Goedemorgen allemaal,
Sinds een korte tijd hebben we weer wat nieuws met Azula.. ze begint uit het jiets te blaffen, opspringen en happen naar mijn vriendin wanneer zij rustig haar ding in huis doet of op de bank zit. Ook gebeurt het wel eens wanneer ze (al pratend) de kamer weer binnenkomt.
Voor ons komt het over alsof het gedrag uit het niets komt. Onze reactie hierop is het overstemmen van Azula met een aantal luide 'euh' correcties. We staan, niet allebei tegelijk, voor haar net zolang tot ze stopt. Wanneer ze niet stopt zetten we haar in de hal om rustig te worden. Daar staat ook haar bench.
Dit gedrag moeten we absoluut niet hebben, maar weten ook niet waar het vandaan komt en of wij het wel goed aanpakken. En we weten ook niet hoe we dit kunnen voorkomen of hoe we het gedrag moeten ombuigen.
Iemand een idee of suggestie ? Natuurlijk heb ik meer informatie als dat nodig is.
Groetjes
Hoi!
Honden doen nooit zomaar iets, dus ja, er is zeker iets wat het triggert. Maar daar is nu te weinig informatie voor. We kunnen hier niets over zeggen nu.
De enige manier om van dit gedrag af te komen is om te achterhalen waarom dit gebeurt. Pas dan kun je er iets aan doen.
Wat betreft de correctie, tot de tijd dat je het definitief oplost, zou ik diegene bij wie hij het doet even uit de situatie halen. Dus als de hond tegen je vriendin sprint, loopt je vriendin de kamer uit. Waarom? Waarschijnlijk luistert de hond op deze momenten niet, dus dan moet je de hond fysiek dwingen de andere kamer in te gaan. Dit kan spanningen alleen maar verder op doen lopen. Je weet niet wat er aan de hand is en je wilt zeker niet dat de situatie escaleert, wat dan ook de oorzaak is.
Ik lees in je andere topic dat de hond ongeveer hetzelfde doet als het regent. Blijkbaar is het haar manier om jullie duidelijk te maken dat ze zich niet prettig voelt of iets als onprettig ervaart?
Ipv haar te gaan corrigeren, kan je je ook openstellen voor de hond en vragen wat er scheelt. Misschien verveelt ze zich, frustreert het haar dat ze op dat moment geen aandacht krijgt, of speelt er wat anders. Door je even ontvankelijk op te stellen, gaat je hond misschien een ander signaal geven.
Daarmee bedoel ik niet dat je mee moet stappen in haar emotie, maar dat je zo te weten komt waar het om draait. En van daaruit kan kijken hoe je de oorzaak van het gedrag (communicatie) kan aanpakken.
Wat doen jullie met de hond qua beweging/uitdaging?
Ik heb een amstaff gehad en deze vertoonde ditzelfde gedrag als hij zich verveelde.
Liep veel met hem, daar niet van, maar naast t lopen hebben dit soort honden echt meer uitdaging nodig ,zowel geestelijk als lichamelijk, en uiteraard ook zeker verplichte rustmomenten dit ivm overprikkeling waardoor ze ook zo'n doordram moment hebben.
Het is ook wel een beetje de leeftijd hoor, maar blijf consequent,een amstaff is een superleuke hond maar zijn ook erg volhoudend.
Even een vraagje ,je stopt haar in de gang? Heb je geen bench zodat je haar kunt aanleren dat dat haar rustplekje is, lekker iets te knagen erbij ( knagen kalmeert ) het kan echt een wereld van verschil geven.
En voor buiten tijdens t lopen neem wat brokjes mee en leg een spoortje uit ,het snuffelen en zoeken vergt geestelijk aardig wat inspanning, ook in huis kun je dit doen als de hond zo'n moment krijgt, zo kun je ook proberen t gedrag om te buigen.
Ik heb een amstaf x husky van 10 maanden. Hij doet hetzelfde. Hij doet dit wanneer hij uit wil, honger heeft of zich verveelt. Hij deed dit ook wanneer ik aan de telefoon was. Vooral dat was vervelend, omdat ik vanuit huis werk en dus niks kan doen op zo'n moment, behalve vluchten naar de gang. Dan stopt het wel overigens.
Ik laat hem op zo'n moment gaan liggen. Ik zorg er dan voor dat hij niet bij mij kan komen voor een paar minuten. Hierdoor nam dit gedrag af. Hij heeft nu een andere vorm gevonden, waarmee hij wel succes heeft. Hij gaat voor me zitten, blaft een keer en geeft me een poot. Vervolgens staat hij me aan te kijken met een schuin koppies. Dan reageer ik wel op hem, maar ik zeg dan dat hij moet wachten. Voor mij werkt dit, maar het zal vast niet de pedagogische oplossing zijn.
Ik kies er bewust voor om niet meteen te doen wat hij vraagt. Hij is vrij dominant. Wel merk ik dat wanneer hij genoeg te doen heeft (kauwen op kluif bijvoorbeeld.), dit gedrag afneemt. Hij doet dit bij mij op 2 momenten, de 2e wandeling (die wil hij eigenlijk al om half 12, en ik pas rond 1 uur) en het avondeten. Maar ook dit neemt af.
Mijn advies: genoeg activiteit aanbieden, dus lopen, kauwen en speelgoed (zoals voerbal of kong).
Qua uitdaging verstoppen we zo nu en dan wat lekker in het huis. Dit moet ze dan zoeken. Zo gauw ze het lekker heeft gevonden verstoppen we het op een nieuwe plek. Tevens kan ze, zo lang het mooi weer is, uit zichzelf de tuin in om lekker te ravotten. Ook doen we oefeningen met haar dmv de clicker.
We hebben haar bench in de hal staan. Hier verblijft ze 's nachts en als we niet thuis zijn ook.
Brokken verspreid ik soms ook in het gras voor een beetje uitdaging. Misschien moet ik dit wel vaker doen, wellicht wel elke keer. Overal een beetje verstoppen en lekker laten zoeken. Alleen dat moet ze in eerste instantie wel van de loop lijn ablijven, ander lopen we terug naar huis. En proberen we het een paar minuten later weer.
Dan zijn jullie al hartstikke goed bezig :) Gewoon volhouden ( klinkt makkelijk) maar het loont op den duur. En qua beweging miss je wat verdiepen in flirtpole of springpole / tree tugger. Al doe je dit 5 min ,om de dag, raken ze enorm veel energie kwijt. Dit is ook een goede optie voor als je een keer geen lange wandeling kan maken.
"Meisjes plagen? Is aandacht vragen" Denk dat Nicole wel een goede heeft gegeven. Je vriendin verwijderd zich zonder correctie en gedoe uit de kamer. Doel is dan niet bereikt voor je hond, die denk ik? Alleen maar een beetje aandacht/spel/knuffelen wilt. Kan ook je hond verwijderen maar moet jij zelf mee, dat is best intensief en vraagt veel discipline van jezelf. Kalmte? Ga je weer terug naar binnen. Begint het weer? Hopleka weer weg uit te ruimte, net zolang tot je hond het door heeft. In kalmte vind een beloning plaats. Pas dan ga terug naar binnen en in het meest ideale geval? Doe je pull en tuck spelletje als beloning. Zijn alle hondjes dol op zo een trek touwtje.
Lastig om van hieruit er over te oordelen. Hier een grappenmaker van 2 jaar die dit gedrag ook weleens vertoont. Ook op momenten dat hij gewoon voldaan is. Hij ligt dan zelf lekker te bankhangen met of zonder kluif en als ik dan denk, ik ga er effe lekker bijliggen, dan begint hij bovenop mij te springen en te happen. Alsof ik dus niet even mag liggen. Of als we terugkomen van wandeling of hebben gevoetbald in de tuin en ik daarna achter de laptop kruip, opspringen en happen. In mijn geval zie ik dit alleen maar als aandacht vragen. Bij hem werkt het meestal om rustig tegen te praten, soms houd ik hem ook even in de "houdgreep" en praat op een rustige toon tegen hem. Meestal voel ik dan die opgewondenheid uit hem vloeien. Gaat hij door, dan zeg ik, doei Teun. En zet ik hem voor een time out in gang. Maar goed, ik vind het lastig om jullie situatie vanaf achter een scherm in te schatten.
@Ik zou persoonlijk geen luide correcties gebruiken, mijn ervaring is dat ze daar alleen maar meer van doordraaien.
Dit klinkt als typisch aandachtvragend gedrag voor dit soort rassen. Ik heb geen staff maar wel een kruising waar het in zit en dit gedeelte herken ik. Boi heeft dit een hele tijd zo gedaan als hij aandacht wilde of juist moe was.
Naast alles wat hier al genoemd is hielpen bij ons zelfbeheersings oefeningen. Het kunnen behoorlijk opgewonden standjes zijn en wij hebben hem geleerd eerst rustig te worden, daarna spelen/aandacht etc.
Lekkers in je ene hand en daar mag ze niet aankomen. Als ze dit goed doet eerst belonen met iets nog lekkerders uit je andere hand, hemel in prijzen en daarna mag ze het andere snoepje ook.
Dit kun je uitbreiden op heel veel verschillende manieren. Uiteindelijk kun je het lekkers op de grond gooien. Of het afwisselen met speeltjes.
Klinkt als een hond die niet voldoende uitdaging krijgt en dus gaat lopen klieren.
Dat het ook plaats vind in de regen is niet vreemd, de meeste stafford die ik ken hebben een hekel aan regen, daar smelten ze van denken ze...
Langere wandelingen en meer uitdaging geven, in het eerste deel van het staffords en pitbull topic, heb ik een hele lijst van mogelijke uitdagingen beschreven en hoe deze te doen op een correcte manier. Wellicht de moeite om die topic reeks door te lezen.
[edit] Stafford en Pitbull topic deel 3 | HondenForum (hondenpage.com)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?