Hey,
Ik maak me weer zorgen om Penny. Normaal drinkt ze heel weinig en moet ik maximaal 1 keer per dag haar waterbak opnieuw vullen. Sinds gisteren is dat volledig anders en drinkt ze heel veel.
Gisteren bleef ze maar drinken, elke keer als ik haar waterbak had bijgevuld kwam ze weer en als ik hem niet bijvulde gooide ze hem het hele huis door. Uiteindelijk had ik hem maar weg gehaald omdat ik bang was dat ze te veel binnen zou krijgen.
Vandaag is het iets minder, maar nog steeds absoluut niet normaal. Ik heb het heel precies bijgehouden en ze heeft nu minstens 800ml naar binnen gekregen. Dit is exclusief wat ze vanochtend tijdens het zwemmen binnen heeft gekregen. Tijdens het middag rondje was ze ook weer heel erg bezig en wilde ze in elk slootje drinken, dat heb ik tegen gehouden omdat ik dat natuurlijk niet kan af meten.
In juli is er een heel uitgebreid bloedonderzoek gedaan en alles was helemaal goed, zeker voor een hond van haar leeftijd. Ze lijkt er zelf geen last van te hebben en laat naast heel veel en lang plassen (plas is dan ook heel doorzichtig, net water) niet echt signalen zien dat ze ziek is. Ze was vandaag wel erg sloom, maar we hebben zowel vanochtend als gisteren heel veel gedaan dus ik weet bijna zeker dat dat vermoeidheid is.
We gaan natuurlijk zodra het kan langs de dierenarts, maar ik vroeg me af of jullie ideeën hebben van wat de oorzaak kan zijn?
Er is in haar voeding niets veranderd. Ze krijgt nu wel al een tijdje een pijnstiller voor haar rug (onsior) maar heeft eerder nooit problemen gehad met die of andere pijnstillers.
Gezien de leeftijd denk ik o.a aan diabetes insipidus , Cushing dan worden / zijn ze ook sloom en is de urine ook waterig en zie je dat ze enorm veel plassen . Vaak zie je verandering van de vacht en een dikker wordende buik bv
Er kan natuurlijk van alles in sluipen op die leeftijd, afname nierfunctie
En het kan binnen enkele maanden zomaar veranderen hoor
Ik liet bij mijn oudjes ook regelmatig bloedprikken , en ik heb er een aantal gehad hoor . Dan was het beeld na 2 tot 3 maanden opeens totaal anders,
Maar het lijkt me verstandig om haar even te laten checken door de da dan kun je bepaalde zaken uitsluiten
Misschien alvast urine opvangen?
We kunnen maandag pas naar de dierenarts aangezien ze in het weekend dicht zijn. Maandag ga ik dus ook sowieso haar urine opvangen en haar nuchter houden voor eventueel weer een bloedonderzoek.
Ik heb net even de rekening van het onderzoek terug gezocht en het was in juli in plaats van juni, 7 juli. Ik had gehoopt dat, omdat de resultaten van het vorige onderzoek zo goed waren, ze niet iets aan haar organen kon hebben maar dat is dus niet zo? Ik begin dan nu best wel bang te worden...
Ze heeft nu trouwens in totaal een liter gedronken, haar bak is weer leeg. Ik heb haar net een massage gegeven met een gevulde likmat dus dat ze net ging drinken is logisch, maar in totaal is het echt heel veel.
Nierfunctie kan op oudere leeftijd in ene snel achteruit gaan. Is er in juli ook een SDMA test gedaan?
Het is voor nu speculeren . Veel drinken kan veel verschillende oorzaken hebben .
Misschien maakt je da voor de zekerheid ook een buikecho
Maar ik begrijp je bezorgdheid
Tja, dat is niet te zeggen.
Een ziekte, kan, maar dan gaat het vaak geleidelijker.
Nieren kan ook, natuurlijk, maar dan ook Heel vaak misselijk en heel erg sloom.en dan moet je zeker niet wachten met naar de da gaan.
Heeft ze iets gegeten op straat? Heel stuk zout rookvlees bv of erger nog, vergif dat de nieren aantast? . Spons?
En er is altijd waar dan ook een spoedarts die je kan bellen en die kan veel meer vertellen door de telefoon al.
neem wel even de temperatuur op van je hond! Bij koorts wordt ook meer gedronken, maar ook niet zo enorm veel.
Klinkt raar, maar houd uitdroging in de gaten. Een hond plast niet omdat hij drinkt, maar drinkt omdat hij moet plassen! Als er iets verkeerd is, dri kt je hond om vocht op peil te houden omdat het lichaam veel te veel afvoert.
Uitdroging controleer je om vel in een plooi op te tillen aan de zijkant van je hond, blijft de plooi staan is er ernstige uitdroging, bij het nekvel optillen heeft weinig nut, blijft vaak wat staan omdat daar veel huid zit.
Bekijk de slijmvliezen van je hond, zijn ze vochtig, is oké, zijn ze droog, kans op uitdroging en onmiddellijk naar een da.
Zijn ze wel mooi roze? Oké, maar zijn ze wit, ook meteen naar de dierenarts,
Ik zou als het mijn hond was, toch proberen een spoed arts te bereiken,
Even een update.
Gisteravond nadat ik het bericht had gepost ging het ineens slechter. Haar ademhaling was sneller dan wat het had moeten zijn en je hoorde haar ook zwaar ademen. Ze voelde zich echt niet lekker. Ik was dus helemaal in paniek en ben meer wakker geweest dan dat ik heb geslapen om haar in de gaten te houden.
De volgende ochtend was haar ademhaling weer normaal, rustig en geen geluid. We hadden haar temperatuur opgenomen en dat was ook prima. Ik heb alsnog een spoedkliniek gebeld en na mijn verhaal gaven die aan dat ik nog niet hoefde te komen en morgen gewoon naar de dierenarts moest.
Daarna ben ik een stukje met haar gaan lopen, maar ze had er zin in dus dat stukje werd al snel een flinke wandeling waarbij zij vrolijk (maar wel nog wat langzaam) voor mij uit draafde.
Mijn moeder heeft de hele dag bijgehouden hoeveel ze heeft gedronken (ik moest werken) en dat is tot nu toe minder dan 400ml. Dat is dus echt veel minder dan gisteren en waarschijnlijk weer een normale hoeveelheid.
Het is heel erg vreemd, maar nu lijkt ze weer in orde te zijn. Natuurlijk gaan we morgen naar de dierenarts om alle mogelijke oorzaken uit te sluiten want het is nog steeds niet normaal.
@Bulleke: Ik weet eerlijk gezegd niet echt wat dat is, in de factuur van juli staat 'geriatrisch profiel intern uitgebreid (incl.T4)'
@Ientje: Misselijk was ze niet en is ze nu ook niet. Sloom was ze gisteren wel en is ze nog steeds een beetje, maar als ik kijk naar wat we de afgelopen dagen hebben gedaan vind ik dat ook heel logisch. De wandeling van vanochtend was eigenlijk ook heel bijzonder omdat ze normaal na 1 intensieve dag al niet zo'n wandeling wil maken en nu waren het 2 intensieve dagen.
Iets van staat eten is eigenlijk niet mogelijk. Ik let er heel erg goed op en controleer alles wat ze wil eten. Het hele gedrag is nu ook zo goed onder controle dat ze zelden nog iets van straat wil eten en in risico gebieden (BBQ veldjes) loopt ze nooit zonder korf. In de tuin eet ze nu helaas wel veel. Mijn buren hebben kippen, die kippen trekken musjes aan (kippenvoer) en die musjes nemen brood mee wat in onze tuin terecht komt.
Koorts had ik vanochtend opgemeten en dat had ze niet. Op uitdroging was ik inderdaad al alert, maar bedankt voor de uitleg en tips daarover.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?