Hoi allemaal,
Ik had laatst een topic geopend over de adoptie van een labrador. Nou, hij is er: Marley!
We zijn heel blij met hem. Hij is lief, grappig, kalm in huis, maar... hij valt wel uit naar honden aan de riem. Ik wil met hem eraan werken om dit af te leren. Ik heb al een gedragstherapeut gemaild voor een gesprek. Al denk ik ook dat het nog wat vroeg is en hij nog even moet wennen.
De vorige eigenaren zeiden wel dat hij dit een beetje had naar kleinere hondjes, omdat hij als pup gebeten is door een kleine hond. Hier heeft hij het echter naar elke hond. Ik vind het lastig wat ik ermee moet en vroeg mij af of iemand hier ervaring mee heeft?
Wat is hij leuk zeg.
Ik zou het voor zijn, dus omdraaien of afstand nemen, iedere uitval is weer een succes voor hem.
Valt hij toch uit, niets zeggen, stevig doorlopen alsof er niets aan hand is, dus gewoon negeren.
Doet hij het ook als hij losloopt?
Kan Marley wel met andere honden als hij los loopt?
Veel honden vallen uit aan de riem door onzekerheid. Een riem is beperkend, ze kunnen geen kant op. Dit ontstaat vaak als baasjes hun hond laten kennismaken met andere honden terwijl ze dus vastzitten. Veel honden vinden dit onprettig. Als baasje toch steeds forceert om hond kennis te laten maken, leert de hond dat hij het zelf maar moet oplossen. Hij gaat bijvoorbeeld blaffen en grommen, alles om de afstand maar te kunnen bewaren. De oplossing ligt in dit geval er in dat de hond moet leren dat hij aan de lijn niks met andere honden te maken hoeft hebben. Uiteindelijk zal hij ontspannender worden en hopelijk niet meer in de verdediging schieten.
Je moet proberen de afstand zo groot mogelijk te maken tussen jouw hond en de andere hond. Probeer een afstand te vinden waarop Marley nog niét reageert op de andere hond. Vanuit daar kun je gaan oefenen. Pas je aan aan zijn tempo. Blijf een periode op de afstand lopen waarop Marley het nog kan handelen. Beetje bij beetje kun je de afstand tussen jou en de andere hond korter maken. Als Marley weer gaat uitvallen, moet je de afstand weer groter maken.
In theorie klinkt dit vrij simpel, maar in de praktijk is het erg moeilijk om constant andere honden te ontwijken. Dus het is ook een kwestie van geduld hebben en doorgaan ook al zit het een keer tegen.
Misschien kan je bij een hondenschool gaan trainen. Dit is een gecontroleerde omgeving met honden, waar hij geen direct contact mee hoeft te hebben. Hij kan leren met jou bezig te zijn zelfs als er honden in de buurt zijn.
Ik zou ook proberen zo veel mogelijk afstand te nemen. Wij draaien vaak om als we een hond zien, als we geen keuze hebben probeer ik de hond voor hun deze zien al af te leiden met wat lekkers of een speeltje. Maar wat bij ons het is echt zo veel mogelijk afstand houden.
Een cursus is ook best leuk en leerzaam. Vooral mijn 2e hond heeft daar echt geleerd op mij te letten ipv alles om zich heen waardoor zij aan de binnenkant van mij loopt, mij aan kijkt en netjes mee loopt. Mijn andere hond doet dit totaal niet en moet ik echt afleiden/veel afstand houden.
Wellicht is het een idee om hem ook even tijd te geven? Uitvalgedrag komt vaak voort uit onzekerheid. Hij kent jullie pas een dag dus weet ook nog niet of hij jullie kan vertrouwen in moeilijke situaties. Inderdaad zoals de rest aangeeft bogen maken, achter een auto even het zicht breken, dat soort dingen kan heel goed helpen maar geef hem tijd.
Als hij losloopt doet hij het niet!
Dat afstand bewaren lijkt mij inderdaad ook een goed plan. Ik hoop ook dat hij zich op een gegeven moment zodanig veilig gaat voelen bij mij dat hij beseft dat hij het niet in zn eentje hoeft op te lossen en ik achter hem sta. Is in de praktijk lastig om te bereiken...
Ik zal proberen te oefenen met afstand bewaren. Lopen helaas vrij veel honden hier dus dan moeten we naar een ander gebied rijden.
Marley trekt ook heel erg dus is het handig om dat eerst helemaal af te leren op een rustige parkeerplaats bijvoorbeeld met weinig prikkels?
Hij kent ons inderdaad ook nog kort. Dus het heeft tijd nodig. Merk gewoon dat ik het zelf ook moeilijk vind om naar buiten te gaan, omdat ik bang ben dat hij gaat uitvallen. Dit probeer ik heel erg te onderdrukken want ik moet het goede voorbeeld geven.
Allebei mijn herplaaters hadden uitvalgedrag in het begin. Bij Lola is dat eruit gegaan, bij Jenna niet helemaal, naar andere honden en rolkoffertjes en kleine kinderen valt ze nog steeds uit als we te dichtbij komen, dus hou ik genoeg afstand. (bij haar ligt dit hoogstwaarschijnlijk eraan dat ze niet goed ziet)
Afstand houden en bogen maken, desnoods teruglopen, nog korte saaie wandelingen zonder veel afleiding zou ik aanraden. Of lekker ergens in de natuur gaan wandelen.
Een aanrader vind ik het boekje help mijn hond trekt (of valt uit) van Turid Rugaas, een methode om rust in de wandelingen te brengen.
Eerst maar rustig laten wennen en een band opbouwen, het is toch heel wat voor een hond, een herplaatsing. Geef vooral nooit je hond uit handen als er een trainer bij komt, voor het geval het iemand is van de quick fixes en onvriendelijke methodes zodat je hond niet het vertrouwen in je verliest voor zover hij dat al had.
Goede tip inderdaad om hierop te letten bij trainers... Ik geloof ook niet dat dit snel op te lossen is. Er zal wel een achterliggende oorzaak voor het gedrag zijn die moet worden aangepakt. Ik heb het boek " kalmerende signalen" van Turid gehaald zodat ik misschien de signalen die Marley al op afstand geeft kan herkennen en eerder kan ingrijpen zodat het niet zover als uitvallen hoeft te komen.
Het geeft mij wel wat hoop dat jouw herplaatsers dit ook hadden en je ze er toch ( deels) vanaf hebt kunnen helpen.
Wellicht een idee om over te stappen naar een tuig met een ringetje aan de voorkant? Sowieso belemmerd een Y-tuig de beweging minder dan zijn huidige tuig doet, hierdoor kunnen ze hun voorpoten niet goed strekken. Het voordeel van een ringetje is dat hij, als hij trekt aan de lijn, hij zichzelf een beetje uit balans trekt. Dit kan met uitvallen ook fijn zijn aangezien je hem dan makkelijker kan omdraaien. Snap je een beetje wat ik bedoel?
Ik heb zelf dit tuig, ook omdat er een ringetje aan de voorkant zit. Heeft mijn hond enorm geholpen toen ze uitviel aan de lijn. Ik kon haar uit die modus draaien en daardoor afstand vergroten.
Ik zou inderdaad heel graag een cursus doen maar weet niet of ik het dan forceer aangezien Marley duidelijk laat merken dat hij niks van andere honden moet hebben..
Marley heeft al een tuigje. Maar is dit een ander soort tuig? Hij heeft een tuig van Julius.
ja kalmerende signalen is ook een fijn boekje van Turid Rugaas, het geeft inzicht in de hondentaal en daar kan je weer gebruik van maken
zorgen voor successen, dus door op tijd afstand nemen, geeft ook vertrouwen en dus al meer rust bij het starten van een volgende wandeling
daarom zou ik niet voor een trainer gaan die juist honden gaat opzoeken om het uitvalgedrag te beoordelen, dan heeft hij een slechte ervaring erbij, dus weer meer spanning voor een volgende keer, terwijl hij eigenlijk juist moet gaan leren dat jij hem niet in situaties laat komen die hij nog niet aankan.
Een goede hondenschool laat de honden geen contact hebben met elkaar. Het zou een fijne plek voor hem kunnen zijn om te leren dat hij niks met honden hoeft, en gewoon met jou bezig kan zijn. Dus dan forceer je geen contact. Desnoods sta je aan de andere kant van het veld. Zoiets kan je van tevoren overleggen met de instructeur. Je zou het een paar lessen kunnen proberen.
Ik moet er wel bij zeggen dat de cursus die je volgt wel bij je hond moet passen. Sommige honden vinden zo’n gehoorzaamheidscursus saai. Dan kan het frustrerend worden. Dus het is wel even uitzoeken wat je hond leuk vind om te doen. Ook is de ene hondenschool de andere niet.
Dit tuigje loopt inderdaad over de borstkas wat de beweging belemmerd v.d voorpoten. Ook als de hond aan de riem trekt wil deze nog wel eens voor de keel gaan zitten. Ik zou ook gaan voor een Y tuig, loopt veel prettiger voor de hond omdat ze dan vrijer kan bewegen. De kracht wordt zo ook beter verdeeld over haar borstkas. Dit tuigje wat ze nu om heeft, kunnen ze over het algemeen ook redelijk gemakkelijk uit ontsnappen.
Dat tuigje gaan we aanschaffen! Vanochtend hebben we geoefend. We liepen richting een aangelijnde hond wiens baasje stond te kletsen. Op het moment dat ik spannend merkte bij Marley draaiden we om en beloonde ik hem. Het trekken aan de lijn gaat ook langzaamaan beter. Hij heeft ontdekt dat trekken niet heel efficiënt is haha. Maar zodra er iets interessants is trekt hij.
Ik heb een gedragscoach gebeld met wie ik heel fijn gepraat heb. We hebben over een paar weekjes een afspraak met haar en zij komt dan met haar hond. We spreken af op een heel groot parkeerterrein en kijken tot hoever Marley kan gaan tot er spanning opspeelt. Ik kijk er naar uit!
Wat een vrolijkerd!!
Ik zou hem even helemaal geen contact laten maken met andere honden. Zowel los niet, als aan de riem niet. Eerst maar eens werken aan de band die jullie moeten krijgen.
Vooral afstand houden dus, als je een andere hond ziet, loop je er met een grote boog omheen, als dit niet mogelijk is, draai je je om, leidt je hem af en geef je wat lekker zodra hij zijn aandacht bij jou heeft. Laat je hond merken dat hij niets met andere honden hoeft. Vaak brengt dat al spanning met zich mee, hij laat duidelijk merken dat hij niets met die andere hond te maken wil hebben en dus ben jij er om hem dit ook te bieden. Na een tijdje zul je merken dat hij honden gaat negeren, hij hoeft er immers niets mee te doen, hij hoeft niet te snuffelen, niet te spelen, hij kan gewoon rustig met jou doorlopen, en dit werkt geruststellend.
Ik zou inderdaad voor een goed Ytuig gaan, maar zou hem dan niet bij de borst aanlijnen, het uit balans brengen kan ook stress veroorzaken, het is nogal iets onnatuurlijks natuurlijk, en een slechte associatie met jou, of de andere hond brengen.
Goed bezig! Fijn trouwens dat de gedragscoach op deze manier wil gaan oefenen. Zo kan je ook concreet zien wanneer het te veel is voor Marley.
Ik vermijd andere honden nu inderdaad zoveel mogelijk! We kwamen vanochtend per ongeluk een hond tegen op 3 meter afstand. Hij deed niks! Ik liet de lijn slap hangen en riep hem, hij kwam gelijk. Vind het erg spannend allemaal, maar ik heb vertrouwen.
Ben inderdaad blij dat de coach het op die manier wil aanpakken!
Gedrag wat een hond vertoond, kan je niet afleren, het zit nu eenmaal in de hond.
Je kan wel ander gedrag aanleren en zorgen dat hij een positieve associatie zal krijgen bij het zien van andere honden.
Een goed opgeleidde gt kan je daarbij helpen.
Wat een leuke hond is hij. Lief koppie!
super , dat komt vast goed met jullie
Goed bezig!
Mooi om te zien dat hij meteen op jou reageerde!
Het zal ook heus wel eens mis gaan maar dat is op zich niet erg (tja, je hebt het liever niet stapjes terug komen nu eenmaal voor).
Jullie hebben een goed begin gemaakt!
Dankjulliewel!
Ben zo blij met dit forum en alle tips die erop staan. Top! We kunnen weer verder ermee nu
Update: We zijn erachter gekomen dat het blaffen en trekken naar andere honden uit enthousiasme is. Wanneer hij er naartoe mag gaat het namelijk goed, maar wanneer ik hem dit verbied is het blaffen en trekken. Momenteel probeer ik andere honden te vermijden. Als we ze toch tegenkomen probeer ik hem bij me te halen en te belonen als hij aandacht voor me heeft. Ik vind het lastig om consequent te zijn omdat wanneer ik hem laat gaan hij tenminste niet blaft en trekt. Tot nu toe houd ik hem bij me en vermijden we het een beetje.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?