Hoi,
Ik moet toch even van me afschrijven en misschien hebben jullie eventueel tips?
Onze pup, Odin een schotse collie, van nu 13 weken doet het erg goed, hij is lief en vriendelijk, rustig, gek op kinderen maar totaal niet opdringerig.
Naar andere honden toe net zo, onderdanig en vriendelijk. Hij is rustig en likt de bek en toont zijn buik en aait met zijn poot de snuit van de andere hond. Hij is dus echt onderdanig en toont respect.
Omdat wij midden in de stad wonen???? en mensen hier bij ons nogal eens slecht opgevoede honden hebben die uitvallen aan de riem. Pak ik om de dag de auto en ga naar een losloopgebied (bos/park) daarvan weet ik dat (de meeste) mensen hun hond onder appel hebben en deze zijn gesocialiseerd. Voor zijn socialisatie vind ik dat belangrijk! Positieve ervaringen...
Nu heeft hij in die korte tijd toch al 3x een negatieve ervaring gehad... ik baal hier echt ontzettend van.. frustrerend... ik ga express al naar zo'n gebied! En toch... toch gebeurd het...
1e keer, in het bos, de hond komt eraan sprinten de laatste 2 meter en werpt zich bovenop hem en grauwt... gebeurde zo snel totaal niet zien aankomen... de mensen liepen erachter alsof er niks gebeurde... ik was beduusd.. Odin schrok zo erg en ging meteen op de rug en kermde. De hond liep los Odin aan een lange lijn van 15 meter.
2e keer, in het park, een hond verraste ons van achter en onze pup maakt zich klein en werpt zich meteen op de grond, toont zijn buik en likken.. en ineens drijft de andere hem op op een agressieve manier. Odin schrikt, jankt en wil weg vluchten.. die hond erachteraan.???? Ik riep Odin en nam hem tussen mijn benen en dreef de andere hond weg... de mevrouw was heel laconiek...oh ja dat doet ze wel eens als ze niet weet wat ze ermee aan moet.. ???? fijn mens!!! had m even lekker aangelijnd vind dit niet tof.. Ook hier andere hond los en onze pup aan de lange lijn.
en vanavond de 3e keer.. bij ons in de buurt.. hij was aan het spelen met een schnauzerpup een leeftijdgenoot. Was leuk en ontspannen en we staan met die mensen te praten, komt een hond vanuit onze wijk en die man voegt zich toe, zijn hond loopt naar de onze en gaat dominant boven onze pup staan, die zich klein maakte, oren plat, en bek likte, ik zag de hond verstarren en staren.. voordat ik odin kon weghalen grauwde hij en wilde bijten en het is dat deze man snel aan de riem trok (gelukkig geen flexilijn) en ik odin wegtrok... Odin zat nu aan de normale lijn.
Ik vind dit zo niet tof! Ik wil een hond die geen angst of agressie straks gaat krijgen naar andere honden.
Is er iets wat mijn pup niet goed doet? Hij toont toch respect, is niet wild en na een snuffel is het genoeg. Waarom doen ze dit?
Is er iets wat wij niet goed doen?
Hoi, naamgenootje :)
Wat vervelend dat je in zo'n buurt woont. Hier lopen ook veel honden los, helaas. Nee, jouw pup doet niets fout. En jij ook niet. Het zijn hartstikke vervelende situaties op deze manier, en nee; het doet zo te horen jouw hond ook zeker geen goed.
Probeer zelf mondiger te worden tegen de andere baasjes en probeer tussen jouw hond en de andere honden in te gaan staan en ze weg te jagen. Ik ben zelf ook niet zo'n mondig typ, dus dit is voor mij absoluut makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel de oplossing voor je pup in dit geval.
Hoi Nicole en naamgenoot
Het is zo frustrerend.. Bij de eerste x zag ik het echt niet aankomen ging zo snel dat ik echt flabbergasted was.. 2x ook.. want we werden overvallen van achter... en ben toen idd ertussen gegaan en hem tussen mijn benen gedaan en die ander weggejaagd. En deze van vanavond zag ik aankomen daarom kon ik hem net wegtrekken... gelukkig.. Zegt die man nog.. oh nou kom maar even snuffelen.. toen zei mijn man... nou doe dat maar niet meer... Ik wil dat niet... Ik sta dan te shaken en kon nog wel uitbrengen, nee dat is niet goed voor zijn socialisatie..
Maar ik klap gewoon echt dicht op zo'n moment..
Ik zit er nu echt aan te denken dat hij maar uit de buurt moet blijven van andere honden die ik niet ken tot hun wat groter en minder kwetsbaar is.. maar of dat nou een goed idee is?
Ik heb precies hetzelfde en kom te vaak mensen tegen die niet geschikt zijn voor hun herdershonden of pitbull achtigen. Maak zelf een inschatting van de hond EN baas en geef direct je grenzen aan. 'Sorry, ik wil niet dat uw hond in de buurt komt van de mijne' of 'Wij zijn aan het trainen met de honden, zou u door willen lopen?'. Zelf zou je kunnen starten met een puppycursus zodat ze ook positieve ervaringen op doet met de honden in de les. Ga op zoek naar honden in de buurt die matchen met de jouwe. Je zou samen kunnen wandelen of gewoon even samen komen als ze elkaar toevallig zien.
De etiquette onder veel hondenbezitters is bar en boos
Losloopgebieden ziet men als gooi maar los gebied en ga,je gang maar
Ik kan er een boek over schrijven , of je nu een pup hebt of een hoogbejaarde hond , dan ben je een zeikwijf . Je kan een klap voor je bek krijgen als je mensen aanspreekt .
Heel vervelend , maar bedenk je ook dat je pup blessures op kan lopen door zo'n ongeleid projectiel
Ik zou dus idd bv naar de pupvursus gaan . En eens in de buurt kijken of er sociale rustige stabiele honden zijn
Desnoods,plaats,je hier op het forum een oproep , wie weet
En ikzelf , ik mijdt vele losloopgebieden . Ik kom nog in een klein gemoedelijk park waar ik mens en hond ken . Ik ben er helemaal klaar mee . Ik ga veel naar de duinen , polder enz dat is dan aangelijnd. Maar we hebben wel plezier en ontspanning , voor een hond ook belangrijk , prettiger denk ik dan telkens een rot ervaring . Jij doet je best om je pup goed te begeleiden , en anderen verknallen het
Ik ben misschien negatief , maar ik wordt van vele eigenaren helemaal niet vrolijk
Als eerste, wat een heerlijk koppie heeft hij!!!
Maar wat een vervelend dat je zoveel nare ervaringen hebt met andere honden... ik heb een Border Collie die op die leeftijd ook heel onderdanig reageerde op alle honden, hij ging voor élke hond met grote ogen op zijn rug liggen.. ik vind dit ook echt wel beetje rot, vooral voor hem . Ik had 2 negatieve ervaringen gehad, een met een enorme rotweiler die hem door het hele park opjoeg.. en een keeshond die hem uit het niets gewoon in t voorbij gaan(terwijl ik Fenrir zijn aandacht had..) greep .. en dan zo'n vrouw die zeg neee niet troosten hoor dan maak je hem banger!! Rot op mens en lijn jouw rotbeest aan!! Maargoed dat is achteraf....
Het is nu helaas overal druk met honden, en meestak niet de meest sociale honden overal want mensen smijten overal hun hond maar los... ik koos bewust voor niet populaire gebieden en vooral niet populaire tijden.. maar het blijft gokken wie of wat je tegenkomt.. inderdaad zoals hierboven ook al is gezegd probeer in te schatten hoe de hond is die eraan komt en durf te zeggen als je niet wilt dat die hond bij de jouwe komt, schijt aan wat andere daarvan vinden. En ik denk ook niet dat het perse nodig is dat je hond maar altijd met álle honden kennis maakt. Als jij een paar mensen met leuke en stabiele honden kent waarmee je kan lopen met je hond is dat ook al socialisatie. Ik heb zelf eigenlijk liever dat mijn hond andere honden niks mee zou willen en negeren.
Daarbij wil ik wel zeggen dat ik met Fenrir ondanks een paar echt vervelende ervaringen hij nu echt niet meer zo onderdanig gedraagd. Dit is heel erg omgeslagen toen hij testosteren kreeg haha. Hij is nu 1,5 jaar. Hij is nu erg sociaal in de omgang maar nog wel erg conflictvermijdend en zal nog wel afdruipen als een hond snauwt op iets.
Hoi Gerard, bedankt voor je reactie..
Hij zit al op puppycurses en morgen zijn 4e les... Dinsdag gaat hij voor het eerst naar een hondenopvang speciaal voor pups.. een soort crèche daar mag hij 2 uurtjes omdat ik die socialisatie zo belangrijk vind. Ik heb een hond om heerlijk mee naar het bos strand park te gaan. Met onze vorige hond (canecorso) waren ook door dit taferelen heel erg beperkt.. en dat vind ik sneu voor de hond.
Thanx puck voor je antwoord.
Het klopt wat je zegt.. Ik wil ook niet perse dat hij elke hond groet of mee speelt of naar toe gaat.
Ik zie onder sociaal gewoon zijn ding lekker doen en bij ons onder appel staan maar als er honden naar hem toe komen of hij vind er een interessant dat hij dan wel sociaal is of gewoon weggaat uit de situatie als het hem niet bevalt...
Dat deed mijn vorige hond ook. Ik doe bij hem nu hetzelfde als bij haar maar ik merk dat hij angstiger en sneller onder de indruk is..
Ik vraag nu ook als mensen eraan komen "doet ie wel lief?" "hij heeft namelijk al mindere ervaringen gehad en dat wil ik niet"
Maar misschien moet ik idd die plekken toch maar even juist vermijden.. Totdat hij wat meer zelfverzekerd is en het beter kan handelen...
Probeer via een app, hondenschool of lokaal forum met mensen in contact te komen die stabiele honden hebben. Kijk dan eens of je kunt afspreken ze op hun dagelijkse rondje even te komen begroeten. Of spreek ergens af in een park. Veel hondenliefhebbers smelten wel voor het socialiseren van een pupje.
Negatieve ervaringen kun je nooit helemaal voorkomen, maar je pup zit nu wel in de periode waarin die meer indruk maken. Dus in ieder geval voor zoveel mogelijk positieve ervaringen zorgen is een goed idee.
Een van mijn honden is als jonge pup van 10 weken ooit gegrepen door een bruine labrador. Ze is super met andere honden - behalve als het een donkerkleurige labrador is. Dan gaan haar nekharen overeind staan en krult de staart omhoog, alsof ze elk moment verwacht aangevallen te worden. De blonde exemplaren worden wel vrolijk begroet
Ik zag je reactie en zou hier graag op willen reageren. Deze gedachte is waar ik regelmatig tegenaan loop daar mensen op voorhand bevooroordeeld zijn maar helaas niet weten wat er écht speelt.
Toegegeven dat er idd mensen zijn welke bepaalde honden onderschat hebben en deze moeilijk kunnen hanteren, word ik bijv over 1 kam geschoren zodra men Dyuna ziet en met name hoort.
Hier heeft Dyuna een naar mijn idee goede socialisatie gehad. Toch is zij altijd al onzeker geweest, wat ik ook deed, hoeveel zelfvertrouwen er ook gecreerd werd, ze werd en is nog steeds een regelrechte draak aan de lijn.
Zonder het tegen komen van een hond is Dyuna een fijne hond om mee te wandelen. Zou ik daarmee ongeschikt zijn omdat Dyuna een ijzersterke focus heeft zodra zij een andere hond ziet? Aan de buitenkant lijkt dit misschien zo, echter zijn er ook baasjes die werkelijk waar 'achter de coulissen' alles al geprobeerd hebben maar sommige puntjes nog niet hebben weten te doorbreken vanwege het onzeker karakter van de hond.
Er mee aangevende, dat er 'achter de schermen' soms meer speelt dan wat men alleen aan de voorzijde ziet, dit maakt een baasje niet perse ongeschikt.
Tijdje geleden kwam ik een Mw tegen met haar labrador en zij nam zich de moeite om even te blijven staan voor een praatje. Dyuna blaffen, je kent het wel maar omdat mw bleef staan koelde Dyuna snel af..Mw eea verteld en ze snapte volledig dat Dyuna tijd nodig heeft bij een hond om te ontdooien. Keren erop was Dyuna al minder blafferig en agressief ogend (lees--?Onzeker) ze snuffelde zelfs met de labrador en ze speelde een momentje samen. Dyuna begon wat uit te dagen. Leuk om te zien maar ze gaf tegelijk ook haar grens aan met een grauw, dit vind ik echt nog Te spannend. Dyuna weer bij gepakt en toen haar weer laten bepalen wanneer zij er klaar voor was. Dat ging prima!
Mw komt thuis en verteld aan haar man dat ze mij gesproken heeft. Waarop haar man zei: Ohhh, die vrouw die die zwarte herder niet onder controle heeft???
Neeee, zei zijn vrouw, en dát is juist niet waar. Mw heeft haar man eea uitgelegd over Dyuna en toen begreep Mnr pas waarom Dyuna aan de lijn uitvalt naar anderen honden en dat het juist de passanten zijn die krampachtig hun hondje wegtrekken bij het zien van Dyuna (logisch) waardoor dit gevoed wordt als zijnde: Ohhh jij hebt een eng hondje!
Alleen bij passerende honden valt Dyuna uit, bij mensen die stil staan of honden die ons van achteren naderen kalmeert Dyuna vrij snel dan wel kijkt ze alleen frequent achterom (op haar hoede).
Ik zal zelf Dyuna nooit zo maar bij een andere hond laten omdat ik weet dat veel mensen de hondentaal niet kennen en als er al mensen zijn die er voor open staan kijk ik goed naar Dyuna.
Je kunt als hondenbaasje soms nog zo je best doen maar heel soms heb je de hulp nodig van mede baasjes die begrijpen dat ff stil staan met hun hond een bijdrage kan doen aan het minder uitvallen en opbouwen van zekerheid. Dit kan ik echter niet verlangen dan alleen wensen.
Er voor in de plaats krijg ik zo nu en dan bepaalde blikken die niet positief zijn, alsof ik mijn hond niet onder controle heb. Vragen als: Vreet ze mijn hondjes niet op?
Daar tegenover zijn er ook mensen welke hun afstand al vergroten en zien dat Dyuna erg onzeker is, dit doet enorm goed! Geloof me, het hebben van een nogal moeilijk karakter is soms al hard werken, vooral als het hier weer eens nationale hondendag is, het onbegrip en de vooroordelen zijn erger! Mijn hond wordt ten onrechte negatief neer gezet omdat de meeste de hondentaal niet kennen en ze alleen bezig zijn met hun o zo perfecte haarbal die alleen maar poezelig is en perfect aan het lijntje loopt waardoor ze vergeten dat er ook anderen honden rond lopen die net wat anders zijn als hun hondje.
Zijn er mensen die niet geschikt zijn? Ja, de mensen die zich iets aanschaffen en willens en wetens alles voor lief nemen en zich er niet in verdiepen noch de moeite nemen er iets aan te doen.
Toch voelde ik mij aangesproken door jouw reactie, daar ik hier zo nu en dan tegen aanloop doordat men alleen kijkt aan de voorzijde maar niet bereid is te luisteren en te zien wat er écht speelt omdat ze het fenomeen hondentaal niet kennen.
Ja ik snap dat hoor! Ik had hiervoor ook hond die dat zo deed en heb me er toen nooit zo druk over gemaakt omdat ik toen ook in al die tijd de negatieve ervaringen met hem op 1 hand kon tellen.
Er zijn zoveel honden bijgekomen en helaas nog meer onverantwoordelijke hondenbaasjes... dat is jammer! Ik lees het hier overal.
Negatieve ervaringen kan je denk ik nooit 100% vermijden.. maar de positieve moeten overheersen, zeker bij een wat onderdanige/wat onzekere pup.
Ik denk dat als je met bekende leuke honden een hoop goede ervaringen gaat opdoen en de massa een beetje vermijd, gaat ie vanzelf zelfverzekerder wordt met andere honden!
Dit doe ik net zo. Ik ga merendeels elders lopen in natuurgebieden. Hier rijden we naar toe met de auto.
Lopen veel met bekende honden waar Dyuna idd goede ervaringen mee op doet. In ons geval is helaas nog niet gebleken dat zij er zekerder van werd, dit kan in het geval van Ts natuurlijk wel het gewenste effect krijgen. Ook ik heb de buurt veel vermeden en nog steeds. Hierdoor verklein je de kans op minder goede ervaringen dan wel dat de hond ontspannen kan lopen zonder telkens op z'n hoede te zijn.
Waar ik veel aan heb gehad is de doggydating app. Hier kan je een oproep plaatsen dat je op zoek bent naar een volwassen stabiele hond om je pupje te socialiseren en kun je zo afspreken.
Ik wil je wel even iets meegeven. Stukje theorie.
Je schrijft, de hond stond boven mijn hond,
En verder , ik mijn hond weg kon halen.
Haal never een hond onder een domnkante hond weg, zeker niet als de hond in kwestie alleen er boven staat en dreigt, en daarmee zegt, ik ben jouw meerdere, jouw pup draait zich netjes om, dat stelt de bijtrem in werking bij de volwassen hond.
Het gevaar bestaat dat als jij jouw hondje daaronder vandaan haalt er alsnog gebeten wordt, want in de ogen van de dominante hond, is dit dat de hond zich verweert en extra gecorrigeerd moet worden, dus dan kunnen er hele nare situaties ontstaan. Wat dan wel?
Of afwachten, vaak zijn het maar een paar secondes voordat de dominante hond wegloopt, hij heeft zijn werk gedaan,
Maar blijft het, dan eerst de bovenste hond bij kop en kont pakken en wegtrekken, en dan zo dat hij niet op het laatste moment toch nog kan bijten, want je stoort hem in zijn werk. Zorg ook dat de honden daarna uit elkaar blijven, want de dominante hond heeft zijn werk niet afgemaakt en zal weer er boven op duiken,, dit is theorie, ik weet het. Maar ik heb het al meerdere keren fout zien gaan als baasjes hun hond onder een andere hond vandaan trokken, pas dan wordt gebeten, en hard gebeten.
Maar je zit in een rot situatie, wat is er loos als andere honden hier boven op duiken. Zijn het dan zulke rot honden waar je net tegen aanloopt. Ja dat kan. Of is het de blik van jouw pup, wat ik mij niet kan voorstellen.
Een normale volwassen hond mag een pup best corrigeren als hij lastig is, maar niet zonder reden er boven op duiken, hele nare situatie dit. Want jij wordt ook onzeker en dat merkt de pup en die wordt bang, vertoont ander gedrag, angstgedrag en dat triggert een andere hond weer. Zoek hondjes die even wat klei er zijn of waarvan je weet dat ze heel sociaal zijn.
Even een voorbeeld. Mijn spets liep in het park, stuk ervoor liep een labrador, twee volwassen complete reuen. De lab draait zich om , de honden kijken elkaar een seconde aan, en de lab knalt boven op mijn spets. 40 kg tegen 15 kg. Hij stond er boven bek om de schedel van mij spets. Mijn spets bevroor, gaf zich over, dat is dus niet altijd op de rug draaien, hij bevroor als een standbeeld. Baasje van de lab kwam aangerend en wilde de lab pakken, ik zei stop, dit lost zich vanzelf op. Paar secondes later liet de lab mijn spets gaan, de rangorde was bevestigt, de rest van hun leven konden ze samen door het park. Had de baas op dat moment ingegrepen had de lab doorgebeten en waren er gaten gevallen, nu een kleine kras op de kop van mijn hondje. Waarom? Geen idee? Maar waarschijnlijk fixeerde mijn spets de lab en dat pikte deze niet. De lab was geen vechtersbaas, mijn spets ook niet en toch.
Wat ik vertelde is theorie,, wat ik in de praktijk nog wel eens meemaak, kijk goed naar de honden, natuurlijk raak je in paniek en natuurlijk moet je je hondje beschermen, maar weet wat het gevaar is als je hem, onder een dominante dreigende hond uittrekt. Wordt er gevochten, dan altijd ingrijpen van twee kanten.
Mijn labrador was als pup ook onzeker. Ze ging snel op haar rug liggen of rende zelfs weg als ze het te spannend vond. Door dit gedrag was ze juist altijd de sjaak, andere honden hadden haarfijn door dat ze met haar konden sollen. Het is een wisselwerking. Zij heeft dus ook een paar negatieve ervaringen gehad als pup. Dat is heel erg rot. Je hebt er ook niet altijd invloed op. Het is niet jouw schuld dat je pup onzeker is. Dat zit gewoon in het karakter. Het ligt wel bij jou om het in goede banen te leiden. Bij een onzekere pup is het extra goed opletten waarmee je hem in aanraking brengt. Vergelijk jouw pup niet met andere pups. Blijf kijken naar wat jouw pup op het moment aan kan. De vraag: “is hij wel vriendelijk?” heb je niet zo veel aan, bij het ontmoeten van een andere hond. De meeste mensen zullen zeggen “Ja! Hij is vriendelijk!”, alleen maar omdat hun hond niet bijt. Maar sociaal gedrag is veel meer dan de vraag of een hond wel of niet agressief is. Je wil ook niet dat jouw onzekere pup in aanraking komt met lompe, drukke en grenzeloze honden die opjagen. Naar mijn mening zijn er helaas veel mensen die hun eigen hond verkeerd inschatten. Dus aan jou de taak en verantwoordelijkheid om dit te doen. Toen ik zelf mijn pup over haar angsten moest heen helpen, vermeed ik 95% van de honden. Een geschikte match was een rustige, stabiele, goed opgevoede, vriendelijke hond. Die haar het liefst een beetje met rust liet zodat ze uit zichzelf durfde te gaan snuffelen. Al die tijd liep ik ook op uitgestorven doodsaaie plekken, gewoon om te voorkomen dat ze weer slechte ervaringen opdeed. In de tussentijd ging ik uiteraard wel door met positieve situaties creëren, waar ik dan wel controle over had. (Dus niet bij een willekeurige droeftoeter in het park, maar vooral met mensen afspreken die ik al kende van de hondenschool). Op dit moment is mijn labrador 1,5 jaar oud en is er niks meer van die onzekerheid te merken. Ze heeft nu juist veel zelfvertrouwen. Als pup was ze erg onderdanig en conflictvermijdend, en op dit moment hebben we er juist voordeel van. Zo’n karakter is hartstikke lief, ze zorgt nooit voor problemen, ze kan met iedereen opschieten. En nu help zij juist bange honden over hun angst heen. Juist omdat ze zo lief en toch voorzichtig is. Het kan dus echt weer de goede kant op slaan, en je pup is niet meteen verpest na een rotervaring.
Helemaal eens met Iglo,hier precies dezelfde ervaring en op dezelfde manier gedaan.
Doordat ik zo selectief was,pluk ik er nu de vruchten van.....Rox gaat naar geen enkele hond waar ze als pup niet mee heeft gespeeld,ze gaat niet naar vreemde roedels....er waren maar 2 honden die haar niet moesten maar nu ze loops is geweest laten die haar ook met rust en zij gaat er ook niet meer voor liggen,dat deed ze wel en ze werd gebeten heb het toen zelf opgelost die hond durfde niet meer in mijn buurt te komen.
Voor de rest alle honden reageren super op haar,zelfs bange buitenlandertjes worden rustig bij haar,kleine blaffende hondjes stoppen met blaffen,haar zachte karakter schenkt ons nu zoveel plezier.
Wat misschien ook nog kan helpen, mocht je pup goed kunnen opschieten met een rustige, zelfverzekerde volwassen hond van een kennis of familielid, liefst eentje die iets groter is, dan kun je een positieve situatie creeeren door samen met die hond op een wandeling te gaan en zo andere honden te ontmoeten (dan alsnog wel stabiele honden uitzoeken). Dat kan helpen de angst wat te dempen.
In mijn jeugd hadden wij een vrij kleine hond die als pup een paar keer een extreem nare ervaring had gehad met voornamelijk grote honden, inclusief eentje waar ze zich in paniek uit haar riem wurmde en helemaal terug naar de auto was gehold, waar we haar trillend onder terugvonden. Als volwassen hond vermeed ze andere honden buiten onze eigen roedel, zelfs wanneer die ons thuis bezochten en vriendelijk waren. Ze sloeg vaak vreselijk aan wanneer we tijdens wandelingen grote honden tegenkwamen. Uiteindelijk heeft ze zich erover heen gezet toen we op latere leeftijd een grotere hond in huis namen, en ze samen uitlieten. Ze voelde zich verzekerd door de aanwezigheid van de sterke bondgenoot en kwam ook snuffelen aan andere honden. Uiteindelijk durfde ze zelfs voorop, kwispelend op andere (grote) vreemde honden af te stappen, ook zonder onze grotere hond erbij. Dat was voor ons best een bijzondere ervaring, dat zelfs op zo'n leeftijd (rond de 10 jaar) een hond dus toch nog enorm kan groeien.
Heb de rest niet gelezen aan reacties maar je hebt er goed aangedaan om die andere hond weg te sturen en je pup te beschermen.
Kan alleen de ervaring delen die ik had mijn pup. Dat was ook een momentje met een hond dat ik dacht "Wtf?!" Lag gelijk boven op mijn pupsel, grommen en happen zonder enige spel vorm tekenen. Ik heb toen meteen ingegrepen en de hond van mijn mannetje afgetrokken. Commentaar van het baasje. Heb letterlijk gezegd "Ja tuurlijk man, laat ff mijn hond opvreten door die van jou! Als je hem nu niet komt aanlijnen? Kom ik zo ff verhaal halen bij jou" Gelukkig kwamen we er nog geen dag later 1 tegen van hetzelfde soort. Die was wel vriendelijk. Nog een keertje proberen dus en dat was leuk spelen.
Zou gewoon lekker doorgaan en zorgen dat je pup veilig blijft bij jou. Als die bv achter je gaat staan of tegen je aan? Dan loop je lekker weg en vraagt of de andere even zijn hond bij zich roept. Daar wordt voor het grootste gedeelte gehoor aan gegeven. Zal echt heel erg weinig voorkomen dat een andere hondenbezitter daar geen gehoor aangeeft. Maar je hebt er natuurlijk altijd wel 1 tussen zitten en dan mag je grof geweld gebruiken tegen het baasje
wat mooi jashin dat jouw hond uit eindelijk nog zoveel zelfvertrouwen kreeg.
Ik ga op zoek naar stabiele honden. Ik denk dat dat voor hem het beste is.. Vandaag bij pupcurses was er een hond die behoorlijk blafte geen spelende blad. En hij schoot in paniek.. en hebben tips van de instructrice gehad..
Je moet alleen ingrijpen als het echt gelijk happen en en grommen is. Daar moet je ook wel een beetje zelf de ballen voor hebben omdat te doen. Dat is niet voor iedereen weggelegd want je kunt gebeten worden. Ik grijp de andere hond en leg die in een hout greep. Schoppen en slaan daar doe ik niet aan, wel het baasje achteraf
Er een beetje overheen hangen is niet gelijk een aanval. Wat ik beschreef hiervoor was een soort kooiker achtige. Baasje had weinig oog voor zijn hond en kwam net van een parkeerterrein af en met zijn plaat op zijn mobiel. Geloof dat ze dat stack stressing noemen.
Nou ik grijp echt wel in hoor als een hond maar door en door gaat terwijl die van mij op de rug ligt. Dan heeft die hond gewoon een blok voor de kop. Die pak ik bij de halsband en sleur ik weg (als de baas dat niet doet). Als je serieus bang bent dat een hond gaat bijten wanneer jij er tussenkomt, dan is dat juist 100x extra bevestiging dat je er tussen had moet komen. Mijn persoonlijke ervaring is dat er niet gebeten wordt als je ingrijpt. Hoeft trouwens helemaal niet hysterisch of zo. Gewoon rustig vastpakken en wegduwen of meenemen.
Wat je niet moet doen is jouw eigen hond bij je roepen terwijl die op de rug ligt. Als ze opstaan en naar je toe hollen, komt die blok-voor-de-kop-hond er alleen maar achteraan. En dat wil je natuurlijk niet als je een bange pup hebt. Daarom gewoon de vervelende hond wegtrekken. Die had eigenlijk uit zichzelf al afstand moeten nemen.
Absoluut niet mee eens Ientje. Ingrijpen is in elke situatie beter dan het laten gebeuren en pas ingrijpen als het echt fout gaat. Jouw hondje stond doodsangsten uit en jij grijpt niet in. De reden dat je hond bevroor is geen overgave maar gewoon pure doodsangst. Dat doet niet veel goeds voor je vertrouwen van de hond in jou. Je hebt in mijn ogen simpelweg geluk gehad dat het een Labrador was, met een zachte bek, en dat deze uitzichzelf losliet. Als het mijn hondje was had die Labrador een rotschop gehad.
Honden hoeven geen rangorde te bepalen, dat doen ze al helemaal niet met vreemde honden in een park. Dat neigt nog een beetje naar dominantietheorie.
Ik vergelijk het altijd met kinderen op een speelplein. Als kinderen elkaar lopen te pesten grijp je ook in, en wacht je niet tot ze elkaar letterlijk gaan slaan en bijten. Het is bij honden niet anders.
Lastig, mijn inmiddels puber (buitenlander) was als pup toen hij net bij me was ook heel onzeker en onderdanig. Echter nooit vervelende ervaringen gehad. Wat wel helpt is dat ik zelf de hondentaal erg goed spreek (met dank aan onze gedragsdeskundige, aanrader!) en vrijwel met elke hond goed overweg kan. Geen vooroordelen ook. Zorg dat je goed overzicht hebt op de plek waar je met je pup bent zodat je onverwachte situaties kan voorkomen. Wees zelf in charge.
Vaak begroette ik de hond als eerst, ging dus eigenlijk tussen de hond en mijn pup in staan. Bij een over enthousiaste of snauwerige hond liepen we weg, dus de andere hond totaal negeren. Lichaamstaal is hierbij erg belangrijk. Ik zie vaak baasjes die zelf ook onzeker of bang worden en bijvoorbeeld ongecontroleerde bewegingen om de vreemde of eigen hond maken, in paniek raken, de bange hond optillen. Dan gaat het niet goed.
Vaker tref je een prima sociale hond en dan kan er gespeeld worden. Of woon jij op een plek waar alleen maar snauwerige pitbulls en herders zijn? Er zijn toch vast genoeg andere honden? Zelf heb ik overigens nooit vervelende ervaringen gehad met dit soort honden. Herders zijn vocaal en pitbulls lomp in hun spel inderdaad. Maar echt vals? Nog nooit meegemaakt. Wel moest mijn hond hieraan wennen en langzaam opbouwen. Nu zijn de bully's en herders zijn beste vrienden.
Mijn hond kan op mij vertrouwen en is inmiddels de meest sociale hond die ik ken. Maar dit heeft wel 7 maanden intensieve training gekost. Meelopen in een roedel met verschillende soorten honden heeft hier ook erg geholpen trouwens! Je ziet hem groeien als hij in de groep loopt en zijn maatjes om zich heen heeft.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?