Mijn bc gaat als die maar heel klein beetje stress heeft in z'n staart bijten. Nu heb ik al gedragsdeskundige enz over de vloer gehad en die zegt dat het bijna niet is af te leren omdat hij dit gedrag zich zelf heeft aangeleerd. Het word gelukkig al steeds minder maar nu wil ik het liefste iets op zn staart spuiten wat erg vies is zodat hij niet meer daarin wil bijten. Iemand tips?
Ik denk zelf dat iets op de staart spuiten niet effectief gaat zijn. Ik denk dat het goed is om hem te leren op een andere manier met stress om te gaan. Je kan het gedrag vervangen door ander gedrag. Ik denk dat dit juist heel goed is aan te leren. Op momenten dat hij lichte stress ervaart kan je hem bijvoorbeeld wat te kluiven geven of snuffelspelletjes met hem gaan doen. Dit zijn twee dingen die ontspannend werken. Als hij echt buiten proportioneel stress ervaart dan zou ik vooral inzetten om zijn zelfvertrouwen wat op te krikken, of zijn dagritme onder de loep nemen.
Wil er ook nog even aan toevoegen waarom iets op de staart spuiten waarschijnlijk geen goed plan is. Als je dit doet leert hij er niks van. Je pakt de oorzaak niet aan, maar het gedrag. Hij zit dan namelijk nog steeds met zijn stress waar hij blijkbaar niet zo goed mee om kan gaan. Sommige honden hebben daar wat begeleiding bij nodig, die moet je aansturen om rustig op een speeltje te gaan kauwen oid, in plaats van op de staart. Als je de oorzaak niet aanpakt, dan is er kans dat het probleem zich verplaatst. Hij kan bijvoorbeeld op zijn poten gaan kauwen. Daarbij is mijn persoonlijke ervaring ook dat honden gewoon door de vieze smaak heen blijven bijten. De drang naar zelfregulatie (want dat is het bijten op de staart), is vaak groter dan de afkeer voor de vieze smaak.
We hebben alles al geprobeerd. Foto's laten maken, gedragsdeskundige ect ect. Dus ik hoop iets te kunnen vinden wat hij smerig vind zodat we het daarmee kunnen doorbreken.
Wat heb je allemaal geprobeerd en hoe heb je dat aangepakt?
Mijn hond deed dat altijd als hij te weinig beweging of uitdaging heeft gehad. Misschien is dat bij jouw hond ook zo. Je hebt een border collie dus niet geheel ondenkbaar. Wat doe je op een dag met hem?
Ik zou inderdaad ook niks op zijn staart spuiten! Dit gedrag heeft een oorzaak. Misschien stopt hij dan wel met achter zijn staart aan gaan, maar zoekt hij weer andere manieren om zijn stress of teveel aan energie kwijt te raken.
Kijkend naar wanneer hij dit doet en dan de voorafgaande situatie aanpassen. Bijv doet hij dit ná een wandeling, dan observeren wat zijn signalen zijn; staart vnl zwaaiend naar links? Borstelen? Tongelen? Gespannen mondhoeken enz enz! Dan wandeling aanpassen en kijkend naar wat deze signalen uitlokt. Na zo'n situatie bij thuiskomst hem wat mentale uitdaging geven of tijdens de wandeling op een rustig plekje hem laten snuffelen zodat hij kan ontladen. Wellicht dat hij dan minder geneigd is achter z'n staart aan te gaan.
Ja, dit inderdaad! Ik had een border collie die dit ook wel eens heeft gedaan, maar dat kwam alleen voor als ik haar echt een tijdje “verwaarloosd” had. Dus veel minder wandelen dan normaal en veel gedoe in huis, door een verhuizing.
Ben wel benieuwd naar hoe een dag van jouw border er uit ziet, TO.
Mijn tip aan jou: kijk goed naar je hond wanneer hij dit doet. Werk of sport je met hem? Als in, doe je met hem schapen drijven, flyball of iets anders? Zo niet, dan zal ik daar eens mee beginnen. Meer bewegen op een dag en een of twee keer per week sporten of werken. Doe je dit al met hem maar doet hij dit bijvoorbeeld net na de activiteit? Dan kan het zijn dat hij te hoog in de opwinding zit. Dan is iets stressverlagend juist weer goed, zoals een heerlijke kong, lickimat of natuurlijk kauwmateriaal.
Ik heb mettertijd mijn hond (en zijn gedrag) ook goed leren kennen door heel veel naar hem te kijken, na te denken wanneer hij bepaald gedrag vertoond. Nu weet ik: achter zijn staart aan is te weinig beweging/uitdaging. Dus extra tijd vrijmaken om met hem activiteiten te ondernemen. Rijgedrag (op kussens of op mij) is te hoog in de opwinding. Rustig aan doen, kong geven of iets anders waar hij even lekker mee bezig is. Als je dat weet van je hond, kun je daarop inspelen.
Hoe vaak is je hond alleen? Vorig jaar in je topic gaf je aan dat je hond 8 uur per dag alleen zit. Is dat nog steeds het geval? En heb je nog wat gehad de tips in je topic over 'visite drijven'?
Oei als elke medische oorzaak is uitgesloten? Kan dat eenzaamheid zijn. Papegaaien hebben dit ook net als vele andere vogels, het kaalplukken. Neem aan dat er voldoende beweging is van jou uit maar soms is er behoefte aan gezelschap? Wat ik weet van BC's die komen normaal altijd per twee. Of jij bent nummer twee of nog eentje erbij.
Bedankt voor jullie berichten maar wat hij doet heeft helaas niets te maken met eenzaamheid of met te weinig beweging. Ik ben gewoon thuis en doe iedere dag denk spelletjes en beweging krijgt hij voldoende ook doen we de fun en behendigheid. Mijn bc is gewoon van ieder geluidje ect snel over z'n toeren.
De hond van mijn ouders bijt wel eens op haar poot, en ze gaat dan net zo lang door tot hij open ligt als je haar laat gaan. Het duurde even voordat mijn ouders er achter kwamen dat ze niet vaak haar voetzooltjes bezeerde, en dat ze daarom likte/knaagde, maar dat ze het zelf juist veroorzaakte. Ze kregen een klein spuitbusje van de dierenarts mee met een supersmerig smaakje, en ze hoeft nu vaak alleen nog maar te waarschuwen, en minder vaak er wat op te spuiten. De hond kauwt er dan niet meer op als dat spul er op zit. MAAR het gedrag is er niet uit, ze kauwt er nog steeds op als mijn ouders niet opletten. Vooral als ze even haar gang heeft kunnen gaan stiekem en ze het waarschijnlijk al flink geïrriteerd heeft, moet er wel wat op gespoten worden, want anders blijven ze bezig met haar waarschuwen.
Welk spul het is weet ik niet. Je zou online of bij de dierenarts kunnen vragen. Hun hond vindt dat spul echt vreselijk, als ze het busje al ziet kijkt ze weg, oogwit enzo, poot wegtrekken. Mijn ouders proberen dus eerst vaak te waarschuwen, en als het te vaak gebeurt binnen een bepaalde tijd, dan pas spuiten ze er wat op.
Ga je iets met onze tips doen?
Een bc die niet goed tegen prikkels (geluid) kan, is trouwens normaal. Maar daar kan je echt op inspelen hoor. Ik zou een andere GT zoeken die wel wat verder kijkt. Deze klinkt een beetje slappe hap.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?