Klopt, ook teefjes kunnen rijden op andere honden en objecten. Maar ook dat kan een "gewone" seksuele of voortplantingsmotivatie hebben. Het is niet altijd stress of spanning.
Ik kan je vanachter mijn scherm niet zeggen waar dit gedrag bij Nero vandaan komt, maar ik kan je wel mijn ervaring geven.
Fenrir heeft ook een poos gereden (althans, geprobeerd) op andere honden. Bij hem was het echt het overlopen van het emmertje, al dan niet in combi met zijn gierende hormomen? Ik tolereer dit niet en haalde hem steeds uit de situatie. Rijden = aanlijnen en klaar met spel. Als emmertje vol zat was het sowieso beter om hem even uit de situatie te halen. Fenrir staat daarnaast op PUUR Hypersex en hiervoor CSJ Down Boy maar die is helaas nergens meer te krijgen, ivm zijn hormoon giertjes wat zich vooral uitte in klappertanden, schuimbekken ed maar sinds dien lijkt ook of zijn emmertje veel minder snel vol is. Het rijden is inmiddels zo goed als weg. Ik denk niet dat de PUUR perse hiervoor zorgt maar wel dat emmertje minder snel overstroomt, en dan de combi dat ik hem consequent heb geleerd rijden = klaar en aan de lijn.
Dat klopt ook wel weer wat jij zegt bij het ontmoeten. Maar ik zie dit ook heel vaak onder het stoeien. Dan ligt de ene er boven en dan de ander op ze rug en visa versa. Enige wat ik weet is dat ene hond dat sneller doet dan de andere, in het ontmoeten. Daarmee de term dominant of onderdanig. Net nog in bos hele dominante tante met schoft hoogte, denk ca 20cm? Botty ging mooi opzij voor der, hihi. Dat heet dan weer in de volksmond goed socialiseren Zonder fratsen van dwang.
@Pascale Gerust dat GT's, fokker en trainers er meer verstand van hebben. Maar soms hebben ze ook echt tunnelvisie. Ik denk dat men er goed aan doet om altijd open te blijven staan voor nieuwe technieken. Je blind blijven staren op oude technieken? Tja die zijn ook inmiddels alweer veranderd. Daarbij heb je ook dat mensen met een grote hond meer werken aan het niet schade toe brengen, wat logisch is. Waarbij kleinere honden juist meer hond gelaten worden en werken vanuit natuurlijk gedrag (baasje niet meegeteld uiteraard)
Zei ook niet dat het stress was. De dames die ik dat zie doen liggen altijd te ravotten in spelen. Of een senior die een pup even terecht wijst op zijn adhd. Denk niet dat het met seksuele drift te maken heeft. Er zijn tig redenen waarom honden mounten of rijd gedrag vertonen. Bij pups denk ik wel dat je gelijk hebt, klaarstomen voor de wereld.
Weet niet hoe de opvang is.
Maar veel opvang willen of kunnen geen intacte reuen aannemen. Als er teven zijn die ook intact zijn is het risico gewoonweg te groot dat ze tegen loopsheid aanzitten en daarom reuen achter zich aankrijgen. En in de groep zijn vaak intacte reuen ook negen van de tien keer de reuen die in conflict komen.
Het kan afreageren van spanning zijn dat je hond in de groep dit doet, of zijn plaats willen bepalen, of er zit een teef tussen die loops is of loops gaat worden.. maar eigenlijk vind ik zelf dat een opvang eigenlijk zelf moet kunnen inschatten wat de aanleiding is van het rijgedrag van jouw reu. Je bent er zelf immers niet bij.
Onze jonge herder deed het eens op strand, dat heb ik direct afgekapt, want het was naar mijn inschatting een combi van spanning, maar ook toch wel lichtelijk willen domineren van de andere jonge reu.
In huis deed ons teefje het toen ze hier twee weken was. Zat zij ineens op de reu. Mijn vriend wilde boos worden, maar onze reu liet het even begaan, en toen heb ik haar er rustig van afgehaald en op de zetel laten gaan. Voor mij duidelijk dat het spanning was, ook omdat de reu het zich liet gebeuren. Daar waar hij normaliter absoluut geen hond over zich heen wil hebben hangen, laat staan dat hij zich zou laten berijden.
Daar zit dan denk ik ook wel het risico van jouw hond op dit moment tijdens het loslopen van een roedel. Er zullen honden tussen lopen die dit gedrag niet gaan pikken, en dan kun je gedonder of een knokpartij krijgen. Of de honden in die groep doen niets, en dan zal dit gedrag niet uitdoven bij jouw hond en wellicht bij loslopen hij het regelmatig bij willekeurige honden gaan doen, dat lijkt me ook niet iets wat je wilt.
Chemisch of echt castreren zou ik niet doen als je daar zelf niet achter staat. Vind het zelf namelijk niet per definitie iets wat ongecastreerde reuen continue doen. Heb nu de tweede intacte reu, maar beiden hebben eigenlijk nooit tijdens volwassenheid een andere hond bereden. Geen teef, geen reu.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?