Hallo, ik heb een Duitse herder pup van nu 11 wkn, ik had hem met 8 weken.
eigenlijk gaat alles heel goed maar sinds kort valt hij uit zodra hij een andere hond tegen komt Ik vermoed dat hij blaft uit angst en onzekerheid. Ik vind dit erg vervelend weet niet goed wat hiervoor de juiste oplossing is. Ik begin deze week met de puppy cursus en ben uiteraard benieuwd hoe hem dat af zal gaan met 5 andere pups.
ik had deze vraag wel neer gelegd bij de trainer van de cursus en die zei simpelweg ach ja het is een herder..ik vind dit een raar antwoord van haar want ik heb hiervoor ook een DH gehad en die viel nooit uit. Ik heb geprobeerd met mijn stem Nee te corrigeren maar dat hielp niet, af te leiden met een commando en de focus naar mij toe te halen ( dit werkt wel wanneer de andere hond wat verder weg is) maar soms kom je onverwachts op korte afstand een hond tegen en dan reageert mijn hond dus heftig. Geprobeerd met belonen, ervan weg te lopen zonder goed resultaat helaas.
Is het normaal dat een jonge pup van 11 wkn zo reageert? Ik zou graag wat advies en tips willen ontvangen hoe ik hier het beste mee om kan gaan?
Kan zijn dat je gewoon een hond hebt die geen druk gedoe wilt of juist wel heel veel zin er in heeft, je kunt die karakters niet schaven, hoe hard we dat ook willen Je beloning is wel echt key, dat moet echt in een halve seconde op het juiste moment. Of het normaal is voor 11 weken? Kan, ligt eraan wat voor karakter je in huis hebt gehaald en nogmaals? Daar kun je niet op schaven, lauter de basis leggen.
Je pup kan zeker andere honden spannend vinden en daarom blaffen het kan ook enthousiasme zijn. Wat zie je naast het blaffen aan signalen bij je pup?
Heel eerlijk gezegd zou ik gaan voor een puppy cursus op een hondenschool waarbij gekeken wordt naar honden signalen en communicatie. Als trainer iets afschrijven op ras is wat kort door de bocht. Maar goed, misschien is dat een momentopname en heb je een fijne hondenschool.
ja het kan het karakter zijn, wat ik wel al duidelijk heb gemerkt is dat hij vrij snel overprikkeld kan raken daardoor vermoed ik dat hij geen zin heeft in contact met een andere hond. Ik hoop dat hij niet te erg overprikkeld raakt bij de puppy cursus.. beloning is inderdaad key, verder kan hij daardoor ook al zit,af, blijf en komen als ik hem roep. Alleen helaas jammer van het uitvallen.
Ik zie aan de signalen dat het een stukje angst/ spanning is geen enthousiasme in ieder geval.
Weet jij toevallig een goede hondenschool in de buurt van Eindhoven?
puppy cursus is al betaald dus ik ga het een kans geven, wordt het niks en zie ik dat hij er niet goed op reageert dan stop ik eerder.
Daar noem je een goeie, beloning is niet alleen jouw mindset maar die ook van individu wat je in huis hebt gehaald. Ik wordt ook blij van eten, spelen(vk) ect maakt een speciaal stofje aan in me hersenen
Uitvallen komt vaak door een emotie, belonen of corrigeren heeft daardoor meestal weinig effect. Het is de emotie die moet veranderen, dan volgt het gedrag vanzelf.
Mijn labrador heeft als pup ook een poosje gehad dat ze naar honden blafte, uit spanning. Het heeft geholpen om met flink veel ruimte om honden heen te lopen. Na een paar weken was ze er overheen. Op afstand naar honden kunnen kijken geeft namelijk vertrouwen. Jouw pup moet leren dat die veilig is. Als je toch in de situatie komt dat je vlak langs een andere hond moet lopen, kijk dan even hoe deze hond is. Als het een vriendelijke, kalme hond is kun je er zelf ook rustig langs lopen. Als het een lompe wildebras is zorg dan dat je je pup hiervan afschermt door je pup aan de buitenkant te houden. Je kan ook altijd om wat ruimte vragen.
Laat je jouw pup wel eens snuffelen aan de lijn? En hoe waren de ouders van jouw pup?
Wat betreft de hondenschool: het komt vaak voor dat zo’n puppycursus veel te veel is voor een jonge pup. De lessen duren lang, er gebeurd te veel, de pup moet te veel, het emmertje loopt al gauw over. Weet dat je zelf ruimte kan nemen en niet alles met de les mee hoeft te doen. Als je merkt dat je pup de oefeningen niet leuk vind, kan je ook gewoon een stoel erbij pakken en samen met je pup naar de rest kijken. Als je er na twintig minuten klaar mee bent, ga dan gewoon. Soms heb je juist het tegenovergestelde en zijn lessen te langdradig, het is prima om tussen het wachten door met je pup te spelen en jullie eigen ding te doen. Er worden allemaal verschillende type honden bij elkaar geplaatst, je moet het zelf maatwerk maken.
Ja het uitvallen komt vanuit een emotie inderdaad maar hoe verander ik dat of groeit hij er overheen? Van afstand valt hij gelukkig niet uit. Ik probeer zelf ook bewust kalm te blijven want hij kan ook mijn energie overnemen, aan voelen maar als hij zo tekeer gaat raak ik toch wat gespannen. Ik ga zeker rekening houden met voldoende ruimte om hem heen in het bijzijn van een andere hond. Ik heb hem met 2 honden laten snuffelen maar dat pakte niet goed uit, hij wil ook helemaal niet spelen of zo. Zijn ouders heb ik ontmoet en die waren heel sociaal, rustig van aard en lief. Goede tips en hou ze zeker in m’n achterhoofd ook met de puppy cursus. bij deze groepscursus moet ik inderdaad zelf maatwerk maken.
Onthoud gewoon dat een hond in stress niets aanpakt. Of focus hoe je het ook wilt noemen. Dus je afstand is prima? Als hij blijft aanpakken. Voor jezelf? Niet iedere hond bijt en beschadigd jou, daar moet je ergens een tussen weg in vinden.
De emotie verandert vanzelf, zodra hij ervaringen opdoet dat er niks engs gebeurd. Hoe meer goede ervaringen hoe beter. Honden die wat nerveus zijn hebben er vaak baat bij als ze door hebben niks met een vreemde hond “te moeten”. En dat bereik je dus door met boogjes te lopen. Op die manier ben je “passief” aan het trainen, het lijkt alsof je niet veel doet, maar voor een pup doet het zeker wel wat hoor. Neutrale en positieve ervaringen opdoen helpt. De groei, groter en sterker worden zal ook helpen (geef het dus wat tijd). Blijf ook vooral naar je pup kijken. Zoals met dat snuffelen, had je al goed door dat dat nu te veel gevraagd is voor je pup. Super dat je dat ziet en je er op aanpast. Honden (en mensen ;) ) leren het meeste als je stapje voor stapje dingen opbouwt. Als ze al te hoog in de stress zitten, neemt het leervermogen af. Als je hond oog in oog staat met zo’n enge vreemde hond, zal die niks leren want hij is alleen maar bezig met stressen. Terwijl als die op een afstandje de enge vreemde hond bekijkt, hij waarschijnlijk iets rustiger eronder is, in dat koppie blijft dan ruimte over om er van te leren.
Wat je verder nog kan doen, is afspreken met rustige, stabiele honden. Je kan samen een wandeling maken bijvoorbeeld. Zo leert hij ook dat honden niet per se eng zijn, maar dat je het er ook leuk mee kan hebben. Als hij zulke ervaringen opdoet zal je ook vanzelf merken dat het uitvallen minder wordt aan de lijn.
Ja precies daar wil ik voor gaan samen met mijn hondje, goede positieve ervaringen. En hopelijk zijn deze paar “slechte” ervaringen met uitvallen niet kenmerkend voor zijn toekomst. Klopt helemaal wat je zegt en ik merkte het al vrij snel op dat mijn hond niet te dichtbij andere honden wilt komen het is teveel voor hem, teveel stress. Stapsgewijs en vanuit afstand veilig om vreemde honden heen lopen, daar zal hij ook van leren. Mijn ouders hebben 2 sociale, lieve rustige honden die al wat ouder zijn en die vertrouw ik volledig. Ik kan wel met 1 hond een keer een wandeling maken samen met mijn hond. Bedankt voor het goede advies!
ik zat er even doorheen na deze slechte ervaringen, ik kijk er juist zo naar uit later als hij groter is om lange wandelingen met hem te maken maar dan wel zonder uit te vallen.
Helaas staan veel Duitse/Witte herders er wel een beetje om bekend dat ze uitvallen. Maar vind het wel een beetje kort door de bocht zo'n reactie van een trainer.
Je hond is nu nog hartstikke jong, dus juist nu aan de slag om het om te buigen.
Kijken of hij een écht favoriet speeltje heeft, liefst met lang eind eraan zodat jij het ook vast kan blijven houden. Ik had een gevlochten fleece touw bij me. Daar speelden we binnen ook mee, en dat nam ik mee in mijn jaszak. Als hij reageerde middels houding bij het zien van een tegemoetkomende hond maakte ik hoge geluidjes (of een piepbal in je zak) om de aandacht te krijgen, keek hij op dan bood ik het touw aan voor een trekspelletje. Zo heb ik trouwens ook commando "kijk" aangeleerd. (Combi speeltje en voertjes toen hij zo jong was. Toen hij ouder werd is flostouw vervangen door een bal aan een touwtje)
Andere mensen gaf ik aan dat ik aan het oefenen was en dat ik niet wilde dat hun hond lijn zou krijgen om bij de pup te komen. Vonden veel mensen stom, maar daar had ik lak aan want ook ik wilde gewoon zorgen dat mijn hond netjes andere honden in de toekomst zou leren negeren. En maar goed ook, want inmiddels blaft 8 van de 10 honden onze hond al vanaf een maand of zes aan. En hij heeft gelukkig leren negeren.
Sociale dingen met andere honden deed ik wel met mensen en honden die ik kende. Oh en ik spreek ook over een Duitse herder pup.
Wij zijn om dezelfde reden met onze Oud Duitse herderpup gestopt op de cursus. Te veel, te druk, te spannend en ... ook een beetje te saai qua oefeningen voor haar (en voor mij). Samen met een gedragstherapeut leren we haar nu andere honden negeren onderweg. De afstand die onze pup nodig heeft om rustig te blijven, is al een stuk verkleind. Langs elkaar heen lopen lukt nog niet. Ik keer meestal om of duik in een andere straat indien nodig. Zo rustig mogelijk. Oefening baart kunst ...
Ik ben vanochtend met hem met de auto naar een mooi park gegaan, er is daar een school en kinderen hadden ochtend pauze en daarmee kreeg hij een hoop aandacht wat super ging! Hij reageert goed op kinderen. Ik ben op mijn pad 3 verschillende honden tegengekomen van redelijk ver af en hij zag ze ook en bleef kalm en blafte niet. Hij kent het ook het commando kijk en dat lukte goed. Dus ik ben helemaal blij! Op het eind kwam een vrouw uit haar huis huis gerend roepend naar mij omdat ze m’n hond zo schattig vond en wilde aaien, schrok van haar reactie haha tegelijkertijd naderde een man met Duitse herder bewust dichterbij (1meter afstand) waarop ik vriendelijke vroeg om wat afstand omdat ik aan het trainen ben. Hij zei nee laat mijn hond er maar bij is goed voor je pup anders went hij nooit aan grote honden. Desondanks dat die hond zeer dichtbij was bleef het maar bij 1 blaf van mijn hond uit en kon ik hem afleiden met “kijk” en een beloning. Die man gaf me een afkeurende blik, jammer. Wat voor een andere hond werkt werkt misschien wel niet voor mijn hond en ieder kent zijn eigen hond het beste lijkt mij. Maar al met al ben ik zeer tevreden over zijn gedrag van vanochtend. Ik heb trouwens ook zo’n gevlochten touw van fleece is hij ook gek mee, ik ga het eens proberen of hij dit ook leuk vind voor buiten en om af te leiden. Balletjes is hij ook gek op trouwens.
Ah ja ik begrijp het, ik heb er zelf ook niet een heel goed gevoel bij die puppy cursus ( ik heb al een kennismaking gehad en kon meekijken in een ander groepje) ik ga het zaterdag proberen en dan kijk ik wel hoe het loopt, wordt het niks jammer dan van het geld maar dan stop ik. Ik had al een gedragstherapeut gebeld maar die zat helaas zo vol gepland, gaf wel advies. Ik kijk nog wel even verder voor een andere mocht het nodig zijn. Mag ik vragen hoe jij je hond dat leert andere honden negeren ? Maar inderdaad oefening baart kunst.
Fijn! En volg je gevoel bij kennis laten maken met andere honden. Zelf was ik daar ook bewust mee bezig om geen rotervaringen op te lopen voor de pup. Had zelf ook daarvoor al 2 Duitse herders gehad. Van de teef wist ik dat ze absoluut perfect met pups ging, de reu was nogal van de etiquette dus die liet ik alleen bij pups als zijn houding echt ok was. Ook kleine hondjes zocht ik met beleid uit. Te veel kleinere honden gaan toch ineens snappen of blaffen als ze naderen, was helaas mijn ervaring, dus alleen bij hele stabiele honden liet ik af en toe eens kennismaken aan de lijn, puur omdat ik toch ook wel zekerheid aan de lijn wilde aanwennen voor de toekomst want ook niet iedereen houd zijn hond weg bij aangelijnde honden. Maar uiteraard deed ik dat alleen als mijn jonge hond ook neutraal en rustig op de andere hond reageerde (idem inderdaad met kinderen).
Ik heb nu een kruising teef van ca. 1,5 jaar. Bij haar doe ik het idem. In begin zoveel mogelijk aan de lijn leren te negeren en zeker niet met iedere hond kennis te laten maken. En nu, als er een hond los aan komt geef ik haar wat meer lijn omdat ik haar wel ook sociaal wil houden, ze is goed in hondentaal en gedrag tot nu toe. Buiten heeft ze vrij rap door dat we aan de lijn niet alle andere mensen en honden begroeten, en de blaffende honden vindt ze maar vreemd. Eigenlijk aangeleerd door tijdig aandacht te vragen en haar de hemel in te prijzen als ze het goed deed, zij en de andere hond zijn gelukkig erg gevoelig voor complimentjes en gekkigheid met elkaar dus dat maakt het wat makkelijker om te oefenen en te trainen.
Sorry, heb geen tips voor een goede hondenschool daar in de buurt. Maar ik lees dat je goed kijkt of het bij jullie past, je moet het als baasje inderdaad soms ook passend maken voor je pup. Als daar ruimte voor is in die cursus scheelt dat al veel. Ik ben benieuwd hoe het gaat!
Zo te lezen doe je het goed hoor! Boogjes maken, afstand houden, aandacht vragen, met stabiele honden wandelen en positieve / neutrale ervaringen opbouwen. Top!
We doen wat je zelf al vermeld in een andere reactie: uitzoeken van op welke afstand het wel lukt. Dan laten we onze pup rustig kijken naar de hond.
Vaak benoem ik het ook: kijk, daar is een hond. Ik vraag op dat moment verder niks van haar: ze moet niet zitten, liggen, kijken naar mij ... Ik blijf wel dicht bij haar met een slappe leiband. Als de hond gepasseerd is, krijgt ze een heel lekkere beloning.
Als dat goed gaat, kan je de afstand elke keer een beetje verkleinen.
Oefenen, oefenen, oefenen. En accepteren dat de ene dag de andere niet is. En dat het met de ene hond beter lukt dan met de andere.
Ja precies ik wil daarin ook mijn gevoel volgen en probeer ook goed te kijken naar wat mijn hond uit straalt qua lichaamstaal.
ben allang blij als hij van redelijke afstand langs een andere hond kan wandelen, lijkt me voor hem ook fijn om zonder angst, spanning of stress te kunnen wandelen.
ik hoop natuurlijk wel dat hij uiteindelijk socialer wordt en misschien zelfs wil snuffelen of spelen.
en daarbij zal ik in de toekomst veel met hem op pad gaan. Jouw hond doet het heel goed zo te lezen, wat fijn! En toch ook nog een jonge hond. En ik lees dat je eerder al 2 DH hebt gehad, leuk!
ik beloon nu met wat lekkers maar wil uiteindelijk meer gaan belonen met een complimentje met mijn stem en een aai of knuffel. Zodat we samen een sterkere band kunnen opbouwen en dat hij niet alleen luistert voor een koekje.
Maar ik heb hem pas 3 weken dus alle tijd nog om te leren.
Dankjewel en ik ben ook benieuwd hoe het mij en m’n hond af gaat zaterdag op puppy cursus..ik zal het wel laten weten.
ik ga waarschijnlijk dit weekend wandelen met mijn moeder en haar rustige hond, ben benieuwd.
vanmiddag was ik met mijn hond langs een grote vijver wandelen ik zag niemand maar opeens hoorde ik een harde plons en schoot er een grote hond uit het water rennend op mijn pup af, baasjes riepen maar hond luisterde niet.
mijn pup schoot de bosjes in van angst en ik zag alleen nog de lijn waar hij aan vast zat. overkomt mij weer hé, heb hem getroost en we zijn verder gaan wandelen. Hij blafte niet maar was erg geschrokken.
Oké ja en de slappe band is belangrijk zodat er geen spanning op staat. Het is eigenlijk zoals ik dat nu ook oefen met hem en van afstand gaat dat gelukkig prima, wie weet kan ik uiteindelijk beetje bij beetje de afstand iets verkleinen. Het is inderdaad oefenen oefenen en oefenen en er zijn goede dagen en soms wat mindere dagen, het hoort erbij.
Denk dat het toch echt ligt aan de eigenaren. Sommige worden al bloed zenuwachtig bij een andere naderende hond of als hun "herder" een hond nadert. Ze staan om bepaalde ras eigenschappen bekend maar als hier zo om me heen kijk? Zijn bijna allemaal super relaxt. Nu moet ik wel zeggen dat die heeeeeul vaak het bos zien. Die paar die uitval gedrag hebben? Komen nauwelijks de hoek van de straat om.
DH hebben veel beweging nodig en ook mentale stimulans, ik denk als je hond dit niet voldoende krijgt dat hij/ zij gefrustreerd gedrag gaat vertonen en van binnen spanning op bouwt omdat die zijn energie niet kwijt kan en dan kan het zijn dat ze het op die manier uitten.
Of he hondje uitvalt uit onzekerheid of omdat hij inmiddels de omgeving kent en wil zeggen, kom maar op.
Ik zou onmiddellijk zonder iets te zeggen een andere kant oplopen, dus niet lokken met een brokje dat is belonen voor het uitval gedrag.
Nee, jij neemt de beslissing, dit gedrag is niet leuk en we lopen er voor weg. Pas als je hondje naar je kijkt en even blijft kijken, en je hebt een slappe lijn geef je geef je het brokje, maar dan moet de focus ook volledig van de andere hond af zijn. De beloning is dan voor het contact met jou.
Goed om te starten met hier aan de lijn met de volgende oefening, rustige plek en dit steeds moeilijker maken, doir meer drukte,.
Gewone lijn, geen flex, of een kort stuk vastgezeten Flexlijn aan de halsband. Jij hebt brokjes in je hand. Geef je hond een brokje en loopt stap achteruit met woordje hiieer , neutraal vriendelijk, hoog stemmetje. Je hond komt naar je toe? Perfect brokje. Je hond komt niet, naar achteren blijven lopen tot de lijn van strak naar slap gaat en je hond het laatste stapje zelf naar je toe doet, brokje, herhalen, binnen een paar keer heb je een hond die reageert op hier, immers, hier is bij de baas is beloning, wow leuk. Deze oefening oefening werkt op iedere leeftijd en iedere hond vindt dit leuk. Loopt je hond langs je, weer weg van je hond stappen, hiieer. Enzv.
Dit oefen je eerst op een stil plekje desnoods binnen. Gaat dit goed, op een rustig pleintje, stukje stoep enzv. En zo opbouwend.
Dan ga je dit ga gebruiken, pas als de hond het goed kan natuurlijk, als je een andere hond ziet.
Belangrijk is dat je als je hier zegt, niet wacht maar meteen naar achteren stapt! Wachten van jou is wachten van de hond. En dan kan de hond alle kanten op. Jij neemt het initiatief. Je hond volgt, jij geeft op die manier leiding en zekerheid aan je hond. Bij jou is het veilig en leuk.
Bedankt voor het advies en de uitleg ervan!????????
Hoi, ik heb ook ervaring met een pup die uitviel. Hij is nu 6 maanden en het gaat al veel beter.
Allereerst; laat je pup niet meer zomaar naar onbekende honden gaan. Of onbekende honden naar je pup. Ik kreeg veel "hij moet het toch leren" "maar dit is ook een pup" en weet ik veel naar mijn hoofd geslingerd. Maar als je pup het spannend vind en er gebeurt iets, heb je een groter probleem.
Duik eens in BAT training. Ik had hier al ervaring mee, maar heb dit ook toegepast bij mijn pup. Daarnaast heb ik met wat anderen gewandeld. Dan liepen wij eerst achter de andere hond aan, en liet ik het initiatief bij mijn pup. Vanzelf kreeg hij interesse in de andere hond. Het gaat nu goed en ik kan nagenoeg voorbij alle honden lopen. Alleen als een onbekende hond letterlijk ineens naast hen staat/op hem afscheurd kan hij nog reageren. Krijgt mijn pup de tijd om een hond rustig en netjes te leren kennen is hij harstikke sociaal. Mijn pup zal nooit een allemansvriend worden met andere honden, en dat hoeft ook niet. Die heb ik al rondlopen.
Succes, met de juiste begeleiding komt het vast goed!
Bedankt voor het advies, BAT training ken ik niet, ik ga er eens over lezen en filmpjes van kijken wie weet kan het mij ook helpen.
Toen ik mijn pup net 1 weekje had kwam ik al veel honden tegen en eigenlijk kwamen die mensen met hun hond ongevraagd dichtbij, ik zag er destijds geen kwaad in en dacht goed voor de socialisatie.
Achteraf gezien wou ik dat ik dit nooit had gedaan want nu ken ik m’n hond wat beter en zie ik duidelijk dat hij geen allemansvriend is, dat hoeft voor mij ook niet persè ik vind het prima, maar dat uitvallen vind ik wel erg. Het geeft iedere wandeling toch spanning voor mij terwijl ik wil genieten van het buiten zijn met hem.
ik merk dat wanneer een hond op ons af komt lopen ( mensen overigens ook) dan valt hij direct uit. Van afstand niet en achter ons ook niet. Misschien voelt dit dreigend voor hem of toch stukje waaksheid of beschermend, tis een herder tenslotte en dat zit er toch wel in.
Ik heb dan wel geen pup maar een volwassen herplaats. Hoeft niet zo voor jou te zijn natuurlijk maar ik merk dat hij meestal aan de lijn uitvalt. Als hij los is? Wilt hij best wel contact maar prefereert liever een beetje samen rond scharrelen ipv van wild spelen. Soms krijgt hij het op ze heupen met spelen maar dat is maar met een select aantal en geen peil op te trekken met welke. Als ik hem totaal weg houd van andere honden? Raakt hij gefrustreerd en wordt het erger.
Herders hebben ook een naampje en ik baal er altijd van, zijn eigenlijk hele lieve honden maar als je al begint met de mindset? Tja, pfff, elke hond is waaks en beschermend, zo werkt dat soort dier nu eenmaal. Dus het heeft ook met jezelf te maken heel hard gezegd. Jij krijgt het zweet als er 1 te dichtbij komt en dus moet je dus de andere kant oplopen. Dat is moeilijk om die schakelaar om te draaien. Zoek dus voor nu vooral honden op waar het goed meegaat zodat je eigen brein een beetje kalmeert en oefen op een goede recall.
Hoi!
Mijn hondje, nu zes maanden oud, heeft ook een tijd geblaft naar andere honden tijdens het wandelen. Dat werd steeds minder en nu komt het eigenlijk nauwelijks tot nooit meer voor. Wat ik heb gedaan is het simpelweg negeren. Ieder ras en iedere hond is natuurlijk helemaal anders; ieder met z'n eigen karakter dus misschien is het helemaal niet helpend voor jullie!
Maar door het blaffen te negeren werd het snel minder. Doris (m'n podenco) is dol op aandacht, gezelligheid en contact/interactie met mij. Door gewoon door te lopen, doen alsof er niks aan de hand was en er geen aandacht aan te besteden stopte het. Ik weet nog steeds niet wat maakte dat Doris blafte.. het was op sommige momenten denk ik uit onzekerheid, op andere momenten was het uit enthousiasme en op het volgende moment dacht ik te zien dat ze waaks was; mij wilde beschermen.
Wat het ook was, het gedrag is nu zo goed als helemaal weg! Wie weet helpt het bij jouw herdertje ook! Heel veel succes! Dat de cursus nog moet beginnen is helemaal top! Daar zal ze ook veel leren en hopelik heel veel fijne ervaringen opdoen. Succes! :)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?