Wat is de geschiedenis van deze honden? Is het gedrag genetisch bepaald of zit het in de opvoeding? Hoe ga je met deze honden om?
Volgens mij bestaat er nog niet zoiets soortgelijks en ik hoop dat ik het in de juiste categorie heb geplaatst.
Wat vinden jullie nou echte aanraders om te lezen?
Boeken, tijdschriften, bepaalde artikelen.
Zelf vond ik het volgende artikel erg interessant!
Momenteel het Basisboek opvoeden van honden van Arjen van Alphen aan het lezen, gericht op de roedelmethode.
Momenteel bezig met het boek Force Free Gundog Training, deze gebruik ik om Fanu op te leiden tot jachthond maar er staan ook veel andere gehoorzaamheid oefeningen in. Wat een top boek, oefeningen staan geweldig beschreven en alles met clicker en positief zonder enige vorm van druk.
Ik ben begonnen aan het boek B. A. T. 2.0 van Grisha Stewart. Daarnaast luister ik naar de podcast 'Doet' ie anders nooit' van Monique Bladder.
In het boek ben ik nog niet super ver, dus kan ik er nog niet echt wat van zeggen. De podcast is echt super leuk en leerzaam, wel wat herhaling hier en duur tussen afleveringen, maar dat mag de pret niet drukken.
Ik vind het artikel uit Doggo heel goed, iedereen zou zich bewust moeten zijn wat voor hond men precies in huis haalt, de geshiedenis kent, maar zich ook bewust is van de invloed van de eigen omgang met de hond en de omstandigeheden die ook mee kunnen spelen in het uiteindelijke totaalplaatje.
Op het moment lees ik geen hondenboek. Het laatste wat ik gelezen heb is Understandig the silent communication of dogs, van Rosie Lowry.
Ik vind de roedelmethode een beetje zoals de oude dominantietheorie om hondengedrag te verklaren. Ook wel veel mooie woorden zoals dat het allemaal draait om communiceren met je hond, maar als je dan naar filmpjes kijkt, zie je toch wat anders, dat er absoluut niet gekeken wordt naar wat de hond probeert te vertellen. De communicatie is dan eigenlijk erg eenzijdig, meer een monoloog
Mijn hond is oud en daardoor ben ik al vaak bezig met hoe moet ik verder zonder haar.
Ik haal veel troost uit het boek Dan neem je toch gewoon een nieuwe van Antoinette Scheulderman. Verhalen van mensen die hun huisdier hebben verloren.
Ik ga binnenkort beginnen aan Lieve hond wat doe je met me van Marleen van Baal. Weet dus nog niet of dat wat is.
Ik lees eigenlijk nooit boeken over honden al staat Niemands hond wel op mijn verlanglijstje. Ik ben bang dat ik het erg aangrijpend vind en dat het mij niet meer los laat hierom heb ik het nog steeds niet gekocht.
Suzie van Ton verlinden en Marley en ik vond ik ook erg leuk om te lezen, zijn alleen geen informatieve boeken
Het is denk ik overal wat uithalen waar je wat aan denkt te hebben. Dat wij bijvoorbeeld een geurspoor afscheiden als we een werpbeweging maken en de hond er achteraan rent, vaak verklaren we de hond dan voor gek. Hoe de hersenen zich ontwikkelen..
Verder ben ik nog niet, maar een monoloog moet het zeker niet worden.
Die van de roedelmethode heb ik ook gelezen. De schrijver schijnt een wetenschapper te zijn, en dat ook een beetje te gebruiken voor zijn marketing. Alsof hij hele wetenschappelijke dingen te vertellen heeft (wat dus niet zo is, dat merk je wanneer je het boek leest). Hij maakt ongelofelijk veel aannames, en bouwt daar zijn hele theorie op. Als hij zijn theorie beargumenteert verwijst hij weer terug naar zijn aannames, “zie je wel”, terwijl het allemaal uit de duim gezogen is. Hij kan dingen voor de ongeoefende lezer laten overkomen alsof het “logisch” is, terwijl het dat helemaal niet is. Dus voor mij een dikke nee voor deze meneer.
Ohjee! Ik ben benieuwd hoe ik erover ga denken naarmate ik verder geraak in het boek. Ik wacht iig nog maar even met de andere delen aanschaffen als ik het zo lees
Gelijk de podcast opgezocht, leuk ook dat dit gratis is! Ga ik ook maar luisteren, heb toevallig ook een boek van haar, "kijk eens naar je hond"
Leuk topic! Ik heb zo geen boekentips.
Als aanrader, vind ik, dat ook het boek de wijsheid van honden in het lijstje hoort te staan. Geschreven door echte wetenschappers, maar toch een heel makkelijk leesbaar boek, van Brian Hare en Vanessa Woods.
https://www.amazon.nl/wijsheid-van-honden-Brian-Hare-ebook/dp/B00O10TQMS
Er staan hier voornamelijk woordenboeken, wat encyclopedia en wat boeken gekocht en gekregen. Maar niet over honden. Dus ben benieuwd.
Ja, maar dat geldt voor iedere methode. Nu is de happy-clappy opvoeding in, dat wil zeggen alles positief en doen er ook allemaal spookverhalen de ronde, bijvoorbeeld dat je een hond nóóit mag corrigeren, want dan wordt hij agressief, en meer van dat soort nonsens.
Met als gevolg dat negen van de tien honden totaal onopgevoed zijn en thuis bepalen wat er gebeurd. Waar de hond ook niet vrolijk van wordt, overigens. Die houdt juist van structuur en duidelijkheid.
Geweldig topic!! Ben gek op lezen.
Een ontzettende aanrader is de roman " de Vriend" van Sigrid Nunez. Een verhaal over een vrouw die haar beste vriend verliest en zijn enorme Duitse dog overneemt. De 2 vinden troost in elkaar en je leest over hoe hun relatie ontwikkelt. Niet echt een feel good boek, vooral heel erg mooi
Ander mooi boek: de wijsheid van wolven van Elli Radinger. Prachtig boek over het gedrag van wolven vergeleken met dat van ons en heel veel foto's.
Nog 1: de wijsheid van honden van Brian Hare. Maar die is al genoemd :)
Ik ben opzoek naar romans over honden dus als iemand nog een mooie weet, let me know!
Marley & ik (schrijver weet ik zo niet)
Suzie van Ton Verlind, hij heeft ook verliefd op mevrouw de wit geschreven, maar die heb ik nog niet gelezen
Basis boek opvoeding van honden van Arjen van Alphen, dit is zijn laatste en meest actuele boek, helaas is deze mijnheer, bioloog als ik het goed heb, vorig jaar overleden, .
Gaat over zijn roedelmethode. Ik weet, heel omstreden, want hij beloont niet met koekjes, maar met aanrakingen. En nee is geen makkelijk boek, zeker niet, het is echt doorbijten bij het lezen, maar lees je door, dan vallen de stukjes op hun plaats en is het heel interessant. Aannames ben ik nog niet tegen gekomen, wel recensies van iemand die er heel bedenkelijk tegen over stond, gezien eerder boeken, maar ,,om,, is na het lezen van dit laatste boek.
Hij gaat uit van de hersens en hormonen van de hond vanaf de geboorte tot de ouderdom. Wat kunnen honden hersentjes aan, nee, niet heel jong alleen blijven, want daar is de pup nog niet aan toen (bijvoorbeeld) , nee niet confronteren met heel veel nieuwe dingen als pup, kunnen de hersentjes niet aan. , paar voorbeelden zijn dit,
Ik weet dat er veel negatieve dingen om de roedelmethode bedacht en gezegd worden.
Maar na 40 jaar honden en heel veel hondenboeken is dit een eye opener voor mij, veel is mij duidelijk geworden van mijn vorige honden, en pas ik toe op mijn huidige hondje, hoewel ik al veel deed wat nu bevestigd wordt.
Ga ik naar kijken! Film Marley en me wel gezien .. met mijn Marley haha. Tranen met tuiten
Ik heb beide boeken maar Verliefd op mevrouw de Wit heb ik niet uit gelezen want vond er niets aan.
Van Elli Radinger heb ik "Oude wijze honden".. Ook ergens halverwege gestopt met lezen omdat ik vond dat ze wel erg langdradig over haar eigen oude hond ging vertellen.
The search, van Nora Roberts is best een spannend boek als je van krimi's houd.
Wat de ontwikkeling van de hersenen betreft en ook de vergelijking met kinderen vond ik ook interessant!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?