Mijn vriendin heeft een Havanezer pup van 4 maanden oud. Als hij lekker op de bank ligt te slapen en mijn vriendin pakt hem dan op, gromt hij. Zij vindt dat hij dat niet mag doen en bestraft hem daarvoor. Ik vind, dat ze hem beter met rust kan laten op zo'n moment. Uiteindelijk vinden wij het ook niet prettig om tijdens onze slaap gestoord te worden. Wat vinden jullie?
Eens met jou. Dit zijn nu precies oorzaak nr. 1 van bijtincidenten. Een hond bestraffen voor een waarschuwing, waardoor hij deze stap in de agressieladder gaat overslaan. Een slapende hond moet je met rust laten.
Optillen terwijl de hond slaapt, mooi met rust laten, is het zo dat tie van de bank moet....dan roep je de hond en als die komt ...goed zo...de hond slaapt en laat ongenoegen horen omdat tie wordt gestoord, daar hoef je je hond niet voor te bestraffen je kan het anders oplossen....
Logisch dat hij gromt. Lig je net lekker te slapen, wordt je zomaar opgetild.
Je zegt dat je vriendin hem hiervoor straft. Grommen is voor honden een netjes signaal om aan te geven dat hij het niet prettig vindt. Als dit grommen genegeerd wordt, volgt het volgende signaal, meestal bijten.
Wanneer grommen afgestraft wordt, gaan ze vaan meteen over op bijten en slaan het grommen voortaan over. Ik zou haar hier wel voor waarschuwen voordat ze dadelijk een hondje heeft wat bij alles waar hij het mee oneens is gaat bijten.
Ik heb er een dubbel gevoel over, mijn hond gaat vaak ergens mee naartoe en valt dan bijvoorbeeld bij bezoek in slaap. Hij heeft een tijd toch vervelend gedaan als we moesten vertrekken, ik kan toch moeilijk langer blijven omdat de hond nog slaapt? ook als hij naar de oppas is geweest, heeft hij veel met de hond gespeeld en is hij moe als ik hem kom ophalen, ook dan kan hij best lelijk doen maar we moeten toch echt naar huis.
Dan kun je hem toch gewoon eerst even wakker maken / aanlijnen / zijn naam zeggen etc dan hem plots in zijn slaap zomaar op te tillen.
Natuurlijk. Maar dit kan ook op een andere manier als oppakken. *Vrolijk* 'Hee, ga je mee naar huis?' Hoe denk je dat ik een 50 kilo hond van zijn plek krijg? Simpelweg praten.
Nee hij komt dan niet gewoon vrolijk mee, we werken er wel aan natuurlijk maar daar wil ik dit topic niet mee volzetten
Als ik hem eerst waarschuw, wordt het alleen maar erger. Hij kijkt mij dan even aan en gaat weer liggen. Als ik hem dan durf te pakken valt hij zéker uit. Hij heeft dit gedrag helaas aangeleerd nadat hij in de kliniek is geweest. Eens thuis gromde hij terwijl hij neerlag en dan dacht ik 'arme hond heeft pijn, ik zal hem nog even laten liggen'. Sindsdien gromt hij ook als hij gewoon verder wil dutten.
Nu na lang trainen kan ik sinds kort wel met het tuigje afkomen en dat aandoen en dan komt hij wel mee aan de lijn, maar tot voor kort liep hij dan weg onder tafel, achter zetels etc
Maak het dan leuk. Beloon hem met zijn super de duper lekkers als hij beweegt. Tilt hij zijn kop op? Beloning. Stapje verder? Beloning.
Ik snap echt wat je bedoelt hoor, ik heb sinds kort een tweede hond en bij hem zou zoiets echt werken. Maar mijn eerste hond is een gevalletje apart, een beetje een chagrijn over het algemeen ;)
eens met jou
ik vind het toch wel een basisrecht dat een hond gewoon ongestoord kan slapen en eten. Dat geeft vertrouwen en rust.
Juist dan kan je als het eens nodig mocht zijn de pup in zijn slaap of bij het eten gestoord moet worden omdat er iets dringends is, de pup rustig oppakken.
Juist als je standaard de pup stoort bij het eten en slapen krijg je problemen. Nu gromt de pup nog. Grommen is aangeven dat hem dit stoort. De volgende stap is uitvallen, en bijten.
Dat is een aanname, een theorie. Net als de theorie dat je kinderen geen alcohol moet geven omdat ze dan meer risico lopen om alcoholisten te worden of pubers moet verbieden om softdrugs te gebruiken omdat dat de opstap is naar harddrugs. Alleen bij honden gaat men er dan vanuit dat de opstap wordt overgeslagen waar men bij kinderen er vanuit gaat dat wanneer men de opstap verbiedt, het gevolg er ook niet zal komen.
Hier zie je dus ook dat dit gedrag, het grommen (is dreigen, niet aangeven) is aangeleerd omdat het succesvol bleek.
Bij mij in huis zie ik hetzelfde met één hond bij twee verschillende mensen. Ik accepteer gewoon geen agressie van mijn honden. Gewoon niet. Dus ook geen dreigen met agressie. Vanaf de eerste keer dat ik ze zie in het nest al niet. Ik kan dus waarlijk alles doen met mijn honden zonder dat zij enige vorm van agressie laten zien. Daarbij moet ik de kanttekening maken dat ik wel let op signalen van discomfort en daar normaliter ook op reageer (soms kan dat dus gewoon niet).
Mijn vriend is makkelijk, inconsequent en heeft (mede daardoor) geen overwicht. Hij is nu een aantal keren gebeten door Elsa omdat hij iets deed dat zij gewoon echt niet leuk vond.
Persoon schat ik de kans dat een hond die bestraft wordt voor grommen het grommen over gaat slaan en meteen gaat bijten dus klein in. Tenzij de hond met grommen al vaker succes gehad heeft natuurlijk. Dan is die kans wel groter.
Liz, het is geen aanname als je dit met eigen ogen gezien hebt. Ik ken zo'n gevalletje hond die dit helaas dus wel doet, doordat zijn signalen door de eigenaar zijn afgekapt. Resultaat: eigenaar (een vriendin van me) tot 2 keer toe naar de dokter om een bijtwond te hechten. En dit écht alleen maar omdat het grommen genegeerd en afgestraft werd.
Ik vind het nogal onnatuurlijk als je hond zijn grenzen niet mag aangeven. Daarbij is grommen echt niet altijd agressie. Het is hetzelfde als dat wij zeggen: stop, tot hier en niet verder.
Nee zeker niet dat heb ik aangegeven, je roept de hond...wakker, en zegt, goed zo..we gaan weg...heel wat anders dan op pakken terwijl de hond slaapt.
Wat Liz daar aangeeft, ik tolereer geen agressie op wat voor manier dan ook van mijn honden, heb het nimmer meegemaakt, maar zou het niet tolereren, heb ik een chagerijnige hond dan zijn er zeker methodes om een hond gewoon even wakker te maken zonder dat de hond agressie vertoond door te grommen....
Mijn hond slaapt nooit als ik nader hoor, hij hoort me en is dan wakker, kijkt me aan met zo'n blik van 'nee, geen denken aan hoor, ik blijf liggen'
Okee, dat heb ik nog nimmer meegemaakt met geen ene hond, wakker en dan als ik zeg we gaan dat ze dan blijven liggen en ik niet aan de hond kan komen, want daar gaat de discussie toch over...hier staan ze dan eerder bij de deur dan ik....en ik ben ook heel eerlijk, nog nimmer meegemaakt dat een van mijn honden lelijk deed tegen mij....en er zijn heus wel eens besluiten waar de hond het niet altijd mee eens is, laten ze dat niet merken door gromgeluiden.
Grommen is denk ik juist een manier van communicatie van een hond om agressie te voorkomen, en om conflicten te vermijden.
Ik kan me voorstellen ook als je schrikt en uit je slaap gewekt wordt dat er gegromd wordt, heel normaal lijkt me.
Lola was een hond die toen ze net bij ons was gromde en zelfs uitviel. Afstand maken, zelf kalm blijven en even geruststellen en eraan werken om te laten zien dat je te vertrouwen bent hielp bij haar heel goed. Toen het vertrouwen er eenmaal was heeft ze dan ook nooit meer gegromd.
Kan ik inkomen hoor dat het moeilijk voor te stellen is als je het nog niet hebt meegemaakt maar zoals eerder uitgelegd is dat dus aangeleerd nadat hij een keer in de kliniek is moeten overnachten.
Het is ook niet dat ik hem niet mag aanraken hoor. Hij krijgt graag aaitjes als hij slaapt en draait zich dan om zodat ik ook aan zijn buikje kan. Het is echt het opstaan dat hij niet wil
Ik zou meer dan grommen wanner ze me in mn slaap zouden oppakken.
Je vriendin moet de hond dan gewoon lekker laten liggen.
Het lijkt dan erger dan het is, hahaha....... niet storen voor de koffie, hebben mensen ook... ik zou mijn hond ook niet oppakken hoor als ze slaapt, maar een roep we gaan weg...dat kan altijd natuurlijk, en wanneer die dan komt, belonen.... op papier lijkt het altijd erger dan het in werkelijkheid is.....als ik thuis kom komt mijn hond me tegemoet, die grolt van plezier, zou ik dat tegen anderen beschrijven, hahaha.....oooo wat eenenge hond en zo is het niet....
Ja we lachen er altijd mee, dat hij niet aanspreekbaar is voor 10u 's morgens en na 22u' s avonds haha. De eerste en laatste wandeling, daar heeft hij ook nooit zin in en even roepen of hij meekomt betekent hier dat hij dan weet dat ie zich ergens moet gaan verstoppen zodat hij hopelijk thuis kan blijven (is hij nog nooit in geslaagd hoor)
O. Ik vind het niet onnatuurlijk. Puntje bij paaltje heeft een hond, net zoals een kind, soms gewoon niets te willen. En door het te accepteren en te respecteren zorg je er zelf voor dat de hond het in die noodzakelijke gevallen ook doet.
Grommen = dreigen met agressie. Inderdaad "zeggen: stop, tot hier en niet verder" Alleen dan zet jij er een punt achter terwijl er eigenlijk achteraan hoort: "of ik bijt je." Dus, als je dan in een noodzakelijke situatie komt, zal de hond je bijten wanneer je op zijn grommen niet reageert zoals de hond wil. Mijn honden doen/deden dat tenminste bij anderen.
Zou jij een dreigement met geweld van je kind accepteren? "Als je nu niet ophoudt Mama, dan sla ik je!"? Serieus? Of ben je dan bang dat je kind niet meer dreigt maar meteen begint te meppen als hij zijn zin niet krijgt?
Ik heb dus 2 voorbeelden van honden die gewoon geen agressie naar mij vertonen, onder geen enkele omstandigheid, terwijl ik ze het grommen pertinent verboden heb. En nee.. dat betekent niet dat ze niet naar anderen (honden/mensen/dieren/dingen) kunnen grommen of zelfs bijten. Ze weten gewoon dat dat bij mij uit den boze is. Aangeven dat ze iets niet willen kan ook zonder (dreigen met) agressie.
Ik geloof dan ook zeker dat het voorbeeld dat jij aanhaalt er ooit eens mee weggekomen is en het dus nog steeds als een optie ziet.
En wat als je dan echt iets moet doen wat de hond niet wil?
Van de zomer is Elsa bij de kudde in een bos distels terecht gekomen. Ze zat van onder tot boven onder met die krengen. Tja.. dat zal toch echt uit haar vacht moeten want ze kon zich nauwelijks meer bewegen. Dus ontklitten, duurde best lang ook nog. Vond ze niet leuk want dat deed natuurlijk pijn. Een klusje wat ik dus nooit door een ander zou laten doen omdat ze mij nooit zou bijten maar een ander....
Juist Liz, hier dito, de hand die voed die bijten ze niet als je goed conseqwent bent....het gebeurd best wel eens dat je je hond per ongeluk eens pijn doet, en ook dan gromt en bijt de hond de baas niet, met zo,n klusje zoals die distels, weet waar je over praat, zelf doen, nimmer overlaten aan een ander.
juist als de hond je vertrouwd zal hij/zij rustig blijven als er eens iets onaangenaams moet gebeuren.
Daar gaat het m.i. om dat je een hond leert dat je te vertrouwen bent.
Ik heb daar uit ervaring met Lola, die toen ze net bij ons was niet te benaderen was, grommen en uitvallen bij bijv. haar etensbak, verschillende voorbeelden van. Een keer had ze iets in de tuin gevonden wat ik niet vertrouwde, (was achteraf een blikje hondenvoer met rattengif door iemand daar neergelegd), ik kon dat toen ruilen voor iets lekkers. Dat had bij haar echt niet gekund als ze niet geleerd had me te vertrouwen.
Een keer bij de dierenarts voor een operatie kon de dierenarts niet in de buurt komen om haar de verdoving te geven, dus vroeg ik of ik dat zelf mocht doen op een rustige plek. Ook dat lukte alleen omdat ze mij vertrouwde.
En dat vertrouwen is alleen gekomen door te laten zien dat ik haar snap, dat ze afstand wilde, tijd nodig had op de momenten dat ze dat aangaf, met grommen bijv.
Het was ook mooi om te zien dat haar communiceren van grommen en uitvallen veranderde naar tongelen, wegkijken, gapen e.d. als ze iets wilde aangeven. Op het allerlaats was het heen en weer gaan van haar ogen ook een manier van communiceren. Ze was toen veel meer ontspannen, je kon het aan haar hele lichaamshouding zien.
In het geval van een hond regelmatig optillen als hij slaapt, leert hij volgens mij, dat er elk moment, zelfs in de slaap iets kan gebeuren, waarbij iets moet. Daarbij kan niemand relaxed blijven op de duur, wat voor een volgende keer dan ook weer meer spanning betekend.
Het effect door dat regelmatig te doen is anders, dan als eens eenmalig een uitzondering te hebben waarbij het wel nodig is dat de hond uit de slaap gehaald wordt.
Het ligt eraan in welke situatie. Een hond die gromt omdat die van de bank af wordt gestuurd, zou ik niet accepteren. Maar een hond die gromt omdat iemand aan zijn eten zit, tsja.. gelijk heeft ie.
Om even een misverstand te voorkomen, ik kan alles met mijn honden, mijn honden hebben nog nóóit naar mij gegromt. Ze vertrouwen mij volledig. Maar ik zou het in bepaalde situaties wel kunnen begrijpen.
Ze grommen wel eens naar elkaar. En gelukkig wordt er dan naar geluisterd.
Edit: ik heb een buurmeisje dat Kahlúa dusdanig heeft laten schrikken dat ze hier bang voor is. Ik vertrouw Kahlúa ook niet met dat kind. Dat kind zat haar vorig constant achterna, ik heb meerdere keren aangegeven dat ze dit niet mocht doen. Kahlúa liep zelf uit de situatie weg, tot dat kind op een onbewaakt moment de achterdeur openmaakte en haar weer lastig viel. Kahlúa loste dit netjes op met een grom. Ik schrok hier erg van. Ik kan niet zeggen dat ik boos werd op Kahlúa, maar in een reflex gaf ik haar hier wel de schuld van.
Paar weken later kwamen ze weer op bezoek. Ouders hadden duidelijk uitgelegd dat dit kind niet bij Kahlúa mocht komen. Kahlúa lag bij mijn voeten, en plots dook dit meisje op de grond om haar een kus op de kop te geven. Kahlúa snepte, niet eerst een grom oid terwijl zij dit voorheen wél deed. Ik ga dit snappen of grommen dus niet afkappen, want als ik naar mijn (gevoelige) honden kijk, denk ik dat ze dan op bijten kúnnen overgaan. (kind komt hier sindsdien ook niét meer)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?