Ik ben op zoek naar tips uit de alternatieve hoek (voeding, supplementen)
Mijn labrador eet compulsief stokken. Ik heb al eens eerder een bericht geplaatst over het probleem dat ze van straat eet. Inmiddels denk ik dat het stokken eten niet zomaar op te lossen is met training. De afgelopen maanden ben ik heel fanatiek bezig geweest met “los” en “leave it”. Deze kent ze ook gewoon, ze eet verder niks anders meer van straat, dus dat is vooruitgang. Stokken eten blijft wél een ding, en niet op een normale manier. Omdat dit zo volhardend is denk ik zelf dat er misschien iets anders aan de hand kan zijn. Ik open dit topic niet om training tips te krijgen (behalve als je zelf ervaring hebt met een hond die compulsief niet-eetbare voorwerpen eet, maar de meeste mensen kunnen zich dit niet helemaal voorstellen en dan krijg je slappe tips zoals: “je moet gewoon nee zeggen”). Ik ben vooral benieuwd naar alternatieve tips. Zelf denk ik dat ze misschien last heeft van Pica. Daar ben ik wat meer informatie over gaan opzoeken. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor deze aandoening. Één daarvan is dat de darmen van een jonge hond nog niet goed ontwikkeld zijn, eten wordt niet optimaal opgenomen, en daardoor gaan ze rare dingen eten, zoals in dit geval stokken. Dit deed wel een belletje rinkelen, want ze heeft altijd al darmproblemen gehad. Uit een bloedonderzoek kwam ooit een aanwijzing richting EPI. Bepaalde waarden lagen te hoog. Alleen ze heeft geen EPI. Ze kan goed op gewicht blijven en haar ontlasting is redelijk (zit allemaal hout doorheen), sinds ze op vers vlees staat. Wel was het duidelijk dat er “iets” speelde, maar niet genoeg voor diagnoses. We gooien het dus maar op gevoeligheid. Ik zie ook lichtjes een verband: wanneer zij last van haar buik heeft gaat ze extra dwangmatig op zoek naar stokken. Ik weet niet of ik me dit gewoon inbeeld / het toeval is, of dat het echt zo is. Bij stress gaat ze ook dwangmatig eten, dus het zou ook gewoon een gedragsprobleem kunnen zijn. Ik ben benieuwd of er bepaalde supplementen zijn die ik kan proberen. Of bij wat voor arts / therapeut ik kan aankloppen voor op maat gemaakt advies betreffende supplementen. Ik wil niet zomaar wat dingen proberen, graag zie ik een onderbouwing waarom iets kan werken. Je hebt allerlei voedingsdeskundigen, maar die zijn wat mij betreft veel te algemeen. Ik zoek iemand die naar het hele plaatje kijkt.
Bedankt voor het lezen in ieder geval, lang verhaal haha
Ik gebruik sanofor veendrenkstof met periodes voor Puck. Zij heeft er een handje van om zo af en toe poep te eten.
Sanofor voor een aantal weken en 't gaat weer goed.
Misschien helpt 't ook tegen het eten van stokken?
https://www.sanavesta.nl/sanofor-veendrenkstof-hond-kat
Ik begrijp je verhaal...hier gebeurd dat ook opeens, nimmer hout gegeten en opeens, wat ik er aan doe is dat ik vlakbij dr ben en strooigoed heb, dat hou ik voor dr neus in mijn hand, zo leid ik haar af...ze laat het hout los en komt mee, dan strooi ik wat voor dr op de grond, en neem haar rustig mee, wel loopt ze altijd los maar ben dan dichtbij dr....zacht hout is niet een al te groot probleem, wel hardhout, maar ik wil het geen van beiden.
Ik geef het al jaren...altijd een lepel door dr vlees.....
@Willemijn, het is echt dwangmatig hier. Dus afleiden is geen oplossing. Ik begin steeds meer te denken dat er iets anders aan de hand is (darmprobleem). Het is een hele lieve gehoorzame hond, enorm conflictvermijdend, goed trainbaar. Het is niks voor haar om niet naar mij te luisteren, begrijp je. Ik denk dat ik haar te kort doe om niet verder te kijken.
Ik ook maar alleen als ze 't weer nodig heeft.
Dat is helpend voor de darmen? En is het echt dáárdoor dat ze stopt met poep eten?
Ben inderdaad ook benieuwd naar ervaringen van compulsieve eters waarbij supplementen hebben geholpen.
Ja, lees het maar eens.
Hier helpt het tegen poep eten, was eerst ook wel sceptisch hoor.
Je kan 't proberen. Baat het niet, schaad het niet.
Eet je hond alles wat hout is op, of kiest zij bewust stokken uit?
Je legt zelf al een zekere link met maag-darmproblemen, en dat is, denk ik, niet toevallig. Bepaalde boomschorsen bevatten namelijk stoffen die de spijsvertering ondersteunen en maag-darmlast vermindert. M.a.w. in dat geval weet je hond dus instinctief wat goed voor haar zou zijn. Alleen is haar praktische uitvoering misschien wat exuberant.
Ik weet niet of ze al het hout op eet. Ze knaagt niet aan houten meubels. Maar ik denk dat ze al het hout wel zou wíllen eten. Als ze mijn houten stoel buiten zou aantreffen zou ze waarschijnlijk wel proberen er van te eten. Maar het staat binnen, dus het is van de baas, dus ze is zo braaf er niet aan te zitten.
Ze eet dus vooral stokken. Ze kan zelfs naar een boom toelopen en er schors vanaf schrapen. Als er in te tuin een plank ligt zou ze er op gaan knagen.
Eikenschors helpt tegen darmklachten, olmenschors tegen maag- en darmontstekingen... Je zou eens kunnen googlen op olmenbast of rode iep-poeder voor honden, dat is speciaal voor maag-darm klachten.
Misschien als eerst de spijsvertering terug goed zit, dat je dan het gedrag iets makkelijker kan ombuigen?
Nu je het zegt, ze heeft wel een voorkeur voor bepaalde bomen. Niet dat ik daar heel veel mee kan, want de meeste stokken eet ze gewoon. Maar bij naaldbomen lijkt het veel minder. Het zou wel een aanwijzing kunnen zijn dat ze naar een bepaald iets op zoek is. (Of ze vindt het één gewoon toevallig lekkerder..). Ik ga er naar kijken, dank je!
denk ik dat ze misschien last heeft van Pica. Daar ben ik wat meer informatie over gaan opzoeken. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor deze aandoening. Één daarvan is dat de darmen van een jonge hond nog niet goed ontwikkeld zijn, eten wordt niet optimaal opgenomen, en daardoor gaan ze rare dingen eten, zoals in dit geval stokken. Dit deed wel een belletje rinkelen, want ze heeft altijd al darmproblemen gehad. Uit een bloedonderzoek kwam ooit een aanwijzing richting EPI. Bepaalde waarden lagen te hoog. Alleen ze heeft geen EPI.
Hiervan uitgaande zou ik het toch denk ik verder uitzoeken, misschien een arts als Tannetje Koning die ook veel over voeding weet. Of een kliniek als Den Hoek, een holistische praktijk.
Kahlúa heeft een periode gehad dat ze zand at. En echt hele happen uit de grond. Aarde, zand uit een zandbak, het maakte niet uit. Nee zeggen hielp niet want er zat geen rem op.
Ik ben een tijd Sanofor veendrenkstof gaan geven en het is absoluut vermindert. Nu doet ze het helemaal niet meer, maar ik merkte steeds wat vermindering in het zand eten.
Bedankt voor jullie reacties. Ik heb zojuist Sanofor besteld, baat het niet dan schaad het niet..Zometeen ga ik een afspraak maken bij een holistisch dierenarts, voor een uitgebreider advies op maat. Blijkbaar zit er hier eentje vrijwel om de hoek.
Succes!
Succes! Hopelijk vinden jullie iets dat werkt.
Lijkt me een goed plan , dan kun je tenminste dingen uit gaan sluiten
Ik had twee hoogbejaarde honden die dit gedrag ook lieten zien
De ene juf vrat bepaalde hout soorten de ander poep en aarde, altijd op dezelfde plek i het bos
De ene hond had last van haar pancreas en dus steeds meer verterings problemen . Voor haar een dieet op maat met supplementen,
De andere juf had echt problemen met haar darmweerstand . Ik kreeg voor haar iets van Bional met o.a tijm erin , probiotica en nog een tas vol middelen. Ik moest koken, en juf knapte na een maand of ,zes weer op . Ik heb de reguliere belastende medicatie nog la ge tijd buiten de deur kunnen houden
Want dat is wat je helemaal niet wilt
Misschien handig, als je naar de holist gaat, om van een dag of 3 ontlasting te verzamelen
En dan wel even aangelijnd uitlaten en niet snoepen van de straat
Bedankt voor de tip.
Stopte dit hout, poep en aarde eten toen je supplementen bent gaan geven?
Ja , uiteindelijk wel
Plus voedingsadvies op maat
Streng regime hoor, dat wel
Pfff hier hetzelfde inderdaad.. hoop dat t helpt!!
Zit nu haar medisch dossier terug te lezen, om dingen op te helderen.
Er staat letterlijk: “Foliumzuur verhoogd. Kan passen bij EPI of dunne darm problemen. Hier is geen sprake van”.
Er is hier destijds vrijwel niet op in gegaan om die reden heb ik het nooit als belangrijk aangemerkt in mijn hoofd. Vind het ook wel raar dat er geconcludeerd is dat er “geen sprake van is”. Want er is dus wel degelijk sprake van problematiek. Vraag me nu wel af wat precies het probleem kan zijn. Als ze EPI had, was dat denk ik al eerder ontdekt..toch?
Ik heb wel het gevoel van een doorbraak. Alsof dingen opeens op zijn plek vallen. Ze verdraagt helemaal geen brokken, de buikpijn aanvallen die werden afgewimpeld als aanstelleritis, en het zou me echt niet verbazen als haar stokken-obsessie hier dus ook mee verband houdt. Ik hoop dat er een diagnose komt en een passende behandeling.
Ik hoop het ook ! Dergelijke klachten moeten echt serieus bekeken worden. Maar dat vind ik
Echt hoor , je hoort soms weleens verhalen van mensen
Dan denk ik , waarom Zo lang aanmodderen
Maar ja , je spekt zo leuk de kas
Sorry voor mijn cynisme
Er zijn ongetwijfeld ook da die hier anders mee omgaan
Al ben ik wel van mening dat je bij een holist op de juiste plek bent met dergelijke klachten
Ik zou met dit soort problemen ook eerder naar holist arts gaan dan regulier
Sanofor is inderdaad goed spul je kan het combineren met bokashi het is gefermenteerd en zitten ook enzymen in
Het is goed voor maag en darmen en wordt ook gebruikt bij bv zand en ontlasting eten
https://www.bio-ron.com/producten/voedingssupplementen/bokashi/bokashi-vleeseters.html
Ik zou met dit soort problemen ook eerder naar holist gaan
Je zou ook een kuur darmenzymen specifiek kunnen proberen.
Die staan aan de basis van de vertering dus zonder de juiste darmenzymen kan de afbraak van voeding niet goed verlopen.
Dit resulteert ook in minder goed verdragen van oa koolhydraten (brokken).
Darmenzymen kan de hond niet zelf aanmaken...normaal komen die uit de maag van prooidier.
https://www.dierapotheker.nl/vetrazyme-maag-darm-hond-kat
dat lijkt me een goede manier van denken
er zijn duidelijke aanwijzingen dat er ergens iets niet in orde is, nu nog de vraag wat het is en waar het door veroorzaakt wordt, en vooral hoe het opgelost kan worden.
Jongens, jullie hebben mij modder in een potje aangesmeerd heb net de sanofor aan de alleseter gegeven en zelfs zij keek me aan “wat is dit nou weer”. Ben benieuwd of het haar helpt.
Ja die van mij likken het ook niet van de lepel af haha. Maar door het eten, of met een beetje kokos of zalm olie er overheen gaat het er in
Lust ze het niet?
Smeer het op een stok! Ofwel likt ze het er dan graag af, ofwel wil ze nooit nog stokken eten
Hahaha hierbij is het probleem officieel opgelost. Allemaal dankzij modder in een potje, en de nimmer teleurstellende genialiteit van Alaska’s Finest. Slotje!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?