, (90% nonverbale hondencommunicatie), dan gaat het goed.
Als een hond ouder wordt dan wordt hij vaak harder gecorriceerd door andere honden. Voor die tijd is dat meestal niet zo, omdat positie dan van minder belang is.
Demi mag van Canou gerust gaan liggen op zijn plek of aan zijn eten zitten voordat hij gegeten heeft. Totdat Canou vindt dat Demi zijn plaats weer even moet weten.
Maar Demi kent ook een hond die wél boven hem staat, maar die hem bijna alles laat doen. Deze hond is weer heel beschermend naar hem toe. En hij kent een herder die gewoon heel hard uithaald als Demi hem in de weg staat.
Dat zegt echter niet dat het consequent aan deze regels houden als eigenaar niet nuttig of niet beter is.
Het hangt af van de hond die je hebt (karakter, sekse, ras, socialisering), en wat je met de hond doet, van de opvoeding die het heeft gehad en van de levensfase waarin de hond zit.
Maar bovenal hangt het af van wat er voor jou werkt.
Als alles goed gaat dan hoef je het niet te veranderen en anders ga je zoeken naar wat werkt.
Net als bij kinderen.
Zo simpel is het.
De ene hond doet dit ook anders dan de andere hond.
Het is belangrijk om bij deze dieren in de eerste fase te denken. De fout die mensen maken is dat zij teveel doordenken, meer dan dat de hond doet. De hond wordt dan eigenschappen toebedeeld die het niet heeft.
Een hond verschild hierin bijvoorbeeld erg van een intelligenter dier zoals een papagaai of een rat, die niet zo voorspelbaar zijn en die ook moedwillig vervelend kunnen gaan doen of alleen iets doen voor een beloning.
Hoe duidelijker wij zijn hoe beter het is voor de conditionering van de hond.
Maar als het niet prettig werkt dan zul je wat anders moeten proberen.
Het draait bij huisdieren allemaal om afstemmen.
Daarom zijn honden zo makkelijk.
Femke, ga anders even lekker met Indy wandelen, frisse lucht door je kop, even frustraties van het forum aan de kant en dan misschien later op de dag of morgen weer met nieuwe moed lekker meeforummen
Maar on-topic, haha, ik had al gereageerd
o sorry ik zal effe een appart topic openen.
WIj passen de regels maar gedeeltelijk toe omdat ons hondje echt alles behalve dominant is.
Overigens is een klein kind vaak niet geschikt om een hond leiding te geven zoals wij dat doen. Een hond kan ruiken, onder andere aan het testosteron uit onze talgklieren, of een mens volwassen is, of eigenlijk: of het om een jong dier of mens gaat. Om die reden en om het onvoorspelbaar gedrag vormt een kind voor de hond vaak een gelijke, soms zelfs een onderschikte of een bedreiging. Dat is overigens niet alleen bij deze huisdieren zo. Een klein kind moet altijd onder toezicht staan wanneer het met een dier om wilt gaan.
Ik pas die regels ook niet allemaal toe en toch heb ik een dominante hond.
Het gaat er niet over of jij als eerste door de deur gaat maar dat jij bepaald wie er eerst door heen mag. De ene keer ben ik dat de andere keer mijn hondje.
Wel moet ze altijd aan de kant gaan, ik heb vaak genoeg gemerkt dat over een hond heen stappen niet werkt. meestal staat de hond op en vallen jullie beide. Dus gewoon aan de kant
Eten krijgt mijn hondje de hele dag door tenzij er vreetgrage oppashondjes zijn. dan moet ze maar gewoon snel eten anders is het op.
Deze regels zijn voornamelijk gemaakt voor mensen die beginnen met honden denk ik. Want het gaat niet om die regels maar dat jij bepaald wat er gebeurd. Mijn hond slaapt zelfs bij mij in bed. Maar ik heb geen dominantie problemen.. Omdat ik bepaal dat ze er op mag en soms mag het ook niet..
groetjes
Dat hangt van hond tot hond af. De ene hier kan ik alles toelaten en de andere moet ik werkelijk kort houden.
Over het algemeen pas ik de regels niet strikt toe als het niet nodig is. Ik sta sterk genoeg in mijn schoenen en ga correct om met mijn honden en die weten best wat kan en wat niet kan. Ik reageer ook nogal snel als ze iets mispeuteren wat niet kan en ben ook duidelijk in mijn straf.
Ik zal die regels ook wel aanraden aan mensen die nog niet veel ervaring hebben en die een hond hebben die wat moeilijker is (maar meestal ligt dat voor een groot stuk aan de opvoeding. Tja bij een eerste hond of weinig tot geen ervaring kan er bij de beste zelfs al iets mislopen. Moet maar aan mijn eerste hond terugdenken om dat te weten)
We zijn in het begin erg bewust geweest in het hanteren van deze regels. Maar nu zit het gewoon in ons systeem. Hij weet zijn plek binnen de rangorde.
Peter
Ik pas deze regels toe in ons gezin, maar respect krijg je zo ie zo wel van je hond als je eerlijk en duidelijk handelt naar de hond en je ook invoelt in zijn manier van 'denken'
Groetjes miss V
Mijn GT is afgelopen maandag hier geweest.. en hij zei dat het echt heel achterhaald is.. mits je een hond met gedragdsproblemen hebt.. dan kun je gaan kijken of deze regels zou kunnen helpen.. maar dit heeft echt niets met de roedelleider te maken..
Ik zelf hanteer ze ook niet echt.. het is net hoe het uit komt..
Ik vind ook dat het van de hond afhangt. Er zijn honden die zonder deze regels in de war raken of zelf de leiding proberen te nemen.
In zo'n geval is het slim om die regels toe te passen.
Als je een wat makkelijkere hond hebt die zich gewoon naar het gezin schikt is het in principe niet nodig.
Als eerst door de deur gaan doe ik wel omdat ik eerst wil zien of er niet net iemand langsloopt waar Zena dan weer dol enthousiast op af gaat
En terug naar binnen ga ik ook als eerste.
Verder eigenlijk niks, Zena en wij eten altijd op verschillende tijden, Zena ligt op de bank maar claimt de bank niet.
Ik ga regelmatig naar haar toe om te knuffelen.
En zo gaat het gewoon goed, het is altijd per hond en situatie anders of en hoe streng je deze regels moet toepassen.
tsja ik weet niet of ik ze toepas
ik weet wel django luisterd zeer goed naar mij en niet echt naar me man en met Maya is dit tot nu toe ook het geval
Ik vind persoonlijk dat deze regels vooral voor MENSEN heel duidelijk zijn. Het is makkelijk te doen en het zal ook zeker geen kwaad kunnen denk ik.
Deze regeltjes zijn gebaseerd op bepaalde theorieen die inmiddels achterhaald zijn.
Zelf hou ik meer van inspelen op elkaar, kijken wat je hond nodig heeft op een bepaald moment. Een hond probeert echt niet jou de baas te worden, maar zal wel uit zijn op voordeel voor zichzelf.
Dus gewoon duidelijk zijn wat wel of niet wenselijk is, dit op een positieve manier natuurlijk, zodat de hond ons vertrouwd en ons zal zien als een goede vriend waar je plezier mee kan beleven.
Bij Raki paste ik ze zeker toe, dit gaf hem wat zekerheid. Hij had die leiding wel nodig.
Bij Bodhi doe ik het ook, uit voorzorg.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "dominantieregels" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?