Hoi allemaal,
Vanwege radeloosheid wil ik jullie om tips vragen. Ik heb een chihuahua reu van 6 jaar. Af en toe is hij zichzelf niet, dat uit zich in alleen maar teruggetrokken in zijn bench liggen, moeilijk(er) over drempels/stoepranden gaan en veel minder actief dan normaal. Dit komt af en toe voor, na ongeveer 4-5 maanden is er weer zo'n periode die dan een week kan duren. Er is nergens een duidelijke pijn te merken, en uiteraard is mijn eerste reactie geweest om naar de dierenarts te gaan. Zij heeft hem lichamelijk nagekeken en kon niks vinden, alleen PL graad 1 maar dat zou nu weinig klachten veroorzaken. Toen heb ik novacam gekregen om de pijn (onduidelijk waar dit dus vandaan komt) te bestrijden, dit geef ik dan een aantal dagen waarna hij weer de oude is; tot 4-5 maanden later.
Dit is zo'n drie keer voorgekomen tot ik zelf eigenlijk meer onderzoek wilde omdat ik gewoon zie dat er iets is, maar wat... De DA raadde een echo aan om te kijken of er iets met de organen was. Dus een echo laten maken bij een kliniek, alles was in orde.
Uiteindelijk hielp novacam niet voldoende, dus kreeg hij cimalgex. Dit helpt wel goed. Op dit moment heeft hij weer zo'n periode dat hij niet lekker is. Gisteren tijdens het uitlaten gebeurde er ineens iets raars, hij begon te gillen en trok zijn linker achterpoot op (de poot met patella graad 1). Hij bleef maar kreunen van de pijn en mank dus ik heb hem naar binnen getild en meteen de DA gebeld, die had nergens plek dus ben ik naar een spoedkliniek gegaan.
Toen liep hij weer op 4 poten maar zette zijn linker achterpoot nog steeds niet neer als hij stil staat. Hij likte de hele tijd aan dat pootje. De spoedarts heeft hem helemaal nagekeken en nergens was iets te vinden, hij kon zijn pootje gewoon buigen, strekken, alle reflexen werkten etc. Patella was nog steeds graad 1 dus het leek haar onrealistisch dat deze klachten hierdoor zouden ontstaan. Zij vermoedt dus dat het iets neurologisch is en raadt een röntgenfoto aan om dit te bekijken. De radioloog was niet aanwezig en zij wilde graag dat hij de foto zou beoordelen dus ik heb nu een afspraak staan voor een ander moment.
In de tussentijd heb ik pregabaline gekregen om de (eventuele) zenuwpijn te onderdrukken. Hier reageert hij goed op, maar niet per se beter dan op cimalgex. Hij likt nu nog steeds af en toe aan de onderkant van zijn linker achterpoot. Er zit ook niks in zijn pootje want daar heeft de DA ook nog naar gekeken..
Ik weet dus ook niet of de gebeurtenis van gisteren tijdens het uitlaten een relatie heeft met de periodes waarin hij zich niet lekker voelt, maar mijn gevoel zegt van wel omdat hij in die periodes moeite heeft met drempels en nu last heeft van een pootje. Maar verder tast ik eigenlijk in het duister.
Mijn vraag is dan ook of iemand enig idee kan hebben wat dit zou kunnen zijn.. uiteraard ben ik bezig bij de dierenarts en doe ik alles om de oorzaak te vinden. Maar wellicht is er iemand die dit verhaal herkend of een idee heeft wat dit zou kunnen zijn. Alle tips zijn welkom!
https://www.diergeneeskundigcentrum.nl/hond/ziekten/391-syringomeylie
Misschien in deze richting zoeken?
Of misschien iets in de rug die pijn veroorzaakt op sommige momenten?
Bedankt voor je reactie. Ik ben me er over aan het inlezen, hoewel de meeste symptomen bij hem niet terug komen kan dit natuurlijk wel een oorzaak zijn, helemaal aangezien het ook veel voorkomt bij chihuahua's. Hij krabt verder niet extreem veel, heeft geen rare slaaphoudingen of andere problemen qua houding. Maar ik ga het alsnog bespreken met de dierenarts, want niet elke hond heeft dezelfde klachten natuurlijk.
Ze heeft zijn ruggenwervels nagekeken en daar was in ieder geval niks van directe pijn op te merken, hij kon ook alle bewegingen gewoon maken. Ze stond zelf eigenlijk ook voor een raadsel.
Ik ga de syringomyelie zeker bespreken, want dit kan nog wel eens iets zijn. Bedankt voor het meedenken!
Succes!
Hoop dat nog meer mensen met tips komen waar aan je misschien kan denken.
Pregabalin of Gabapentine zijn beide humane medicatie die tegen neuropathische/neurologische symptomen wordt gegeven; dus ook bij Chiari-achtige Malformatie en dientengevolge Syringomyelie.
CM/SM kan alleen door middel van een MRI vastgesteld worden. Als de symptomen duidelijk zijn, ben ik van mening dat een MRI weinig toevoegt. Syringomyelie is progressief en niet te stoppen. Een hond met SM kan zich zeer wisselend gedragen. Ene moment/uur/dag/week gaat het aardig goed en zo maar ineens gaat het slechter. Er is geen touw aan vast te knopen zo wispelturig zijn de symptomen.
Op een röntgenfoto is CM en SM niet te zien.
Er zijn wel klinieken die tegen speciaal tarief een MRI aanbieden als er sprake is van CM/SM. Mocht je toch een MRI willen laten maken dan kan ik je de adressen geven.
Sterkte.
Ik heb het vermoeden dat dit toch inderdaad aan de hand is. Vannacht amper geslapen en me vooral veel ingelezen over dit onderwerp en hoe het te herkennen is. Het is misschien verraderlijk om te denken dat dit het niet is aangezien hij dat typische fantoomkrabben echt niet doet. Aan de andere kant zijn er wel wat symptomen die ik wel terug zie bij hem.
Zo slaapt hij het liefst met zijn hoofdje ergens op zodat dit wat hoger ligt (niet altijd, maar vaak wel). Ook begint hij soms uit het niets te graven in een kleedje of bijvoorbeeld op mijn matras. Wat hij ook wel eens doet is met zijn hoofd over de grond 'vegen', maar vooral wanneer hij is nat is door de regen. Dat typische krabben zie ik bij hem niet terug, maar de laatste tijd valt me wel op dat hij af en toe ineens obsessief begint te likken en bijten op de knie van zijn voorpootje (ter hoogte van de handwortelbeentjes). Dit lijkt ook zonder enige aanleiding te zijn, want ik zie of voel niks op deze plek. De pijnaanval met het gillen laatst kan er ook bij horen. Al met al, juist doordat het vaak laat wordt vastgesteld vanwege de vage klachten van de hond en een aantal symptomen bij mijn hond die er echt wel bij passen krijg ik het idee dat het wel syringomyelie zou kunnen zijn.
Ondanks dat een MRI alleen uitsluiting/bevestiging geeft, wil ik dit toch wel laten maken om zeker te zijn dat de oorzaak van zijn klachten dan duidelijk zijn. Als je die adressen zou kunnen geven zou dat fijn zijn, ik begrijp dat ze dan een specifieke screening op CM-SM doen waardoor de MRI wat goedkoper is.
Nogmaals heel erg bedankt voor het meedenken.
Het was ook het eerste wat in mij opkwam.
Maar Loesje even voor mijn informatie, kan dat alleen in een pootje zitten of is dit de uiting van pijn die vanuit het hoofdje nek komt? En dat kijken naar de onderkant vh pootje?
Zo wie zo dit laten onderzoeken,
maar pak ook even een zaklantaarn en bekijk goed het voetzooltje op een miniem donker plekje. Dat had ooit een hondje van mij en daar zat een stukje glas in, minimini stukje, maar ik zag het door een klein plekje, speldenknopje dat donkerder was dan de rest vh voetzooltje. Maar ik denk zeker niet dat dit de klachten verklaart die steeds terug komen.
Sterkte en succes
Ook ik dacht aan CM-SM en ik ga er eigenlijk van uit dat dit ook het eerste is waar dierenartsen aan denken bij afwijkende symptomen bij een chihuahua aangezien dit regelmatig voorkomt bij dit ras. Ik hoop dat de oorzaak van de klachten gevonden word, het lijkt mij erg vervelend om zo in onzekerheid te zitten. Heel veel sterkte.
Ja, mijn gevoel zegt ook dat dit het wel kan zijn. Ik heb een afspraak voor een MRI scan bij dierenkliniek den Heuvel in Best. Daar schijnt een goede neuroloog te werken. Een uurtje rijden voor ons maar hopelijk geeft het wat meer duidelijkheid. Helaas kunnen we pas over 2 weken terecht, maar ondertussen blijf ik de pregabalin geven in de hoop dat het de pijn verlicht.
Dat heb je snel geregeld, nu duimen dat het iets anders is. Wat duren 2 weken dan lang he.
Je hebt dus al een afspraak voor een MRI. Voor wanneer? Houd er rekening mee dat je hondje een lichte narcose krijgt voor het maken van de MRI en dit kan nog enige tijd nawerken.
De dierenkliniek in Best heeft veel expertise op het gebied van MRI's met betrekking tot CM/SM. Zij doen ook de verplichte MRI's van veel Cavalier fokhonden. De MRI beelden van deze honden worden aan de faculteit Diergeneeskunde de universiteitskliniek voor gezelschapsdieren in Utrecht dr. P. Mandigers gestuurd ter beoordeling. Dierenarts Noorman van de kliniek in Best is geen neuroloog. Hij heeft wel tientallen jaren ervaring met het maken van MRI's op het gebied van CM/SM. Op de website van de kliniek staat uitgebreide informatie met foto's over de MRI bij CM/SM. Je krijgt dan ook een beter beeld van de aandoeningen. De meeste uitgebreide info en ook wetenschappelijke onderzoeken wereldwijd vind je op
https://cavalierhealth.org/syringomyelia.htm
en veel beperkter in het Nederlands https://www.veterinair-neuroloog.nl/ziektes/ziekte-3
De neurologische symptomen door CM/SM zijn bij elke hond anders en ook de intensiteit, frequentie en progressie van deze symptomen.
Ook zal iedere hond met CM/SM anders reageren op verschillende soorten medicatie. Dat maakt de bestrijding van de symptomen zeer ingewikkeld. Ook als bepaalde medicatie een tijd goed werkt, kan het zo maar zijn dat in de loop van de tijd de dosis moet worden aangepast of andere medicatie gegeven moet worden of moet worden toegevoegd. Ook kan het gebeuren dat een door CM/SM aangedane hond opeens een korte of iets langere opleving heeft. Houd er wel rekening mee dat hoe klein de hond ook is, honden bikkels zijn en ongemak en pijn in een laat stadium vertonen en dan moet dit serieus genomen worden.
Hierbij de link behandeling van CM/SM en het medicatieprotocol van dr. Clare Rusbridge, gepromoveerd op CM/SM bij Cavaliers
https://cavalierhealth.org/syringomyelia.htm#Treatment
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?