Grappig dat je mij beschuldigd van dingen invullen en het dan gaat hebben over Maui die kennelijk trekt aan de lijn.
Je hebt al vaker toegegeven dat je er niet mee om kunt gaan. Je zegt zelf dat je ze verschrikkelijk vindt. En je zegt zelf dat een hond leert trekken en dan heb je het zelf niet eens ervaren? Dus Maui trekt dan niet? Vanwaar dan die conclusie?
Er komt wel degelijk spanning op de lijn te staan als een hond meer lijn gebruikt, wat trekken kan stimuleren. Ze hebben immers succes op deze manier.
De opmerking over Maui slaat nergens op snap ook niet waarom je het nodig vond om die nog even toe te voegen...
Ts: ik denk niet dat castreren de oplossing is van je probleem. Ik denk er iemand bij halen om te observeren, en die je handvaten geeft om verder te trainen wel (:
Feiten die in artikelen staan en ervaringen die ik gezien heb. Het is namelijk een feit dat flexilijnen over het algemeen meer fout dan goed gebruikt worden. Fout gebruik is dat de hond zelf druk moet zetten op de lijn om meer afstand te krijgen. Hij leert dus dat hij meer vrijheid krijgt als de lijn gespannen staat aka hij trekt aan de lijn.
Dat jouw lieve engeltje Nero stopt aan het einde, cute. Maar kennelijk doet de hond van TS dat niet en is hij steeds bezig met: ik wil meer ruimte dus ik trek aan de lijn. Dit is dan ook veroorzaakt door een gebrek aan training en het gebruik van de flexilijn.
Dat vind ik dan weer een rare conclusie.
Als een hond trekt omdat ie behoefte heeft aan meer ruimte, wat heeft gebrek aan training daar dan mee te maken? Dan gaat het over: niet voldoende tegemoet komen aan de behoeften van de hond. Dat is dan de reden waarom de hond trekt.
Hoe meer je dan gaat beperken, hoe meer de frustratie dan opbouwt. Heb je dan een vastberaden hond die blijft doorzetten, gaan mensen grijpen naar anti-trektuigen, halti's e.d. Terwijl men het had kunnen oplossen door naar de hond te luisteren en beter aan zijn noden tegemoet te komen.
Honden trekken om een reden. Begrenzen is zeker niet altijd de beste oplossing.
Natuurlijk worden flexlijnen ook verkeerd gebruikt. Net zoals een bench vaak verkeerd gebruikt wordt en ga zo maar door. Maar als je ze goed gebruikt en je vindt het prettig, de hond trekt niet, dan zijn er ook mensen voor wie een flexlijn ideaal is. En je veroordeelt het. Ik kan me nog een opmerking herinneren over 'je witte golden met je flexlijn'. Alsof het negatief is. Dat hoeft niet altijd. Jij schrijft het op alsof het een feit is maar ik ken genoeg mensen (en honden) die goed met een flexlijn overweg kunnen. Maar nu vraag ik me nog steeds af, wat is dan het verschil met een looplijn die ik continu handmatig moet oprollen? Dat was een oprechte vraag want ik snap die handigheid dan weer niet.
Ik zei ook dat ik het ermee eens ben dat TS het trekken echt even goed vanaf begin af aan moet afleren. Dat kan in mijn ogen het beste met een korte lijn van 1,5M bijvoorbeeld dan met een rollijn of een lange looplijn. Want zowel met een rollijn als lange looplijn hebben ze het ene moment meer ruimte dan het andere moment. Althans, dit hebben we in het allerbegin tijdens de puppycursus zo gedaan. Al snel wat het niet meer nodig want Nero is geen trekker. Trouwens wel een aanname van je dat de flexlijn de oorzaak is dat hond van TS trekt. Ik zie genoeg mensen in mijn omgeving met een looplijn waarbij de hond trekt. Het kan nog zo veel meer oorzaken hebben. Daar ga je dus weer met je vooroordelen over de flexlijn.
Ik begrijp dat jouw manier van honden opvoeden heel erg ligt in het voorzien van de behoeftes van de hond. Echter lijkt mij dit niet altijd mogelijk hoor in het echte leven. Ik ken namelijk genoeg honden die met liefde achter elke kat aan jagen die ze tegenkomen, maar gaan we dat doen? Nee. Dus de lijn is heel snel al een beperking.
En ja, er zijn honden die een hoger loop tempo hebben dan mensen maar dat betekend toch niet dat ik standaard moet gaan joggen tijdens wandelingen? Ook een hond moet soms consessies doen in wat hij wilt en dat doe ik ook voor hun. Rustig meelopen als ze aangelijnd zijn is een van die getrainde “consessies” in mijn ogen. En dus training zou net zo belangrijk moeten zijn als bijvoorbeeld zindelijkheid en zit.
Universiteit gent heeft een webinar gedaan over castratie van honden. Ze hebben zelf ook onderzoek gedaan naar lange termijn effecten. Hun advies bij een reu is niet perse castreren, indien je wel wil doen vanaf 1 jaar. Bij een teef tussen 1 en 2.5 jaar.
honden die voor hun 1 jaar gecastreerd worden hebben meer kans op:
- gewrichtsproblemen
- tumoren: lymfeklierkanker, botkanker, milt tumoren en mastcel tumoren.
(Soms heeft vroeg of laat castratie geen invloed zoals bij lymfeklierkanker. Gecastreerde honden hebben sowieso meer kans dan intacte). Daarnaast is castratie ook in verband gebracht met epilepsie en bv schildklier problemen.
Daarnaast heb je de klassieke nadelen zoals vacht verandering en obesitas.
Het is toch niet omdat je bij probleemgedrag kijkt naar de behoeften van je hond en van daaruit vertrekt, dat je alles zomaar zou toestaan? Ook kijken vanuit je hond en zo aan de slag gaan, is een vorm van training, toch? Je werkt wel degelijk aan het probleem, alleen vertrek je vanuit de hond en niet vanuit een stelling zoals: trekken = begrenzen.
Bij ons werkte de flexi trouwens supergoed om het trekken af te leren. En kijk, ik heb honden waar het trekken erin gebakken zit!
Net door ze aan de flex te hangen ipv aan een korte lijn, stopten ze met trekken, omdat de frustratie werd weggenomen.
En uiteraard moeten ze wek es een eindje kort meelopen, maar zoals eerder gezegd: er staat een stopknop op de flex, daar dient ie voor.
Dit is echt geen onzin. Er zit altijd iets van spanning op een flexlijn. Ander kan de lijn ook niet in en uit rollen natuurlijk. Een groot ras voelt die spanning ook, maar een stuk minder dan een klein ras. Hier thuis woont een klein hondje van 3.5 kg. Wanneer zij met de flexlijn loopt, loopt ze echt héél anders, je ziet aan heel haar lichaam dat ze wat kracht moet zetten om vooruit te lopen. Zodra de lijn 'op slot' staat, en de riem dus ontspannen hangt, loopt de hond heel wat relaxter. Er zit namelijk geen druk meer op de lijn. Het is dus absoluut wel degelijk het geval dat een flexlijn spanning op de hond zet, en hoe verder de hond loopt, hoe hoger de spanning. Voor een grote hond misschien minimaal, maar hij zit er wel degelijk. Kwestie van een heel klein beetje logisch nadenken.
Je zegt 'zodra hij weerstand voelt' maar het punt is, als de flexlijn op rol stand staat, dus niet op slot, voelt de hond áltijd iets van weerstand.
Maar je koopt toch een flexi op het gewicht van je hond? Een kleine hond heeft doorgaans een kleinere flexi.
Die van ons ook, een hele kleine flexlijn met een dun riempje, maar het verschil is wel degelijk te zien in manier van lopen met flexlijn (dus spanning) en klein nylon riempje.
Ja, dit dus. Voor een kleinere hond moet je natuurlijk ook geen flexlijn gebruiken voor honden van 35kg+.
@Pascale: Er zit wel verschil tussen heel klein beetje weerstand als de rollijn 'open staat' en wanneer die 'op slot' staat. Hij weet hoeveel hij moet trekken om vooruit te komen als die open staat, en wanneer die op slot staat dan kan hij niet verder en dat weet hij ook.
Mijn reuen lopen scheef met een lange lijn, deze hangt dan door waardoor die meer druk geeft dan met een flexi.
En precies dat is wat Britt bedoeld (denk ik) een heel klein beetje weerstand, = weerstand. Ik ben echt niet tegen het gebruik van een flexlijn hoor (op de juiste manier uiteraard) maar ga niet zeggen dat de hond geen weerstand voelt, wat dit zit er gewoon.. en kan voor veel honden inderdaad een positieve ervaring zijn voor het trekken. Want, hoe harder de weerstand, hoe verder je komt. Dat is gewoon een feit. Honden zijn gevoelig. Wij zien dat beetje weerstand als minimaal, maar het heeft wél effect op de hond.
Je kunt zelf voelen hoeveel weerstand de flexilijn geeft, door eraan te trekken. Ik heb een GiantXL flexilijn en ik vind het echt behoorlijk meevallen. Nero zal het vast wel voelen maar tijdens de wandeling is hij veel meer bezig met alles wat er om hem heen gebeurt dan dat heel klein beetje weerstand aan zijn tuigje.
Net zoals een looplijn niet verder kan, kan een flexlijn op een bepaalde stand ook niet verder (die stand heb je zelf in de hand) Dan zou Nero toch zijn uiterste best doen om nog verder te komen? Maar hij weet echt wel wanneer dat niet kan.
Je moet die discussie gewoon niet aangaan. De mijne lopen ook aan de flex. Ideaal wat mij betreft, honden tevreden, ik tevreden. Of HP daar al dan niet tevreden mee is, zal me echt bommen ;)
Ik denk zelf dat het middel die je gebruikt niet de oorzaak is voor bepaald gedrag. Je training is de oorzaak voor gedrag. Er zijn ook mensen die zeggen dat een tuigje de hond leert trekken. Wat natuurlijk een rare gedachtegang is. Een tuig is gewoon een tuig. Trekken is inderdaad comfortabeler dan met een halsband of slipketting, maar het is toch echt hoe ik er mee om ga of mijn hond er in gaat trekken of niet. Ik denk dat dat hetzelfde is met een flexlijn. Die zachte tegendruk daar mogen ze inderdaad ‘doorheen’ lopen. Maar waar het vervolgens om gaat is hoe je er mee omgaat als de hond het einde van de lijn bereikt. De hond voelt echt wel het verschil tussen de normale tegendruk en de zware tegendruk bij het einde van de lijn. Als je niet wil dat je hond gaat doortrekken aan de flex moet je dus gaan stilstaan/omdraaien als hij het einde van de lijn bereikt en probeert door te trekken. Als je jezelf laat meeslepen is het logisch dat de hond leert trekken. Ik vind het ook een onderschatting van de hond door te denken dat hij niet twee verschillende situaties kan begrijpen. Een hond snapt het verschil tussen een flex en gewone lijn als je hem dit leert.
Ik denk dus niet dat een flexlijn je hond leert trekken, jij als mens leert de hond trekken. En een hond voelt het verschil tussen de zachte rollijn en het einde van de lijn. Als iemand een flexlijn wil gebruiken kan dat prima, het niet-trekken moet je dan alleen een beetje op een andere manier aanleren.
Ikzelf gebruik ze trouwens niet want ik ben zo iemand die er niet normaal mee kan omgaan lol. (Gevaar voor de samenleving).
Ha, ja, zeker waar. Daar heb je groot gelijk in. Het verandert ook niks aan mijn dagelijkse wandelingen met de flexilijn.
Flexlijn is prima te gebruiken als je hond geleerd heeft normaal losjes aan de lijn te lopen. Maar ik zie er af en toe een paar dat ik denk, man oh man. Compleet uitgerolde lijn, worden ze nog gewandeld door de hond. Of de hond stormt met een noodgang op een andere hond af.
Ik denk dat het wel of niet gebruiken van een flexlijn niet echt invloed heeft op het gedrag waar TS tegenaan loopt. TS je hebt gewoon een pittige hondje getroffen en pittige hondjes opvoeden kost meer tijd. Trek je niet veel aan van mensen die geen pittige pupjes hebben en zeggen dat alles zo makkelijk gaat. Soms heb je nu eenmaal een exemplaren waarbij je veel harder moet werken, consequenter moet zijn en afentoe twee stappen terug moet doen. Het zou inderdaad fijn zijn als je hier een goede hondenschool bij treft die je een beetje kan helpen. Hoe ik jacks ken hebben ze hele duidelijke regels nodig, ja is altijd ja, nee is altijd nee. En ook behoorlijk wat beweging en uitdaging. Ikzelf vind castreren zelden een oplossing voor gedragsdingen. Sterker nog het kan problemen ook verergeren. Jouw hondje heeft die hormonen ook nodig om stabiel op te groeien.
Natuurlijk staat er een beetje kracht op een flexilijn, maar dat staat net zo goed op een gewone lijn. En dat kan zelfs nog heel wat meer zijn, afhankelijk van de lengte en het materiaal van die lijn.
En hond voelt echt wel het verschil tussen het soepel uitrollen van de flexi en het trekken als de lijn maximaal uit is. Dat is juist het prettige van de flexi, hij hoeft juist helemaal niet te trekken, hij loopt gewoon naar voren om meer lijn te krijgen en voelt ook prima wanneer hij aan het einde van de lijn is. En ja, ondertussen spelen er allerlei krachten op de hond. De zwaartekracht op zijn lichaam, het gewicht van de halsband, van de klips, de trekkracht van de veer, dat zijn gewoon constanten die niets met trekken te maken hebben.
Vergelijken we dat met een lange looplijn. Ik heb zelf een gevlochten lijn voor het speuren. Tijdens het lopen wordt het volledige gewicht van de lijn gedragen door mijn hand aan de ene kant en Bobby aan de andere kant. Hoe verder ze loopt, hoe meer lijn dus hoe meer ze mee moet trekken om nog vooruit te komen. Of de lijn moet over de grond slepen, dan moet ze tegen de wrijvingskracht van die lijn over de grond in trekken, die ook groter wordt naarmate er meer lijn over de grond sleept. Dat is dus veel meer trekken en juist dan harder trekken naarmate ze verder lopen, dan bij een flexi.
Daar komt nog bij dat je met een lange lijn zelf extra lijn moet geven op het moment dat je ziet dat de hond meer lijn nodig heeft. Nu zijn mensen relatief traag met reageren. Zelfs al houd je je hond de hele tijd in de gaten om meteen lijn te geven, er zit tijd tussen zien en handelen. Terwijl je extra lijn geeft, is de lijn dus al strakker gaan zijn. Voor de hond voelt dat dus als meer trekken is meteen meer ruimte krijgen, onmiddellijk succes met trekken dus.
Waarom dan toch al die weerstand tegen een flexi? Al die negatieve verhalen? Wel, een flexi is voor veel mensen erg makkelijk en gebruiksvriendelijk. Iedere gek kan zijn hond eraan binden en gaan met die banaan. En dat is precies wat er gebeurt. Zonder training, zonder oog voor de hond de straat op en maar laten gaan. Ja, dat levert ergernissen op bij anderen. Maar dat is niet de schuld van de flexi op zich, maar van de gebruiker.
Heidi helemaal mee eens. Ik zeg altijd een flex als het kan, maar geen andere mensen en honden in De buurt.
Ooit door een jr ,met flex, knalhard op mijn rug terechtgekomen. De hond liep in een seconde een rondje om mij heen, en toen de andere kant op. Ik zat vast in het touw, beng daar lag ik.
Nu pak ik onmiddellijk het touw vd flex vast als weer een flexlijn met hond te dichtbij komt. Al ettelijke brandwonden daardoor, want oh dat touwtje snijdt en verbrandt je vingers.
Ook heb ik al ettelijke snij wonden gezien bij honden , als mensen ,,ze leuk lieten spelen,, aan de uitgerolde flex, en de vechtpartijen als de honden totaal verward zijn in de lijnen.
Dus Ja een flex maar dan als er Niets of niemand in de buurt is.
Mijn volwassen herders gingen aan de flex op een bepaald moment omdat er steeds meer plekken waren waar ze niet meer los mochten. Ik had mijn honden eigenlijk altijd los, en aan de gewone riem als we ergens heen gingen.
Aan de flex gebruikte ik dezelfde commando's als ware ze los waren dus dat ging verder prima. Pupje herder die kwam hebben we ook heel rap aan de flex leren lopen, hij is nu bijna zeven jaar en lopen aan de flex gaat prima en hij trekt ons niet voort.
Onze nieuwe dame zijn we mee aan het oefenen. Maar zij is een behoorlijk grote hond al, en niet gewend om aan de flex te lopen. Daarbij is ze erg op de katten, andere mensen en eten gericht dus is de flex op bepaalde stukken nog geen optie. Dus een vaste lijn, en daar waar wel kan oefenen we met de flex op aandacht en hierkomen o.a..
Flexi vind ik dus fijn, maar wel als honden dusdanig geleerd hebben om naar bepaalde commando's te luisteren én niet te reactief zijn. Herder loopt op straat ook aan de flex, kan alleen omdat hij gewoonweg ook luistert als we hem even terugroepen, daar gebruik ik mijn stem voor en niet de stop op de flex.
Ik vind het gedrag van Twister wel heftig klinken. Ik denk ook het beste hulp te zoeken bij een hondenschool of begeleider en dan een die niet zo in de dominantietheorie is blijven hangen.
Een trainer die het gedrag van de hond, baas en wisselwerking daartussen met eigen ogen ziet en veel gerichter tips kan geven dan hier via tekst op internet.
In het algemeen ja, duidelijke regels en consequent zijn is prima, maar ook kijken wat Twister nodig heeft aan activiteit, uitdaging en rust daartussen.
Uiteindelijk is samenleven met een hond een wisselwerking tussen beiden. De hond moet zich aan passen aan dingen die wij willen zien, maar wij moeten ons ook aanpassen aan dingen die de hond nodig heeft.
Vind het overigens kwalijker dat zo'n jonge hond gericht in het gezicht hapt als hij iets in huis heeft weggepakt en de bazin dat object wil pakken.
Heeft met hoe ze buiten loopt niet zoveel van doen.
Hap gericht in of naar mijn gezicht is echt een absolute no go.
En ja, ook ik heb dat meegemaakt met andere honden, maar ook met eigen opgroeiende jonge hond. En buiten 1x raak toen raakte hij met voortanden mijn wenkbrauw en voelde ik de ondertanden in mijn kin. Gelukkig beet hij niet door, en was het vanuit een onnozele staat van opwinding. Maar gezichten van mensen zijn en blijven heilig. Vind wel dat een hond op dat moment zeer goed door mag hebben dat daarin niet gebeten mag en kan worden.
Misschien schat ik het vanaf hier helemaal verkeerd in, maar ik vind dit bijten eigenlijk helemaal niet zo kwalijk klinken. Maar dat is omdat ik denk(!) dat het gewoon onbenullige opwinding was. Voor hetzelfde geld was het een hap in de broekspijp oid. Ik vind uit opwinding en onbenulligheid bijten irritant, maar niet wereldschokkend bij een jonge hond. Dat is iets waar ze overheen groeien met begeleiding. Wat ik wel raar zou vinden is als het agressie / bezitterigheid is. Dan neem ik mijn woorden terug.
Mijn labrador was ook best heftig qua bijten en onbenulligheid. Bij mij deed ze het niet meer rond de leeftijd van deze jack russel. Maar een vriendin van mij liet haar ook wel eens uit, en die vriendin was errrruuuggg leuk en daar werd mijn labrador verschrikkelijk opgewonden van. Spel sloeg wel eens over in bijten in de armen. En ik weet vrij zeker dat als die vriendin rechtstreeks en doordringend op mijn hond was afgelopen, op zo’n opgewonden moment, dat het *HAP* was geweest. Gewoon uit opwinding, spel, en hee wat moet ik met mezelf en die tanden van me?? Ik heb geen moment gedacht dat dit gedrag kwalijk en problematisch was, behalve dan het feit dat het irritant is. Maar zoals ik al zei, misschien schat ik het helemaal verkeerd in vanaf hier.
@TO, misschien kunnen we je op dit forum helpen een goede hondenschool uit te kiezen? Je kan een linkje geven als je iets op het oog hebt. Mijn inziens is een goede hondenschool vriendelijk richting de hond (dus ruw hoeft helemaal niet).
@Iglo ik ben er natuurlijk ook niet bij. Maar ik lees happen naar gezicht, en in combi met markeren in huis, tegen meubels of prullenbakken aan vind ik namelijk ook niet echt "ongelukjes" voor een reu als het om plasjes gaat.
Pup die ongelukjes heeft gaat niet tegen prullenbakken, tafels of objecten in huis aanpissen.
En mijn hond beet ook als pup of jonge hond niet bewust naar mijn gezicht vanuit een bepaalde optiek, maar het is wel handig om zo'n hond duidelijk te maken dat gezicht gewoon niet mag of kan. Happen in mijn kuiten of handen, was ook niet zo leuk, maar gezicht echt gewoon niet.
Happen richting gezicht neem ik zelf bloedserieus, ook omdat ik zelf mijn honden op de bank heb, en dat mogen ze ook. Maar niet happen naar of in gezichten van mensen.
Dat dien je als ze jong zijn eigenlijk al duidelijk te maken dat het niet kan. Ik zie het eigenlijk net zo als dat honden onderling ook fel reageren als de nek wordt gepakt of naar een buik wordt gehapt door pups richting volwassen honden. De volwassen honden zijn daar dan meestal direct vrij strikt in.
En ik zie ook veel hapgedrag als in grenzen verkennen en even kijken. Heb nu een eenjarige dame, die kan er ook wat van. Is er gewoon niet in begrensd. Maar is uitermate vervelend als mensen denken dat ze tanden gebruikt omdat ze agressief is.
Zeg bewust tanden gebruiken omdat ik bijten écht wat anders vind. Een hond die bijt, zeker op een bepaalde leeftijd kan schade maken. Ze houden vast, laten niet los, en ik vind het wel een ding als ze denken tanden te gaan gebruiken omdat ik als eigenaar ze weg wil hebben van een stukje eigendom. Of plek of wat dan ook.
Speelsheid of onbenulligheid vind ik wat anders dan merken aan een hond dat ze het wat serieuzer bedoelen. En dat moet je als eigenaar wel goed kunnen inschatten vind ik zelf, dat verschil.
Hier een klein hondje van 2.5 à 3 kg en het is echt niet zo dat je een rollijn kunt kopen voor dat gewicht. De kleinste beginnen bij 5 kg en zijn dan maar voor 3 m afstand. Wil je eentje van 8 m afstand, dan gaan ze al makkelijk eerder tot 8 kg, dat toch ongeveer 3x het gewicht is van mijn hond. Een beetje het equivalent van een middelgrote hond van 32 kg die een flexi heeft voor honden tot 100 kg. Dus die weerstand is wel echt een ding hoor. Maar langs de andere kant is mijn hond nu ook wel echt slim genoeg en weet perfect hoe lang de rollijn nog is aan de hand van hoeveel spannint hij voelt. Hij stormt dus vaak naar voor en stopt vlak voor het einde :) we hebben lang een flexi gebruikt maar persoonlijk vind ik dat we elkaar beter aanvoelen met een gewone korte lijn van pakweg 2 m.
ik zou als ik jou was heel eerlijk bij je zelf te raden gaan en jezelf af vragen of jij wel een geschikt baasje bent voor je hondje....
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?