Ik kwam DIT volgende artikel tegen op Wikipedia en mijn haren gingen overeind staan.
Waarom zou het leren en opvolgen van commando's de maatstaf zijn voor de intelligentie van een hond???
Als voorbeeld durf ik wel de discutabele nummer 1, de border collie vs. de discutabele nummer 74, de bloedhond te nemen.
Wellicht dat een border collie sneller commando's leert en opvolgt, maar de zelfstandigheid van een bloedhond is enorm. Zet hem met zijn neus op een spoor en hij loopt het uit, desnoods kilometers achtereen, terwijl de border collie's die ik heb zien speuren, regelmatig bevestiging zochten van hun begeleiders en lang niet altijd in staat waren lange sporen uit te lopen.
Dergelijke zelfstandigheid zie ik ook terug bij andere rassen, bijvoorbeeld de teckel, die door veel mensen als slecht luisterend word gezien.
Ik vind gehoorzaamheid een discutabele graadmeter voor intelligentie, waar ik zelfstandigheid veel meer intelligentie vind vereisen, maar ook dat is discutabel natuurlijk.
Ah ja, intelligentie... blijkbaar verstaat ieder daar wat anders onder
Voor mij is een hond intelligent als ie zelfstandig kan redeneren, verbanden kan leggen, inzichten kan toepassen in verschillende omstandigheden, en uit zichzelf oplossingen kan bedenken.
Er was een tijdje geleden een topic over, wat hier aan doet denken...
https://www.hondenpage.com/hondenforum/227344/slimme-en-domme-honden.php
De oorsprong van dat topic lijkt wel een afgeleide van het Wikipedia-artikel waar ik naar linkte en somt het aardig op.
tja
ik blijf het machtig mooi vinden hoe een bc de schapen leest en daardoor meestal beter weet dan ik waar er druk gegeven moet worden of zij ze links of rechtsom gaan halen hoe ze zwenkende bewegingen maken om de kudde bij elkaar te houden dat ze precies weten wanneer en waar ze de kudde in moeten halen om ze op tijd af te stoppen
mijn elsa heeft niet zo heel erg veel op met commandos ze wil alleen weten wat het doel is en dan regelt zij het verder wel
Dit artikel gaat gelukkig over een boek uit 1994, over de bevindingen van één man die wat gehoorzaamheid-wedstrijdjury's heeft ondervraagd. Er staat zelfs bij dat het een maatstaf is geworden voor de verschillen in trainbaarheid tussen rassen, dus niet van algemene intelligentie. En dat het specifiek gaat om "werk- en gehoorzaamheidsintelligentie", wat volgens hun verwijst naar het vermogen van de hond om van mensen te leren. Zelfstandigheid is volgens mij meer iets wat een hond juist uit zichzelf heeft. Ik neem het persoonlijk dus niet heel serieus
Het daadwerkelijke wikipedia artikel over de intelligentie van honden is wat uitgebreider https://en.wikipedia.org/wiki/Dog_intelligence
Interessant onderwerp.
Intelligentie is zoveel meer dan het vermogen om trucjes te leren en commando's opvolgen. Mij lijkt ook die zelfstandigheid zoals een berghond die zelfstandig een kudde bewaakt dat doet bijv. tenminste net zo intelligent is, alleen op een andere manier.
Het boek wijsheid van honden wat wetenschappers Brian Hare en Vanessa Woods geschreven hebben is dan een beter optie om te lezen over intelligentie van honden.
Precies! Maar dat is een gevolg van de genen van een border collie. Die zijn daar ontzettend goed in en dat maakt een border collie niet een intelligentere hond dan bijvoorbeeld een border terriër, maar gewoon een andere hond, met andere kwaliteiten.
dat weet ik zo net nog niet intelligentie is ook genetisch bepaald en voor het lezen van de schapen het nemen van beslissingen en daarbij het doel onthouden en daarop vooruit denken is toch echt intelligentie nodig
anders dan een berghond die zijn kudde bewaakt dat is meer instinctief en een at the moment actie reactie waarbij niet vooruit gedacht hoeft te worden
ik denk dat border collies dus juist uitblinken in het aanleren van kunstjes trucjes woorden en commandos omdat ze dus gefokt zijn op intelligentie om het werk bij de schapen goed te kunnen doen
Ik denk dat er verschillende uitingen van intelligentie zijn. Wel vind ook ik het jammer dat het doen van trucjes vaak als graadmeter genomen wordt, dat is een beetje kortzichtig. Er is natuurlijk enige vorm van intelligentie voor nodig maar ik denk dat honden veel slimmer zijn dan slechts het repeteren van een commando.
Elke hond heeft zijn eigen aard, ik denk niet dat een zelfstandig aangelegde hond per definitie intelligenter is dan een volgzaam aangelegde hond. Het voorbeeld van Liz klinkt ook als intelligent, de hond schat de schapen in en anticipeert daarop. Een goede kuddebewaker vind ik ook intelligent overkomen, ze maken steeds een inschatting van de situatie of die als dreiging gezien moet worden of niet. Daar komt een stuk instinct bij kijken maar dat is bij de border collie en de schapen niet anders.
Om eerlijk te zijn vind ik de wetenschap op dit vlak altijd een beetje simplistisch. Hetzelfde geldt voor de onderzoeken over emotie bij dieren, begrijp me niet verkeerd dit soort onderzoeken zijn belangrijk maar iedereen die een hond
(of ander dier) heeft weet dat ze emotie ervaren (en anders zou ik die persoon aanraden beter te observeren). Ditzelfde geldt voor intelligentie als je zelf een hond hebt dan weet je dat er meer intelligentie inzit dan het opvolgen van een simpel trucje. Van mij mogen de onderzoeken wel wat diepgaander zijn, dat lijkt me interessant...
Ik denk dat dit net te vergelijken is als bij mensen.
Een kind die moeite heeft met woordjes instampen voor een toets Frans en dus een 2 haalt hoeft niet minder intelligent te zijn als een kind die er een 10 voor haalt.
Bij ons mensen wordt het gelukkig inmiddels op scholen op meerdere manieren getest wat een kind in z’n mars heeft en op welke vlakken.
als we inderdaad honden alleen op het trucjes stampen gaan testen op intelligentie krijg je hetzelfde idee.
Daarnet was ik getuige van wat ik beschouw als 'slim zijn'.
Mijn oudste hond is woensdag geopereerd (adenoom weggehaald) en heeft nu een kap om. Dat vindt ze niet fijn, maar het moet nu eenmaal omdat ze vooral niet aan de wonde mag gaan bijten of krabben.
Wat zie ik daarnet gebeuren?
Ze gaat tegen de kast aanleunen, duwt haar hoofd ertegen zodat de kap goed tegen de kast zit. Dan beweegt ze haar hoofd naar achter tot ze voelt dat de rand van de kap (waar het rond de nek zit) 'haakt' aan een handvat op de schuifjes vd kast. En dan trekt ze langzaam haar hoofd uit de kap. Damn! Hoe komt ze daar toch op, om een handgreep op een kast te gebruiken als hulpmiddel om die kap van haar kop te krijgen. Goed gevonden van haar, maar weer rot voor mij, want wat moet ik nu weer verzinnen om die wonde te beschermen?
Er is zo'n adenoom weggehaald aan haar oog, en een onder haar poot. Dus aan 't ene kan ze krabben en aan 't andere bijten, pffffff.
Dat is zeker slim!
Misschien zoiets:
https://www.medpets.nl/beschermkragen+hond/?attribute=64-1897
Inderdaad een interessant onderwerp. Ook ik vind trucjes en commando's opvolgen geen goede graadmeter. Mijn honden leren ontzettend graag, en enorm snel ook. Máár zijn ook 'eigenwijs' en zullen dus geen commando opvolgen als ze er het nut niet van in zien, of als er voor hen geen voordeel in zit.
Of het slim is om altijd maar domweg elk commando op te volgen dat de baas vraagt, hangt erg van de situatie af denk ik. Wat intelligentie betreft vind ik het slimmer wanneer een hond zelf situaties kan inschatten, en zelf nadenkt alvorens ze iets doen. Dat laatste zie ik best wel geregeld terug bij mijn honden, een ras dat gefokt is om schapen te hoeden, en dit zelfstandig te doen. Vooral tijdens het reizen nu, vind ik het prachtig om te zien hoe je ze ziet nadenken, welke rotsen en stenen ze beter kunnen vermijden, welk pad hen het snelste naar boven brengt, maar ook kwa voedsel vinden, hoe ze het altijd weer voor elkaar krijgen een stuk te vinden waar bosbessen, rode bessen en kruisbessen groeien.
Maar dat de 1 bij wijze van spreken na 100 x de bal met evenveel enthousiasme apporteert, is in mijn ogen in dat opzicht minder 'slim' dan de ander, die na 3 keer zo iets heeft: nu ga je m zelf maar halen.
@ Claudia en Saartje: dank voor het meedenken. Schoentjes zijn meteen uitgeschopt, ja. Zo'n dikke rol rond de nek... kunnnen ze dan niet meer met de poten aan de kop? Ik heb voor vannacht de schuifjes uit de kast gehaald, zodat ze die handgrepen alvast niet meer kan gebruiken. Keek ze me aan met een blik: Wat doe je nou? Mijn toolbox weghalen!
Als het goed is niet, en deze kunnen ze ook niet makkelijk ergens achter haken.
Dat is de enige juiste conclusie denk ik!
Zo'n stevige plastic kap, een hele grote dan ook nog. En dat is nodig, want als het zacht materiaal is, kan ze met haar kop gaan schuren op de grond en de hechtingen loswrijven...
Nog een tijdje op ons tanden bijten en er als een havik opzitten.
Ik moest even aan dit topic denken vandaag, Murph is namelijk best wel slim, niet geniaal maar gewoon gemiddeld denk ik. Maar ze heeft 1 ding waarin ik elke keer denk; Murph..
We hebben een buurhond waarbij ze als een soort pup aan z'n lippen gaat likken. Constant, heel opdringerig, opgewonden, staart omlaag maar het liefst wel met de poten om z'n nek ook. Hij laat dat meestal 30sec toe en dan gaat ie zich afwenden, lip optrekken, snauwen, en als het te lang doorgaat uitvallen. Het is een hele rustige stabiele hond, hij hapt niet, maar maakt wel duidelijk dat dit niet ok is. Murph springt dan weg, blijft terugkomen, hem volgen en doorgaan. Ze leert het niet. Ik heb al verschillende tactieken geprobeerd om haar bij te sturen, maar als ik haar niet aan de lijn heb, blok of in een down/blijf heb liggen dan is het hek weer van de dam. Allemaal prima te managen maar wel dat je denkt... Murph.. slim is anders
'onweerstaanbare drang'
Haha ja, ik vraag me elke keer af wat ze 'in hem ziet'
Ik ken iemand die gaatjes in de kap had gedaan, touwtjes er door aan aan het tuigje vast gemaakt, die had ook zo'n slimmerd.
Veel mensen verwarren intelligentie met “will to please”. Een hond met weinig will to please kan heel intelligent zijn.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?