ik begrijp die houding niet is het een kwestie van onwetendheid of van niet willen weten
het is toch zo eenvoudig als je een hond hebt die volgens het fokreglement van een rasvereniging is gefokt dan worden er een aantal veel voorkomende erfelijke aandoeningen voorkomen door te testen bij de ouderdieren
wanneer je een zuivere kruising hebt dan komen die erfelijke aandoeningen uit twee rassen maar er wordt vervolgens uitermate zelden op getest hoe kan je dan met gezond verstand stellen dat een kruising net zo gezond is als een rashond die gefokt is volgens het reglement van een rasvereniging
@Liz, ik heb er zelf 2.. heerlijke beesten.
Het is nu eenmaal zo dat een Australian Labradoodle voorkomt uit meerdere rassen..
Het is inderdaad geen erkend ras, maar er zijn wel verenigingen van fokkers die er regels hebben opgesteld.
het is wel degelijk zo dat er heel goed gekeken wordt naar de ouder dieren, en er veel getest wordt wat betreft verschillende ziektes.
Het is dus niet te vergelijken met een dekking tussen 2 niet geteste honden.
Hedeki M ik heb je een krabbel gedaan
Dank je! Super.
nog zo eentje die ik niet begrijp hoezo zegt wel of niet testen op erfelijke ziekten iets over hoe lief of hoe heerlijk de honden zijn zon rare gedachtegang
er staat een opmerking: Ik ga er eens over lezen, dank voor de tip! Nog niet overwogen. Maar begrijp wel op het forum hier dat de meeste kenners, experts, geen fan zijn van kruisingen. Right? Of is dat bij de aus labradoodle niet zo'n probleem?
daar reageerde ik op. men vind hier dat een kruising niet kan.... en ik heb die in huis lees 2 austrailan Labradoodles en ik vind dat die wel kunnen, omdat daar wel degelijk gelet wordt op ziektes ect bij het fokken.
en ja ik vind mijn honden heerlijk en lief...
Ik vind dit ook een belangrijk verschil hoor. Ik heb niet zo veel problemen met kruisingen als de ouderhonden maar getest zijn op ziektes die in beide rassen van de ouderhonden veel voorkomen / dingen als heupdysplasie etc. Alleen doen de meeste kruisingenfokkers dat beslist niet, dus dat vind ik best risicovol. Bijv. stel dat iemand los met een aussie gaat fokken, prima, maar die kan merle aussie met merle border collie gaan kruisen zonder er bij stil te staan dat dat grote risico's heeft voor gehoor/gezichtvermogen.
Met een rashond ben je zeker niet per se gezonder uit, maar je hebt bij rasfokkers tegenwoordig gelukkig wel de verplichting van een flink aantal onderzoeken. Dat is meestal verantwoorder dan zo maar wat kruisen. Maar uiteraard heb je ook mensen die heel bewust kruisingen fokken en daarbij dan wél de relevante tests doen. Dan doe je niet per se iets fout imo.
als groep weldegelijk
Ik ben overigens een ontzettende voorstander van kruisingen. Helaas is het alleen zo dat er doorgaans niet getest wordt op veelvoorkomende afwijkingen en er redelijk onnadenkend twee honden op elkaar gezet worden (er zijn overigens wel bewust gefokte kruisingen). Hierdoor is de kans op een ongezonde hond gewoon groter. Daarnaast wordt dit vaak gedaan door mensen die voor het geld fokken, want het verkoopt goed omdat veel mensen het wel leuk vinden een 'unieke' hond te hebben. Wat ik zelf het grote voordeel vind van kruisingen, is het vergroten van de genenpoel. Alle rashonden lijken zo op elkaar omdat er simpelweg sprake is van inteelt, mede hierdoor ontstaan al die nare afwijkingen. Het is alleen niet zo simpel dat als je twee ongezonde rashonden kruist dat deze problemen dan verdwenen zijn. Voor mij was dit dan ook de reden om voor een asielhond te gaan, ik wilde de broodfok niet steunen maar kon me bij geen enkel ras helemaal vinden in het fokbeleid. Het concept 'ras' vind ik overigens sowieso iets dubieus... Zoek je een pup dan ben je op dit moment toch het beste uit bij een fokker die fokt met stamboom omdat er dan wel op bepaalde afwijkingen gefokt wordt.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?