Ik herken dit eerlijk gezegd wel van een Zwitser van vroeger. Leuke jonge hond, speelde in het park met allerlei honden. Bazin die haar "mannetje" wel stond.
Met mijn hond kon en mocht hij niet, want mijn reu was niet zo tolerant naar met name grote lompe honden. Normaal passeren ging wel, of even praten als zij haar hond gewoon aan de lijn hield. (Mijn reu zocht namelijk geen conflict op, en keek dan weg/zat of lag rustig bij mijn voeten)
Op een bepaald moment bleef de eigenaresse op grote afstand staan en wenkte mij door te lopen. Bleek dat de hond langzaam aan was veranderd. Uitvallen, knokken met andere honden en in huis was hij ook rondom vriendjes van kinderen en in zijn algemeenheid veel waakser geworden. Haar man was eigenlijk nog de enige die wel nog tot hem door kon dringen, zijzelf had er de grootste moeite mee gekregen.
Wil er mee zeggen dat het niet a-typisch is voor dit ras, dat reuen op een bepaalde leeftijd wat minder tolerant worden naar andere honden.
Advies van hierboven om er een kenner naar te laten kijken lijkt me goed, want is het wel angst agressie? Er zijn meer rassen die gewoonweg naarmate ze ouder worden minder tolerant en minder speels zijn met andere honden. En daar kun je dan maar beter op inspelen door op gehoorzaamheid te trainen, tijdig aan te kunnen lijnen etc.
Ook ik herken het wel van Zwitser reuen. Die van een vriendin van mij is ook niet heel vriendelijk. Het goede nieuws: hij valt niet meer uit. Hij bromt alleen als mijn reu in de buurt komt en die snapt dat gelukkig prima dus we kunnen best samen wandelen. Ze heeft ook een periode gehad (tussen de 1 en 2 jaar oud) dat hij wat heftiger uitviel. Maar dat heeft ze weten om te buigen. Geef het dus vooral niet op. Wel zou ik inderdaad even kijken of je hier wat begeleiding bij kunt krijgen van iemand die het ras kent. Tot die tijd zou ik situaties die moeilijk voor hem zijn even vermijden zodat het gedrag niet groeit. Het is namelijk heel belonend voor een hond om een grote waffel op te zetten. Dus even niet los bij andere reuen, veel aanlijnen en drukke plekken wat vermijden. En accepteer dat je hond gewoon niet alles en iedereen leuk vindt, dat geldt voor de meeste rassen. Ik heb ook van die kieskeurige types. Het is wat minder relaxed en je moet het wat meer managen tijdens het wandelen. Maar het is wel vrij normaal dat ze niet met alles en iedereen willen spelen. Dat heet niets met jou als baasje te maken dus voel je vooral niet schuldig. En houd moed, dit gedrag is echt wel om te buigen naar niet meer uitvallen. Maar niet naar alles en iedereen weer leuk vinden.
Nee je hebt niet gefaald. Veel mensen denken dat alle sennen honden zulke braverds zijn als de berner. Dat is niet zo. Ook de kleinere sennen honden hebben een totaal ander karakter, veel minder relaxt. Maar ook de berner zittten soms wel tussen die heel ander karakter vetonen.
Je hond wordt volwassen. Ieder individu heeft een cirkel om zich heen, een denkbeeldige cirkel, waar binnen je je veilig voelt, komt er iemand binnen die cirkel die niet heel vertrouwd, of je lief is, dan geeft dat afkeer en irritatie. Dat is er denk ik aan de hand. Angst agressie zie ik hier niet in.
Maar hoe tekent je hond,?
staart omhoog oren vooruit en neus opgetrokken, is geen angst.
Staart naar beneden of iets onder horizontaal, oren in de nek en mondhoeken naar achteren, geeft angst aan. En daar tussen in is nog veel meer te zien.
Zoek het niet op, laat je hond volwassen worden en vraag advies bij de rasvereniging,
Bedankt.
@Britt: Dat zal zeker ook mee spelen hoor.
@Andere: Dat de Zwitser geen allemansvriend is, is bekend. Dat hij agressie vertoont is absoluut GEEN eigenschap. Ze mogen zelfverzekerd en beschermend zijn, maar altijd zonder agressie.
En hier zit dus de kink in de kabel; hij is niet zelfverzekerd, wel beschermend. Vandaar dat ik neig naar angst-agressie. Al vind ik agressie iets te veelomvattend voor zijn gedrag. Het is gewoon uitvallen naar andere honden. Eerder angst-uitvallen dan.
Dat hij een individu is en niet perse de rasstandaard volgt ben ik ook helemaal mee eens. Maar met een hond van zijn formaat wil ik wel zijn gedrag gaan ombuigen.
Een GT had ik ookal ingeschakeld, maar daar kan ik pas volgende week bij terecht. Vandaar wel deze discussie, want ik wilde er direct mee aan de slag gaan.
Bedankt. We gaan er weer gewoon voor. Voorkomen, voorkomen, voorkomen en vooral veel aandachtsoefeningen en beloningen.
Het is dus een grote Zwitser?
Ik denk dat dat het enige is, voorkomen. Goed dat je een gt inschakelt, niet uit de hand laten lopen.
Succes.
Het is een ras die niet bekend staat om zijn vriendelijkheid tov andere honden toch? Hij toont gewoon wat je ervan kon verwachten dus.
Trainen, trainen, trainen... en je ervan bewust zijn dat 'spelen' met andere honden gewoon niet meer tot het plaatje zal/kan/gaat horen.
Nee dus, ik snap niet dat dit zo'n hardnekkige bewering is.
Ik ben ook lid van de rasvereniging en daarbij mag agressie naar andere honden absoluut niet voorkomen. Hij toont dus helemaal niet wat ik kon verwachten. Reuen kunnen wat onaardig doen naar seksegenoten, maar daar is hier geen sprake meer van.
dus het zijn honden die je zomaar kunt losgooien in een groep vreemde honden? Als ze een hond zien, gaan ze zich oversociaal gaan gedragen en alles en iedereen vriendelijk begroeten? Als iemand een leuke gezellige, aardige hond die makkelijk loskan, zoekt, is dit een aanrader?
Je kunt je niet blindstaren op een eigenschap die ook benoemd wordt. Lees namelijk ook :
"Enerzijds is het een rustige, zachtaardige en oplettende hond. Een hond die binnenshuis rustig is, prima met iedereen omgaat en een oogje in het zeil houdt. Hij verwelkomt iedereen die hij kent vol met liefde en maakt het voor iedereen graag zo aangenaam mogelijk. Hij heeft immers zelf ook door dat hij groot en sterk is, waardoor hij iedereen kan beschermen.
Anderzijds is het ook een hond die té waaks kan zijn. In dat geval neemt zijn moedige, onbevreesde en ietwat agressieve kant het over. Hij kan in dat geval behoorlijk fel uit de hoek komen en is dan ook bijzonder moeilijk te stoppen. Zodra er bijvoorbeeld ongewenste mensen bij jou in huis komen, doet hij er alles aan om hen tegen te houden. Dit doet hij niet alleen met zijn imposante voorkomen, maar ook door zijn luide en lage blaf."
Het blijven natuurlijk in basis wel waakhonden van origine die zelfstandig beslissingen dienden te maken.
Ik heb dan toevallig Duitse herders, en daar staat dit over
"De Duitse herdershond moet in zijn karakter beeld evenwichtig, zenuwvast, zelfverzekerd, absoluut onbevangen en (zonder prikkeltoestand) volkomen goedaardig zijn. Daarbij is hij opmerkzaam en handelbaar. Hij moet moed, strijddrift en hardheid bezitten om als geleide-, waak-, verdedigings-, dienst-, en herdershond geschikt te zijn."
Denk dat veel mensen in de lach schieten, omdat hun ervaring met deze herders buiten met vreemde honden dus anders is. En toch als ze geïntroduceerd worden met honden of andere dieren die "erbij" horen gaat dat over het algemeen prima. Dus de basis van goedaardig zit er wel, maar ook die wat scherpere kant die waakzaam is en blijft en niet geheel accepteren als er plots op ze wordt afgekomen zonder normale kennismaking of lomp tegen ze aan wordt gesprongen.
- Maar agressie moet je niet gaan verwarren met een bepaalde manier van reageren. Iemand anders schreef hier ook al over een denkbeeldige cirkel waarbinnen op dit moment jouw hond geen andere hond wil hebben. Of dat er tussen bekende reuen onderling nu ineens bekeken wordt hoe sterk hij staat. Dat zie je bij meer reuen die volwassen aan het worden zijn gebeuren. Speelkwartier is over, en dan gaat het spelen over in soms aftasten waar ze in een groep staan.
- Zou voor nu dus inderdaad even de teugels wat strakker trekken, en hem die gelegenheid om dat te doen niet meer geven. Want zelf heb ik altijd het idee gehad dat hoe vaker iets kan escaleren, en een hond dit macho gedrag blijft vertonen of uitval gedrag om wat voor reden dan ook (en gaat leren hoe sterk ze eigenlijk zijn) hoe moeilijker het voor een baas wordt om de controle weer terug te krijgen.
We hebben pre-corona vorig jaar nog een wandeling gemaakt met 30 onbekende Zwitsers. Dus ja, dat kan. Op mijn/Odin zijn Insta staat nog een reel waarbij er heul veel Zwitsers door elkaar lopen.
Ik vind het een beetje vervelend dan mensen die het ras niet kennen vanuit ervaring ineens gaan vertellen hoe een Zwitser zich gedraagt. Daarvoor open ik dit topic dan weer niet.
@Blondie; leuk stuk. Het klopt alleen niet. Ze bewaken hun erf, dat klopt, maar ze zijn vooral gebruikt als lastdieren. Ze mogen volgens de rasstandaard nooit agressie vertonen.
Ik ga deze discussie niet verder aan met mensen die niet bekend zijn met berghonden an sich en hun origine. Ik wel best discussiëren over de oorzaak van zijn gedrag, maar niet; "het hoort nou eenmaal bij het ras". Want dan sla je de plank gewoon mis.
OK. dan hoort het bij hem en heb je er alsnog gewoon rekening mee te houden dat je gaat moeten trainen, trainen, trainen en er op voorbereid zijn dat gezellig lopen met andere honden, er niet meer zal inzitten ;)
Volgens mij is er geen enkele rasstandaard waarin gezegd wordt dat honden willekeurige agressie mogen vertonen. Het is altijd iets van “ze zijn beschermend, waaks, sterk, moedig, vertonen nooit agressie zonder aanleiding”. De rasstandaard is een streven, maar in de praktijk is het vaak anders. Die beschreven eigenschappen (beschermend, waaks, sterk) dien je zelf te vertalen naar mogelijke uitval en agressie problematiek. Dus ik snap wel waarom de discussie is ontstaan. Zelf heb ik geen ervaring met agressie of dit ras, dus ik heb geen tips voor je. Ik ben het er wel mee eens dat uitvallen niet normaal zou moeten zijn, bij geen enkele hond. Het is wél normaal dat de tijd van flierefluiten nu voorbij is en hij zijn mannetje staat. Hij is nu iets van 1,5 jaar toch? Het is wel echt de leeftijd waarop zo’n ontwikkeling plaatsvind. Als je er mee aan de slag gaat wordt het waarschijnlijk wel beter (hormonen gaan dalen en hij wordt beheerster en rustiger met de volwassenheid). Ik zal vooral inzetten op rustig langs andere honden kunnen lopen. Daar ga je mee om zoals je met elke reactieve hond omgaat. Dat is de aandacht bij jou houden. Hoe je hem kan bereiken zal je zelf of samen met een GT moeten uitvogelen. Elke hond is daarin anders. Mijn tip voor nu is, als je je er echt zorgen om maakt, is de uitval-situaties vermijden. Hoe vaker hij zo reageert hoe meer het er in slijt. Als je een plan van aanpak hebt kan je moeilijke situaties steeds meer gaan opzoeken. Succes!
Ik herken een beetje het gedrag van mijn 12 maanden oude pup hierin. Ineens lijkt zijn gedrag t.o.v. andere honden te veranderen. Brommen en grommen naar vriendjes, blaffen en wil nu ook gaan uitvallen aan de lijn. Alles lijkt wel een link te hebben met zijn kerstballen die regelmatig van kleur veranderen (van rood naar zwart), daarnaast loopt hij van ons weg en likt/ruikt aan alle plasjes. Na alle voor- en nadelen echt uitvoerig te hebben bekeken hebben we vanmiddag een afspraak gemaakt bij de DA voor een kastratie. Ook om te voorkomen dat hij 1) nauwelijks meer los kan lopen omdat hij andere honden gaat belagen 2) er bij hem hopelijk meer rust ontstaat als testosteronspiegel omlaag gaat. Het gebied waar we wonen is te druk met honden om hem heel te laten. Had hem dat graag gegund, maar onder de huidige omstandigheden is het beter dat er een sneetje in zijn ballen gemaakt wordt.
x
Ik denk dat mensen zo reageren door je stelligheid dat Zwitsers altijd sociaal zijn. Volgens mij kan je dat puur en alleen op basis van een ras nooit zeggen. Er zijn ook labradors die uitvallen. Ieder hond is een individu. Ik heb zelf drie honden van 1 ras en ze zijn heel verschillend. Zo kan de ene met alles en de ander niet. Begonnen zo rond 1,5 jaar. En ik denk dat veel mensen die omslag bij hun hond hebben gezien. En het hoeft ook helemaal geen mega probleem te worden. En als ze ouder en stabieler zijn gaan de scherpe randjes er echt wel weer af. En er kan inderdaad van alles achter zitten hormonen, onzekerheid, zelfverzekerdheid. Super fijn dat je iemand hebt gevonden die meekijkt en je tips gaat geven. Hoop dat je het snel omgebogen krijgt en weer rustig kunt wandelen met de knappert.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?