Je hebt je toch ook niet te verantwoorden... Het feit dat hij epilepsie heeft, is al wetenschap genoeg dat er met hem en de lijn waaruit hij komt, niet dient gefokt te worden ;)
Nee, hoef ik ook niet inderdaad. Maar ik heb echt het beste voor met mijn honden.
Wat betreft fok. Nee, uiteraard niet. Dat mag duidelijk zijn. Het zou preventief zijn, om het te weten voor zijn gezondheid/aanpassen in beweging etc. Dat heeft ook toegevoegde waarde. En daar ging het in de topic volgens mij ook om.
Hangt er ook van af wat je wil gaan doen. Als je bijvoorbeeld intensief gaat sporten gaat doen zou ik checken. Maar voor een. gewone huishond zou ik het niet snel doen hoor. Tenzij je echt iets in het loopje ziet. Hier alleen de honden gecheckt waar ik agity mee deed. En eentje vanwege een bijzonder loopje.
Ik ook. Mijn hond breekt nog liever een poot om zich uit de positie bij de dierenarts te wringen dan dat ze wordt vastgehouden. Ze is een ontzettend sociale hond die het liefst bij iedereen in de armen springt, maar een dierenarts? Een en al stress. Liever een roesje dus om een gevecht met dierenarts te voorkomen en haar een nog slechtere ervaring te bezorgen dan ze al heeft.
Van Penny moesten er ook een keer zonder roesje foto's gemaakt worden en dat was een drama. Samen met twee dierenartsen probeerde we Penny in positie te krijgen maar ze was echt aan het vechten voor haar leven. Ik heb haar nog nooit zo in paniek gezien.
De foto's lukte na een paar pogingen wel maar waren absoluut niet netjes. Verder heeft Penny er ook een trauma aan over gehouden, zowel bij de dierenarts of fysio is ze niet op haar rug of zij te krijgen en als dat wel moet wordt ze weer helemaal gek...
Toevallig moeten er komende maandag weer foto's van haar rug, heupen en knie gemaakt worden omdat ze klachten blijft hebben. Daarvoor gaat ze gewoon een roesje krijgen en aangezien ze nooit problemen heeft gehad met narcose (ook niet tijdens een best zware operatie vorig jaar) maak ik me er geen zorgen om.
Snap ik volkomen. En absoluut geen zeur. Het lijkt mij heel erg om een hond met epeleptie te hebben.
Als mijn honden laat ik dus rontgen en gelukkig lopen ze nog steeds zonder angst of terughoudendheid de praktijk binnen en ook met bv accupuntuur in de zelfde praktijk laten ze zich Makkelijk zonder moeite behandelen. Zelfs na het rontgen springen ze zelf de tafel weer op om de bak voertjes leeg proberen te jatten. Hier geen getraumatiseerde honden gelukkig.
Nog even als toevoeging op mijn reactie. De röntgenfoto's zijn vandaag gemaakt. Het duurde best lang voordat ik Penny kon ophalen en toen ze eenmaal thuis was was ze nog heel erg moe, afwezig en een beetje uit balans. Na even slapen in de bench en daarna nog even slapen op haar kussen was ze best goed hersteld en inmiddels is ze weer zichzelf (op de verergerde stijfheid in haar rug na, maar dat lijkt me niet zo gek).
Over een roesje zou ik me dus geen zorgen maken, mocht het nodig zijn
Een hond hebben met epilepsie is echt vreselijk.
Ik heb ook een hond met epilepsie ( ondertussen al 5 jaar ), en ook ik zou haar voor zoiets niet naar de dierenarts brengen, vanwege de stress die ze kunnen ervaren.
Een roesje of narcose krijgt zij alleen als het echt nodig is.
Wat betreft een gezonde jonge hond, zou ik de foto's wel met een roesje laten maken, heb ik bij mijn eerste hond ook laten doen.
Paddy heeft ook epilepsie. Hij krijgt eerder een aanval van de stress bij de da dan van een roesje. Zijn heupen zijn geronchend toen hij toch al onder narcose moest voor iets anders.
1 keer zonder klachten foto's maken snap ik nog (voor de sport, voor de fok, als aankoopkeuring, etc.), maar iedere paar jaar? Ik zou het dan alleen doen op medische indicatie. Dus niet "preventief". Er is ook niets preventiefs aan het maken van Rofo's, want je voorkomt er geen schade mee. Je kunt hooguit iets zeggen over de röntgenologische staat van het gewricht op dat moment, het blijft een momentopname. Als je met 2 jaar foto's laat maken en hij loopt na een half jaar kreupel, moet je toch weer nieuwe foto's laten maken. Straling is schadelijk, bewaar het liever voor die keren dat het er wel toe doet.
Een vaccinatie is bijvoorbeeld wel preventief. Je voorkomt er ziekte mee in de toekomst.
Stofwisseling kan veranderen in een menselijk lichaam op bepaalde leeftijd. Het vallen kan dus een totaal andere uitkomst hebben op latere leeftijd. Bij een dier spuiten we het plat op een mooie dag, bij mens wordt na een val een foto gemaakt. Altijd tenzij die persoon niet wilt gaan.
Dat gezegd? Is het helemaal niet gek om even te laten kijken naar het skelet en dat hoeft idd niet ieder jaar @kees maar af en toe kan dat wel. Mits er in de foto al een probleem zichtbaar is.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?