Ik denk dat het liggen en voorzichtig zijn ook beetje bij de tijd van het jaar hoort. Vele loopse teven zorgt nogal voor concurrentie onder de volwassenen. Kan dus zijn dat je pup die geurtjes en signalen opvangt en eieren voor zijn geld kiest.
Gewoon lekker overdag verder gaan met ontmoetingen en in de avond komt het dan vanzelf wel dan. En wat Alaska zegt is idd handig het benoemen van iets. Pups kunnen al schrikken van een opwaaiend blaadje al die dingen moeten ze aan wennen.
Dierenartsen werken 8 uur soms meer per dag met honden. Onzin dat ze niets over gedrag weten. Ook dierenartsen willen liever niet gebeten worden dus de meesten snappen signalen prima. Dat krijg je als je dagelijks met honden werkt echt wel oog voor. En ik snap dat het niet leuk is om iets negatiefs over je hond te horen. En natuurlijk heb je uitzonderingen, horken of hebben ze soms hun dag niet. Maar bij opvoeden helpt het echt als je ook de minder leuke kanten van je hond ziet en erkent. Mijn jongste vertrouw ik bijvoorbeeld absoluut niet bij kinderen. Omdat hij een regelneef is. Natuurlijk kan ik dat prima begeleiden maar hij is anders dan mijn relaxte andere hond. Niet mis met een beetje pit maar het vraagt wel wat bijsturing.
Wij hadden thuis herders, en zowel de honden als wij kinderen indertijd, moesten in huis rustig zijn, niet dat we ons niet mochten bewegen oid, maar niet gillen en rennen door het huis. Dat deed je maar buiten.
Dat scheelt al een hoop denk ik. Uiteraard alles op een ontspannen manier zodat in huis rust heerst.
Laat je niets wijsmaken dat je pup abnormaal zou zijn als hij gromt of uitvalt. Een hond reageert gewoon op omstandigheden, dat is heel normaal en de ene hond ervaart de dingen misschien anders als de andere hond. Dus creeer omstandigheden waarop de pup niet Meer hoeft te grommen of bijten. Als hij gromt bij het oppakken (ik neem aan dat pijn uitgesloten is?) stel hem even gerust, en doe het alleen als het echt nodig is. Valt hij uit, dan is de situatie nog te moeillijk voor hem, bogen maken een andere kant oplopen zodathij leert dat wandelingen ontspannen en leuk zijn. Donker kan ook meer spanning geven heb ik ervaring.
Dit is wel een fijn stukje over pups en jonge honden
http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien
van dezelfde schrijfster is het boekje kalmerende signalen, over hoe honden communiceren in pdf te lezen
https://docplayer.nl/24750008-Kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven.html
Wat een fijne informatie! Daar kan ik wel wat mee. Wat ik inmiddels wel begrijp is dat onze pup gewoon heel erg communicatief is! Jammer dat hij voor mij nog wat moeilijk te lezen is. Ik begreep dus dat grommen en snauwen abnormaal zijn. Maar dat is dus niet. Maar moet ik nu als hij gromt dus altijd naar hem luisteren? Want ik dacht dat ik dan weer leerde dat grommen effect heeft. Of gewoon proberen om te buigen. Door af te leiden met een snoepje en dan vervolgens toch door te gaan. Dat laatste is wat ik nu doe bij iets wat gewoon moet gebeuren.
De GT zij dus ook dat ik grommen niet moet accepteren. Dus streng moet zijn daar zijn de meningen wel echt over verdeeld... dus dat vind ik lastig. Want hij moet wel blijven communiceren met ons.
Ja. Ik denk dat hij eerst goed de andere hond wil lezen. Dat is in het donker natuurlijk ook wat lastiger. En er zijn hier wel wat honden die bij iedere benadering vanuit onze pup direct snauwen. En dat terwijl hij in mijn optiek duidelijk kalmerende signalen eerst geeft en voorzichtig benaderd. Vorige keer had onze pup de andere hond niet eens gezien. Die kwam ineens de hoek om en direct snauwen...
Ja wel naar hem luisteren, maar meer in de zin van, kan ik achterhalen waarom hij gromt, kan ik het misschien voorkomen. Of even geruststellen door dingen even te benoemen met een kalme vrolijke stem zoals bijv. bij het pootjes afdrogen, dat is niet leuk maar moet gebeuren.
Ik zou zelf niet als hij al gromt met snoepjes gaan werken, misschien wel in een situatie waarbij je probeert te voorkomen dat hij gaat grommen.
Ik denk dat als je hem wat langer hebt en jullie elkaar door en door kennen het helemaal goed komt.
Een jonge hond heeft opvoeding nodig dat kan doen dmv corrigeren (met kans dat je band kapot gaat), of ombuigen naar gedrag dat je wilt zien. Het belangrijkste is dat tijdens de opvoeding alles zwart wit is. Hoe duidelijker en consequenter je bent hoe makkelijker voor jou en de hond.
Zorg dat je je hondje ergens in een gedeelte van de kamer dat is afgezet met bv een traphekje of puppypanelen, met een kauwsnack kan verblijven op de momenten dat er risico is dat de kinderen eten of speelgoed laten vallen en evt ook als ze druk/spelen.
Zo kan je zelf de momenten kiezen om te trainen hiermee en kan zorgen dat je het gedrag wat je niet wilt zien voor kan zijn.
Over het grommen, ik hen twee honden die andere honden maar ook mij uitdagen met grommen. Juist vanuit opwinding en vrolijkheid. Dat is dus hond afhankelijk.
Wandelen doe ik vanaf week 8 al een wandeling van een uur per dag naast de plas rondjes van 5min meerdere keren per dag. Kijk naar wat je hondje nodig hebt en vertrouw op je gevoel. Word ie moe til je hem op of ga je op een bankje zitten.
Een pup/jonge hond is super leuk maar je mag het jezelf best wat makkelijker maken, dan zit iedereen wat beter in zn vel en kan je nog meer genieten van je hondje.
Niet abnormaal, maar onwenselijk als in; je wilt dat je hond het alleen gebruikt wanneer nodig, maar dat je het het liefst al voor bent. Ik heb een hond die al een paar keer 'geplet' is tijdens het liggen op de bank/mandje/bed, dus ze gromt nu erg snel als er plots veel beweging is om haar heen tijdens het slapen. Kinderen mogen niet zomaar aan haar komen of bij haar zitten als ze slaapt (ze mag op de bank). Ze moeten mij dan een seintje geven, en ik stuur Remi dan naar haar mand. Ze blijft daar dan liggen, of komt dan zelf soms weer tegen de kids aan zitten. Als ze dan weer gromt als ze bewegen, stuur ik haar weer naar de mand. Niet boos of als straf, maar om haar te helpen een rustiger plekje te vinden. Eenmaal op haar mand blijft ze daar vaak ook wel liggen, terwijl ze als er geen kinderen op de bank zitten en ik haar naar haar mand stuur om een bepaalde reden, ze binnen 2 tellen weer op de bank ligt, dus ergens snapt ze het ook wel dat het daar rustiger is. Bank ligt denk ik alleen lekkerder XD Maar de kinderen moeten niet 'wachten' op de grom voordat ze mij vragen haar naar de mand te sturen, maar we proberen het voor te zijn.
Buiten gebruik ik BAT bij mijn hond. Ze kon gillen aan de lijn... Heb mensen gehad die hun achtertuin uit kwamen rennen omdat ze dachten dat er een hond aangereden was... Nope, alleen mijn hond die een andere hond zag Ondertussen loopt ze zelfs uit zichzelf wel eens om bij situaties die ze niet fijn vindt. Zo slaat ze expres een ander paadje in als we een hond verderop zien, en laatst wilde ze oversteken volgens mij vanwege 2 kinderen op hun fiets op de stoep. Ze loopt overigens altijd aangelijnd, ik liet haar sowieso altijd al de route bepalen met soms wat sturing, maar nu baseert ze het niet alleen op de luchtjes, maar ook op of we andere honden zien soms. Ze 'valt' nog wel uit meerdere keren in de week, maar alleen door zichzelf in het uiteinde van de riem te gooien, ze blaft of gilt niet meer, en is ook redelijk snel weer bereikbaar.
De snoepjes gebruik ik inderdaad om te voorkomen dat hij gromt. Zodat hij leert dat het leuk en niet eng is. Zo ruil ik iets voor een snoepje ipv het af te pakken. En geef ik een snoepje als hij rustig is tijdens het afdrogen. Hij krijgt uiteraard geen snoepje als hij gromt. Ook als hij te druk speelt met de rennende kinderen gebruik ik eerst een speelgoedje om hem af te leiden. En beloon ik iets later zijn rustige speelgedrag.
ik zou sowieso nooit honden aan de riem kennis laten maken. Helaas al vaak fout zien gaan omdat ze niet weg kunnen of in elkaar draaien.
Daarbij leer je zo aan dat als je aan de riem trekt naar een andere hond je er dan heen mag. En dat wil je juist niet. Want als dat dan een keer niet kan word het blaffen uit frustratie en voor je weet word dat een gewoonte.
Ik leer ze naar mij kijken is koekje, als er een hond aankomt sta ik stil en ga op het gras staan zodat de passant met hond niet bij me kan komen, dan vraag ik aandacht van mijn. pup en beloon dat weer net als thuis. evt met commando kijk. De afstand is eerst op 10meter van de andere hond en dat bouw ik af zolang ze niet reageren en naar mij blijven kijken.
goed bezig hoor
Gister liet hij trouwens voor de 1ste keer ook het blaffen en grommen naar een hond zien overdag. Deze hond zat achter een hek. En de mijne zat nog aan de lijn. Hij wilde toch wel graag naar die hond toe. Toonde duidelijk kalmeringsmiddelen. Eerst snuffelen daarna plat op de grond liggen afwisselend met een kleine speelboog. En tijdens het liggen met af en toe een speelboog begon het blaffen met grommen terwijl hij in mijn ogen ook speels op en neer bewoog... zijn kwispel begon wat strakker (dus spanning) maar werd breder en meer ontspannen na de kennismaking. Dus dat grommen is denk ik eerder frustratie of uitdagen ipv van angstagressie. Of kan dat niet? Want hij wil zelf heel graag naar de hond toe. Hij oogt namelijk niet echt nerveus en gestrest, ik zie alleen dat hij het wel een beetje spannend vindt. Hij had overigens alle keus. Doorlopen of kennismaken. Maar hij koos voor de kennismaking. Is dat dan wel goed om te doen, of had ik beter hem kunnen laten doorlopen? Voor nu kon ik zijn gedrag wel beter zien omdat het licht was natuurlijk
Communicatie gaat altijd in 2 richtingen. Hoe gedroeg de andere hond zich?
Zelf vind ik het niet zo handig: 1 hond aan de lijn en de andere achter een hek. Dat zorgt voor ruis op de communicatie. Persoonlijk zou ik de honden elkaar dan niet laten begroeten, afstand houden en gewoon doorlopen.
Wat wens je zelf eigenlijk te zien? Want je tekst klinkt alsof je zelf niet goed weet wat je met deze situaties moet en het dus maar aan je hond overlaat?
Zulke ontmoetingen zijn niet handig omdat je namelijk op het territorium van de andere hond komt zonder uitnodiging. Maar zoals het opschrijft? Grumpie kan idd best grommen om uit te dagen. Zeker met blaffen en playbow's. Blijft een kerel hihi. Als hij kennis wilt maken op straat of ergens anders? Doen maar blijf ook goed opletten op het gedrag van de andere hond, is hij wel uitnodigt en welkom?
Zo letterlijk bedoel ik het ook niet. Zo zwart wit staat het er misschien wel maar ik snap natuurlijk ook wel dat dierenartsen tot een zekere hoogte verstand hebben van gedrag maar ze hebben er niet speciaal voor geleerd. Dus om dat oordeel als waarheid aan te nemen en je daar gek om gaat zitten maken, dat is zonde van je energie. Dat was mijn boodschap. Mijn dierenarts vond jake ook niet normaal. En daardoor was ik helemaal van mn stuk. Ik heb daarna later met haar nog gebeld daarover omdat ik er zo mee zat. Toen gaf zij zelf aan; dat ze er niet voor heeft geleerd wat ik met dit gedrag aanmoest en adviseerde mij om naar een hondenschool te gaan en dat heb ik gedaan. Ik heb de situatie daar toen naverteld op de hondenschool en ze (de cursusbegeleidster, in opleiding tot GT) gaf aan dat de dierenarts signalen had genegeerd. Ergens oog voor hebben of er daadwerkelijk voor hebben gestudeerd vind ik wat anders.
dat had ik gedaan ja, beter afstand maken, zeker van een hond achter een hek.
Mijn eerste hond had ik als pup en ik heb zelf de fout gemaakt haar met elke hond en elk mens die dat wilde, te laten kennismaken die we tegen kwamen. En dat was achteraf niet handig omdat ze ging denken dat dit zo hoort en lang niet elke hond of mens daarvan gedient is en ik het weer moest afleren.
Het was idd voor mij lastig. Mij is het om het even. Maar hij wilde liever naar de hond dan met mij meelopen. Dus ik dacht dan kijk ik goed naar zijn gedrag. Is hij echt bang dan loop ik door. Is hij meer nieuwsgierig dan bang dan laat ik hem kennismaken. Want wat levert het op als ik dan de keuze maak en doorloop (door mijn pup mee te lokken want hij wilde liever naar die hond)? Ik wil niet dat hij bang is of wordt voor andere honden.
Ja, ik heb idd ook gekeken naar die andere hond. Die had ook een mooie brede kwispel dus wilde ook graag kennis maken. En een kereltje begint het al wel een beetje te worden ja. De puberteit is begonnen of zit eraan te komen.
Ja dat is idd ook wel zo. Maar hij loopt bij sommige honden er zelf wel omheen. Daar wil hij dus niet naar toe. Prima. Dan gaan we dat dus ook niet doen. Maar ik wil natuurlijk ook niet dat hij angstig reageert en gaat reageren naar andere honden. Daar vind ik een positieve ontmoeting weer goed voor.
het is idd ook weer niet de bedoeling om in paniek te raken als er een andere hond in zicht is. Gewoon rustig afstand maken.
En ontmoetingen in overleg met andere baasjes, en niet als de honden aangelijnd zijn, zou ideaal zijn. Al loopt het in de praktijk waarschijnlijk ook weleens anders.
Ja, maar dan is het weer jammer dat hij zo weinig honden ziet. Ik wandel meestal aangelijnd en maar een paar keer per week los. Ik laat hem wel eens los door een klein parkje. Maar er zijn dan zelden honden. Er zijn wel vrienden met honden waar we op visite gaan maar dat zijn dan altijd dezelfde honden. Daar speelt hij wel altijd heel leuk mee. Of is dat dan niet erg?
Ik wilde toch nog even een update geven.
Het uitvallen aan de lijn is sterk verminderd. En komt nog zelden voor. Hij wil alleen wel eens terug reageren als de andere hond begint (maar lang niet altijd). En als dat tijdens een wandeling een paar keer is gebeurd wil hij de 3de keer nog wel eens zelf beginnen.
Het optillen gaat ook beter. Vd week wilde hij niet meer mee lopen (ik kreeg hem met voertjes of gek doen ook niet mee) nadat hij net met een andere hond gespeeld had. Toen konden zowel mijn zoon als ik hem probleemloos optillen om hem naar huis te krijgen. Voorheen zou hij dan echt zijn gaan grommen en happen.
Nu zet Jack nog steeds wel erg snel agressie in als hij ergens bang voor is. Zo durft hij ineens de trap naar boven op te lopen. Maar durft nog niet zo goed naar beneden. Als je hem toch naar beneden wil tillen dan begint hij direct te blaffen, grommen en happen. Mijn moeder was hier in huis en werd zelfs bang van hem. We zijn nu dus druk aan het oefenen met de trap zodat hij die niet meer eng vindt.
Als hij katten ziet gaat hij zich ook agressief gedragen. Die vindt hij dus ook eng. En vd zomer zal hij toch naar onze oppas moeten die naast honden ook katten (en paarden) heeft.
We hebben nog steeds contact met de GT... maar als iemand tips heeft om ervoor te zorgen dat hij minder snel agressie in zet bij angst graag.
Een hond die katten niet gewend is kan je niet zomaar van verwachten dat die ze accepteerd. Als de oppas katten heeft zou ik nu al een paar keer langs gaan om hem te leren dat katten oke zijn voordat hij er achteraan gaat jagen of in gaat happen.
Dat klopt. Dat ga ik ook zeker doen. We zijn al een keer geweest. Maar toen heeft Jack kennis gemaakt met de honden. Ik heb geen moment aan de katten gedacht . En de katten waren ook niet in de buurt. Zijn buiten katten omdat ze aan een bosrand wonen. Dus volgende keer toch eens plannen dat hij de katten ook ziet.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?