Nero is nu ruim 1,5 jaar en zo ver ik weet verder hartstikke gezond. Ik zit er aan te denken om eens in de aantal jaar rontgenfoto's te maken om hem te laten onderzoeken op hd/ed. Omdat deze afwijkingen ernstig zijn, en eenmaal voorkomt bij grotere honden, is het natuurlijk het best om het in een vroeg stadium erachter te komen mocht hij dit hebben. Ik hoor of lees wel eens verhalen over honden met ernstige hd of ed en dat verloopt echt vreselijk meestal.
De ouders van Nero zijn allebei onderzocht hierop dus in principe maakt dat de kans al iets kleiner, maar ik weet ook dat het geen garantie biedt. Ik zit er daarom te denken om foto's te laten maken als hij straks 2 is, een keer als hij rond de 6 is en een keer als hij senior 10-12 is. De foto's op deze leeftijd dus puur preventief, mocht er op een ander moment problemen met gewrichten komen dan laat ik dat natuurlijk ook onderzoeken. Ik vraag me af of dit zin heeft. Wie heeft ervaring met preventief foto's maken, is het raadzaam of niet?
Als hij verzekerd is, zou ik gewoon zeggen dat hij wat stijf is als hij opstaat zodat je het in elk geval voor een deel op de verzekering kan verhalen.
Ja hoor. Veel mensen die sporten met hun hond doen dit. Gewoon om even zeker te weten dat je de hond vol kunt belasten. Doordat het geen officiële foto's zijn (die je nodig hebt om te gaan fokken) kan het vaak wat goedkoper. De prijsverschillen zijn wel fors dus kijk even rond. Ik ben bijvoorbeeld niet bij mijn eigen dierenarts geweest. De hond krijgt wel een roesje waar natuurlijk ook wel eer kleine risico's aan zitten.
Ah da's een goeie! Hij is inderdaad verzekerd. Scheelt weer in de kosten, al vind ik dat niet belangrijkst.
Vind ik persoonlijk niet echt netjes en de meeste dierenartsen gaan hier echt niet in mee. En juist door dit soort zaken worden verzekeringen steeds duurder. Ik zie het gewoon als kosten die nu eenmaal bij mijn hobby horen. laten we de verzekeringen gebruiken voor zaken die echt nodig zijn.
Oké dankje! Ja, een roesje ben ik helaas bekend mee die heeft hij het afgelopen half jaar al heel regelmatig gehad helaas. Ik ben in principe niet van plan hem aan te bieden als dekreu. En dit is ook niet iets wat ik heel vaak zou doen, behalve als het nodig is, anders laat ik er steeds een paar jaar tussen zitten. Goede tip, ik ga eens kijken wat het bij mijn dierenarts kost en dan ga ik het vergelijken met andere.
Maakt dat het duurder? Door alle pech met Nero heb ik nu al de premiekosten voor de komende 2 jaar eruit gehaald. Las toevallig vandaag dat slechts 5% van de dieren in Nederland verzekerd is. In Zweden is dat 90% en daar is de premie daardoor veel lager.
Ik laat mij honden röntgen, maar dat is maar eenmalig. HD of Ed hebben ze of hebben ze niet. Dus aan 1 jaar neem ik de foto's en laat ze beoordelen, die zijn dan gans hun leven geldig. Ze gaan niet ineens aan 8 jaar HD E krijgen als ze met een a beoordeeld zijn.
HD, ED en wat betreft kleinere honden PL. operaties worden bijna door geen enkele basisverzekering gedekt; daar moet je dan een aanvullende verzekering voor afsluiten.
Je schrijft: ouders zijn onderzocht. Belangrijker is de uitslag; bij voorkeur; vrij van HD, ED en PL of een lichte gradatie.
Als je behendigheid of een andere belastende sport gaat doen, dan is het wel belangrijk dat de hond goede heup-, elleboog- of voor kleine honden kniegwrichten heeft.
Fijn dat jij dit zegt, daar is een verzekering inderdaad niet voor bedoeld. Het is overigens ook gewoon fraude (van zowel een DA die eraan meewerkt als de huisdiereigenaar)
----
Ik heb er geen ervaring mee met dat preventief doen, maar foto's hebben zeker wel waarde
Indicatie: Voor Gijs (andere reden om foto's te maken) was ik 160 euro voor de foto's (heup+schouders) en 60 euro voor het roesje kwijt
Dat is toch logisch dat de premie dan weer omhoog gaat. Als iedereen zijn premiekosten eruit haalt, dan heeft de verzekering geen enkele winst en het blijft nog altijd een bedrijf wat winst wil maken.
Juist doordat er maar een laag percentage huisdieren verzekerd is, is de premie sowieso hoger, als men dan ook nog eens hoge kosten heeft, dan moet de premie weer omhoog om de vergoedingen te kunnen betalen.
In Zweden is 90% verzekerd, waarvan waarschijnlijk een groot deel nooit en weinig aanspraak maakt op de verzekering en dat houdt de premie laag, plus het hoge aantal verzekerden wat de premie laag maakt.
Vind ook dat je het niet kan maken om te doen of je hond mankt en op die manier je vergoeding terug te krijgen.
Als hij niet onder een roesje hoeft? En er worden niet te frequent foto's gemaakt? Zou ik het laten doen. Zou er wel duidelijk bij zeggen dat het preventief is.
Qua premie kosten zou ik me niet zo druk maken hoor. Verzekeringen worden al jaren overgenomen. Het zijn over het algemeen dochter ondernemingen en zo krikken de grote, de prijs hoger. Ook dankzij het investeren in aandelen (noem het altijd maar gebakken lucht) en heeft ook te maken met met de inflatie ieder jaar. Dat is over het algemeen waarom de premies hoger worden.
Ik doe dat bij al mijn honden met 18 maanden...fijn voor de fokker en ook voor mezelf, ik heb grote honden en dan is de leeftijd voor preventief rontgen 18 maanden.
Hier werd het indertijd door de Fokker georganiseerd
Het gehele nest werd onderzocht
Bij mij op de igp club laat iedereen de hond röntgenen voor de sport. Willow moest eigenlijk ook al lang, maar net nu het weer op de planning stond gaan wij weer een tijdje op reis. Dus is ze aan de beurt als ik terug ben. Ze wordt dan gerontgend op Heupen, ellebogen en de rug. Vooral dat laatste wordt er niet altijd bijgepakt, maar o zo belangrijk.
Ik moest voor Paddy een keer heupfoto's laten maken, de verzekering heeft toen eerst met de da gebeld voor ze t vergoedden.
Zelf zou ik t niet doen als er geen klachten zijn en t niet echt noodzakelijk is.
Hier laat ik mijn honden met 11 maanden voorrontgen en met 20 maanden afrontgen.
Dit omdat als ze slechte heupen hebben en ED je dit al kan zien op de foto's en ik vanaf 12 maanden de honden op de training pas laat springen en meer belasting op de gewrichten leg weet ik dan al of ze vrij zijn van HD en ED en dus gewoon met ze kan sporten.
Met 20 maanden nog een keer wegens fokplannen.
Maar waarom meer dan een keer röntgen in een leven? Als ze met 18 maanden geen HD en ED hebben dan hebben ze dat met 12 jaar nog steeds niet hoor.
Wat wel kan in die tussentijd is dat er door een blessure artrose kan gaan vormen maar dat is voor mij geen rede om de hele hond weer te laten rontgen dan laat ik een foto maken van die ene plek waar de hond mee mank oid.
Verder kan het inderdaad heel erg veel schelen per arts denk aan 350,- per foto of 60,- voor 4 foto's van heupen, rug en ellebogen.
Ik laat mijn honden altijd zonder roesje röntgen tenzij het officiëel moet voor de stamboom.
Niet iedere dierenarts weet hoe die röntgenfotos moet lezen daar zijn speciale artsen/opleidingen voor dus let ook daar op dat je niet bij zn standaard kliniek ze laat maken maar een die gespecialiseerd is in röntgenfoto's maken en beoordelen liefst ook officiële foto's maakt.
Wij hebben het ook gedaan met onze labrador op 14 mnd leeftijd en we gaan het ook doen bij onze nu nog pup. Inderdaad voor de sport en fijn om te weten voor de fokker.
wij hebben geen officiële (voor fok) foto’s laten maken maar onofficiële en nagekeken door de orthopeed van de praktijk (die ook officiële foto’s beoordeeld). Kost een stuk minder
Gewoon doen. Harstikke goed juist. Tex heeft HD en eerlijk; momenteel merk je helemaal niets meer aan hem. Ik weet het, en ik zie alsnog niets meer. Dus het kan goed verborgen zijn bij jonge honden.
Odin heb ik niet laten controleren, omdat het roesje meer risico's meebrengt voor hem ivm. epilepsie. Maar anders had ik het bij hem ook laten doen.
Waarom dan niet zonder roesje? De meeste dierenartsen doen dit standaard tenzij de hond echt agressief is.
Niet mijn ervaring maar mijn honden en katten zijn (behalve 1 kat lol) Zijn gewend dat er gekloot wordt aan ze. Dat is ook een specialiteit Zit, lig en je krijgt nu een borstkast/been/spier massage van de arts en dan gaat die weg en heb je foto
Omdat hij 50 kilo weegt. Dat gaat hem echt niet worden om die stil te laten liggen voor de foto. Als hij iets niet wilt is hij nu eenmaal sterker dan een mens.
Ik mocht er de laatste keer bij blijven en mijn hond moest op zijn rug met de heupen helemaal buiten gedraaid liggen. En dan doodstil zodat de foto’s scherp waren en uiteraard zonder dat iemand hem vast kon houden. Knap als ze dat doen zonder roesje.
Is niet vreemd hoor, hier deed de DA de heupfoto ook zonder roesje. Met een beetje geduld en een paar extra handen is dat goed te doen. Mijn DA nam liever wat extra tijd om de hond een roesje te besparen.
Is de hond inderdaad agressief of doodsbang, dan is het een ander verhaal.
En je mag ze niet gebruiken voor officiële foto's wat betreft erfelijkheid geloof ik.
Maar bij ons was het gewoon voor onderzoek naar de klachten aan de achterhand.
Mijn mechelse herder reuen wegen 47 en 49kg en zijn onwijs gespierd en loeisterk. Zijn ook niet sociaal naar mensen die ze op een plek willen houden omdat ze regelmatig ingezet worden op heftige evenementen en voetbalwedstrijden waar ook wel eens gebeten word.
Leren muilkorf om, ik de kop vast en de dierenarts met 1 assistent of met mijn partner zorgen dat de hond blijf liggen waar hij ligt zonder iemand of zichzelf te verwonden.
Ik heb 3 verschillende dierenartsen waar het op deze manier lopendeband werk is en gerust 25 honden op een dag doen. Politie en leger zijn er ook vaste klant.
Binnen 5 min 5 foto's van rug, heupen en ellebogen en perfect gemaakt ook. 15 min later gelijk de uitslag die door de dierenarts uitgebreid besproken en uitgelegd word.
Voor de HD, ED en rug foto moet de rug worden gestrekt, de elleboog op een bepaalde manier worden gebogen en de heupen in een bepaalde positie liggen met recht gestrekte achterpoten terwijl de hond op zn rug ligt. Er zullen weinig tot geen honden zijn die dat fijn vinden en dus weg willen lopen of bijten daarom worden ze vast gehouden normaal door eigenaar en arts maar bij sterkere honden 3 personen
Ik laat ze gewoon in slaap doen. Geen gedoe en gezeur en gestress en alles opt gemak.
Maar goed, ik ben dan ook superwoman niet en heb maar gewoon hondjes ipv monsters
Ik ga het niet doen als het niet perse hoeft bij Odin. Stress is ook ontzettend slecht voor honden met epilepsie. Echt, je kan me een zeur vinden, maar een hond hebben met epilepsie is echt doodeng. Je bent je halve leven (ja, echt) bezig om aanvallen te voorkomen/minimaliseren en dan preventief iets onderzoeken is echt tegenstrijdig.
Als het moet, moet het. Maar preventief? Nop, echt niet.
Of dus een roesje zodat het voor de hond wat minder stressvol is. Tenminste daar kies ik dan voor.
Ja maar daar kan ik mij ook helemaal inkomen hoor. Bij epilepsie probeer je elke trigger te voorkomen die een eventuele aanval kan uitlokken. Ik zou dan ook geen preventief onderzoek laten doen wat extra stress veroorzaakt.
Bij ons was het trouwens ook geen preventief onderzoek, ze zakte door de achterhand. Ik doe zeker wel bepaalde onderzoeken preventief, zoals nieren en hart omdat het een probleem is bij mijn ras.
Maar bij een hond die epilepsie heeft + stress voor de DA, zou ik er zeker een paar keer heel goed over nadenken.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?