Beste mensen,
ik heb onlangs een pup aangeschaft een Schipperke en het is me er één. Hij is nu 12weken en is al 4weekjes bij mij. Het is een echte speelvogel en bijt in alles wat op zijn pad ligt zoals mijn voeten. Nu hij speelt echt enorm veel en zal niet zo maar toegeven dat hij moe is. Daarom heb ik een bench aangeschaft. Om hem op ‘verplichte’ dutjes te zetten in de dag. Voor de rest staat de bench open maar moet hij er niet verplicht in van mij. In de nacht slaapt hij bij mij op bed (ik weet dat velen dit niet oke vinden maar ik vind het wel gezellig en het is goed voor de band tussen jou en jouw pup) en in de dag mag hij één ruimte vrij lopen die puppyproef is.
Nu deed hij het enorm goed met zijn ‘verplichte’ dutjes in de dag. Ik zette hem in de bench met een kluifje en legde me in de zetel met een boek zodat de omgeving rustig bleef. Hij protesteerde max 5minuten en viel vervolgens in slaap.
Nu is het de twaalfde week en heb ik het al 3dagen moeilijk met hem in slaap te krijgen in de dag. Ik wil dat hij genoeg slaap krijgt voor zijn ontwikkeling maar hij kan nu wel een uur aan een stuk jammeren. Ook wil hij niet gewoon naast mij dutten want ook als ik de omgeving rustig maak en ik hem naast mij leg ziet hij mij als kauwspeeltje. Ook ben ik zeker dat hij uitgeput is aan zijn hondentaal maar opgeven doet hij niet.
iemand tips om mijn pup genoeg slaap te laten krijgen? ????
Hi! Wat doe je met hem voor je hem laat slapen?
Een uur aan een stuk jammeren omdat ie niet wil slapen... misschien om de eenvoudige reden dat ie op dat ogenblik geen slaapbehoefte heeft?
Hey, ik speel ermee en ga wat wandelen voor ik hem in de bench steek.
Gisteren was hij bijvoorbeeld heel gek aan het doen toen we terug kwamen van de wandeling en als een gek heen en weer aan het rennen. Dit is voor mij meestal een teken dat hij uitgeput is of wanneer hij extreem hard en pijnlijk begint te bijten. Dat zijn voor mij de momenten waarop ik weet dat hij nood heeft aan een dutje. Dit was ook het geval de afgelopen weken, maar wanneer ik hem nu in de bench zet wil hij absoluut niet rusten. In sommige gevallen wanneer ik hel er terug uit laat valt hij is slaap maar niet in de bench. Dit is best lastig want als ik dan even naar de wc ga ofzo springt hij direct wakker en loopt hij mee terwijl wanneer hij in de bench zat even opkeek en vervolgens verder sliep.
Dat dacht ik eerst ook. Maar hij geeft wel duidelijke teken van vermoeidheid. Zoals extreem gek rondrennen, heel hard beginnen bijten en veel geeuwen. Als ik hem eruit laat doet hij soms nog gek tot hij echt niet meer kan en valt hij in slaap, maar niet in de bench. Dit is lastig want als ik dan opsta om bijvoorbeeld wat te eten of naar de wc te gaan volgt hij en is hij weer wakker maar niet uitgerust. Terwijl hij in de bench daarvoor gewoon even opkeek en vervolgens weer zijn ogen sloot.
Heb je al eens geprobeerd hem met iets lekkers in de Bench te zetten? Ik had hetzelfde probleem, maar inmiddels zet ik hem met een kong of kauwbotje in de Bench iedere keer en dat helpt goed.
Ook merk ik zelf dat mijn hond heel veel baat had bij ritme en duidelijkheid.
Hoe lang wandel/speel je gemiddeld met hem?
Prima toch, dat hij uit zichzelf in slaap valt? Laat hem gewoon liggen.
En dat ie wakker wordt als je rondloopt, is helemaal niet erg. Een hond slaapt niet op dezelfde manier als een mens. Ze kunnen makkelijk switchen tussen wakker-slapen-wakker-slapen. Dus hoe natuurlijker je dat allemaal houdt, hoe sneller hij uit zichzelf aan alles gewoon wordt. Straks kijkt ie nergens meer van op.
Toch zou je hond ook uit de bench zn rust moeten leren pakken. Je kan hem moeilijk altijd in de bench blijven stoppen omdat je anders niet zou kunnen rond lopen. Wij hebben bij beide honden geen bench gebruikt, ze weten dus niet beter. Na een goede wandeling, kregen ze hier ook wat te kluiven of een gevulde kong. Daar waren ze dan druk mee en doordat ik dan vaak zelf even rustig ging zitten, pakte ze uiteindelijk hun rust wel als ze dat nodig hadden. Soms worden ze wakker en gaan ze inderdaad gewoon weer liggen. In het begin liepen ze me wel eens achterna, maar ze hadden ook snel genoeg door dat we gewoon in de buurt waren en hadden uiteindelijk geen eens zin meer om mee te lopen. Ik zou je pup echt niet een uur gaan laten janken. Mocht de hond geen rust kunnen vinden uit de bench, kun je de hond altijd nog aanlijnen en rustig naast je neer leggen (uiteraard na een goede wandeling/wat te kluiven). Hoe vaak en lang wandel je met je pup?
Dankjewel voor de vele reacties. Ik wandel met hem zo’n 2x 20minuten per dag. Dan maken we een wandeling naar het park achter de hoek en speel ik daar wat met hem met de bal. De rest van de keren dat hij op een dag buiten komt duren niet lang want deze zijn enkel zodat hij zijn behoeften kan doen.
Ik maakte me vooral zorgen om zijn rust maar ben gerustgesteld door de reacties :))
Geen zorgen er om maken dat je denkt dat je hond niet voldoende slaapt, ze pakken echt de rust wel...dat is ook en kwestie van wennen voor de hond, puschen dat tie moet slapen lukt niet ja uit protest na een uur jammeren valt tie in slaap, niet de bedoeling, laat je hond zelf de rust pakken, en komt tie je achterna, nou laat hem, hij gaat vanzelf wel weer ergens liggen hoor, had hier een hond die nimmer sliep, heel oud en gezond geworden en ik heb nu een hond die zoveel slaapt, en dat doet de hond uit zich zelf....pusch niets, heus je hond gaat zijn rust pakken hoor.
Op de leeftijd van 3 maanden mogen ze gerust al es 30 minuten wandelen, hoor.
Met een bal gooien zorgt voor opwinding (en is trouwens niet zo best voor zijn gewrichten), dus als je hond dan thuiskomt, kan ie nog wat in die opwindingsmodus blijven hangen en niet meteen rustig worden. Vandaar dat ie op dat moment ook niet wil slapen.
In dat geval kan je beter 'hondse' wandelingen maken: waar ie veel kan snuffelen, op verkenning mag, tussen struikjes kan scharrelen, kan graven, enz. Dat geeft een hond voldoening, daar ontspant z'n kopje van.
Wissel je wandelgebieden al es af, zodat het interessant voor 'm blijft. En het is nog leuk ook, om samen nieuwe gebieden te ontdekken.
Hij mag best wat meer buiten komen hoor! Je mag 10 min gemiddeld per maand per wandeling lopen, in jou geval dus zn 4x a 30 min (is een richtlijn, geen verplichting natuurlijk). Pup lekker laten snuffel, de boel laten verkennen. Misschien dat je pup daarvan meer voldaan raakt, heerlijk kan kluiven bij thuis komst en dan wel zijn rust pakt.
Hierboven staan ook al veel goede tips.
Hier een pup van 9 weken nu. Ik laat haar zo veel mogelijk los zodat ze leert dat ze zelf rust kan pakken. Geen verplichte slaapmomenten hier. Ze slaapt als ze moe is en gaat dan ergens liggen. In het begin werd ze van alles wakker maar nu kan ik best naar de wc gaan en blijft ze gewoon liggen. Ik heb ook niet extra stil gedaan in het begin dus ze is die geluiden nu ook gewend en weet dat ze daarmee niets hoeft. Als ze wil kan ze mee komen maar als ze ligt te slapen blijft ze lekker liggen.
Wat leuk een oud Belgisch ras: de kleinste herdershond met een pittig karakter. Ben al jaren lid hier, maar nog nooit een Schipperke tegengekomen.
Het melkgebit van je hondje gaat of is al aan het wisselen. Dat is ongeveer tussen de 13 - 21 weken. Op de leeftijd van 7 maanden is het totale gebit gewisseld. Tijdens de wisselperiode is de kauwbehoefte nog groter.
Zorg voor goed kauwmateriaal bijv. gedroogde runderhuid, bullenpezen, runder- lams- konijnenoren, runderkophuid etc. Als de pup bijv. in je handen en voeten bijt, bied hem dan kauwmateriaal aan. Gaat hij obsessief kauwen, neem het bot dan na ca. 30 minuten af door voor iets wat hij lekker vindt te ruilen. Als hij het bot loslaat en neemt hij het andere aan, zeg dan enthousiast: goed zo los. Of had je hem al het commando los geleerd?
Heel veel succes met opvoeden en vooral veel plezier.
Ja pittig kan je wel zeggen hahah. De hond van mij ouders was ook een Schipperke die is helaas vorig jaar op 17 jarige leeftijd ingeslapen moeten worden door Leukemie. Ik ben nooit bezig geweest met hondenrassen maar nu dat ik een eigen hond heb aangeschaft heb ik er toch speciaal voor gekozen om ook een Schipperke te nemen omdat ze toch echt wel een karakter hebben dat mij enorm hard bevalt :)). Het commando ‘los’ train ik zoveel mogelijk tijdens het spelen of inderdaad ook soms met zijn bot al is mijn voet helaas vaak nog de pineut. Ik geloof dat geduld en uithoudingsvermogen op het aanleren van commando’s de sleutel blijft.
Er is inderdaad een hoop geduld nodig voor het opvoeden van een pup. Men zegt wel eens dat een jonge pup meer tijd kost dan een baby. Als hij jou bijt, dan mag hij best gecorrigeerd worden met een luide nee of foei en geef je hem een bot met de woorden: op een botje mag je wel bijten.
Het is ook belangrijk dat je consequent bent, zodat de pup inzicht krijgt wat hij wel of niet mag.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?