Wij hebben een golden retriever en daar zouden wij graag een nestje mee hebben nu heeft iemand die wij kennen een reu alleen is dat een kruising tussen een labrador en een duiste herder(hij is zwart ) wat voor pups zou je dan krijgen ik heb wat rond gekeken op Google maar kan niet echt iets vinden
Hoi Tim,
Heb je wel gedacht aan de gezondheidstesten bij de ouder honden? Dat lijkt me je voornaamste zorg, gezien je als fokker (ja als je een nestje fokt bent ben je een fokker ) compleet verantwoordelijk bent voor het afleveren van een gezonde pup.
Een gezondheidstest niet alleen maar een checkup bij de dierenarts. Gezondheidstesten zijn onderzoeken bij gespecialiseerde artsen. Denk bijvoorbeeld aan foto's van heupen, ellebogen en rug. Daarnaast zijn er nog enkele bloedtesten die je kunt doen om een aantal erfelijke gebreken te kunnen vaststellen.
Bijvoorbeeld een drager x drager van een bepaalde ziekte kan hele zieke pups geven, terwijl de ouders nergens last van hebben.
Daarnaast ook goed kijken naar de karakters, is dat wel een match?
Bovenstaande zaken zijn belangrijker dan alleen het uiterlijk van de honden.
Ik weet dat dat niet je vraag is maar dit is wel belangrijk als je verantwoord een nestje wil fokken. Helaas word deze stap zeer vaak overgeslagen.
Waarom? Niet doen, hoor. Heeft je hond een stamboom? Als hij dat heeft kun je een teef zoeken met ook een stamboom voor een nestje. En de bijbehorende gezondheidschecks.
Dan krijg je grote kans op een pup met erfelijke ziektes. En daar zijn er veel van.
Qua uiterlijk is t nooit te voorspellen helaas.
Dan krijg je pups waar waarschijnlijk alleen mensen in geïnteresseerd zijn die impulsief een pup aanschaffen omdat het Corona is en waarbij de hond weer weg kan zodra hij begint te puberen.
Asiels zitten al vol genoeg en er is al teveel foute fok in Nederland, doe het goed of doe het niet en laat het dan lekker aan de professionals over.
Dit inderdaad. Mijn ouders lieten hun hond testen bij de dierenarts, en op de een of andere manier werd ze 'geschikt voor fokken/dracht' verklaard, terwijl ze nog jong was (anderhalf jaar toen ze de pups kreeg), en ze blijkt nu ontzettend ernstige HD te hebben. Binnen een paar maanden na de dracht werd dit opgemerkt omdat ze begon te gillen als je haar heupen verkeerd aanraakte... Hoe ze dat dus hebben kunnen missen eerder? En haar leeftijd...
In ieder geval een van de pups heeft ook HD (al zijn de pups nu wel al een aantal jaar oud, bij die ene pup werd het in het eerste jaar vastgesteld, de puppy-eigenaren hebben nu niet meer echt contact met mijn ouders, dus wie weet hebben meerdere pups het geërfd). De teef was een kruising, de reu een 'rashond' maar zonder stamboom (en dus ook geen gezondheidstesten). Mijn ouders wilde expres voor een kruising gaan 'want die zijn gezonder'... Maar ongezonde rassen/kruisingen, maken met elkaar niet plots gezonde pups
Dat kan niemand voorspellen, het zijn bastaard honden.
Het voornaamste is toch dat je gezonde pups wilt krijgen.
Dan minimaal jouw hond en de reu laten testen op ED en HD.
En wat weet je over de gezondheid van beide ouders van jouw hond en dat van die reu?
Sommige ziektes of afwijkingen komen weer terug in een volgende generatie.
Er zijn zat mensen die dit totaal niet interesseert , en gewoon zien waar het schip strandt.
Hoe sta jij daar in?
Dit is inderdaad zo'n stomme fabel. Een kruising is - over het algemeen genomen - gezonder alleen wanneer het echt om een mengelmoes gaat, een onherleidbare bastaard met zoveel mogelijk verschillende, totaal ongerelateerde voorouders.
Een groot deel van stamboomloze honden zijn look-a-likes. Die vissen in dezelfde genenpoel als stamboomhonden (anders zouden ze er ook niet exact hetzelfde uitzien), maar dan zonder testen en zonder dat er zicht is op inteelt. De kans op ongezonde honden is daar juist groter.
En helaas zijn veel simpele kruisingen (alsook designerkruisingen), precies kruisingen tussen zulke look-a-likes.
wanneer je probeert uit te leggen dat de testen belangrijk zijn dan krijg je zo vaak te horen dat ze zelf of iemand die ze kennen een rashond heeft gehad die al jong klachten had terwijl ze alleen maar kerngezonde kruisingen kennen zucht
punt 1 een hondenpaspoort met een rasnaam er in maakt de hond geen rashond die heb ik nu al zo vaak gehoord ja maar in zijn paspoort staat border collie terwijl toch duidelijk te zien is dat het om een kruising gaat
punt 2 een hond met een stamboom is niet zonder meer een rashond ik zie veel honden voorbij komen met een stamboom die feitelijk kruisingen zijn
punt 3 een stamboom zegt niets over gezondheidstesten want die zijn daarvoor niet verplicht daarvoor moet je een fokker hebben die aangesloten is bij de rasvereniging en die fokt volgens het fokreglement van die vereniging
punt 4 deze gezondheidstesten sluiten bepaalde erfelijke aandoeningen grotendeels uit ga mij dan eens uitleggen hoe het nalaten van deze testen een gezondere pup zou geven ra ra
Waarom wil je nestje als ik vragen mag?
Ik neem aan dat je ouders de hond dan niet hebben laten rontgen en zo wel dat die foto's dan niet door een erkende dierenarts die de foto's mag keuren zijn gekeurd. Dat is namelijk ook onder dierenartsen een vak apart.
Super leuk pups! Als de ouders beide gezond zijn en een leuk karakter hebben niet angstig, stabiel enz dan doen!
En een hobd is in mijn ogen gezond als deze DNA getest is en vrij op de 192 erfelijke te testen ziektes en afwijkingen plus vrij is van en dus gerontgent op HD, ED en afhankelijk van het ras ook de rug en ogen getest.
Ook wil je geen epeleptie door geven aan de pups dus zul je moeten uitzoeken of dit voorkomt in de familie van de evt ouder dieren.
Bedenk je wel dat de fokker altijd verantwoordelijk is voor erfelijke afwijkingen ook als de pups een paar jaar oud zijn.
Dat houd. oor de wet in Nederland in dat de genen die op moment van geboorte van de pups de eigenaar van de moeder hobd is voor alle kosten van operaties opdraait als er iets met de pups is waar niet op getest is maar wel kon.
Zorg dus dat je zeker bent dat alles goed zit.
Ja, ik bedoelde dat ze zo'n 'typische' dierenartsen checkup gaven. Niet de testen die echt nodig zijn voor gezonde pups, ze testten alleen toen of ze geschikt/gezond genoeg was voor dracht ofzo. Wilde met deze ervaring illustreren dat langs de dierenarts gaan om te kijken of de teef gezond genoeg is voor dracht, dat dat niet betekent dat het verstandig is om voor een nestje te gaan, en dat bij zo'n oppervlakkige checkup dingen gemist worden.
Zijn er dan meer dan 20 gezonde honden in Nederland? Het lijkt me zelfs niet wenselijk om elke individuele hond te laten testen op 100+ genafwijkingen. Ik vind dit eerlijk gezegd een beetje overdreven. Het inperken van de genenpoel tot een handjevol ogenschijnlijk gezonde individuen is veel schadelijker dan wat hiermee voorkomen wordt.
(Laat het voorop staan dat dit een heel andere zaak is dan honden te screenen op binnen het ras of de combinatie van rassen veelvoorkomende afwijkingen).
Ik neem aan dat mijn honden geen uitzondering zijn hoor.
Alles is hier DNA getest en een van de 12 is DM drager geen lijder. Dus er kan wel mee gefokt worden als ik dat zou willen maar dan tegenover een DM vrije hond. Dan komen er geen lijders uit echter is er wel een kans op dragers dus zullen de pups ook getest worden.
Ik heb herders uit verschillende lijnen en ook een niet herder.
HD, ED en rug (afwijkingen en extra rugwervel) is iets waar mijn herders al generaties op getest worden en vrij van zijn. Ik laat al mijn honden wel altijd nog rontegen hierop voor de sport/werk en fokken.
Dus ik fok alleen met honden die volledig gerontgent en DNA getest zijn ook al heb ik geen stamboom honden.
Overgens weet je ook direct het inteelt percentage met die DNA test ook handig met het maken van een combinatie.
Maar helaas zullen veel stamboom honden inderdaad positief testen op een aantal dingen en op dit moment is er ook al de discussie bij verschillende rassen die zo doorgehakt zijn dat de inteelt percentage zo hoog ligt dat het niet anders kan dan dat op genetisch vlak de heel populatie neef en nicht is. Een hoop mensen willen daarom andere rassen erin fokken maar helaas vind 9 van de 10 keer de rasvereniging dit absoluut niet kunnen en geeft die outcrossen geen mogelijkheid. Ondanks dat ook zei zien dat hun ras(sen) de afgelopen jaren steeds korter leven en zelfs al met 7 jaar op zijn.
Er zijn genoeg DNA testen op de markt die honden automatisch testen op alle (in hun database opgenomen) genetische aandoeningen. Daar hoef je maar een klein beetje wangslijmvlies voor op te sturen. Is dat zo overdreven dan? Ik weet dat bij sommige rassen elke pup in een nest zo'n DNA test krijgt nog voor ze naar hun nieuwe eigenaar gaan.
Scotty's DNA is ook getest. Ik kon een paar weken na het opsturen heel simpel en overzichtelijk inzien dat hij vrij was van 179 geteste aandoeningen, waarvan 13 veelvoorkomend binnen de rassencombinatie, en drager was van 1. Lijkt me toch de moeite waard.
Waarom willen die rasverenigingen dat dan niet
Bij een werkhond kan ik me er veel bij voorstellen maar bij een huishond
omdat ze bang zijn dat vers bloed "hun" ras te veel veranderd en. iet meer voldoende voldoet aan de eisen die op shows worden gesteld en ze dus geen best in show meer kunnen worden.
Wat bedoel je dat je je er bij een werkhond veel bij kan voorstellen? Dat ze juist wel of niet testen?
Ik vind persoonlijk dat iedere hond getest dient te worden voordat er mee gefokt word
werkhond of huishond je wilt toch niet dat je hond met 7 jaar al dood neervalt of met twee jaar al ingeslapen moet worden wegens zware HD of als je geluk hebt met 7 maanden een paar duizend euro kwijt bent aan operaties. Of dat je hond met 4 jaar dood neervalt vanwegen hartproblemen
Dat vinden ze blijkbaar belangrijker dan de gezondheid van het ras.
de aanleg voor het schapendrijven is bij border collies genetisch bepaald dus erfelijk zonder die aanleg zullen ze nooit echt kunnen schapendrijven door er een ander ras in te kruisen loop je dus een groot risico die erfelijke factor kwijt te raken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?