Hoi allemaal!
Ik ben een student van 20 jaar oud en ik ben mijzelf aan het oriënteren over de aanschaf en verzorging van een hond!
Ik heb al aardig wat dieren gehad (katten,knaagdieren,vogels) waaronder 1 hondje, maar deze heb ik niet erg meegemaakt/ zelf verzorgd.
Ik ben dus erg nieuw in de hele honden wereld maar erg enthousiast om hier meer over te leren zodat ik over een aantal maanden een hond uit het asiel kan halen!
Maarja, nu nog de vraag wat voor soort hond er bij mij past.
Daarom vraag ik dit even hier, omdat jullie er meer verstand van hebben, van alle rassen die jullie dan noemen kan ik mezelf weer beter gaan inlezen over wat voor hond er het beste past.
In principe wil ik een hond tot ongeveer 20 kilo, dus een beetje een middelmaatje zegmaar, maar ook is het belangrijk dat hij trappen kan lopen(ik weet niet of dit ras-afhankelijk is) net als dat hij wel met de kat moet opschieten, maar dit kan je leren?
Ook ben ik niet echt specifiek opzoek naar een raszuivere hond, dus het maakt niet perse uit of het een kruising is, hier hoor ik dus ook graag meer over.
Alle tips zijn welkom!
Groetjes :)
Leuk dat je graag een hond(je) wilt! Goed dat je er eerst meer over wilt weten. Maar misschien is het ook handig om te vertellen hoeveel je met de hond kunt doen. Ik lees dat je een student bent, woon je bijvoorbeeld al op jezelf? Hoe lang moet je nog studeren? Hoeveel tijd is er over na alle tijd die je moet investeren in je studie?
Er zijn namelijk verschillende rassen, de ene hond heeft veel meer nodig dan de andere hond. :) Maar we denken graag met je mee.
Als je een hond uit het asiel wil halen, zou ik eerder kiezen op individu, en niet zozeer op ras. Zo zitten er vast honden in het asiel die al vertrouwd zijn met katten, er vroeger mee hebben samengeleefd en waar er dus al een goeie basis is.
Honden waarvan geweten is dat ze een gezonde lichaamsbouw hebben en dus geen problemen met traplopen.
Misschien heb je nog andere 'voorwaarden' wat betreft blaffen, of kunnen alleen blijven, sociaal zijn, enz.
Neem je tijd, maak uitgebreid kennis met de hond, vraag naar zijn achtergrond (van de ene hond is meer geweten dan van de andere), zijn gezondheid.
Succes met de zoektocht naar je nieuwe vriend!
Om hoeveel ik met de hond kan gaan doen:
Ik woon op dit moment op mezelf maar ik ga weer een poosje terug naar mn moeder, zij is vrijwel altijd thuis, dus de hond zal niet (vaak) alleen zitten!
voor mijn studie moet ik verder nog 2 jaar, dus valt nog mee :)
Maar als ik dus echt vrij ben (weekenden, vakanties) wil ik wel lekker een lange wandeling kunnen maken met de hond!
Bedankt voor de tips!
In het asiel een hond halen, dat is een optie.
Er zitten genoeg leuke dieren die een huisje zoeken.
Ook wel dieren met een rugzak, of niet alleen kunnen zijn etc.
Daar zul je dan rekening mee moeten houden met wat je de hond kan bieden.
Specifiek een bepaald ras vinden in het asiel, die kans is heel erg klein.
Daar kun je inderdaad beter kijken naar welke dieren er zijn, en of er een hond bij zit die bij jou zou kunnen passen.
Echte rashonden komen vaak niet terecht in het asiel maar gaan terug naar de fokker.
Maar aangezien jij daar niet specifiek naar zoekt, is dat geen probleem.
Wil je moeder wel voor een hond zorgen, er iets mee doen?
Ik zie dat je een hond zoekt waar je in de weekenden mee kan wandelen.
Dan zou ik wel op zoek gaan naar een wat oudere hond of een hond die om een andere reden weinig beweging nodig heeft.
Als je een hond in je leven wenst, moet je je natuurlijk vrij MAKEN voor de hond, elke dag opnieuw.
Of bedoel je dat je moeder voor de hond zal zorgen en hem alles zal bieden wat ie nodig heeft? In dat geval zoek je beter een hond die qua karakter en noden bij je moeder past, wat zij is dan diegene die er voor instaat.
Ik zal hier goed over nadenken. Naast vakanties moeten de honden op de door de weekse dagen ook gewoon 4x per dag uit. Een gemiddelde hond heeft toch zeker minimaal 2 uur beweging nodig op een dag. Wie gaat de hond dit bieden? Wil je moeder dit ook echt?
Waar verwacht je na je studie te staan? Ik heb mijn eerste hond ook gekocht in mijn laatste studie jaar, dit ook in overleg met mijn moeder. Zij wilde ook graag weer een hond, maar niet alle verantwoordelijkheid. Ik liet dus in principe altijd zelf de hond uit, ook na een lange stage dag van 10 uur, ging ik er nog mee het bos in voor een lange wandeling. Mijn moeder was ook thuis en deed het dan smiddags/zo vaak nodig was als ik er niet was. Nu ben ik uit huis en zal ik nooit een fulltime baan aannemen vanwege mijn hond. Ze gaan nog 2 dagen naar mijn moeder en 1 dag is mijn vriend thuis als ik werk. Verder hoeven ze dus nooit alleen te zijn, soms 3 a 4 uur.
Vergeet ook niet dat een hond kosten met zich mee brengt. Goede voeding, snacks, overig maeriaal wat je allemaal nodig hebt, maar ook zeker dierenarts kosten die snel op kunnen lopen. Mijn 2e hond had een scheef pootje en dit koste me al gauw 2000 euro. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een goede dierenverzekering te nemen, maar volgens mij mag je een hond maar tot een bepaalde leeftijd in de verzekering doen..
Denk er inderdaad goed over na. Zoals gezegd, een hond kost tijd (ook buiten jouw weekend en vakantie) en kan ook een hoop geld kosten. Maar je krijgt er ook veel voor terug, dit is een afweging die je uiteindelijk zelf moet maken. Ik heb mijn hond ook tijdens mijn opleiding genomen en heb daar zeker geen spijt van.
Heb je een idee welk karaktertype bij je past? Hier kunnen ze in een asiel vast bij helpen maar is voor jezelf wel goed om alvast over na te denken. Ik houd zelf bijvoorbeeld van wat terughoudende voorzichtigere honden, terwijl een ander juist enthousiaste en wat opdringerige honden prettig vindt. Als je hier een beetje een idee van hebt, kan je buiten de praktische eisen wat gerichter gaan zoeken als je zo ver bent.
Houd er ook rekening mee wat je na je studie wilt gaan doen, als je je dan op je carrière wilt storten is een hond nu wellicht ook niet zo'n goed plan. Daarnaast kan het wat lastiger zijn om woonruimte te vinden met een hond, maar niks is onmogelijk natuurlijk.
In de Nederlandse asiels zitten veel zogenaamde 'hoog risico honden', als je daar niet bekend mee bent is het goed om je daarover in te lezen. Als het bij je past kan je daar een super hond aan hebben, maar ze zijn zeker niet altijd makkelijk en ze hebben dit 'etiket' natuurlijk niet voor niks gekregen, wees je daar bewust van en weet waar je aan begint...
Daarnaast worden er veel buitenlandse honden aangeboden, hier spelen vaak weer hele andere problemen zoals bijvoorbeeld angst een rol, maar er zijn ook honden zonder problemen te vinden. Bij een goede stichting kunnen ze daar meer over vertellen.
In principe kan trouwens elke gezonde hond trappen lopen, honden met korte poten (zoals teckels) kunnen hier sneller rugklachten door krijgen dus die kan je beter geen trap laten lopen. Houd er ook rekening mee dat er een situatie kan zijn waardoor ze (tijdelijk) geen trap meer kunnen lopen.
Leuk dat je voor een asielhondje wil gaan.
Ik zou inderdaad dan kijken naar het individu en niet naar een bepaald ras. Als er een bepaald ras is wat je graag wilt zou je eventueel net herplaatsers kunnen kijken bij de rasvereniging.
Om de kans groter te maken dat je een geschikt hondje vindt zou je eventueel ook bij buitenlandse asielhondjes kunnen kijken. Bij sos strays bijvoorbeeld zitten ze allemaal al in gastgezinnen in NL. Hun selecteren in het asiel de hondjes op een fijn karakter.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?