Hier kunnen jullie zien hoe mijn hond een andere hond op z'n plaats zet omdat ze niet van haar gedrag gedient is. Let op haar lichaamstaal want ze maakt zich zelf ook klein en kijkt weg. Dus niet helemaal dominant dus. (het geluid kan gewoon uit, dat is niet belangrijk, de man op de grond is trouwens mijn lieve vriendje en ja ik heb ze uiteindelijk uit elkaar gehaald)
Wat zien jullie in hun lichaamstaal?
groetjes
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "FIlmpjes hondenrangorde" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Mij valt in filmpje 1 het lage kwispelende staartje van de bruine hond op, gelijk daarna gaat hij toch weer aan de achterste van de zwarte hond snuffelen dus een volgende correctie is te verwachten.
(meer van deze filpjes Gerdine,heel leerzaam)
je inleidende verhaaltje wekte bij mij verwarring, dacht dat je je vriend en de hond uit elkaar had gehaald
Haha rudi.. nee niet mijn vriend en de hond maar de 2 honden. haha ik zie waarom het je zou verwarren :P
Ja de bruine (Beau) wil alleen maar spelen maar Kaily (de zwarte) haat spelen haha. Die voelt zich daar te hoog voor. Je kan haar vergelijken met de Beta van de roedel. Ik bepaal de regels en zij zorgt dat ze uitgevoerd worden. En ruig spelen in huis mag niet.. Dat doen ze maar buiten. En ze heeft nog een paar eigen regels hoor die ze ook toepast. maar als ik zeg dat ze moet stoppen doet ze het wel hoor..
Er zijn geen gewonden gevallen haha, Nou ja mijn vriend was bijna dood gelikt :P
In filmpje 2 gaat de bruine hond liggen en ik denk dat één stap verder hij/zij zich op z´n rug had gerold.
Ja uiteindelijk gaat ze op haar rug liggen, maar ze blijft toch door gaan. Maar ja mijn hond is ook onduidelijk met haar lichaamstaal.. Weg kijken en staart laaag, oren plat. Dat zijn onderdanige tekens maar bijten en je neus over die van een andere leggen is dominant. Dus ze weet niet echt wat ze wil geloof ik.
Ze gaat ook altijd op een hond af met haar staart in de lucht maar haar kop naar beneden en weg kijkend.. Verwarrend dus.
Ben blij dat je het leerzaam vind. Ik ook hoor.. Je leert niet beter dan te kijken en observeren toch?
Hetzelfde zie ik in filmpje 3
heel erg leerzaam
gewoon een corretie snauw
JA! dat doet mijn hond ook, altijd op een andere hond toesluipen. Ik heb ook wel gemerkt dat als we een beetje bangig hondje tegenkomen ze na de sluipgang met haar snuit de bek van de ander aan tikt en weg kijkt. Gaat die ander dan langzaam laag kwispelen dan probeert ze hem/haar aan het spelen te krijgen. (sociaal beestje hoor)
Ik heb ook wel gemerkt dat het een enorm verschil maakt of we met z´n tweeën op stap zijn of dat een JR met ons mee is. Dan is ze ineens een stuk dominanter naar andere honden.
Ik probeer nog steeds er achter te komen wat dat nou is. Want bij wolven zie je dit niet echt.. Dus als iemand het antwoord heeft graag:P Ik heb al vele boeken gelezen maar dit gedrag staat er niet in. Dus misschien dat Esther of zo nog antwoord heeft.
groetjes
Ikzelf leg dit toch uit als ambivalent gedrag. Het is natuurlijk soms ook moeilijk wat voor houding ze aan moet nemen. Ze komt honden tegen met ingefokte krulstaart, maar die bij nader inzien (dichtbij) heel anders blijken te zijn. Ze komt honden tegen die daadwerkelijk dominant zijn maar waarschijnlijk in haar ogen daar geheel geen reden daartoe hebben maar knokken heeft geen resultaat als in een roedel. En we komen honden tegen die signalen geven zelfs bangig te zijn en dan dichtbij inééns uitvallen. Het is natuurlijk toch heel anders als in een roedel. Ze komt soortgenoten tegen die een paar minuten later hun weg weer vervolgen. Ze leeft daar niet mee samen. Die zelfde honden komt ze een ander keer in een groeps samenstelling tegen en dan liggen de verhoudingen inééns weer anders. Speelt een dominante reu ineens de 2e viool en mag van een dominantere reu niet eens bij haar komen. Bij dit alles komt nog dat ze natuurlijk wel in de gaten heeft dat ik niet onder de indruk ben van een dominante reu, maarja ik bemoei me er ook niet echt mee zoals ze van een roedelleider zou verwachten. Het is volgens mij voor honden best wel verwarrend. Wolven van verschillende roedels gaan volgens mij elkaar ook niet ff checken om daarna met eigen roedel hun weg weer te vervolgen. Het is anders als ze in een groep langere tijd aan het spelen is bijv. op het strand. Dan zijn de rangen wel belangrijk en zie haar de bek van een hogere likken en haar rang aan een lagere duidelijk maken.
Aanvulling:
Als mens heb je dat ook. Je stapt zomaar een snackbar binnen waar van die k..ventjes een enorm kabaal zitten te maken, een grote bek tegen hun maatjes hebben. Je ergert je er aan maar er is geen eer aan te behalen. 5 minuten later vervolg je je weg en ziet ze nooit meer. Moet je met dit soort knaapies samenwerken dan wordt het anders. Dan voel je de noodzaak ze duidelijk te maken dat in ieder geval als jij in de buurt bent ze een partijdje moeten dimmen. Dan wordt respect wel belangrijk.
Ambivalent gedrag. Wel snauwen en zeggen "nokken!", maar tegelijkertijd ook niet echt de positie willen aannemen waardoor de lichaamstaal de snauw ondersteund.
Lijkt meer een beetje op "nokken, ik vind dit niet leuk, en als je doorgaat wil ik óf weg, óf ik word gevaarlijker".
Zeg jij ééns iets over dat sluipen Wilma
Volgens mij geeft dat 'sluipen' ook aan dat ze niets kwaads in de zin hebben. Ze zijn niet confronterend.
Bedenk dit verschil eens:
Hee, een hond, hier ben ik! Staart omhoog, hoofd omhoog, oren naar voren, aankijken. Dat is dominant.
Hee, een hond, ik ben er liever niet. Staart laag/ normaal, hoofd omlaag, oren naar achteren, blik ontwijken. Dat is ontwijkend.
En er tussen in: Hee, een hond, tja ik ben er ook. En dan volgt er een mix van signalen. Zoals snauwen, maar wel een lage houding om de angel uit de confrontatie te houden. Een nadeel, het signaal van de snauw is dan misschien niet sterk genoeg om de ander te doen ophouden.
Een hond met lage houding, of een ambivalente houding hoeft geen watje te zijn, maar kan op dat moment besluiten dat een confrontatie niet is wat hij wil.
Zoals ik dacht al haha, maar ik had aardig wat moeite met het beschrijven en omschrijven en zo.. haha dank je wel voor de mooie uitleg. Al weetik niet helemaal of mijn hondje dit bedoelt.. maar dat kan wel hoor.. Zal proberen nog meer filmpjes te maken enzo.. dan kunnen jullie mee denken..
En even voor Rudi, als 2 roedels wolven ontmoeten kan het nooit goed gaan. Daarom is markeren zo goed omdat ze dan uit elkaars buurt blijven. anders word het gewoon knokken.
groetjes
Het lijkt mij alsof ze niet echt voor elkaar onder willen doen, kan dat? Dat ze een beetje gelijk staan in rangorde? Of dat de bruine hond Kaily aan het uitproberen is?
De bruine hond blijft wel proberen en Kaily corrigeert ook niet heel heftig.
beau de bruine wil voornamelijk spelen. Ik weet niet wat de rangorde onderling is. Bella (beau's zus) is wat makkelijker want die valt terug aan haha, die pikt dat niet dus zij en kaily zitten wel goed.
Als kaily aan komt lopen gaat Beau ook weg voor haar, dus ik denk toch dat kaily de baas is.
maar ze doen het prima samen, dit "vechten" doen ze alleen maar als kaily "jaloers" is of als beau weer eens wild is.
Groetjes
Oké dan wil ze gewoon niet spelen en Beau wel natuurlijk! Haha!
Kan het ook zijn omdat je vriend op de grond za en Kaily niet wilde dat Beau al zijn aandacht kreeg, dat zij die aandacht wilde hebben?
Ja dat zeg ik als kaily weer eens "jaloers" is..
Het ging een hele tijd goed.. tot ik zei tegen mijn vriend dat hij haar los moest laten.. Toen viel ze aan..
Kaily is echt een geval apart hoor :P
Nee hoor Als ik in het bos een andere hond aanhaal dan beukt Mila die gewoon aan de kant en staat zij bij mij voor de neus! Zo van: Ikke! Niet hij!
Je moet ook bedenken dat honden al zo lang met mensen samen leven dat ze ook ander gedrag dan alleen wolven vertonen. Ook onderling, want honden blijven ook als volwassenen spelen (als ze het leuk vinden), en wolven volgens mij niet. En de situaties met de roedels is anders. Hier overlappen de territoria van vele roedels elkaar.
Als je ziet dat ze in een dierentuin in Zweden een hele roedel afknallen omdat er problemen zijn... dan zijn honden toch heel anders. Veel flexibeler.
Hey Wilma, ik bedoelde ook gewoon wolven hoor, en weet dat er veel verschil zit. Volwassen wolven spelen trouwens wel, maar de alfa's niet.
Ik lees nu een boek over lichaamtaal en gedrag en leer er steeds weer dingen bij.
Dus iedereen bedankt voor hun inbreng. Als mensen nog meer willen zeggen graag!
groetjes
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "FIlmpjes hondenrangorde" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?