Binnen
"Binnen"... en toen verdween de rest van de tekst. Dus een nieuwe poging.
Binnen enkele weken krijg ik een herplaatser. Het is de hond van een onlangs overleden vriend, wiens weduwe hem niet genoeg beweging kan bieden.
Ik heb eerder al honden gehad, echter uitsluitend jachthonden: 2 teckels en een pointer. Nu gaat het om een kruising Bordercollie x Groenendaeler, een "herder" dus.
Skai en ik "kennen" elkaar al 8 jaar, maar het opbouwen van een permanente baas-hond verhouding zal natuurlijk wel wat tijd vergen. De hond komt uit een gouden mand en het is uiteraard de bedoeling dat dat hetzelfde blijft. En laat ik nu van herders niets afweten... Tips en ervaringen van mensen met herders en herplaatsers zijn dus meer dan welkom.
De hond is keurig opgevoed, maar heeft twee "nare kantjes": trekken aan de lijn en concurrentiedrang met andere intacte reuen. Het eerste zal ik wel zonder al teveel problemen kunnen oplossen met tijd en geduld; het tweede heb ik met mijn andere honden nooit meegemaakt en daarvoor zijn tips en richtlijnen dus welkom.
Ik wil dat de herplaatsing slaagt natuurlijk en vandaar mijn vraag om tips en ervaring. Want de eerste teckel was ook een herplaatser en dat heeft behalve een onoverwinnelijke verlatingsangst (hij was effectief achtergelaten) nooit enig probleem opgeleverd. Maar ik ben met jachthonden opgegroeid, dus die rassen waren, hoe verschillend ook, vertrouwd. Het gat in mijn kennis van herders wil ik graag bijspijkeren, tot genoegen van mijzelf en hopelijk ook van Skai.
Wat fijn dat jij hem een gouden mandje kan bieden!
Ik heb zelf 2 herders (Hollandse, dus ander karakter uiteraard, maar t blijven herders)
Ik zou vooral naar de hond kijken. Het is een kruising en elke kruising is anders. Het trekken aan de lijn zul je inderdaad opgelost krijgen.
De 'concurrentie' drang zou ik persoonlijk eerst even 'negeren'. Herders zijn mensen-honden en veel herders vinden het dan ook niet leuk om met soortgenoten op te trekken. Werk dus eerst aan jullie band alvorens je hem met andere honden laat kennismaken. Focus vooral op het negeren van andere honden, lijn hem aan en laat hem alleen los bij honden waarvan jij zeker weet dat het goed gaat. 1 van mijn honden heeft het totaal niet op vreemde honden en ik accepteer dat dan ook van haar.
Bereidt je vooral voor op een hond die je veel moet uitdagen en bezig moet houden. Het zijn werkhonden en ze hebben graag een taak, ongeacht de leeftijd. Misschien kun je op zoek gaan naar een leuke cursus? Om jullie band te versterken en de hond een kans te geven zijn ei kwijt te kunnen.
Dank je wel, dat negeren ga ik zeker proberen. Een werkhond, gelukkig, daar heb ik ervaring mee. De teckels waren op hun tijd luie doedels, maar met de pointer was dat wel anders. Die was onvermoeibaar en heeft tot de laatste twee maand van zijn leven zijn bijnaam "witte bliksem", die het dorp hem gegeven had, waar gemaakt. Misschien krijg ik dus nu een "zwarte bliksem"?
Ik zal eens uitkijken naar een leuke cursus, maar ik woon in het Groothertogdom Luxemburg en daar zijn dat soort dingen dun gezaaid. Maar misschien vind ik wel iets geschikts in de provincie Luxemburg of Luik.
En anders kun je hem ook zelf aan het werk zetten. Loop wat spoortjes uit, doe aan detectie speuren oid, koop wat hindernis sets. Allemaal leuke dingetjes om te doen. Aangezien je al ervaring hebt met werkrassen denk ik echt dat een herder niet heel anders zou zijn. Zeker niet op een al wat oudere leeftijd. Komt vast allemaal goed!
Wat fijn dat deze hond bij jou een tweede gouden mand gaat krijgen.
Ik denk dat in mijn herplaatser Lola de hond op mijn profielfoto ook wel wat herder in meegemixed was, en mijn eerste eigen hond was een duitse herder.
Ik ken herders als intelligent en baasgericht (maar als het goed is niet slaafs), ze regelen graag, kunnen goed (of voor een mens soms juist niet haha) oplossingen bedenken. Een hond waar je goed contact mee kan krijgen en vriendschap mee opbouwen, mits respectvol behandeld.
Bij een herplaatsing eerst rustig laten wennen natuurlijk aan het nieuwe huis, de bewoners en de omgeving. En dit in het tempo van de hond.
Voor het trekken en uitvallen naar andere honden zou ik Turid Rugaas haar methode die ze beschrijft in haar boekje Help mijn hond trekt toepassen. BAT 2 (behaviour adjustment training) van Trisha Stewart is ook aan aanrader.
Denk niet dat je zoveel naar het "ras" hoeft te kijken, alle partijen snappen dat de hond meer beweging nodig heeft. Is het bedoeling dat de weduwe in contact blijft staan met de hond? Dan kan ze een paar mee om te laten zien hoe dat probleem op te lossen. Ze zal hem immers ook uitgelaten hebben. Hij is ook 8 dus rustig aan.
Qua nieuw huis? Rustig opbouwen dus ga niet gelijk als een malle, wandelen en naar verschillende plekken of overload aan aandacht (je kent hem al, dus doe hetzelfde wat je normaal zou doen toen hij nog daar woonde) Iemand hier kon met hetzelfde strookje park/bos goed uit de voeten en ik heb een rondje om de kerk gelopen na advies van hier. Omdat het niet gelijk koek en ei was met het lopen. Zit ie lekker in ze velletje dan breid je een stukje uit.
Onze vind ook niet altijd elke reu tof en de vorige ook niet, blijven kerels hihi. En honden op die leeftijd hebben niet altijd zin in dat gehannis van andere honden. Zou zeggen flink oefenen met de recall, dat begint in de woonkamer dan kan je het later buiten toepassen.
Succes iig, de wil is er dus het zal echt wel gaan lukken.
En nog een vraagje? Wonen jullie vlak bij mekaar of gaat hond naar een totaal andere omgeving? Want het zou kunnen als jullie in dezelfde omgeving wonen? Dat het misschien veel sneller gaat met het wandelen.
Wel een hele leuke kruising. Heb beide rassen gehad. Zalige honden !
Ook heb ik veel herplaatsers gehad.
Mijn tip is zodra je hond er is, geef hem structuur. Zeker in het begin. Dit wordt zijn houvast. Hier kan hij op terugvallen. Dit geeft hem duidelijkheid.
Mijn ervaring is, zowel bij de border collie als de groenendaeler, is dat het heel gevoelige honden zijn. Dit vergt ook een rustige, maar duidelijke aanpak met fluwele handschoentjes
Het verschil tussen border collie en groenendaeler vind ik wel dat de groenendaeler echt meer leiding nodig heeft. Als je zelf niet genoeg leiding neemt, gaat de groenendaeler (herder) het zelf wel regelen. En dat zijn dingen die je liever niet hebt.
Probeer dat te voorkomen en dat de focus echt op jou ligt.
Heb je een foto van de hond (ben niet nieuwsgierig hoor hihi)
Bedankt voor de goede raad! In verband met die nodige structuur is nu afgesproken dat de hond pas in september definitief bij mij komt. Omdat ik in de zomer al enkele afspraken had die niet af te zeggen zijn en waarbij ik Skai 2 keer elders zou moeten onderbrengen, of weer naar "huus" of iemand anders in huis, allemaal niet te best voor de aanpassing. Inmiddels heb ik bij verblijf in België de hond al enkele malen ’ontvoerd’ om met hem te wandelen en te spelen en zoals ik al had vermoed ( ik ken hem tenslotte al jaren), is de klik er wel degelijk. Hij ’omtrent binnenkort ook enkele dagen in Luxemburg logeren, zij het nog in gezelschap van het huidige vrouwtje. Ik kijk de toekomst dus met vertrouwen tegemoet en hoop dat we samen op enkele,e leuke jaren kunnen hebben. Want hij blijkt geen 8, maar 10 te zijn,de tijd vliegt!
T z,t, zal ik zeker een foto plaatsen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?