Hallo iedereen,
onze labrador pup Thor is inmiddels 7 maanden oud. Hij reed al heel snel tegen dingen op, van kleins af aan. Nooit heel lang of veel, maar wel regelmatig eens een keer. We hebben dit altijd proberen af te kappen. Momenteel hebben we ook alles weg genomen waarop hij dit deed.
Hij is sowieso best wel een hevige hond. Als in: altijd ontzettend trekken en wild spelen met andere honden, heel enthousiast reageren op bezoek enzo. Verder doet hij het wel echt prima en bij ons is hij zeker niet zo druk.
Morgen gaan we naar de dierenarts, controle en herhaling rabies. Hoe staan jullie tegenover castratie? Voor en nadelen?
Ik weet dat de dierenarts dit morgen waarschijnlijk wil bespreken, maar ik heb zelf geen idee hoe ik er tegenover sta eigenlijk. Geen ervaring mee ;-)
Die dingen die jij beschrijft in zijn gedrag hebben vooral met opvoeding en zijn leeftijd te maken. Dus als dat je redenen zijn voor een eventuele castratie niet doen. Volgens mij is het ook beter om niet te vroeg te castreren aangezien hormonen belangrijk zijn voor de groei.
Ja ten vroegste rond een jaar castreren dacht ik? Dus het is sowieso nog niet voor nu inderdaad..
Krijg regelmatig de vraag: en, wanneer laat je hem castreren? En dan denk ik, euh... geen idee, moet dat echt? Vroeger was dat vrij standaard, maar nu toch minder denk ik?
Dit klinkt inderdaad meer als lekker puber gedrag wat wat beter begeleid moet.
Zelf heb ik niet snijden in een gezonden hond.
Is het gedrag storend voor de hond of voor jullie?
Mocht je overgaan tot castratie dan zou ik nog even wachten. Op die leeftijd is een hond nog lang niet uitgegroeid en een hond heeft zijn hormonen echt nodig om goed te groeien, zowel mentaal als fysiek. Ik weet niet wat voor ras je hebt maar de wat grotere honden zijn meestal op hun 2e pas een beetje klaar met groeien.
Je hoeft helemaal niks haha
Alleen als er echt probleemgedrag is dat hormonaal gestuurd wordt zou ik het doen (en dan bedoel ik niet normaal pubergedrag)
Maar als het goed gaat en je hond is vrolijk zou ik lekker de boel de boel laten
Het stoort mij niet. Hij is altijd lekker hevig geweest, en ondertussen is dat al wat beter onder controle. Behalve dus de dingetjes die ik opnoemde. Maar ik hoop dat ik dat er nog uit krijg en zeker als hij wat ouder is.
Maar dan ga ik inderdaad met de dierenarts bespreken dat ik momenteel nog geen redenen zie voor een castratie... Het kan later nog altijd als het echt nodig zou blijken.
Klinkt als een bekende vraag van omstanders. "Is hij al geholpen?" "Wanneer laat je hem helpen?" "Dat verdwijnt als je hem laat helpen."
Ben zelf niet zo'n voorstanders van castratie zonder medische noodzaak bij reuen, maar dat mag ieder voor zichzelf bepalen.
Een reu van vrienden reed ook tegen kussens, benen en zijn knuffels. Laten helpen na advies van de dierenarts en de hond rijdt nog steeds. Het kan helpen met het rijgedrag maar hoeft niet altijd. Eventueel zou je kunnen overwegen om je hond chemisch te laten castreren.
Ik heb die discussie met me vriend toen der tijd gehad en we hebben uiteindelijk de situatie eens goed bekeken en tot de conclusie gekomen dat Aizen nergens last van had maar dat wij wat moeite hadden met bepaalde gedragingen en zijn daar aan gaan werken.
Sommige reutjes worden soort van ziekjes met loopse teefjes in de buurt, willen nauwelijks eten, kwijlen, klappertanden, zijn uit hun doen, of hebben veel voorhuid ontstekingen. Als deze dingen heel veel spelen zou ik meer gaan nadenken over castratie.
Een echte puber dus! Net als mijn Nero van 10 maanden oud. Het hoort er allemaal bij. Ik laat Nero niet castreren, tenzij medisch noodzakelijk (en dan pas vanaf minimaal 2 jaar)
Dit. En rijden heeft vaak een andere oorzaak dan seksueel gedrag, overprikkeling bijvoorbeeld.
Als je DA dit wil bespreken, kan je hem ook gewoon vragen wat zijn argumenten dan zijn, en zeggen dat je erover zal nadenken.
Ik zou sowieso wachten tot de hond volwassen is en dan bekijken of castratie ergens voor nodig is, of helemaal niet.
Los daarvan: herhaling van de rabiesvaccinatie op 7 maanden? Dat is toch volstrekt overbodig?
Rabies is drie jaar geldig, of je hond heeft geen rabies gehad ? Castreren, medisch tuurlijk, en het is ook en keuze van jezelf, laat eerst de hond volwassen worden, je hebt een labrador, twee jaar volwassen, grote kans dat het puber gedrag voorbij is.
Sowieso niet eerder doen dan wanneer hij minimaal 2 jaar is. Dan is hij echt uitgegroeid en kan je ook kijken hoe zijn karakter echt is. Stel (voorbeeldje) hij is onzeker naar andere honden toe kan dit wel eens verergeren na castratie wat weer kan lijden tot probleem gedrag. En zo zijn er wel meer dingen wat nadelig kan uitpakken, ik zou dan eerst chemische castratie proberen om te kijken wat het effect is op jullie hond. Maar ook dit niet eerder dan wanneer hij 2 is! Zoals anderen ook al zeiden, hij heeft zijn hormonen (o.a.) nodig om te groeien.
Jawel, maar onze dierenarts herhaalt dit als ze ongeveer een halfjaar oud zijn... tijdens hun eerste jaar zou dit soms niet goed genoeg werken. Dat was althans zijn uitleg ;-)
Ik ga hem wel eens naar zijn penis laten kijken. Gisteren zat er opeens geel vocht rond de tip. Las hier over die voorhuidonstekingen... zou dat wel eens kunnen zijn .
Dat kan inderdaad. Honden van deze leeftijd schachten soms veel, waardoor er bacteriën mee naar binnen worden genomen. Heeft mijn hond ook gehad, maar was er ook weer snel van af.
Hm, dat vind ik wel wat bedenkelijk. Omdat in een uitzonderlijk geval een inenting niet aanslaat, gaat ie standaard dan maar alle honden extra vaccineren?
Ik ben geen antivaxxer, en ik hou m'n honden zeker aan hun rabies-schema, maar nodeloos overvaccineren ben ik geen voorstander van.
Als je zelf wil weten of je hond antilichamen heeft aangemaakt (dus of de vaccinatie werkt), kan je ook gewoon een bloedtest laten doen en dan weet je het meteen.
Ja, ik herken dit verhaal. Zij het net iets anders. Onze reu zou naar Engeland gaan voor show. Zo'n 9/10 jaar geleden speelde dit.
Ik weet niet hoe nu de regels en de mogelijkheden zijn, maar toen kon je niet met een simpele Vaccicheck de antistoffen van de Rabiës testen. Het bloed moest opgestuurd worden naar het laboratorium. Volgens mijn toenmalige dierenarts sloeg inderdaad vaak de eerste Rabiës enting bij hele jonge honden niet aan. En omdat die test zo rond de 140 euro lag, vond zij het een wijzer besluit om de enting 2x te geven met een tussenperiode van 2 maanden. En dan een maand daarna de antistoffen checken.
Maar normaliter zou ik hier zeker niet in meegaan en ik denk als ik er nu voor had gestaan, dat ik toch eerst de test had gedaan i.p.v. dubbel enten.
Wat castreren betreft, mijn dierenarts heeft dit nog nooit gevraagd of wij dit van plan zijn/waren.
Waarom zou ze ook, als de reu gezond is met misschien nu en dan is een puspiemel en wat hyper gedrag, dan is dat geen reden voor castratie.
Maar goed, iedereen staat hier anders in en moet doen wat men zelf het beste lijkt.
Ik zou je reutje alleen niet voor de 2 jaar laten helpen.
Ja, zo hebben wij het hier gedaan.
Omdat we veel reizen en er landen zijn die deze titerbepaling als invoereis stellen, hebben we de antilichamen laten testen in een erkend labo. Dat krijg je meteen een officieel document dat de rest van hun leven geldig is, zolang je in het vaccinatie-schema blijft. In België is dat gelukkig niet zo duur, kostte zo'n 50 euro. En is dus eenmalig.
Beide pups hadden meteen genoeg antistoffen, dus er hoefde niks dubbel ingeënt te worden.
Ik vind het ook raar want in de meeste landen is die rabiësenting puur een formaliteit om de grens over te kunnen. Het is niet zo dat er een enorm risico is dus waarom zou je dat dubbel vaccineren. Tenzij je regelmatig naar risicolanden gaat maar daar heb je dan vaak weer een bloedtest nodig. Lijkt me vooral een kwestie van makkelijk geld verdienen. Neem aan dat hij het niet gratis doet?
Maar over het castreren. Lees veel, kijk naar je hond, vorm je eigen mening. En er is ook nog zoiets al chemische castratie.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?