sinds we weten dat sammy haar rug niet helemaal oke is mag ze voor het slapen gaan niet meer mee naar boven maar is ze s'nachts in haar bench....
dat gaat eigenlijk heel erg goed maar wat mij op valt is dat ze elke ochtend klokslag 08,15 begint te piepen en dan ook echt geen minuut eerder of later....
hebben honden een innerlijke klok ofzoiets?
Hier zeker, Sammie heeft een mooie tijdklok, haha...hier is het vaste prik zes uur...en ook andere tijden van de dag zoals de avondklok....wij jebben dat ook als er een routine is en vaak is dat bij honden ook, routine...hier dus een klokkijker.
Zit Sammie de hele dag en nacht in de bench ?
Nee honden hebben geen innerlijke klok. Wel hebben ze een soort geurklok, daar is onderzoek naar gedaan.
Sammie moet van de da in de bench Willemijn, weet je nog? Ivm kans op hernia.
Jazeker, ze hebben een innerlijke klok, de nucleus suprachiasmaticus. Deze innerlijke klok linken ze dan aan gebeurtenissen en patronen en zo ontstaat er een soort van 'stiptheid'.
Ze hoeven dus niet letterlijk naar een klok te kijken om tijdsbesef te hebben.
Meestal is de trigger een geluid wat altijd rond die tijd is. Bijvoorbeeld een buurman die iedere dag rond die tijd een auto start of uit de voordeur stapt. Wat hij dan koppelt aan wakker worden.
We hebben wel voor sammy een orthopedisch hondenkussen gekocht....
De biologische klok bedoel je dan?
Nee geen biologische klok, maar een stiptheidsklok, routine....wij staan altijd op de zelfde tijd op, kan eens een tien minuten verschillen maar meer niet, we eten op dezelfde tijd, ook savonds, dat is routine die ik heb en dat ook de hond krijgt, ik ga altijd op dezeLfde tijd trainen, ook dat weet ze, ze weet ook wanneer ik weer thuis ben...en wanneer we gaan wandelen, hier is routine en dat weet de hond.....zou ik de ene dag 11 uur opstaan en de andere keer eens om zes uur dan taalt de hond niet naar tijd, zo is het ook met eten en dingen doen.....
De biologische klok is de basisklok, het is wat er allemaal aan gelinkt wordt dat een 'innerlijke' klok vormt, en dat kan een zeer nauwkeurig resultaat opleveren.
Het is een van de eerste tips die de fokker ons gaf qua opvoeding vd pup: sta nooit 2 maal na elkaar op hetzelfde tijdstip op, geef nooit 2 maal na elkaar op hetzelfde tijdstip eten. Want ze linken die gebeurtenis meteen aan hun basisklok en je zal zien: de pup gaat stipt 'op tijd' piepen om te eten, op te staan, enz.
Daar hebben we de eerste weken dus erg op gelet: het zoveel mogelijk vermijden van vaste tijdstippen.
Hier wel vaste tijdstippen, nou heb ik geen ras dat zeurt, er hoef ook niet gezeurd te worden omdat ik mij zelf aan die vaste tijden hou.
Nou hier geen enkele klok hoor, geen van allen gehad ook.
Niet qua wandeltijd, niet qua slaaptijd en ook niet qua etenstijd.
In de vakanties en weekenden zijn de ochtend- en avondmaaltijden zeer variabel. Dat kan 's morgens om 9 uur zijn maar ook om 12 uur, idem dito met het opstaan. Slapen wij uit, zij slapen mee uit. Avondeten kan ook tussen 18 en 22 uur liggen, afhankelijk van wanneer wij zelf eten.
Alleen doordeweeks als er gewerkt moet worden, dan is er een redelijke regelmaat, avondeten kan soms nog wel wat afwijken.
Of we hebben op deze manier zeer makkelijke honden gekweekt of het is gewoon een heel erg makkelijk ras, geen idee, maar ze zijn/waren alle 5 precies zo.
Ben wel benieuwd wat die geurklok inhoud.
Hier net zo haha.
Als je als baas weg bent kunnen honden op basis van hoe lang ze de geur nog ruiken weten wanneer je weer terug komt. T zal dan ook wel om vaste tijden gaan.
Inderdaad dus zelf makkelijke "niet klokkijkende" honden gekweekt
Eigenlijk wat Alaska's Finest ook al zei.
Dank voor de link. Bijzonder hè zo'n hondenneus
Toevallig laatst nog met mijn vader over gehad. Hij vertelde me dat vroeger toen hij op kamers in Arnhem woonde en op vrijdagmiddag terug kwam voor het weekend, de hond altijd rond 15.00 uur naar het begin van het pad van de boerderij liep en op hem wachtte. Binnen het halfuur was mijn vader er altijd wel. Zijn moeder zei ook dat de hond die hele vrijdagmiddag dan onrustig was. Dus het is niet eens een dagelijks iets maar zelfs ook wekelijks.
Ja als er maar een patroon in zit.
Ja heel bijzonder. T is niet voor niets dat er honden worden opgeleid om ziektes te kunnen detecteren.
Ik heb niet eens een klok in huis.
Inderdaad. Is hetzelfde mechanisme. Het moment van een waarneming, een gebeurtenis, een belang, enz. koppelen aan de eigen basisklok in de hersenen. Eenmaal die link gelegd, gaan ze vanuit hun basisklok al reageren. Alsof ze markers hebben gezet op hun bioritme en zo bijvoorbeeld weten: Aha! Etenstijd! Zonder dat er in de omgeving nog een aanzet of trigger nodig is. Ze hebben de tijd 'gemarkeerd'.
Voor zover ik weet hebben alle zoogdieren deze biologische eigenschap, dus niet alleen honden kunnen dit.
Dus hoe minder vaste structuren, patronen, e.d. er zijn, hoe minder links er worden gelegd met de tijd.
Zeker hebben honden hun innerlijke klok. Gelieerd aan de tijdstippen van belangrijke gebeurtenissen voor de hond.
Als die altijd op vaste tijden gebeuren zal de hond gaan anticiperen en vlak vóór dit moment al in de startblokken staan.
Ik zelf vind dat een lastige gewoonte want het pint mij ook vast aan dat moment om dat te doen.
Dus hier van jongs af aan heel bewust verschillende tijdstippen voor eten, wandelen (hoewel natuurlijk wel: als ze moet, dan gaan we hoor), een snack, gaan slapen enz.
Zo blijft de verrassing er in, iets meer blije spanning bij de hond als het moment ; ineens!, daar is.
Op Bonaire had ik een dingo-achtige hond, die als hij alleen was binnen en in de tuin niet te houden was. Beet zich door de shutters en screens heen om buiten te komen. Vervolgens werd er onderin het gaas van de omheinimg net zo lang gebeten tot hij kon ontglippen. Dat gebeurde maandag t/m vrijdag als ik werkte tot dat ik besloot om hem los buiten te laten als ik weg ging. De hond opsluiten in een kennel kon niet door de hoge temperatuur. Dit was in de jaren 70 toen het nog kon om je hond los buiten te laten..
Tussen de middag kwam ik voor één uur thuis, maar dan was mijn hond Bas nog met een van de buurhonden aan het struinen in de wildernis/knoekoe met weinig vegetatie.
Om ca. 17.30 uur reed ik elke dag naar mijn huis aan een doodlopende weg aan zee. Mijn hond Bas zat aan het einde van de middag altijd bij het begin van deze weg te wachten en holde achter mijn auto aan om mij bij het uitstappen enthousiast te begroeten. Bas had dus duidelijk een ingebouwde klok tezamen met het feit dat hij honger had.
Hier een herplaatser die de vorige baasjes ging wakker maken rondn 4u30 om even in de tuin te mogen plassen en dan terug gaat dutten tot 6 tot max 7 uur (dan stonden de baasjes ook op).
Hier staan we nooit zo vroeg op, meestal rond 8u in de week en lekker lang uitslapen in het weekend. De hond heeft zich op een paar weken tijd helemaal aangepast en ben nooit moeten opstaan voor zijn nachtelijke plas ;)
Het is onderzocht dat honden wel degelijk aan kunnen voelen wanneer een baasje thuiskomt bv.
Het baasje kreeg dan een onbekende opdracht en wist ook zelf niet wanneer ze terug mochten.
Ondertussen werd de hond thuis gefilmd.De hond werd onrustig zodra baasje op de terugweg ging.
Jeff wist het altijd precies wanneer ik terug kwam..Altijd een halfuur voor ik terugkwam werd hij onrustig bij de oppas...en dat was ongeagt welk tijdstip ik terugkwam dus geen vaste tijd.
Verder hebben ze een prima klokje(al hecht de ene hond daar meer waarde aan als de ander)...Misschien sta je zelf regelmatig op die tijd op,of dat je dan wakker wordt of vaak naar wc gaat ? Dat dat 8.15 voor haar belangrijk maakt?
Maar kan ook zijn dat ze aanvoelt dat je in minder diepe slaap bent rond die tijd bv.
Je ziet het ook vaak blij zomer en wintertijd dat honden uur eerder/of later om eten gaan vragen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?