Hoi, ik heb een vraagje...onze puber van bijna 7 maanden gaat sinds hij 5 maanden is elke week naar een speelveld. Dit veld is eigendom van een mevrouw met veel kennis en ervaring met honden. Het is een erg groot veld en je mag daar elke week met een vaste groep gaan spelen (soms wisselt de samenstelling van de groep wel een beetje) . Fozzie zit in een groep van honden van dezelfde maat maar wel verschillende leeftijden..er zitten nog wat andere pubers bij en ook een stuk of 3 volwassen honden. Hij speelt leuk met de meeste honden maar nu hij gaat puberen zie je het spel wel wat wilder worden, ze gaan wat grenzen bij elkaar opzoeken, uitdagen enzo. En af en toe gromt er eentje of geven ze elkaar een correctie. Nu vroeg ik me af of het in de puberteit goed is voor een jonge reu om zo elke week te spelen en zo uitproberen en leren wat hij wel en niet kan doen. Of zijn dit soort groepen juist niet goed in de puberteit? Ik moet er wel bijzeggen dat de mevrouw waar het veld van is, goed in de gaten houdt hoe de honden op elkaar reageren en wel ingrijpt als het er naar haar idee niet goed aan toe gaat.
Zolang de honden elkaars signalen begrijpen, hun spel daarop afstemmen en het dus een fijne interactie is voor alle betrokkenen, is het prima.
Maar wanneer spel verandert in treitergedrag (of erger) en de onderlinge verhoudingen niet meer in balans zijn en het voor bepaalde honden niet meer leuk is, dan kan je beter ingrijpen.
Alaska, er is dus toezicht en ik ben er zelf ook bij. We hebben thuis maar 1 hond dus voor zijn sociale contacten lijkt het me wel goed. We zitten ook op hondenschool maar daar wordt niet gespeeld.
Er wordt naar mijn idee niet echt gevochten op het speelveld..af en toe een grom of snauw als een hond te ver gaat. Is dat oke voor het leerproces of is het dan al niet meer leuk?
Een grom, een snauw, of andere signalen dat er een grens is, mogen zeker gegeven worden. Het is dan aan de andere hond om dat signaal te begrijpen én er vervolgens rekening mee te willen houden. Dat is okee, als je merkt dat het een manier is om tot een betere verstandhouding of interactie te komen. Bijvoorbeeld: er volgt een spelboog, of een likje aan het oor, of de honden onderbreken hun spel even en schudden hun vacht uit, gaan even snuffelen, of het spel wordt verdergezet maar op een zachtere manier,...
Wanneer is het niet leuk meer: als die ene hond steeds elke keer opnieuw moet aangeven dat zijn grenzen bereikt of overschreden zijn, en die andere hond dat signaal vervolgens stelselmatig negeert en over die grens blijft gaan. Dan verandert spel in treitergedrag.
Edit: Er zijn ook honden die erg vocaal spelen, waarbij keelgeluiden een andere betekenis hebben en niet bedoeld zijn als correctie, maar eerder een uiting zijn van plezier, opwinding, e.d. Logischerwijze zal de spelpartner daar dan anders mee omgaan, dan met een grom als signaal van grensoverschrijding.
Dankje voor de info, het lijkt er dan wel op dat het spelen in de groep goed gaat...af en toe een correctie (doet fozzie zelf ook) en daarna spelen ze idd weer normaal verder. En ze nemen ook pauzes. We zullen idd goed blijven opletten op de signalen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?