Hallo!
Wij hebben nu bijna twee jaar ons rescue hondje uit Roemenië in huis, uiteraard hebben wij zoals de meeste niet echt een idee welk ras of kruising ons hondje nu net is. Gokken jullie mee?
Wij vinden dat Nelly wel op een kooikerhondje lijkt? of misschien zelfs een kromfohrländer (gladhaar). Wat denken jullie?
haar karakter = baasgericht , mens en kindervriend, heel gevoelig, speels, onzeker naar andere (grote) honden en mannen, spring in het veld, koppig
De kans dat een Nederlands of Duits, tamelijk 'zeldzaam' zuiver hondenras als een Kooikerhond of Kromfohrlander in een Roemeens asiel eindigt is nihil. Het is waarschijnlijk een leuke mengelmoes van heel veel rassen. Je zou een DNA-test kunnen laten doen bij Embark.
Wat een schatje.
Ik denk ook dat je dan beter kan kijken naar wat er in Roemenie voor honden rondlopen, vooral de regio waar ze vandaan komt.
Het lijkt me echt sterk dat iemand een kooikerhond of kromfohrlander uit het buitenland haalt voor veel geld, en het dan op straat zet, al weet je het nooit natuurlijk. Ergens in de verte heeft ze ook wat van een kokoni, maar hetzelfde verhaal natuurlijk.
Dit inderdaad. Met als slag om de arm dat die dna-testen alleen maar de rassen kennen van individuele honden die eerder met dit soort tests hebben meegedaan. Ze hebben geen volledig overzicht van alle rassen in hun databases.
Wij hebben zelf ook een kruising uit Roemenië sinds een paar maanden en heb dezelfde vraag gesteld bij zowel de DA als bij de hondenschool....beiden zeiden dat daar echt geen zinnig woord over te zeggen is aangezien het zeer waarschijnlijk is dat de ouders van jouw hond al kruisingen zijn etc etc...zo heb je in een paar generaties al snel heel wat verschillende honden te pakken...ik was in het begin ook echt op zoek naar wat het nu toch zou zijn maar heb me er maar bij neergelegd
Gefeliciteerd en wat een prachtig koppie en goed bezig.
Kan wel degelijk één van die rassen zijn. Waarom zou Roemenië geen rashonden kennen? Probleem is vaak dat wanneer het lastig wordt om wat voor rede dan ook? In die landen vaak het diertje ergens achtergelaten wordt. Roemenië is ook één van vier grootse broodfok landen, in Belgie kan je alles krijgen. Dus ik kijk er niet gek van op, zou je een DNA test doen? Dat je weleens gelijk kunt hebben.
Waarom zou je een stervensduur kooikerhondje uit Nederland kopen als je in Roemenië vergelijkbare rassen hebt voor veel minder geld? En hem dan vervolgens op straat los laten lopen? Nee, dat raakt kant noch wal. Het is logischer dat er vergelijkbare lokale rassen in zitten.
En niet te vergeten, straathonden hoeven niet per se kruisingen te zijn. Ze kunnen ook in hun gehele voorgeschiedenis al van-alles-wat zijn geweest, nooit een gespecialiseerd ras.
En geen hond wordt gekocht door een particulier in Roemenië, kan ontsnappen of wordt afgedankt bij het grof vuil. En blijkt dat er toch nog ééntje ademend. Je kunt natuurlijk altijd je gelijk willen hebben maar het is ook een beetje logisch nadenken. Grote stadsmensen in die landen? Schaffen hele andere hondjes aan dan op het boerenveld. Broodfokkers worden soms betrapt ook op andere middelen en dan moet alles snel weg en soms heb je gewoon hond die ze te slim af is.
Waarom zou zoiets niet populair zijn in een grote stad?
Eh, waar slaat die opmerking op? Jij wilt toch ook gelijk hebben, daarom reageer je toch weer? Dat lijkt me het hele punt van discussiëren op fora, anders kun je net zo goed niks zeggen :P Onenigheid houdt een gesprek levend.
En als je het over logisch wilt hebben: het is dus níet logisch dat een straathondje uit Roemenië een kooikerhondje is. Bestaat er een minimale kans dat er kooikerhondje in zit? Tuurlijk, we kunnen niks 100% uitsluiten. Maar waarom zou je jezelf of anderen gaan aanpraten dat het wellicht een kooikerhondje is, terwijl er in Oost-Europa van oudsher net zo goed spaniel-achtige hondjes gefokt werden die er heel erg op lijken? Dat is een veel voor de hand liggender verklaring. Ockhams scheermes: kies de hypothese die de minste aannames bevat en de minste entiteiten (factoren) veronderstelt, oftewel, de minst ingewikkelde verklaring is over het algemeen de juiste. Als je er logica bij wilt halen.
Heb vier en half jaar door gebracht in relatie met Nea peramos en acht jaar lang een relatie gehad met Thessaloniki (google maar) en jij denkt dat die rassen niet bestaan daar? Nu bijna 13 jaar getrouwd met Managua
Tja, dan heb je natuurlijk gelijk als je 3 relaties hebt gehad..
Natuurlijk zijn er rashonden in het buitenland, en ze kunnen ook in een asiel terecht komen, maar meestal word er gefokt daar met look a likes, honden zonder stamboom dus, waar van alles nog meer in kan zitten, en de straathonden maken zelf wel uit met wie ze het doen, die vragen niet eerst naar papieren..
Maar in het algemeen zijn dit soort honden bijna nooit een rashond.
Hoi Hanne,
Wij hebben volgens mij ongeveer dezelfde hond. Die van ons is in elk geval een kruising tussen kokoni en kooiker.
Groetjes Michael
Wat een schattig hondje om te zien zeg.
Het is een leuk hondje, jullie hebben er veel plezier van. Dat is heel fijn. Het meeste van deze straathondjes komt als pup zeer waarschijnlijk uit een broodfokkerij. Niet duur dus makkelijk af te danken. Of het wordt te oud om te verkopen en dan door de fokkerij op straat gezet of op de site aangeboden als zwerfhondje.,Er zit heel veel hondenleed achter. Het is een leuke hond, geniet er van. Maar een duidelijk antwoord over welke kruising dan moet je een goede dna test laten doen. Grote kans dat het een roemeense kruising is, en dat is dan toch goed?.
Ja, het is een typische Roemeense Rara! Ook wel vubara.
Er zit wel een verschil tussen broodfok honden en straathonden. Er zitten inderdaad veel broodfokkers in Roemenië, dit zijn meestal grote schuren vol met fokteven en jonge pups, meestal voor de export. Straathonden zijn meestal bastaard honden en geen (look a like) rashonden. Deze worden in het wild geboren of later op straat gedumpt. Er zal inderdaad zo nu en dan een ex broodfok hond tussenlopen. Het aandeel straathonden is daar groot dus die mixen snel met de bastaardhonden.
Het adopteren van een straathond is dus echt wel anders dan het kopen van een puppy uit een broodfok schuur.
Precies, broodfokhondjes zijn geld in de ogen van die fokker, lijkt me sterk dat de fokker zijn hondjes op staart gooit, geen geld dan heh..
De kans dat je hier in het asiel een broodfokhond haalt is groter dan een straathond in het buitenland.
Klopt inderdaad zo hadden ze lange tijd enkel Amerikaanse lijnen van Shelties in hun databank dus alle Engelse lijnen waren volgens hen kruisingen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?