Het is al weer een tijdje geleden dat ik iets geschreven heb. Ik ben nog steeds bezig met de gezondheid van de honden. Kira werd ondanks behandeling bij dr Aharon voor haar rug steeds trager met lopen. Ik ben dus toch weer verder gaan zoeken en kwam tot de ontdekking via een topic hier over een zieke hond met daarin een mooi stuk over gedragsproblemen en schildklierproblemen. Daarin stond dat honden met een laag normale t4 waarde ook symptomen kunnen vertonen van een te traag werkende schildklier.
Dus bloedwaarde van Kira opgevraagd. T4 waarde 21. Binnen de grenzen van normaal, maar wel laag. Deze uitslag was van vorig jaar juli. Inmiddels was ze nog trager geworden. Dus opnieuw bloed laten testen en nu gericht schildklier onderzoek. Alles binnen normaal, maar T4 gezakt naar 18. Dus gevraagd om medicatie. Dit gekregen en na 3 weken opnieuw bloedprikken. In die weken leefde ze wel wat op, maar zoals ze was werd het niet. Na bloedprikken T4 25. Nog net laag normaal. Ik zag dat ze weer trager werd dus dacht dat het dan toch niet haar schildklier was en ben gestopt met de medicatie.
Binnen 24 uur viel ze terug naar weer super traag. Dus DA gebeld en medicatie weer gestart. Ze knapte snel weer wat op en ze kan nu weer een redelijk wandelingetje maken, maar is bij lange na niet dezelfde hond van 2 jaar geleden toen dit gedoe begon.
Maar wat kan ik nu eigenlijk verwachten? Moet ik blij zijn met wat ze nu kan en geen kilometers lange wandelingen meer verwachten. Of wordt ze misschien toch nog weer gewoon de oude Kira.
Sporten doen we nu al een flinke tijd niet meer en ik mis het wel. Ook cursussen lopen doe ik niet meer en ook dat mis ik vreselijk. Ik heb me er wel bij neergelegd, maar ik hoop ergens dat ik nog weer obedience op kan pakken met haar. Maar wel alleen als zij het aankan.
Ik weet echter niet wat ik kan verwachten van die medicatie. In het artikel stond dat honden met medicatie fatsoenlijk konden functioneren. Dat klinkt nu niet echt optimistisch.
Wie heeft er ervaring met honden die op deze medicatie staan? Hoe zijn ze qua energie en genieten zij nog van het leven? Kira ligt in huis ergens te liggen en is buiten niet super actief. Ik heb nu gewoon een bejaarde hond aan mijn lijntje lopen. Als dat het maximaal haalbare is dan is het zo, maar ik wil wat meer zekerheid.
Grt Manja
Ja je moet bij mensen sowieso 8 weken de medicatie innemen, om het goede level te halen, ook word normaal de TSH erbij geprikt, en soms ook de T 3.
De waarden waren laag, en dat is toch vaak een reden om 8 weken proef in te nemen.
Bij mijzelf heeft het 1 jaar geduurd voordat ik goed ingesteld was, mijn vorige hond deden we na 6 weken weer prikken, als de waarden dan goed zijn dan stop je niet met de pillen, maar dan weet je hoeveel je moet geven, en dat blijf je dan altijd geven.
Hoe oud is Kyra nu?
Zelf geen ervaring met medicatie wel met schildklierproblemen.
Wat ik ook zou doen is ook een consult bij een voedingsdeskundige nemen, om te kijken of ze wel alles binnen krijgt wat ze nodig heeft en geen tekorten heeft.
Ook is de schildklier onderdeel van een heel systeem,en gevoelig voor stress op het lichaam .
Een algemeen groot bloedbeeld laten maken en urineonderzoek is misschien ook wel goed om dingen uit te sluiten.
Pepijn was ook zeer traag, gedroeg zich oud en had epileptische aanvallen, 1 x per maand.
Bij het eerste bloedonderzoek was de T4: 9,0 (normaal tussen 12,9 en 51,5) en TSH 0.88 (normaal < 0.5)
Ná medicatie : T4 : 16,7 de TSH kan ik niet even vinden...
Er waren ook flinke andere lab.afwijkingen (o.a. sterk verhoogd cholesterol en triglyderiden, verminderde nierfunktie).
Pepijn gebruikt Forthyron 200 mg per dag, in twee doses van 100 mg. - levenslang, nu sinds een klein jaar.
Sinds hij de medicatie krijgt is hij HERBOREN en wordt hij voor een jonge hond aangezien, terwijl hij bijna 10 is.
Alle labwaarden zijn ondertussen ook normaal geworden.
Ja mijn vorige hond werd na de medicatie ineens een frisse jonge hond, ook al was hij op leeftijd.
Ik heb inmiddels al diverse bloedonderzoeken laten doen. De eerste van juli vorig jaar was zo'n standaard ding van de dierenarts. Daarop was op 1 pancreaswaarde na die iets te hoog was alles binnen de normaal waarden. Ook de T4, wel was die laag normaal, maar dat is destijds niet tegen mij gezegd. Ook een 2de pancreas waarde zat naar mijn mening dus laag normaal. 5 punten van de ondergrens af.
Urine altijd prima in orde geweest. Nadat ik dat stuk had gelezen specifiek laten testen op schildklier. Met T3 en T4, FT3 en FT4 en TSH. T4 was toen 18, de rest was allemaal prima. Ik zal morgen de exacte waardes even opvragen van de rest. Die weet ik niet meer.
Na 3 weken weer het standaard bloedonderzoek laten doen. Alles weer binnen normaal. T4 25. Nog steeds laag normaal. Zal de rest ff opzoeken. Omdat ik weinig verschil meer merkte stopte ik met de schildklier medicatie. Binnen 24 uur viel ze terug, maar liep ook weer kreupel. De kreupelheid was echter van een wondje in haar kussentje van een glassplinter. Die had ik de dag ervoor uitgehaald, maar nu zat er wat nieuw vuil in het wondje was dus weer zeer deed. Nu maak ik het wondje dagelijks schoon tot het weer goed dicht is. Nu weer gestart met de medicatie en nu gaat het weer wat beter.
Ik moet over 2 weken weer contact opnemen met de DA. We zijn dus nog niet klaar met instellen en ik begrijp uit de reacties dat ik nog zeker een week of 8 geduld zal moeten hebben voordat ik zeker weet of de medicatie serieus wat doet voor haar. Het is zo sneu om haar zo te zien sloffen als een stokoude hond.
Kira is niet de jongste meer, inmiddels 8,5. Qua voeding is er niks mis. Ze krijgt Hill's voor haar gewrichten, voorgeschreven door Dr Aharon. Daarvoor kreeg ze barfmenu van Tinlo, maar op een of andere manier was ik er steeds minder tevreden over. En Terry moest aan het urine dieet van de dierenarts om blaasgruis tegen te gaan en de zuurgraad te verlagen. Helaas nog steeds zonder resultaat overigens.
grt Manja
Ja rot is dat he, je moet geduld hebben, minstens 6 weken, 8 was wel normaal bij ons. Aand de hand van die bloeduitslagen kijken ze of je meer of minder medicatie moet geven, en dan dus weer 6 tot 8 weken proberen.
Ikzelf heb laag normaal waarden gehad, tot ik eindelijk een arts had die zei, we gaan een proefmedicatie doen, en vanaf toen is alles beter geworden, ik was moe, depressief, pijnin mijn gewrichten, heel erg moeie benen, maar vooral det depri zijn en moe,het heeft bij mij wel een jaar geduurd dat ik goed ingesteld was, nadien ben ik wel op controle, dus kijken hoe mijn waarden zijn, en in die tussentijd ben ik niet veel pillen omhoog gegaan, 2 keer opgehoogd met een halve.
Ik krijg dat bloeduitslag ding hier niet geplaatst. Ik ben echt niet handig met een computer.
grt Manja
ik weet niet of Hill's (oa) genoeg jodium bevat? Misschien bij de samensteller navragen?
Misschien kan je je dierenarts vragen of kelp aan Kira haar dieet toevoegen een idee is?
@ Dobry, staat dat niet op de ingrediënten lijst. Ik heb de verpakking nog.
Ze staat er trouwens net een maand op dit voer. Haar klachten zijn in 2018 begonnen. Toen stond ze nog op Barf menu. Ik ga het ff uitzoeken.
Grt Manja
Ik vraag me af..... waarde 21, waarde 18.... wat was de normale referentie waarde bij dit lab?
Want voor mij klinkt dit helemaal niet zo laag, en als het niet te laag is, helpt medicatie ook niet tegen de klachten, je gaat niet zien of een hond een normale waarde heeft, of normaal met een beetje extra .
Mijn hond staat op 10, referentiewaarde voor haar is 13-51
Dat is dus laag, maar ze is super energiek, prachtig slank, en alles behalve traag.
Bij 1 laboratorium in Nederland is het mogelijk ook de vrije waardes van de T4 en T3 te bepalen, die zijn eigenlijk interessanter. Je hebt honden die op bv 25 staan met een vrij lage vrije waarde (hormoon wat echt wat doet) en een hond met 10, zoals de mijne, met een relatief hoge waarde. En het is ook erg hond gebonden. Ik heb ook een hond met schildklierfalen gehad maar die zakte echt naar 0. En de TSH moet dan tussendoor mega hoog staan en uiteindelijk uitdoven.
Schildklier medicatie is niet iets wat ik zou "uit proberen", als je het gaat geven is er geen weg terug, en het blijft altijd behelpen omdat de schildklier en alles wat daar aan vast zit zeer gecompliceerd is voor de stofwisseling.
Mijn vorige hond werd ook traag, zijn schildklier stond op 25, en toen bleek hij dus gigantisch te kort te komen op vers voer, was gewoon niet genoeg energie voor hem. Nu was dat een groot werkhonden ras, maar ik hoorde van andere geleiders dat dat best vaak voor komt, dat barf of kvv niet voldoende is bij een krachtig gespierde hond.
@ Chanel, De referentiewaarde ligt tussen 13 en 51.
Kira werd steeds dikker ondanks dezelfde hoeveelheid voeding. Ik ben intussen 3 keer van voeding gewisseld in die 2 jaar en het maakt allemaal geen verschil.
Ik heb haar uitgebreid voor haar schildklier laten testen, met de vrije waardes en ook de T3 en de TSH. Schrok me te pletter van de kosten trouwens. Alle waardes waren binnen de referentiekaders. Ik ben alleen de waardes weer vergeten. T4 bleek 18 te zijn. De keer voor deze gerichte test was haar waarde 21. In de tussentijd werd ze dus nog trager en ook zwaarder. Nu staat ze met medicatie op 25 en is wat vlotter, maar nog niet super. Wel is ze intussen 3 kilo afgevallen in de tijd dat ze de medicatie krijgt.
Ik zal ff bellen voor de andere uitslagen van die gerichte test.
grt Manja
Oh maar dan doet de medicatie wel wat dus, Faro werd ook dik, 36 kilo terwijl hij 30 moest wegen, niet dat hij meer at, maar gewoon die schildklier.
Ik zou wel 8 weken volhouden, en ja, die testen zijn duur, ik betaalde 140 euro, maar ook even voor mijzelf sprekend, toen mijn schildklier laag was voelde ik me zo naar, vreselijk!
Ik hoop dat de medicatie snel op orde is, al duurt dat zeker wel een paar maanden, de hond van mijn broer was heel snel goed ingesteld, Faro moest steeds omhoog, die had een trauma aan zijn schildklier, ikzelf ook trouwens door een nekhernia operatie, dat doen ze van voren opereren.
Een paar weken is niks, moet echt 8 weken, zeker in het begin, en dan kijken hoe de waarden zijn, zijn die goed en je hond knapt op, dan weet je hoeveel je hond moet hebben.
Ik tikte bij de DA 253 Euro af en toen zat de T3 er nog niet bij. Dat koste nog bijna 37 Euro. Al mijn reserve in 1 klap weg.
Ik heb de afgelopen 2 jaar duizenden Euro's afgetikt bij de DA. Mijn honden zijn niet verzekerd en ik krijg ze nu ook niet meer verzekerd. Ik mag mijn moeder extreem dankbaar zijn met wat zij allemaal betaald heeft voor mijn honden.
Ik twijfel er dus ook enorm aan of er hierna nog honden komen. Financieel is voor mij de koek eigenlijk op.
grt Manja
Ja ik heb ervaring, zelf met verzekering, maar de schildkliermedicatie en het prikken werd wel vergoed, dus ik zou aan een kleine verzekering denken dan, hondloos zijn is ook zoiets.
Ik vind die prijs wel hoog zeg, kan je niet rond gaan bellen wat het bij andere dierenartsen kost, het kan nogal veel schelen.
Ja, ik raad iedereen een verzekering aan, liever rond de 20 euro betalen, dan te weinig geld hebben om je hond te helpen.
Er zijn wel verzekeringen die juist voor dat soort dingen zijn.
@ Yoop, Ik blijf nu zitten waar ik zit vanwege gebrek aan vervoer. Alle dierenartsen hier zijn duur. Omdat dit specifiek was en naar een lab moest was het zo duur. Voortaan vraag ik over van te voren wat het kost. Deze verassing was echt niet grappig. Gelukkig had ik het nog, maar ik heb daar nu geen geld meer voor.
Over 2 weken heb ik weer overleg met de DA over de medicatie.
Grt Manja
Maar dat is vervelend, zeker omdat met starten van medicatie dat je om de 8 weken bloed moet prikken, meestal kunnen dierenartsen die er verstand van hebben wel berekenen hoeveel medicatie nodig is, dan zal je zelf moeten kijken of er verbetering is, je kan niet niks doen, want het is echt een naar gevoel, echt ziek zwak en misselijk voel je je, als je schildklier niet goed is.
Ik heb mijn moeder nog dus niks doen gebeurd zeker niet. Ik heb ze nu eenmaal dus zorgen we er goed voor, maar het zet je wel aan het denken voor de toekomst.
Ze krijgt nu de medicatie en over 2 weken weer contact over het vervolg. De medicatie moet ook de tijd krijgen om goed te gaan werken.
En bij het laatste bloedonderzoek met medicatie was de t4 waarde gestegen. Die was 25. Nog net laag normaal. Ze voelt zich ook wel wat beter, maar is nog lang niet de oude.
Grt Manja
Na 8 weken zou je wat moeten merken, en misschien kan je in overleg ietsje ophogen als je denkt dat het nog beter kan, alleen als je schildklier te hoog is, dan word je heel nerveus, ongedurig, hartkloppingen, en een hond kan niet praten, dus eigenlijk hoort daar na 8 weken weer een bloedonderzoek bij.
Laag normaal is nog niet goed nee, maar de 8 weken zijn nog niet voorbij toch?
Ik heb een Eurasier met hypothyreoïdie gehad. Gediagnosticeerd toen ze een jaar of 5-6 was. Zij functioneerde volledig normaal op de medicatie. Kon rennen en lange wandelingen maken. Het instellen op de juiste dosering kan even duren. Zij is dik 16 jaar oud geworden.
@ Yoop, we zijn nu ruim in de 4de week. Ik merk al wel verschil. Ze is wat vlotter en ik kan nu iets langere rondjes lopen en het tempo ligt wat hoger. Ze loopt weer vaker voor me in plaats van achter me. Kira liep eerst nooit achter me. En net na de wandeling kwam ze met een speeltje aandragen om ff te spelen. Normaal ligt ze direct na een wandeling KO.
Ik hou haar goed in de gaten. Ook Terry moet ik qua gedrag goed in de gaten houden. We zijn namelijk de Fluoxetine aan het afbouwen. Hij trekt wel sinds vandaag ineens flink meer aan de lijn. Ik moet toch altijd al opletten met Terry zodat ik meteen kan reageren als hij een andere hond ziet en hij zich ontspannen blijft gedragen.
grt Manja
Fijn hoor, dan heb je nog 4 weken om te kijken hoe en wat, vooruitgang is er al, heel fijn, want het i zo naar om te laag te zitten, en dat ze vooruit gaat dat zegt dat ze best veel last had.
Hou me op de hoogte aub?
@ Yoop, uiteraard.
Ik heb op Facebook wel een filmpje staan met hoe traag ze was, maar ik krijg het weer niet voor elkaar om het hier te plaatsen. Net als die bloeduitslagen trouwens. Ben er vreselijk onhandig mee.
Vanmiddag krijg ik de uitslag van het lab mee als ik de blaasgruis medicatie voor Terry op ga halen. Die typ ik dan wel ff over om ze hier neer te zetten.
Grt Manja
De schildklierresultaten van het lab.
Lipemie-index, negatief
Hemolyse-index, negatief
T4, vrij, 9.8 referentie 6-40
T3, totaal, 0.4 referentie 0.3-3.1
T4, totaal, 18 referentie 12.9-51.5
TSH, 0.45 referentie <0.5
grt Manja
Oh dat zit allemaal net tegen de grens aan, soms is alleen de tsh hoog en de rest goed.
Ik hoop dat de medicatie snel verbetering brengt, met mijn vorige hond leek ik een jonge hond terug te krijgen.
Nu ik deze uitslag zelf onder mijn neus heb, vind ik het positieve telefoontje van alles zit binnen de referentie waardes, niet zo positief meer. Ze zijn er te gauw tevreden mee als het binnen de referentie waardes zit.
Zo zijn bij de andere bloedonderzoeken waar ook andere organen bij getest zijn meerdere leverwaardes tegen de ondergrens aan. En ook de pancreas waardes bevallen mij niet ondanks dat ze binnen de referentie waardes vallen.
grt Manja
grt Manja
Dat komt omdat ze er eigenlijk niet heel erg verstand van hebben, ik heb ongeveer 6 jaar lang ziek rondgelopen, ik kon bijna niet meer lopen, was te vermoeiend, heb mijn betaalde hobby op moeten geven, totdat ik bij een internist kwam die meteen zag, dat noemen ze laag normaal, en daar kan je heel veel klachten van krijgen.
Ik ben toen op proefmedicatie gezet, en je zag me maandelijks opknappen, ik liep al bijna bij een psychiater omdat mijn huisarts dacht dat het tussen mijn oren zat, en ik echt geen fut meer had om plezier te hebben.
Ik ben die arts eeuwig dankbaar.
Ik heb me ook nooit gerealiseerd dat een foute schildklierwerking zo'n invloed op je (honden-)leven kan hebben.
Graag vertel ik aan iedereen die het horen wil dat een bloedonderzoek soms heel belangrijk kan zijn. Ik had nog nooit bij een hond bloedonderzoek laten doen.
Het 'instellen' van Pepijns medikatie (forthyron) is trouwens probleemloos verlopen. Wij begonnen er een paar dagen voor een vakantie naar de Eiffel mee. We waren voorbereid op wandelingen met Pepijn in de hondenbuggy, maar die is niet gebruikt. Hij was in een paar dagen enorm opgeknapt en dat is zo gebleven.
Ik kan me enigszins voorstellen hoe jij je gevoeld hebt en hoe dankbaar je bent, yooop
@ Jantien, Fijn dat Pepijn er zo snel van opknapte.
Ze snel gaat het bij Kira niet en we zijn ook nog niet klaar met haar rug en manier van lopen.
Nu spookt er weer wat door mijn hoofd na het lezen van een artikel van Paul Mandigers over CM en SM.
Kira vertoont behoorlijk wat symptomen van SM. Veel van die symptomen zijn gewoon hondengedrag. Toch gebeuren die gedragingen best regelmatig. Kira heeft 4 plekken waarop ze met krabben reageert. Ze wordt liever niet op haar kop geaaid, knijpt dan ook met haar ogen als je haar aanraakt en gaat gapen bij kriebelen op haar kop. Krabt zelf vrij veel aan haar kop soms ook tijdens het lopen aan haar nek. Na het eten altijd schuren langs de bank en rollen op de bank. Met wandelen rollen en schuren in het gras.
Fysio vond ook beperkte beweging in nekwervel 4 en 5 en haar rechterschouder.
Met wandelen zet ze ook haar voorpoot vreemd neer. Lijkt of ze op haar nagels steunt. Pols staat dan recht op haar voet en dat gaat die poot ook trillen. Net zoals bij een mens als die zit en de voet op de tenen steunt. Als iemand het begrijpt. Lastig uit te leggen. Je been gaat dan trillen als je dan leunt op dat been.
Ik ben er niet gerust op. Misschien zie ik nu over een symptoom in en is het niks, maar misschien toch wel. Ga morgen maar ff bellen met de DA. Die moet ik toch vragen of ik zeealgenmeel toe mag voegen aan haar voeding.
Grt Manja
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?