Lior is een kruising sharpei en mechelse herder.
We hebben hem op 12 weken gaan halen via een vriendin die ook een puppy uit het nest heeft.
Nu is hij 4,5 maanden en we hebben enkele moeilijkheden.
Het is geen blaffer behalve als we mensen tegen komen blaft hij erop los en springt er naar toe.
Trekt enorm aan de leiband, draagt een tuigje en ik moet de leiband al wat strakker winden want hij trekt me zo omver en ik ben een stevige Vrouw ????
Mijn hand, schouder doen ontzettend veel pijn.
Ik beloon hem met snoepjes als hij mooi en vooral toevallig naast me wandelde maar als ik geen koekjes bij heb is het de hel.
Loopt op de hondenwei los, gaat goed maar gaat altijd bovenop de andere hond staan met zijn poten.
Als ik hem loslaat luistert hij best wel behalve als hij mensen, fietsen of honden ziet. Tijdens de wandeling kijkt hij amper naar mij maar fixeert zich op dus andere dingen.
Ben erg bang hoe hij gaat worden in zijn puberteit of volwassen, weegt nu ongeveer een 20kg en is best groot.
Tips... Wegdoen is geen optie ??
Het lijkt me een erg moeilijke kruising, deze 2 rassen.
Waarom heb je voor deze hond gekozen?
Waarom is hij pas met 12 weken bij jullie gekomen, heeft de fokker in de periode dat hij tussen 8 - 12 weken oud was, genoeg tijd aan hen besteed om te socialiseren?
Misschien kun je een aantal privé lessen gaan volgen op een goede hondenschool?
Dan zien ze jullie als combinatie en kunnen ze gericht tips geven!
We waren net aan het rondkijken voor een puppy (na 10 jaar erover te denken was het de moment) en mijn vriendin langskwam met haar lieve puppy toen ze zei dat er nog 1tje was dat de mensen zelf wilden houden maar hem toch gingen wegdoen omdat ze al 2honden op een appartement hadden.
Thuis is het een fantastische hond maar dat trekken en blaffen naar vreemde mensen is een lastig kantje.
Naar de kinderen is hij top, ik ben al een tijd thuis bij hem en mijn man werkt met shiften dus hondenschool wordt moeilijk omdat ik kids niet alleen kan laten. Maar daar twijfel ik wel over alhoewel met corona er veel toe zijn
Het was dus geen impuls aankoop maar hebben de kruising onderschat alhoewel hij erg lief is tovons gezin
Hoi Sofie,
Dit is inderdaad een vrij pittige kruising. Zoals je aangeeft gaat hij nu al bovenop andere honden staan tijdens het “spelen”. De Sharpei en Mechelaar zijn niet de meest hond sociale rassen en hou rekening met dat er een mogelijkheid is dat spelen met andere honden niet meer kan na de puberteit.
Persoonlijk zou ik hem wel van de andere hond afhalen als hij er bovenop gaat staan, hem dan aanlijnen en daarna weggaan. En dit consequent volhouden. Voor een andere hond is dit namelijk echt niet leuk en nu hij 4 maanden oud is, komt binnenkort de periode dat oudere honden niet meer alles van hem gaan pikken. Probeer dus te voorkomen dat hij afgesnauwd gaat worden door andere honden.
Heb je wel eens geprobeerd om een speeltje mee te nemen tijdens de wandelingen waarmee jullie een trekspelletje kunnen doen? Dan zou je hem daarmee kunnen afleiden bij voorbijgangers en voertuigen. Zo kan je hem spelenderwijs leren om andere dingen te negeren en dat wandelen met jou super leuk is.
Hebben jullie al bedacht wat voor mentale uitdaging jullie hem willen gaan bieden? Het stukje Mechelaar zal vast wel willen werken later.
Ik zou, als je het zelf niet opgelost krijgt, eens kijken naar een privé trainer die zich aan jullie beschikbare tijden kan schikken.
Verder, de hond niet zijn zin geven. Dus als deze trekt stil staan en pas verder lopen als de lijn slap hangt en als de hond het goed doet direct belonen en klikken.
Zo snel mogelijk zoeken naar begeleiding. Dit is niet iets wat online op te lossen valt.
Haha maar:
Is geen blaffer maar blaft er op los als hij iemand ziet. Loopt los, gaat goed, behalve dat hij op andere honden gaat staan. Hij luistert goed behalve als je mensen, fietsers of honden tegenkomt Sorry flauw.
Je hebt een pittige hond. Wat voor plannen heb je ermee? Hoeveel tijd wil je straks aan wandelen en training besteden? Kan je het aan denk je? Er gaat veel inzet en tijd in zitten.
Dat hij zo naar mensen toetrekt en gaat blaffen lijkt me pure spanning / opwinding. Wat doe jij als hij zo doet? Laat je hem door veel mensen aaien? Je kan het beste zoveel mogelijk rust in je wandelingen bouwen. Dus met bogen om mensen en honden heen lopen.
Je kunt bezig gaan met aandachts oefeningen. Wachten voor hij naar zijn voerbak mag. Jou aankijken voor je de lijn losklikt. Zulke kleine oefeningetjes kan je de hele dag door doen, en uiteindelijk wordt het een automatisme dat hij op jou gaat letten. Leer het “kijk eens” commando aan. Dan moet hij je in de ogen kijken. Als je dit veel oefent kan je het straks misschien ook toepassen als je buiten langs een prikkel moet lopen.
Op andere honden gaan staan doet me niet gelijk denken aan spel. Misschien kan je zelfverzekerde speelmaatjes opzoeken die hun mannetje wat meer staan. Die duidelijk hun grenzen aangeven als de jouwe te ver gaat. Ik zou hem niet laten spelen met onzekere honden. Daar wordt z’n ego veel te groot van ;)
Verder vooral inzetten op management. Als hij blijkbaar niet luistert als hij mensen/honden/fietsers ziet, vaker aanlijnen. Fout gedrag zal zich namelijk blijven herhalen hoe vaker je het toelaat. Geef hem niet de kans om er vandoor te gaan. Je kan een lange lijn gebruiken zodat hij wat meer ruimte heeft.
Geef hem nooit zijn zin als hij in opgewonden standje zit. Wacht tot hij rustig is voordat je hem geeft wat hij wil (bijvoorbeeld de lijn losmaken)
Eens.
Ik bedoel dat hij amper blaft dus tov andere honden blaft hij niet, in onze tuin blaft hij niet, als andere honden blaffen reageert hij niet maar als we bij een wandeling mensen passeren of hem uit de auto halen en er komen mensen voorbij zal hij proberen naar hen te springen en blaffen.
Op de hondenwei luistert hij goed naar mij en op de velden waar hij los mag luisterd hij ook goed.
Bij triggers dus passerende mensen, fietsers etc wilt hij direct naartoe gaan. Het lijkt ons niet uit boosheid maar meer dat hij contact wil met mensen of honden.
In deze tijd komen er geen mensen dichterbij of laten hun honden niet dichter komen en eerlijk gezegd zou ik een blaffende hond ook niet aaien.
Ik zal eens informeren bij een hondenschool!
Hij sloopt niets, is goed in ons gezin, we trainen met hem qua bevelen. Op eten wachten etc en als hij ouder is wil ik met hem gaan joggen.
Ik wandel er 3 tot 4 x mee per dag
Je bent zeker ook goed bezig hoor, maar ik heb zelf mechels (sharpei's geen ervaring maar volgens ik lees toch ook niet altijd de meest leuke exemplaren), en dan is dit echt wel gedrag dat niet 'zomaar' overgaat.
Daarnaast ga je ook een verbinding aan met een levend wezen die er niet in meegestemd heeft om diezelfde verbinding aan te gaan. Dus jij moet ook wat water bij de wijn doen. Een oppas regelen 1 avond per week zodat jij naar de training kunt, is geen overbodige luxe en in mijn ogen een verplicht iets. Nee, je kinderen hoeven niet aan hun lot overgelaten te worden, uiteraard niet, maar verwachten dat alle aanpassingen maar vanuit de pup moeten komen, is ook niet correct. Die verdient ook aandzcht, tijd, bezighouding en privé aandacht ;)
Het is best logisch dat de pup op triggers reageert. Er is ook zo veel te beleven voor zo'n jonge hond :)
Ik ben het met eerdere reacties eens: zoek een persoonlijke trainer :)
Bedenk ook. Je kinderen hebben nu nog oppas nodig, zijn dus klein. Dit zal nooit een hond zijn alleen al door fysieke kracht, waar je kinderen alleen, dus zonder volwassene, mee naar buiten kunnen.
Ik zou opteren voor een trainer die naar jou toekomt en jou tips geeft.
Kijk op, eens, als begin, naar het boekje help mijn hond trekt van Turid rugas. Maar dit kan dan in overleg met de trainer.
We hadden een kruising Labrador-Mechelaar.
Hij was extreem lief, scoorde bij de hondentraining een maximum. Spijtig genoeg was hij extreem speels. Volwassen woog hij een 40 kilo. Hij dacht echter nog steeds een puppy te zijn.
Dit gaf toch wel enkele problemen als hij mensen omver "likte".
We hebben het probleem nooit kunnen oplossen: lief en zachtaardig maar hij kende zijn kracht niet. Kwaad kon je niet zijn maar je most steeds proactief hem controleren.
Echt erg speels is hij niet, hij is vrij rustig eigenlijk. Natuurlijk heeft hij zijn momenten, het is nog een pup maar hij is toch kalm. Als hij dus andere honden ziet, gaan zijn haren rechtstaan en vlgs mij wil hij gewoon spelen...
Het trekken aan de leiband is best lastig, ben gisteren ipv steeds te stoppen als hij trekt ben ik omgedraaid in de richting dat hij niet wilt gaan. Dat hielp wel dus ik duim ervoor.
Mijn 1ste bericht hier was na een wandeling tussen mensen, honden en ik denk dat hij teveel prikkels had.
Het gaan staan op andere honden weet ik niet waarom hij dat doet, hij doet dat bij volwassen, seniors en puppy's.
Naar ons springt hij niet, daar zijn we consequent in alsook in de zetel komt hij niet. Heeft nog niets stukgebeten en krijgt veel knaagbeenderen.
Mss is het dominantie dat al komt kijken?
Ik zou echt naar een hondenschool gaan als ik jou was, daar kun je zoveel leren!
Zij kunnen je helpen bij de dingen waar je tegenaan loopt.
Of idd een keer iemand privé laten komen. Daar heb je in de toekomst alleen maar profijt van, als je nu al dingen verkeerd aan gaat leren wordt het later alleen maar lastiger om het er weer uit te krijgen.
Probeer eerst te achterhalen waarom je hond zo trekt, dan kan je gericht een oplossing zoeken. Honden trekken namelijk aan de lijn om heel uiteenlopende redenen. Vandaar dat er niet 1 standaard oplossing is die voor iedereen werkt.
Als je het niet erg vindt, copy/paste ik even een stukje uit een ander topic, waarin verschillende oorzaken worden aangehaald.
Enkele voorbeelden waarom een hond gaat trekken:
- Om zo snel mogelijk ergens te komen.
Het trekken wordt dan beloond omdat ze hierdoor ook daadwerkelijk sneller bij hun bron van interesse komen. In dit geval kan het helpen om te blijven stil staan als de hond trekt, of een andere richting in te slaan. Zodat het trekken niet meer beloond wordt. En dit blijven herhalen en herhalen.
Vaak is de hond dan ook in andere situaties ongeduldig. Bijvoorbeeld als ie buiten wil, of je met z'n eetbak bezig bent, kan hij zich niet of moeilijk bedwingen. Dan kan je algemeen ook gaan inzetten op zelfbeheersing, je hond leren wachten.
- Omdat het looptempo niet overeenkomt met het tempo van hun mens.
Om te achterhalen of dit het geval is, kan je de hond eens volledig het tempo laten bepalen en op zijn ritme volgen, en zien wat er dan gebeurt. Wordt hij daar gaandeweg rustiger van? Of gaat hij nog meer trekken?
- Omdat de balans niet goed zit tussen wat de hond gegeven wordt en wat er van hem gevraagd wordt.
Daarmee bedoel ik: krijgt de hond genoeg voldoening, wordt er voldoende rekening gehouden met zijn behoeften, krijgt hij genoeg uitdaging en mag hij zelf ook dingen bepalen/kiezen?
Soms kunnen honden die te erg beperkt worden snel in protest schieten, wat zich kan uiten in trekken, opspringen, baldadig gedrag, e.d.
Meer inzetten op zelfbeschikkingsrecht en eigen beslissingen mogen nemen kan dan heel erg helpen.
- Omdat de omgeving waar ze lopen te druk is, of net veel te saai.
Bij te drukke omgeving wordt de hond dan nerveus en onrustig.
Maar ook het omgekeerde geldt: trekken omdat de omgeving veel te saai is, geen uitdaging biedt,... Dan kan je je routes veranderen, nieuwe wandelgebieden opzoeken, inspelen op meer/minder prikkels.
- Omdat ze geërgerd of gefrustreerd zijn door belemmeringen. Honden kunnen gaan trekken omdat de halsband hen irriteert, of omdat de lijn te kort is en ze meer bewegingsvrijheid willen, ze meer willen afwisselen tussen stilstaan, lopen, rennen,... Je kan dan kiezen voor een comfortabel tuigje, of voor een langere lijn waarbij er meer vrijheid komt.
- Omdat ze dat leuk vinden .
Jawel, ook dat kan. Honden met een drive om te gààn! Gelukkig zijn er dan activiteiten zoals canicross, urban mushing, mountainboard, bikejoring e.d., waarin trekken mag! Ook een gewicht achter hem aan hangen (bijvoorbeeld een autoband) kan de hond dan voldoening bieden, maar kies dan voor een geschikt tuig. (opmerking: in jullie geval is de hond hier nog te jong voor, dit soort activiteiten is bedoeld voor (jong)volwassenen)
Uit de rest van je tekst haal ik een beetje dat je hond snel getriggerd wordt door de omgeving (blaffen naar fietsers, joggers, geen aandacht voor jou maar altijd gefixeerd op beweging rondom,...). Daar kan je op letten door op rustigere tijdstippen te wandelen, een andere omgeving te zoeken met minder prikkels, afstand houden van anderen, enz. Zodat hij de ruimte en tijd krijgt om zijn omgeving te scannen en er niets mee hoeft te doen omdat de afstand bewaard wordt. Zo vermijd je dat zijn kopje overloopt en hij fel gaat worden.
Met de nieuwe maatregelen is de kans klein dat je bij een hondenschool terecht kunt.
In je begintopic lees ik dat je o.a. werkt met voer, maar dat je dat niet altijd bij je hebt. Tip is om gewoonweg te zorgen dat je voldoende beloning bij je hebt. Puur om te kunnen belonen voor goed gedrag, maar ook juist om dingen aan te kunnen leren.
Niet wachten tot een hond zelf naast je gaat lopen en dat belonen, maar stimuleren om even naast je te laten lopen. In je rechterhand de lijn, en in de linkerhand een knuist stukjes worst. Bij een hond die gevoelig is voor voerbeloning kun je al pasjes maken door hem met de neus de hand te laten volgen en benoemen van bijvoorbeeld (naast, volg, kort) welk commando je er ook aan wilt koppelen. Dat benoemen, kort laten volgen en 1 stukje geven als beloning.
Ik beloon zelf nog altijd oogcontact maken. Een hond die zelf contact zoekt tijdens wat ze ook aan het doen zijn vind ik belangrijk, dus dat beloon ik. Als pup met voertjes, en als volwassen hond gewoon door zelf aandacht terug te geven.
Sharpei staat niet bekend om gezellig met andere honden te zijn, en herders over het algemeen ook niet. Ze zijn vaak wat overheersend, of kunnen nogal vaak (en vroeg) reageren op angstige honden. Op deze leeftijd al over bepaalde honden gaan staan, en wellicht op een veldje al wat achter honden aanrennen waarvan je merkt dat de andere honden het niet als spel zien, daar moet je op gaan reageren. Onze herderpup wilden we ook gewoon zo goed mogelijk socialiseren en los laten met andere honden, maar ook bij hem merkte ik al vroeg een bepaald patroon, willen berijden van andere jonge honden, of erachteraan willen gaan bij angstige honden. Wees daar echt alert op nu al.
En hoe.. ombuigen, zorgen dat jij leuker bent. Altijd dus iets van voer bij je hebben, en wellicht nu gaan uitvinden of hij gemotiveerd raakt door een speeltje wat je buiten altijd met je mee kunt hebben. (flostouw, bal aan touwtje) iets wat van jou is en waar hij af en toe met jou mee mag spelen, ook buiten aan de lijn en dat ga je uitbreiden met loslopen op rustige plekken. Door dan zijn aandacht te vragen en het speeltje te laten zien.
De meeste herder achtige zijn daar best gevoelig voor. Heb het zelf vaak in kunnen zetten als de hond in een wegren modus ging... Heel hoog roepen en zwaaien met de gele bal aan een touwtje deed wonderen...
Andere valkuil vind ik als ik wel mensen met een jonge hond zie is dat ze toegeven aan andere mensen die de pup leuk vinden, of waarvan honden aan de lijn contact willen maken met de jonge hond. Weet niet of dat bij jou ook zo gebeurd, of gebeurd is. In aanvang vindt iedereen een jonge hond schattig en leuk en dan worden ze gelokt. Baasje geeft lijn of gaat mee in het enthousiaste pup gedrag omdat die iedere vorm van aandacht leuk vindt. En dus ook wordt beloont omdat hij aandacht en knuffels krijgt, en soms ook leuk hond contact heeft.
Wordt de pup ouder en sterker, dan wordt dat een ding. Niet iedereen vindt pup dan nog leuk, en baasje vindt het ook niet meer leuk om ergens heen getrokken te worden. En soms wordt je ook nog naar honden getrokken die helemaal niet zitten te wachten op een drukke lompe pup.
Zelf vond ik het met name dus aangelijnd wel een ding en was ik dus vrij strikt. Socialiseren uiteraard, maar aan de lijn met andere honden blijf ik niet fijn vinden. Aaien ook door kinderen, prima, maar ook dat met beleid. Dus pas als de jonge drukke hond weer even aandacht voor mij had en de aangeleerde zit deed, kon er worden geaaid. Bij te veel drukte (kinderen of hond) was het weer even klaar en weer door.. en dan toverde ik het speeltje weer uit mijn zak voor de afleiding. Leuk geweest voor iedereen, en nu weer door..
Heb ik ook moeten leren hoor. Maar ik had wat ervaring met een volwassen herder die nogal snel geprikkeld was... dus toen we onze pup kregen had ik wel een beeld waar ik op zou gaan letten en welke "fout" ik niet wilde maken.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?