Hallo Allemaal,
Ik zit echt met de handen in mijn haar, mijn vriend en ik hebben sinds 3 maanden een pup. Het is een working spaniël, ook wel de jachtlijn van de Engelse cockerspaniël genoemd. Wij zijn volgens ons verkeerd ingelicht over dit ras bij de fokker. Ons werd verteld dat hier bijna geen jacht in zit en makkelijk een huis hond kan zijn.. Nu paar weken verder, komen wij erachter dat onze pup apart gedrag vertoont, dit zag ik in het begin ook al maar iedereen vertelde mij dat dit normaal puppy gedrag was. Wij doen uiteraard puppy cursus met en afgelopen donderdag werden wij apart genomen door de trainer, die zag dat onze pup onhandelbaar is en vertelde dat wij een hond hebben met ADHD. Ik keek hier wel van, en het geeft mij geen rust ik ben er elke dag mee bezig, maar het lijkt mij maar niet te lukken om hem rustig te krijgen, yes ik weet het ben er net mee bezig en het is een pup. Onze dag ziet er zo uit, in de ochtend wandelen of naar het veldje waar die even los kan lopen vervolgens thuis eten en drinken, trainen en dan weer in de zen modus, dit herhaal ik de gehele dag. En geef hem de rust die hij nodig heeft, leg hem in de bench en begint dan enorm te blaffen terwijl hij moe is na 15 min slaapt die dan eindelijk (hij gaat niet uit zich zelf slapen). Maar sinds kort met wandelen hangt hij in mijn broek, of bijt zelfs in mijn billen dit gebeurt ook bij mijn vriend en als er bezoek komt. Ik heb zelf altijd honden gehad, maar nooit zo een als onze pup nu. Hij is hartstikke lief, slim en leert enorm snel! Maar de slechte dingen wegen voor mij momenteel het zwaarste en zie door het bomen het bos niet meer, mijn vriend begint het nu ook te merken en we balen er heel erg van wij willen hem geven wat die verdiend en er alles aan doen om hem ons beste maatje te maken! Wie helpt ons uit?
Ik zou niet te snel een diagnose, een stempeltje op je pup laten plakken door iemand die de pup alleen in 1 situatie ziet.
Hoe was de situatie daar precies, op wat voor manier wordt daar les gegeven, en is er veel drukte, veel afleiding, wordt er veel druk op de pup gelegd. Dat zijn zo de eerste vragen die bij me opkomen.
Ik vind dat ook nogal een uit spraak. Dit is een actief ras. Die ook bekend staat om zijn jachtinstinkt. Zelfs mijn hond is helemaal door het dolle heen als we naar cursus gaan. Mag ik vragen waarom je zn strak schema aan houdt? Waarom leer je je hond ook niet zelf zijn rust te nemen maar sluit je hem telkens de hele dag door in een bepaald ritme op? Zo leert je hond ook niet zelf zijn rust te pakken.. het kan ook best zijn dat je hond niet moe is, maar moe wordt van 15 min lang blaffen en zich maar over geeft omdat hij weet dat het geen zin heeft. Ik zou de bench niet meer zovaak gaan gebruiken. Ik ben wel benieuwd naar jullie dag schema. Hoe lang de wandelingen zijn, hoe vaak op een dag, hoe vaak en hoe lang jullie trainen zijn enz. Hier krijgen ze na een grote wandeling een kauwbot (runderoor, bullepees, runderkophuid enz) en dan worden ze uit eindelijk wel rustig. Je moet je hond ook leren zijn rust te pakken ipv constant hier toe te dwingen. Pups slapen niet standaard zoveel uur per dag, ik had 1 pup die best veel sliep terwijl de ander dat totaal niet deed. Kijk vooral naar je hond..
Ipv altijd te trainen zijn hersenwerkjes ook leuk om te doen samen met je hond. Een gevulde kong doet ook vaak veel goeds.
Wat je daar schrijft....in de ochtend een wandeling, mag los, en dan naar huis, en....trainen ? Wat train je dan ? Laat de hond na de wandeling met rust....laat hem lekker rustig zijn gang gaan, geef een groot bot fat geeft endorfine...ga wandelen hooguit een vier keer per dag, en op een veilige plek los en speel daar, en thuis zijn gang laten gaan....en niets meer doen, een bot geven dat is alles.
Ik denk dat al die andere mensen gelijk hebben. Namelijk: het is gewoon puppy gedrag.
Ik heb nu een jonge herder van 13 maanden, ook zij was als pup ontzettend druk, en regelmatig kreeg ik de opmerking dat zij wel adhd moest hebben. Maar, bijna alle gezonde pups zijn druk, en een rustige working cocker, bestaat niet. Als je je goed had ingelezen in het ras, had jij dit geweten.
Waarom herhaal je elke keer zijn hele dag ritme? Dit is echt ontzettend saai voor een hond, en al helemaal voor een pup. Laat hem lekker zelf bepalen wat hij wil, laat hem door het huis scharrelen, wat spelen met speelgoed, laat hem kluiven op botjes, doe wat leuke zoek spelletjes met hem. Laat hem zelf tussendoor ook zijn slaap ritme bepalen, pups slapen veel, maar kort. Logisch dat hij gaat blaffen als hij verplicht moet gaan slapen, hij is daar nog niet voldaan genoeg voor.
Je schrijft even los. Je hebt je hond 3 maanden dan is hij nu dus minimaal 5 maanden. Dan mag je echt wel een paar flinke wandelingen per dag maken waar je hond de energie kwijt kan. De hele dag bezig houden? Dan blijft de hond ook de hele dag attent.
Puberteit begint en dan heeft je hond banaantjes in de oren. Weet opeens niets meer.
Tandenwisselen is bijna klaar, dan wordt het bijten minder.
Enne een ras waar working in staat dan heb je een enorme werkhond......kan de Fokker je niet helpen?
Wat gebeurt er als je zelf rustig gaat zitten en rustig blijft zitten. Hond negeren zover mogelijk. Neemt je hond dan ook niet zelf de rust. Bv na een flinke wandeling van bv drie kwartier met snuffel en losloop en oefen momenten?
Maar... wat is dan de reden dat jullie gekozen hebben voor een WORKING cockerspaniël?
Ik zou ook niet zo snel meegaan in die 'diagnose'.
Mijn Dobby kwam met 1 jaar uit het asiel. Ontzettend druk. We moesten toevallig een paar keer naar de dierenarts voor kleine dingen (splinter, inenting, windoog) en hadden toen dezelfde dierenarts. Die wilde ons door sturen naar de universiteits dierenkliniek in Utrecht, want daar waren ze begonnen met het behandelen van ADHD. Dan werd de hartslag opgemeten, kreeg de hond ritalin en werd de hartslag nogmaals opgemeten. Zakte de hartslag, dan was het ADHD.
Dit was in 2009, toen Dobby 1 jaar oud was. Ze waren toen net begonnen met die ADHD behandelingen, lange termijn effecten niet bekend etc. Ja hij was druk. Ja hij heeft mij meerdere malen tegen de vlakte getrokken.
Het eerste grote verschil werd merkbaar toen we van het centrum van de stad naar een buitenwijk verhuisden in 2013. Meer rust buiten = blijkbaar meer rust in het hoofd.
De leeftijd ging ook meespelen. Zo rond zijn 8e werd hij rustiger, en beheerster. Niet meer achter alle vogels de sloot in willen. En dat was net de reden waarom hij niet los kon (ook wegens epilepsie + zwemmen is gevaarlijk).
Nu is Dobby 12 en ja, hij is energieker dan de gemiddelde 12 jarige hond, maar ADHD, nee, dat zou ik niet zeggen. Ik denk gewoon heel hyper en jong. ADHD zal ongetwijfeld bestaan, maar heel veel hondenrassen zijn tegenwoordig véél drukker als pup dan vroeger. O.a. de labrador en goldens. Misschien geldt dat ook voor andere rassen. Doordat men fokt op één ding, komen de hypere eigenschappen mee, ofzo.
Zomaar er vanuit gaan dat het ADHD is, zou ik niet doen.
Waarom heb je voor dit ras gekozen?
Of bedoelde je dat je dit ras niet kende maar dat een fokker jou een pup aangesmeerd heeft?
Verder zou ik al die schema's, verplichte zen momentjes, benchrust etc los laten.
Kijk gewoon naar je hond en pas je aan op wat hij nodig heeft.
Wat wil je met je hond gaat doen, misschien is jachttraining wel wat, je hebt ook puppy jachttraining.
Het is erg leuk om samen met je hond te werken, ook bv speuren, behendigheid , er zijn zoveel dingen met je hond te doen.
Thanks voor de reacties. Zeker mag onze kleine pup zelf ook bepalen wat die op een dag doet, ik laat hem tussen alles door ook vaak zijn gangetje gaan en geef hem een bot of zijn knuffel. Dus dat is zeker het probleem niet! De wandelingen variëren, doen op een dag meerdere grotere wandelingen omdat die dat helemaal leuk vind sommige ong 20 min en dan soms een kleine wandeling om even zijn behoefte doen. Als wij hem zelf niet in de bench leggen dan is hij gewoon heel de dag wakker, dat lijkt me niet fijn voor hemzelf en voor ons ook niet, hij word dan ook overprikkeld en gaat achter zijn straat aan dus vandaar dat ik hem verplichte bench rust geef! Wij hebben ons ingelezen in dit ras en heb mensen om mij heen die zeker meer weten over honden dan ik, maar de fokker heeft ons een beetje misleid en natuurlijk als je met kijken verliefd bent op hem. Hij heeft natuurlijk ook echt lieve momenten want het kan echt een enorme knuffelkont zijn. Maar misschien heeft iedereen dit op een bepaalde maanden van de pup.
Een wandeling van 20 minuten is wel heel beperkt voor een energieke, gezonde hond van 5 maanden.
Persoonlijk zou ik, ipv allemaal kleine wandelingetjes op een dag, dit verdelen in twee zeer stevige wandelingen op een uitdagend terrein. Je mag op die leeftijd per wandeling gerust een uur door de bossen en de velden banjeren, hoor, als je hond zo levendig is. Lekker zijn neus achterna, op verkenning gaan, in afwisselend tempo: stappen, lopen, rennen,...
Welke fokker is dat dan, dat ie speciaal werklijnen fokt en ze vervolgens verkoopt aan iemand die helemaal geen werklijn zoekt? Hoe waren de andere honden bij de fokker?
Ik zal ook over gaan op 4 wandelingen waarvan 2 grote wandelingen waarbij de hond lekker kan rennen en eventueel zwemmen. Je hond mag met 5 maanden al goed 50 min per wandeling lopen. Ik snap dat je zo denkt over de benchrust, maar je hond is al 5 maanden, als je je hond nu niet leert zijn rust zelf te pakken wanneer ga je dat dan wel doen? Je kunt de bench overdag ook laten voor wat het is, na een goede wandeling van een uur de hond een gevulde kong geven en daarna even negeren of zelf gaan zitten en je hond zal waarschijnlijk zelf zijn rust pakken. En ja, dit kan in het begin even duren omdat de hond dit moet leren en door moet krijgen dat hij zo ook zijn rust kan en mag pakken aangezien de hond dit niet kent omdat hem dit nooit geleerd is.
Dit kan soms ook gewoon even rustig liggen zijn of op een botje kauwen. Kijk wat je hond nodig heeft. Maar telkens in een bench stoppen overdag en een kwartier laten janken met 5 maanden, lijkt me niet (meer) nodig. Misschien is je hond ook wel niet moe en voldaan op dat moment. Daarbij slapen honden maar een paar korte momenten op een dag en niet een paar hele lange zoals baby's dat zullen doen.
Ik snap jullie adviezen en wil dit het liefste ook aanpassen, omdat ik wil dat hij zelfstandig wordt. Maar iedereen zegt er wat van en weet niet waar ik vanuit moet gaan, onze trainer van puppy cursus gaf dit juist mee, omdat hij onze hond natuurlijk ook kent. Je word snel onzeker over alles of je wel het juiste doet :(.
De fokker had het hele nest al weg, dus konden helaas niks vergelijken met onze pup. Wij hebben alles van te voren aangegeven, en ook duidelijk gezegd dat we nul ervaring hebben met een jacht hond, ons werd duidelijk gezegd dat dit een rustige hond is en het jacht bijna niet te herkennen is in deze lijn. Wij hebben gezegd dat als dat wel zo is wij het niet deden omdat we een goed leven willen voor de pup. Nu na een paar maanden blijkt het helaas toch anders, en het vreet aan me ik wil hem niet te kort doen, maar krijg juist het gevoel dat die te kort komt en dat we hem niet kunnen bieden wat hij nodig heeft.
En nogmaals, wij hebben echt alles over voor de pup en willen er alles op alles zetten om hem een zo’n goed mogelijk leven te bieden!
We gaan vandaag proberen om hem zelf zijn rust te laten nemen, en de bench te laten voor wat het is!
Wij hopen dat dit misschien wel de tip is geweest die we zochten!
Wat goed van jullie. Ik denk dat je jezelf zeker niks kwalijk hoeft te nemen, het is alleen maar goed dat je om advies vraagt, dit blijkt alleen maar dat je het beste wilt voor je hond. Erg vervelend dat jullie verkeerd geïnformeerd zijn, ook zeker niet netjes van de fokker. Ik zou vooral naar je hond kijken en je eigen gevoel volgen.. Voor nu zal je vooral denk ik moeten kijken wat de hond ongeveer nodig heeft en daarin een goede balans zien te vinden.
Juist de mensen die je zouden kunnen helpen (fokker en trainer) laten het afweten. Dat helpt jou natuurlijk niet echt. Mijn tip ga inderdaad een jachttraining doen voor jonge honden bij iemand die het ras kent. Je zult zien dat het enorm helpt als een trainer jouw hond gewoon leuk vind, je zijn potentie laat zien en leert hoe je met die energie kunt omgaan. Waarschijnlijk is je hond ook meer moe en voldaan als hij kan doen waarvoor hij gemaakt is. Mantrailing is ook superleuk en daar kun je op deze leeftijd ook mee beginnen. Sluit je aan bij online goepjes over jouw ras en ga een keer mee met een wandeling. Praat met andere fokkers en eigenaren. Leer je hond wat beter kennen en geef het tijd. Succes!
Zorg dan wel dat hij zowel fysiek als mentaal voldaan is, anders gaat hij ook z’n rust niet kunnen pakken.
Zoals hierboven ook genoemd: ga met hem doen waarvoor hij gemaakt is. Als je dat 1 of 2 keer per week doet, zul je merken dat je een tevreden hond krijgt. Je hebt een werk ras genomen dus je zal er wel mee aan de slag moeten.
Ik bedoelde niet zozeer de nestgenootjes, maar de volwassen honden vd fokker Ik neem aan dat je weet uit welke combi je hond komt, dat de moederhond toch aanwezig was?
Als de fokker zelf aangeeft dat er weinig jacht in de voorouders te vinden valt, dan zal het al zeker niet over een jachtlijn gaan. Daarmee wil ik niet zeggen dat je pup niet levendig en energiek zou zijn, maar je kan moeilijk van een jachtlijn spreken als er geen jachtlijn is. Dus laat dat even los...
Herbekijk jullie activiteiten en rustmomenten. Zijn die evenwichtig? Krijgt de hond genoeg uitdaging, kan ie volop zijn energie kwijt, vindt hij genoeg voldoening in zijn activiteiten. Het gaat hierbij over de invulling van de activiteiten, zijn die op zijn maat en komen ze tegemoet aan zijn behoeften? Als je dit aan je hond kan bieden, kan je een duidelijke opsplitsing maken: qualitytime buiten, rust binnen.
Maar zoals Britt aangeeft: je hond zal pas écht rustig worden als je hem eerst ook het andere biedt en hij zich tevreden en voldaan voelt. Het is een kwestie van geven en nemen.
nog een kleine tip: ga niet meteen na een wandeling trainen, eerst maar alle indrukken verwerken,
en zorg dat het trainen leuk en ontspannend blijft, dat hij ook snapt wat je bedoeld en niet gefrustreerd raakt.
En dan ook niet meteen na het trainen weer een aktiviteit. Alles moet eerst verwerkt worden, je moet een balans zien te vinden. Dus idd goed kijken naar wat je hond aangeeft. Ga je goed inlezen over hoe honden communiceren.
Hier nog een leuke link over pups en jonge honden
http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien
En de hondenschool, geen idee dus hoe ze trainen, maar ik denk dat ikzelf een andere zou zoeken, ivm wat al aangegeven is. Een trainer moet tenminste je hond leuk vinden en je hond niet als adhd pup en onhandelbaar beschrijven.
Ik had ook een hond uit werklijnen en heb indertijd ook veranderd van hondenschool,wat een groot verschil maakte.
Elke dag trainen is veel te veel.
Doe je iets speciaals met wandelen? Hoe lang wandel je?
Het wandelen, bench, trainen etc is heel veel moeten, waarbij je pup weinig ruimte krijgt om niets te hoeven en zelf mogen beslissen.
Je hond krijgt daardoor geen tijd om alles te verwerken en dus zal hij een te vol koppie hebben.
Het bijtgedrag kan daar een uiting van zijn.
Frustratie door de druk die hij zal ervaren.
Wat kan helpen is snuffel en zoek spelletjes, voertjes zoeken.
Daar is de spaniël voor geboren, die worden daar erg blij door..
Door neuswerk worden ze moe op een rustige manier.
Laat je hond buiten de route bepalen, de lange lijn kan daarbij handig zijn.
Laat hem thuis zelf bepalen waar hij ligt en wanneer hij wilt slapen.
Train max 2 x per week, zodat hij alle prikkels kan verwerken.
Je hebt absoluut geen adhd pup, maar een pup die het te druk heeft.
Een van de eigenaresses van:
https://www.argosscentworkacademy.nl/nl/
heeft een engelse Cocker en een field spaniel, wellicht kan ze he helpen.
Sowieso speuren en detectie is heel goed om met een spaniël te doen.
Succes!
http://www.marcelnijland.nl/richtlijn-beweging-bij-jonge-honden/
met je hond is de richtlijn 10 min per maand per wandeling.
Er zijn pups die veel meer nodig hebben.
Je kan zeker een uur wandelen met hem.
In zijn tempo de neus laten gebruiken.
Daar geniet ik zelf ook heel erg door
Ik heb ook een werklijn engelse cocker spaniel teef van nu bijna 2 jr. Het was voor mij ook een verassing in het begin hoeveel energie ze had maar het is een pure werkhond en je moet voor een uitlaatklep zorgen. Ze moeten dagelijks goed los kunnen lopen en rennen en snuffelen. Ik volg wekelijks jachttraining en speurles met haar en dit heeft ze echt nodig. Speurwerk heb je in verschillende vormen detectie en mantrailing. Wij doen aan mantrailing. Hier kan je al vroeg mee beginnen. Jachttraining kan je nu ook al spelenderwijs ook al mee beginnen.
Je gaat op deze leeftijd best geen kilometers maken met je pup maar rustig rond struinen en lekker los laten scharrelen. Is je puppy moe pak je lekker een pauze. Ik zette mij op deze leeftijd gerust een uurtje aan het water of op een grasveld op een bankje en liet haar rond struinen. Ze speelde ook veel met stabiele volwassen honden van kennissen en vrienden.
Geen ADHD, werklijn. ;) Al herken ik het gevoel heeeel goed hoor dat het als ADHD ervaren wordt! Ik heb hier een donker monstertje rond lopen wat ook het nodige er van kan. Inmiddels is ze 26 maanden en redelijk getemperd, maar ondanks dat zij Golden nummer drie is, ik bewust de keuze voor deze lijnen heb gemaakt en ik veel hulp van de fokker heb gehad was ik regelmatig wanhopig.
Het lastige is dat je een mix wil aanbieden tussen lichamelijke beweging, mentale uitdaging en voldoende rust en zelfstandigheid om zichzelf te vermaken er in wil brengen. Dat is een ritme dat bij iedere hond anders is en waar geen standaard handleiding voor is helaas.
Wat ik zelf in die periode met mijn eigen jonge hond deed was 's ochtends een uurtje lekker los in het bos, naar het strand, het natuurgebied hier in de omgeving, etc. Iedere keer weer een ander gebied om het afwisselend te houden. Daar mocht ze spelen en zwemmen met mijn andere hond en de honden die wij tegen kwamen en met haar wilde spelen (en niet te ruig waren natuurlijk).
Eenmaal thuis wat te knagen om weer wat rust in het koppie te creëren en dan lekker slapen. Voor de middag wandeling lopen we altijd door de wijk, ook weer afwisselend qua routes. Ik neem dan altijd snoep mee, zodat de meiden in het gras lekker naar snoepjes kunnen zoeken, trucjes kunnen oefenen, kunnen werken aan balans en coördinatie, etc. De middag is dus wat "interactiever".
Vlak voordat wij avond gaan eten bied ik ze nog een puzzel aan. Soms samen (hond en ik ;) ) een puzzel doen, een Lickimat, snuffelmat of iets anders waarbij ze lekker na kunnen denken. Als het een drukke dag is geweest puzzelen we niet, als we een rustige dag hebben gehad dan zijn de puzzels ingewikkelder. Het is altijd even kijken wat het beste uit komt en naar de hond kijken.
In de avond krijgen ze hier vaak voor het slapen gaan nog een lekkere snack om even te knagen. Verder ligt er altijd iets te knagen in huis (koffiewortel bijvoorbeeld). Ik vind het belangrijk Dat de honden altijd de mogelijkheid hebben om te knagen. Dit ontspant en is een belangrijke behoefte voor de hond.
Heel veel succes met je stuiterballetje! Aan het begin is het heel pittig, maar als je eenmaal het ritme te pakken hebt dan komt alles vast wel goed. :)
Ik moest ook heel erg wennen aan mijn energieke Golden pup. Altijd Landseers gehad, en die waren als pup toch wat relaxter. Toto had veel energie, maar het koppie was ook snel vol. ik vermoed dat dat bij jouw hondje ook zo is. Het happen en springen na de wandeling, dat is echt een teken dat het meer dan genoeg prikkels zijn geweest.
misschien kun je wat meer denkspelletjes met hem doen, daar wordt hij ook heel moe van, maar ook rustig. Wat snuffelspelltjes, zoekspelletjes, dat soort dingen.
Met Toto was het in het begin ook echt zoeken naar een ritme, maar als je dat eenmaal hebt gevonden komt er echt meer rust.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?